LIJNZAAD
Er is geen verschil in het lijnzaad wat gebruikt wordt voor het maken van verf en welke gebruikt wordt voor menselijke consumptie dus ook voor honden.
Het zaad wordt gewonnen uit de zaaddozen van vlas. Vlas is een eenjarig kruid wat voornamelijk verbouwd wordt op klei in Nederland, Belgie en Noord-Frankrijk.
Het wordt in mei gezaaid en geoogst in Augustus. Van de stengels wordt linnen gemaakt en van het overschot vezelplaten.
Er wordt vezelvlas verbouwd en olievlas. Vezelvlas hoofdzakelijk voor de vezels en de olie is een bijprodukt en bij olievlas is het net andersom.
De zaaddozen worden van de stengels gescheiden dat heet rekelen waarna deze vervolgens worden gekraakt. Dit zaad wordt geperst en van het overschot bij het persen worden de z.g. lijnkoeken gemaakt die dienen als veevoer.
Het zaad wordt natuurlijk ook gebruikt voor het vermeerderen.
Het uitgeperste zaad heet lijnolie en wordt o.a. gebruikt voor linoleum, verf en natuurlijk voor ‘onze’ lijnzaadolie.
Uiteraard wordt lijnzaad bewerkt voordat het geschikt is voor menselijke consumptie. Het wordt gefiltreerd, ontgeurt, geneutraliseerd of ontzuurt, gebleekt enz. enz. Voor verf zijn een aantal bewerkingen natuurlijk niet nodig.
Aan lijnzaad wordt in de natuurgeneeskunde een weldadige werking toegeschreven bij ontstekingen en darm- en maagproblemen.
Lijnzaadthee getrokken van de zaden indien gedroogd en gekneusd werkt tegen obstipatie (let op: geen zaden eten want die kunnen weer ontstekingen veroorzaken).
Je kunt het lijnzaad ook 12 uur in water laten weken, aan de kook brengen en op een laag vuurtje laten staan. De slijmerige massa moet je zeven en ieder uur een lepel van dat slijm innemen zou werken bij een blaasontsteking.