- do 16 jul 2009, 18:55
#1310658
heb de Pharma consulting in Eede gemaild, (makers van)
en kreeg al snel antwoord:
~~
Een tinctuur ontstaat na extractie van het ruwe plantenmateriaal in een mengsel van alcohol en water als oplosmiddel (verschillende alcohol% zijn mogelijk). Gewoonlijk wordt 1 deel plantenmateriaal geweekt in 5 of 10 delen oplosmiddel. Het gebruikte alcohol% en de duur van de extractie verschilt van plant tot plant. Op het gepaste tijdstip wordt het geweekte plantenmateriaal uitgeperst, de bekomen oplossing is een tinctuur.
Een vloeibaar extract bevat een hogere concentratie van het plantenmateriaal. Dit komt omdat voor de extractie 1 deel plantenmateriaal geweekt wordt met hoogstens 2 delen oplosmiddel (verschillende alcohol% zijn mogelijk ). Vaak gebruikt men zelfs slechts 1 deel oplosmiddel per 1 deel plantenmateriaal. Eenzelfde hoeveelheid startmateriaal komt in een kleiner extractievolume van alcohol met water terecht. Dit resulteert in een hoger geconcentreerd eindproduct.
Een tweede methode om een vloeibaar extract te produceren is door de productie van een tinctuur te starten, maar dan een deel van het oplosmiddel weg te werken. De methodes die hiervoor gebruikt worden (vacuümdistillatie, tegenstroomfiltratie, koude percolatie) hanteren lage temperaturen zodat de actieve bestanddelen bewaard blijven. De actieve plantaardige ingrediënten blijven achter in een kleiner volume, het eindproduct wordt bijgevolg hoger geconcentreerd.
Een droog extract bevat geen oplosmiddel meer. Het gebruikte oplosmiddel wordt volledig weggewerkt via de methodes die zonet bij het vloeibare extract zijn opgesomd. De droge massa die overblijft, wordt gemalen en is het droog extract.
Een typische maatstaf om de sterktes van de preparaten uit te drukken, gaat als volgt:
1 gram droog extract = 4 ml vloeibaar extract = 40 ml tinctuur
Een gestandaardiseerd extract kenmerkt zich door een gekende hoeveelheid actieve stoffen. De productie van dergelijke extracten werd mogelijk dankzij de vooruitgang in extractieprocedures en verbeterde analysetechnieken.
Hoewel bij gestandaardiseerde extracten altijd sprake is van typerende actieve componenten blijven het ruwe extracten, en zijn het geen geïsoleerde bestanddelen. De standaardisatie is een merker voor de kwaliteit van extracten, extracten die het volledige spectrum aan plantaardige stoffen behouden.
~~
en dan ga'k er vanuit dat 't ook uitwendig wat kan doen...(deze vraag hadden ze niet beantwoord)