Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door charliemuchu
#1261287
:-\
Op de een of andere manier lukt het me gewoon niet om een fatsoenlijk weekmenu in mekaar te zetten...zit al avonden op een rij met een blaadje, pen en rekenmachine :-[ heb er al een stuk of 10 volgeschreven en toch tot niks fatsoenlijks kunnen komen.

Ik heb 3 honden van 7kg en 1 van 1,5kg.
Ik ga uit van:

50% vleesbot
20% orgaan
15% spiervlees
15% groenten

2,5% van 7kg= 175 gram per dag= 1225gram per week per hond x3= 3675gram per week. (deze honden zijn goed op gewicht, vandaar 2,5%)
4% van 1,5kg= 60 gram per dag= 420gram per week. (deze hond (13maanden oud) is redelijk schraal, mag meer body krijgen, vandaar 4%)

1225gram
50%= 620 gram vleesbot
20%= 250 gram orgaan
15%= 190 gram spiervlees
15%= 180 gram groenten

420gram
50%= 210 gram vleesbot
20%= 90 gram orgaan
15%= 70 gram spiervlees
15%= 50 gram groenten

Gewichten zijn afgerond.
Orgaan is incl. pens

Tot zover is het mij duidelijk, alleen de weekmenu's samenstellen lukt me niet, als ik het goed begrijp zou ik elke dag rond de 175 gram voor de 3 honden en 60 gram voor de kleine uit moeten komen. Ook de vlees/bot keuze vind ik moeilijk. Ik zit nog behoorlijk in de orienterende fase wat betreft de verkrijgbaarheid (en betaalbaarheid) van de producten hier in de buurt.

Zouden jullie me kunnen helpen?

Alvast reuze bedankt! :)
Laatst gewijzigd door charliemuchu op ma 18 mei 2009, 22:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Pauline
#1261306
Om te beginnen zou ik de hoeveelheden afronden op ronde getallen.

Vleesbot om mee te beginnen zou b.v. kippennekken, eendennekken, kwartels, konijn en hele sardientjes kunnen zijn.

Als spiervlees kun je er dan rund, lam & geit bijnemen. Heb je al een mooie variatie.

Lees wel goed het beginnersdocument m.b.t. het eten van botten.

Orgaan zou ik in 2 porties geven bij de kleine hond, bij de rest in 3x. Denk je ook aan pens?

Zelf geef ik niet elke dag een compleet menu. Als je over 2 weken genomen voert volgens je percentages is het heel netjes.
Gebruikersavatar
Door kira
#1261341
misschien een idee om de hoeveelheid per hond (dus alles) voor twee weken te nemen, dat in één grote schaal te doen en vervolgens in portie's te doen van ongeveer rond de 175 gram, als de ene 150 is en de ander 200 kan dat best. Bij het portie van 150 gram doe je dan een eitje, die je naar ik aanneem zo'n 2 keer per week wil gaan geven. Die porties vries je dan weer in en dan pak je steeds een portie eruit. Dit is ook mijn systematiek voor de zolderkat, die krijgt 100 gram per dag.

Qua bot zijn alle kiponderdelen, eendennek, haaskarkas, eendenvleugel, konijnkarkas en konijnkop botsoorten die of makkelijk te halveren zijn of die qua gewicht een dagportie niet te boven gaan.
Gebruikersavatar
Door Pauline
#1261367
Zelf vind ik haaskarkas behoorlijk hard, als je hond nog niet gewend is bot te eten. Zou ik eventjes mee wachten. Op het moment dat je hond volleerde botteneter is kun je ook lamsribben, geitenribben, zalmkoppen en parelhoen gaan toevoegen. Nooit enkele ribben voeren!
Door charliemuchu
#1261380
Pauline schreef: Zelf vind ik haaskarkas behoorlijk hard, als je hond nog niet gewend is bot te eten. Zou ik eventjes mee wachten. Op het moment dat je hond volleerde botteneter is kun je ook lamsribben, geitenribben, zalmkoppen en parelhoen gaan toevoegen. Nooit enkele ribben voeren!
Ze zijn al gewend om kippenvleugels en zalmkoppen te eten :)
Door Lizzy
#1261516
Heb je hier niks aan (uit de Barfplaats bieb):

Stap 1: Download de BARF rekenhulp:
Download eerst de BARF rekenhulp van BarfClub: http://www.barfclub.nl/index.php?option ... &Itemid=48. Je hebt daar wel excel voor nodig. Je hoeft de rekenhulp natuurlijk niet te downloaden als je zelf lekker kunt rekenen.

Stap 2: Bepaal hoeveel je hond eet:
Je begint te bepalen hoeveel voedsel jouw hond per dag/week nodig heeft. Voor details, zie : http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 539.0.html. Stel, je hebt een volwassen hond van 20 kilo. Die eet 400 gram per dag. Dat is 2800 gram per week. Ongeveer de helft hiervan geef je aan vleesbotten. Vleesbotten zijn dus botten van 'prooi' dieren waar nog spiervlees omheen zit. Een kippenvleugel en een kippennek en een eendennek bevat ongeveer 50% vlees en 50% bot. Het is de bedoeling dat je vleesbotten voor tenminste 50% uit vlees bestaan. Zijn ze kaler dan dat, geef er dan wat extra spiervlees bij. Alles over vleesbotten: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=801.

Stap 3: Welke percentages voer je en wat voer je in:
Je voert dus ongeveer 2800 gram voer per week (aan een hond van 20 kilo) en de helft daarvan aan vleesbot. De andere helft vul je naar eigen inzicht in. Bijvoorbeeld 15% groentemix, 15% orgaanvlees en 20% spiervlees. Of 10% groentemix, 20% orgaanvlees (inclusief pens - pens is orgaanvlees) en 20% spiervlees. Wij nemen in dit voorbeeld 10% groentemix, 20% orgaanvlees en 20% spiervlees. Je vult dan in de rekenhulp in:

Gewicht hond : 20 kilo (het gewicht van jouw hond. We nemen in het voorbeeld 20 kg)
% per dag      : 2 (dit percentage varieert dus! We nemen in het voorbeeld 2%)
Rauwe vleesbotten: 50 (%)
Rauwe gepureerde groentes: 10 (%)
Orgaanvlees : 20 (%)
Spiervlees : 20 (%)

Ik reken zelf tafelrestjes niet mee (bij ons krijgen ze ook zelden tafelrestjes).

Het excelsheet rekent nu voor je uit dat je hond de volgende hoeveelheden per week eet:
1400 gram vleesbot
280 gram groentemix
560 gram orgaanvlees
560 gram spiervlees

Stap 4: Maak je menu:
Dat kun je bijvoorbeeld als volgt verdelen: Je voert iedere dag vleesbot, 5 keer per week groentemix, 3 keer per week orgaanvlees en 4 keer per week spiervlees. En dat verdeel je over 1 of 2 maaltijden per dag.

Dat maakt dan weer : 200 gram vleesbot per maaltijd, 56 gram groentemix per maaltijd (en dat rond je natuurlijk af!), 186 gram orgaanvlees per maaltijd en 140 gram spiervlees per maaltijd. Gaat je menuutje er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

Maandag: 200 gram vleesbot met 140 gram spiervlees en 56 gram groenten.
Dinsdag: 200 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees.
Woensdag: 200 gram vleesbot met 140 gram spiervlees en een eitje extra
Donderdag: 200 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees en 56 gram groenten.
Vrijdag: 200 gram vleesbot met 140 gram spievlees en 56 gram groenten.
Zaterdag: 200 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees en 56 gram groenten.
Zondag: 200 gram vleesbot met 140 gram spiervlees en 56 gram groenten en een eitje extra.

Nogmaals voor de duidelijkheid: de hoeveelheden rond je af. Als je een keer vleesbot hebt dat 180 gram of 220 gram of 250 gram weegt: geen probleem, je hoeft daar geen stukje af te knippen want zo krap komt het niet. Dus je geeft geen 186 gram orgaanvlees maar bijv. 180 of 200 gram.

Stap 5: Verschillende dier/groentensoorten:

Vleesbot: Ik heb nu natuurlijk geen definitie gegeven van wat voor vleesbot en spiervlees en orgaanvlees je moet voeren. Dus daar ga ik wat dieper op in. Zoals je in "honden en het eten van botten" hebt kunnen lezen, begin je dus met beginnersvleesbotjes. Dus in eerste instantie voer je bijv. kippennek, eendennek en kwarteltjes. Dat breid je dan langzaam uit. Kijk naar je hond, kijk hoe hij het eet en verteerd. Ik adviseer om minimaal 2 verschillende soorten vleesbot van 2 verschillende soorten dieren te geven. Kun je meer soorten krijgen? Alleen maar mooi meegenomen!

Spiervlees: Qua spiervlees kun je alle mogelijke spiervleessoorten geven die je kunt krijgen. Ik adviseer alleen om geen varkensvlees te geven. Niet alleen lopen we nog steeds (minimaal) gevaar op de ziekte van Aujeszki, ook zijn veel honden overgevoelig voor varkensvlees. Verder kun je runderkopvlees, geitenvlees, lamsvlees, kalkoenvlees, paardenvlees, etc. etc. geven. Ik raad je aan om minimaal 2 verschillende soorten spiervlees te geven maar dan weer van een ander diersoort dan je vleesbotten. Geef je dus bijv. kip en eend qua vleesbot, voer dan bijv. rund en geit of rund en lam als spiervlees.

Orgaanvlees: Qua orgaanvlees kun je alle mogelijke orgaanvleessoorten geven die je kunt krijgen. Ook hier adviseer ik geen varkensorgaan te gebruiken. Maar wel kun je orgaanvlees van rund, kalf, lam, geit, kip, konijn, etc. voeren. Het beste voer je altijd een combinatie van meerdere soorten zoals bijvoorbeeld: pens, hart, nier, lever. Alle orgaanvleessoorten zijn belangrijk om te voeren, qua voedingstoffen. Hart en nier bevat bijv. weer een mooie hoeveelheid natrium, lever bevat weer veel vitamine A en D, allemaal vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de hond. Pens bevat minder voedingsstoffen dan spiervlees (minder eiwit, minder vitamines, minder mineralen) maar wel weer goede bacterieen. Dus ook pens is een gezond en goedkoop orgaanvlees om te voeren.

Al met al komt het er dus op neer dat ik qua afwisseling van diersoorten tenminste 4 diersoorten adviseer. Minder is geen goed idee, meer mag altijd. Alle diersoorten hebben namelijk hun eigen voedingswaarde (qua eiwitten, vetten, vitamines en mineralen).

Groente: Qua groentes kun je alle mogelijke groenten soorten gebruiken. Gebruik alleen geen ui en geen prei en wees matig met knoflook en koolsoorten. Heb je een hond die snel overgevoelig is voor voedsel, kijk dan uit met groenten uit de nachtschade familie (zoals paprika, tomaat, aubergine). Het is mooi om een groentemix te maken van bijv. 10 of 15 of 20 verschillende soorten groenten. Bijvoorbeeld: andijvie, witlof, waterkers, broccoli, courgette, wortel, biet, alfalfa, knoflook, peterselie, pompoen, paksoi, rucola-sla, etc.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door