is het uiteindelijk veel duurder dan brokken (nu nutro, 45 euro voor vier weken). Niet dat het echt belangrijk is want daarom ga ik het zeker niet laten, maar ben wel benieuwd
Ja, ik vind het wel duurder als brokken. Maar, als je me vraagt "wat ben jij kwijt?" dan weet ik het antwoord niet. Je kunt het zo goedkoop en zo duur maken als je wilt hoor. Neem je kippennekken, dan kosten deze gemiddeld 1 euro de kilo. Neem je Biologische kippenvleugels, dan betaal je zomaar 3 euro de kilo. Tenminste, ik. Pens en runderhart is vrij goedkoop. Lamshart is daar in tegen weer wat duurder. Kippenhart en lever is vrij goedkoop. Spiervlees is weer wat duurder, tenzij je aan een goede slager kunt komen die jou snijdsels verkoopt. Dan valt het wel weer mee. Je kunt hele vissen nemen (sardientjes - ik betaalde vandaag 17 euro voor 6 kilo), maar je kunt ook bij de viswinkel om koppen en afval vragen. En, bevriend worden met iemand die af en toe gaat zeevissen is OOK HEEL HANDIG! Ik heb diverse vrienden die regelmatig gratis kabeljauw en makreel en haring aan mij geven na een dagje zeevissen. Dus, zoek lekker naar goedkope adressen en wissel duur af met goedkoop.
- waar halen jullie de ingredienten? Hebben jullie vaste adressen en hoe benader je die dan?
Ja, ik heb vaste adressen. Ik heb een poelier voor de kippenvleugels en karkassen. Ik ga naar de Islamitische slager voor de kippennekken en de lamsribben en het meeste orgaanvlees (behalve rund). Ik heb een slager voor de spiervlees snijdsels voor rund en lam en runderhart. De kippenlevers en magen loop ik bij Albert Heijn en het kalkoenvlees en parelhoen haal ik bij de VEN. De sardientjes ook bij de VEN en de kabeljauw van mijn vis-vrienden. De kalfsbotten en kalfssnijdsels haal ik via de slager die een goed contact heeft met een slachterij. Groentes haal ik bij de reformwinkel en soms bij AH. Zuivel bij de reformwinkel. Granen bij de reformwinkel.
- maak je elke dag vers of 1 keer in de week een heel zwikkie en dan de vriezer in?
Al het vlees gaat in aparte zakjes, in de juiste hoeveelheden per portie, in de vriezer. Groente maalde ik iedere dag maar dat doe ik nu (wegens tijdgebrek) 1 maal per week. Ik vries dit ook in porties in.
- zijn er, behalve varkensvlees, ui en prei, ingredienten die je zeker niet moet gebruiken? Kan bijvoorbeeld alle soorten fruit?
Dat hangt erg af van jouw hond. Sommige honden reageren overgevoelig op groente uit de nachtschade familie, zoals tomaat. Andere honden hebben daar geen last van. Kwestie van uitproberen. Teveel kool zou ik niet geven (ivm gasvorming) en groente waar veel nitriet in zit zou ik ook niet te vaak/veel geven (spinazie, veldsla, paksoi, andijvie). Dit mag je wel geven, maar gewoon niet te vaak. Er schijnt iets te zijn met druiven. Een druifje kan geen kwaad, maar teveel schijnt niet goed te zijn. Verder geef ik al het denkbare fruit.
- hoe zit het met bijvoorbeeld salmonella als je rauwe kip gebruikt? Had het er met iemand over en die riep gelijk: NIET DOEN!! In rauwe kip zit salmonella.....
In sommige kip zit inderdaad salmonella. En, een zieke hond of een hond met een slecht immuunsysteem kAn daar ziek van worden. Ik zeg kAn, want, het maagzuur van een hond is reuze zuur en salmonella overleeft dit meestal niet. Maar, het is niet uitgesloten dat een hond wel eens een voedselvergiftiging zou kunnen krijgen. Net als wij mensen. Maar, ik geef al jaren kippenvleugels, nekken en karkassen aan mijn honden en nog nooit is een van mijn honden er ziek van geworden!
Groetjes, Lizzy