nieuwschierig:
een hond vindt vers vlees lekker,
vindt een hond gefermenteerd vlees lekkerder, of niet? of is er 'n andere rede?
een kat lijkt alleen heel vers vlees lekker te vinden
zou dit kunnen komen door de PH in 'n (bijna) levende spier? verteerd dit bij een kat makkelijker?
zou 't überhaupt invloed hebben op de spijsvertering; die PH verschillen in vlees?
'n katte en hondenmaag zit zo rond de PH 2, dus zou in theorie toch nix uitmaken?
levende spier: PH 7.0 - 7.2
bedorven vlees PH > 6.5
eind PH (na 24 uur) na slachten: rund: 5.3 - 5.6
stress vlees : geeft PH < 5.8
voedselonthouding/vermoeidheid vlees : geeft PH > 6.2
het totale PH verloop vanaf 't slachten tot het overschrijden van de houdbaarheidsgrens
(temp., bacteriologische status, lucht, CO2, vleessoort)
na 't slachten zakt de PH, door suikerreserves in't spierweefsel, dit proces eindigt na zo'n 24 uur
de PH waarde door 't ontstaan van basisch reagerende stoffen (oa ammoniak) stijgt en zodra de PH waarde > 6.5 bereikt, begint rotting