Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#1474437
ben aan het oriënteren op behandelingen van katten met te snel werkende schildklieren.
naast de medicijnen en opereren kom ik iets tegen dat behandeling met radio-actief jodium heet, tegen.
kan ergens in de Betuwe en in Gent, geloof ik maar kater moet voor en na een aantal dagen opgenomen blijven.

wie heeft er ervaring mee?
en waarom zou een operatie niet de voorkeur hebben?
#1475155
Ik heb ook een kat met een te snel werkende schildklier. Ik heb voor haar gekozen om medicijnen te geven. Ze is dan ook al 15 jaar en heel erg angstig/paniekerig bij de dierenarts. Wel heb ik overwogen om een jodium kuur te doen, maar toch hier niet voor gekozen om bovenstaande reden. Ze krijgt nu 2x per dag 5 mg Felimazole en het gaat heel goed met haar.
Een operatie vond ik, zeker op haar leeftijd, heel erg risicovol. Wat ik ook begrepen had is dat je sowieso eerst met medicijnen moet beginnen, om de waardes goed te krijgen, voordat je aan de jodiumkuur kunt beginnen.

Sterkte met beslissen.
#1477481
dank je wel voor de info en de link naar het artikel, staat indd erg veel informatie in.

moet eerst (bloed)-onderzoek van as vrijdag afwachten. t gaat om een (herplaats)kater van bijna 6 jaar, maar 10 dagen eenzame opsluiting ivm radioactiviteit geeft mentaal brokken, vrees ik. dat zou, afhankelijk van het advies van de da de laatste optie zijn. kan blijkbaar ook in Utrecht.
kan niet inschatten hoe risicovol een operatie is, hangt natuurlijk ook af van de ernst en aantasting/vorm van de aandoening.

er is naast de da-medicijnen (carba, struma, felimazole) ook een schildklierpreparaat van www.huisdierendokter.nl, heeft iemand daar ervaring mee?
#1481490
ik ben in de behandelbeschrijvingen tegengekomen dat door het inspuiten de kat een radio-actieve bron wordt en daarom 10 dagen in quarantaine gehouden moet worden. maar missch is dat een oud voorschrift.
as vrijdag gaat Enzo op de behandeltafel bij da/specialist en dan weten we of, hoe en wat en dan we weer verder zoeken en vragen.
en dan ook even over die mogelijke opsluiting, dat weten ze daar vast wel..
#1485146
ja, twee weken in quarantaine zonder bezoek van baasjes en op dit moment nog steeds niet mogelijk in Utrecht.
wellicht komend jaar krijgen ze daar weer een vergunning.
in afwachting van T4 waarde in bloedonderzoek, nierwaardes goed, leverwaarde matig en rest eigenlijk ook wel goed.
wel vrij jonge kat van krap 6 jaar voor deze kwaal. woensdag weten we meer en dan ook operatie plannen, binnen een maand is alles wellicht achter de rug.
specialist/chirurg heeft uitgelegd hoe de operatie gaat, onder een loep en dan goed oppassen dat de bijschildklieren gespaard blijven, veel gepriegel, begreep ik.
Felimazole, vervanger voor carbamizol, strumazol enzo is dure grap, tussen euro 33 en 40.0 afhankelijk van betr da.
#1600138
inmiddels een schildklieroperatie eenzijdig verder en nog zwerfweefsel in de borstholte (vermoeden) want nog steeds vrij hoge 4-waarde.
heel wat afgezocht, gevraagd, gelezen want volgende stap is behandeling met radio actief jodium, en zo ja wanneer/waar/hoe duur?
moest toch voor een soort van scan contact opnemen met Lienden en daar kon Enzo gelijk er achteraan behandeld worden
en dan maandagmiddag brengen en vrijdagmiddag weer ophalen.
dat scheelt voor Enzo een paar medische handelingen w.o. een scan minder en heel veel heen en weer gesleep en tijd en gedoe.
hoeveel duurder het is kan ik nog niet overzien omdat de Lienden prijs een all-in prijs is.
#1602004
jammer dat de operatie niet de oplossing was.
Ga je nu voor de behandeling met jodium in Lienden?

Ik weet van een kat die niet op de felimazole reageerde die daar behandeld is en het heel goed doorstaan heeft en het nu weer goed doet. De baasjes waren heel tevreden over de behandeling daar.
#1602019
ja, uiteindelijk besloten voor Lienden want veel minder medisch handelen voor Enzo en ook veel minder heen en weergesleep en kilometers.
en ook heel snel want aanstaande maandag middag kan ik hem brengen en vrijdag erop weer ophalen.
heb intussen van een paar mensen ervaringen en erg nuttige informatie over de behandeling daar en de  nazorg en dankdank je wel!
#1625960
Enzo is deze week in Lienden, was daar met zijn 6 jaar veruit het jongste dier dat ze in behandeling hadden gehad.
uit de scintigfrafie bleek dat hij heel erg veel fout schildklierweefsel (ectopisch) in zijn borstholte heeft en hij heeft dinsdag een hoge dosis ra-jodium gekregen.
de berichten waren tot dus ver goed, hij eet en drinkt.
maar het was niet zeker of hij vrijdag mee terug kon en ook was niet te overzien of deze behandeling op termijn afdoende was.
maar na zijn operatie en de medicatie die onvoldoende aansloeg was een ra-jodiumbehandeling dus onontkoombaar.
die is uiteindelijk twee weken uitgesteld, maar deze week kon-ie daar terecht. en het is nu duimen en afwachten en goed in de gaten houden als-ie weer thuis is.
#1626773
!! vanmiddag kan ik hem ophalen, 'hij doet het erg goed' zei de da, eet, drinkt en poept/plast goed en is alert.

dank jullie voor je reacties, k heb ook op internet gezocht en de meningen zijn erg verdeeld.

de helft schrijft "ra-jodium doodt alle schildklierweefsel", de andere helft zegt '"ra-jodium doodt alleen het woekerweefsel"..

als het goed is dan heeft hij nog één schildkldierlob, de andere is operatief verwijderd en daarbij zijn de bijschildklieren enz gespaard gebleven, want bv zijn calciumwaardes waren goed.
en als mensen zeggen: 'een kat kan zonder schildklier" dan wordt het schildklierhormoon kennelijk geproduceerd door het schildklierweefsel dat zich ook nog in de borstholte bevindt
en dat zal voldoende zijn. want een kat kan denk ik niet zonder schildklierhormoon.

misschien moeten we vrij snel een bloedonderzoek laten doen naar schildklierwaardes (welke?) om erachter te komen hoe de situatie nù na deze ra-jodium behandeling is.
men heeft me ook nog verteld dat het vrij lang kan duren voordat die andere lob, die soms in winterslaap gaat, weer tot leven komt en gaat produceren en de handel weer in balans is
en dat is dan een periode van 6/12 maanden. mits natuurlijk niet alle schildklierweefsel is vernietigd.

kortom, ik weet het echt niet... - maar ben erg opgetogen dat ik hem vanmiddag weer thuis heb en ben benieuwd hoe hij reageert.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door