Mijn flatcoat Bolivar heeft gisteren bij wijze van "proef" zijn eerste kipvleugeltje met smaak verorbert. Langzaamaan gaan we het nu zeer weloverwogen opvoeren, vandaag al 2 vleugeltjes (uiteraard ingeknipt) en kipfilet...
Nu ben ik bezig om menu's uit te rekenen. Ik heb me inmiddels zeer uitvoerig ingelezen op internet en blijf met de volgende vraag zitten.
Op veel sites over natuurlijk/rauw voeren kom ik de volgende percentages tegen:
60 - 70% spiervlees
10 - 20% orgaan
10 - 20% bot
10 - 20 % overig
Bolivar weegt ca. 30 kg. Hij eet per dag dus 3000 x 2% = 600 gr. en dat is dan weer 4200 gr. per week. Bij de bovenstaande percentages zou hij binnen krijgen:
spiervlees: 4200 x 70% = 2940 gr./per week
orgaan: 4200 x 10% = 420 gr./per week
bot: 4200 x 10% = 420 gr./per week
overig: 4200 x 10% = 420 gr./per week
Op barfplaats lees ik dat 50% van de voeding die de hond per week binnen krijgt moet bestaan uit vleesbot (wat het rekenen een stuk vergemakkelijkt). Bij vleesbot wordt er uitgegaan van een fifty - fifty verhouding dus 50% bot en 50% vlees. Dat zou voor Bolivar het volgende inhouden:
spiervlees: 4200 x 20% = 840 gr./per week
orgaan: 4200 x 15% = 630 gr./per week
vleesbot: 4200 x 50% = 2100gr./per week -> is 1050 gr. bot/pw en 1050 gr. vlees/pw immers 50% - 50%
overig: 4200 x 15% = 630 gr./per week
Dat betekent, als ik het tenminste allemaal goed doe, dat Bolivar volgens Barfplaats 1050 gr. bot per week zou binnen krijgen tegen 420 gram bot per week in de andere rekenmodellen en 840 + 1050 = 1890 gram vlees per week tegen in de andere modellen 2940 gram vlees per week.
Dat verschil vind ik zo groot.
Vraag 1: Heb ik het rekenmodel van Barfplaats zo goed gehanteerd?
Vraag 2: Kan iemand mij uitleggen hoe het komt dat dat verschil zo groot is?
Alvast hartelijk dank voor het meedenken en ik blijf ondertussen vrolijk doorpuzzelen.
Hartelijke groet vanuit een zeer winters Egliseneuve d'Entraigues (Frankrijk),
Gerti en Bolivar natuurlijk (die ligt hier lekker aan mijn voeten uit te buiken van zijn kipfiletje )