Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door pike
#3464958
Ik loop met wat vragen rond. De achtergrond:

Ties is een pup die is afgespeend op pap en brok. Bij mij krijgt hij kvv. Enkelvoudige kvv maar wel meerdere diersoorten. Ook vis natuurlijk. Eitje. En groente (10%).

Ties heeft zijn wormenkuurtje van de 8 weken leeftijd (deels of geheel, dat weet ik niet) uitgekotst. We waren het er toen over eens dat we niet opnieuw zouden geven (want misschien kreeg hij dan teveel) en ook geen halve (want misschien kreeg hij dan te weinig). Dus gewoon overslaan en met 10 weken ontwormen.

Ties poepte niet zo netjes. Geen diarree, maar gewoon veel te zachte drolletjes. Je kon ze aanvankelijk niet fatsoenlijk oppakken. Ik gooide het op eventuele wormen. Hij reed af en toe ('s ochtends na het poepen) sleetje. Ik nam aan dat dat kwam doordat hij vanwege de zachte ontlasting de kliertjes niet leegdrukte met poepen. De kliertjes zaten vol en de dierenarts heeft ze leeggemaakt, maar de ochtend erna reed hij al weer heel even sleetje. Er is ontlastingsonderzoek gedaan (3 dagen verzameld) door Utrecht en daar is 0,0 uitgekomen. Geen wormen, geen parasieten, geen coccen. We zijn nu drie weken verder en gemiddeld genomen zijn zijn drolletjes verbeterd maar helemaal tevreden ben ik niet. Het wisselt. De ene keer mooi stevig de andere keer toch wat te zacht. Er zit geen poeplucht aan maar een penetrante geur (ook aan de stevige). Afgelopen 2 dagen heeft hij niet meer met zijn kontje over de grond geschuurd.

Ties heeft ook jeuk. De eerste twee dagen bij mij heb ik er beide dagen één vlo afgehaald en een paar poepjes. Het waren geen honden/kattenvlooien maar zeer waarschijnlijk kippenvlooien (die zijn een stuk kleiner). Na die eerste twee dagen heb ik nooit meer wat gevonden. Ik kijk hem nog steeds na met de vlooienkam. Maar Ties is nog steeds jeukerig. Hij krabt vaak als hij wakker is, als hij slaapt ligt hij gewoon rustig te slapen. Zijn huid is overal gaaf. Ziet overal goed uit, nergens stuk, nergens rood, nergens pukkeltjes of blaasjes, of andere plekjes, ook tussen de teentjes is er niets afwijkends te zien (daar zit hij trouwens ook niet aan).

Wat ik mij nu afvraag/wat ik denk:
Zijn darmen zijn niet 100%. Zijn jeuk wordt veroorzaakt door zijn darmen die niet 100% zijn.
Kan dat kloppen? Ik zou dan in eerste instantie wat voor zijn darmen moeten gaan geven. En dan hopen dat die verbeteren en de jeuk daarmee ook verdwijnt. Ik ben als de dood dat zijn jeuk erger gaat worden en hij zich wel stuk gaat krabben. (Ik lees regelmatig dat darmproblemen aana de basis liggen van allergieën/huidproblemen.) Zo ja, wat kan ik hier het beste aan doen, wat kan ik hem geven;
Gastro van de huisdierendokter?
Clear intestine van Phytonics?
Ik kwam Enteromicro Complex tegen: https://www.medpets.nl/enteromicro-comp ... ZQEALw_wcB misschien is dat geschikt voor hem?
Iets anders?
Iemand?
Door Hanny
#3464960
Kriebele krabbels kunnen ook van wat spanning komen. Dat zul je wel weten.
Volgens mijn ervaring is kvv vaak bagger vet en dat sjeest er zo doorheen, ik kan het verkeerd hebben, maar de keren, dat ik het gaf, was het geen groot succes.
Als ik zie, hoeveel vet Tom van het orgaan vlees afsnijdt, dan verbaast me dat niet. Ik kan me niet voorstellen, dat de kvv bedrijven die vette purrie allemaal verwijderen, voordat het voer wordt gemengd
Ik zou niets geen extra's geven. Misschien zijn hoeveelheid voer niet verhogen, is uit te proberen.
En rust in de tent, weinig extra gedoe.
Jij zult wel wat gaan geven, maar mijn simpele gedachte is, dat mens en dier zich zelf goed kunnen ontwikkelen kunnen ontwikkelen.
Succes met kriebel mans, Hanny
Gebruikersavatar
Door pike
#3464961
Ja spanning is mij bekend natuurlijk. Een pup heeft natuurlijk regelmatig momenten van spanning. Zo veel nieuwe, onbekende dingen. Tijdens zijn ommetjes en uitstapjes buitenshuis krabt hij niet.

KVV is inderdaad vaak vet, maar wat ik heb is geselecteerd op o.a. het vetgehalte en het Calciumgehalte. Hij zit gemiddeld op zo'n 11-12% vet. Ik snee vroeger ook het meeste vet van het vlees en het orgaan. Een enkele rol (konijn) is met 15% het vetst. Hij krijgt hetzelfde aan kvv als vroeger mijn oudjes Duc en Armagnac, en afgelopen winter Malbec. Die poepten daar perfect op. En dan kan hij misschien nog minder vet verdragen dan zijn voorgangers, en zachter gaan poepen, maar de geur die klopt gewoon niet.

Onlangs ben ik wat meer eten gaan geven, maar hij werd na twee dagen van slank ventje al een rond tonnetje dus dat heb ik ook weer teruggeschroefd.

En net als elke andere pup heeft hij een moment waarop hij druk wordt, doorgaans ergens in de avond. Dan kap ik zijn spel af en gaat hij in de bench. Dat accepteert hij gewoon, hij rolt zich dan op en gaat slapen. Of soms knabbelt hij nog een paar minuten op een stukje hertenhuid en valt dan in slaap. Hij doet eigenlijk nooit moeilijk.

Misschien zie ik beren in het bos die er niet zijn en stelt zijn gekrab niets voor. En hebben zijn darmpjes gewoon nog wat tijd nodig. Heb ook zitten denken dat zijn eerste weken met minder stevige drolletjes misschien wel te wijten waren aan ontgiften (kan dat eigenlijk?). Maar blijft de vraag hangen waar die geur vandaan komt die alle keren aan zijn ontlasting hangt. Ties krijgt niets anders dan zijn eten. Geen poedertjes, olieën, of wat dan ook.
Door Hanny
#3464968
Dat accepteert hij gewoon. Oh ja, hoe weet je dat? Waarom mag hij niet even rondsjesen?
Het lijkt er op, dat hij het wel best vindt, maar dat weet je natuurlijk niet echt, dat denk je.
Poep moet niet al te vies stinken en zo'n wat zure lucht is gewoon vies. Ik heb me wel eens laten vertellen, of wijs maken, dat er dan te veel eiwitten in zitten. Je leest het , wijs maken, maar of dat zo is???????
Misschien is een pompoen prakje bij zijn maaltijd een goed idee.
Bedenk me net. 10% vet?????? Zal wel normaal zijn.
Dat gaat er hier niet in, weet zeker dat ze dan allemaal wat drekkig poepen.
Beetje eierschaalpoeder er bij kan ook helpen, of durf je dat niet? kan ik me voorstellen, maar het proberen waard.
Gaat vast wel goed komen.
Vlooien blijven controleren, dat lijkt me logisch
Het is ook zo,, dat hondje a niet hetzelfde op voer hoeft te reageren als hondje b
Hanny
Gebruikersavatar
Door pike
#3464970
Heb ik geschreven dat hij niet rond mag sjezen? Hij rent en springt en speelt dat het een lieve lust is. Maar er zijn ook momenten dat hij door het lint gaat. Dat hij stier vervelend wordt. Alles fel en fanatiek te lijf gaat wat hij maar voor zijn bekkie krijgt. Als een voetzoeker rond gaat en overal tegenaan knalt. Dan is het bij mij echt bedtijd hoor. Hij is dan gewoon meer dan moe. En ik weet ook niet beter dan dat dit normaal is bij een pup. Dat ze 's avonds hun gekke 5 minuten krijgen. Met zijn gedrag is niets mis. Het is absoluut geen lastige pup. En hij is levendig, attent, speels, onderzoekend, ondernemend. Alleen zijn ontlasting is niet zoals ik het graag zou zien en niet wat ik zou verwachten op het voer dat hij krijgt.

Eierschaalpoeder is een optie maar ik geef dan liever haas of wilde duif of ander wild, hoger in Ca. gehalte. En dat heb ik inmiddels besteld. Pompoen heb ik ook toevallig gisteren voor hem meegenomen dus dat ga ik ook proberen.

En 10% is niet veel. Ik heb Duc indertijd op een bepaald moment mager moeten voeren, en de specialist vond een gemiddeld vetgehalte van 10% prima. Een hond heeft wel vet nodig, het levert hem energie. De pup is geen dooie pier maar zeer actief vanaf dat hij wakker wordt en heeft het vet dus ook gewoon nodig. Mijn Fauven vroeger aten als volwassen hond altijd mager barf en tegen de 4% en waren daarbij mooi slank. Grote eters dus maar ze waren ook bijzonder actief. Ik had vetter kunnen voeren en daarmee minder (en goedkoper). Maar ik kies liever voor meer en mager.
Ik denk dat je je wel verkijkt op het vet dat je voert. 10% heb je snel te pakken ook al snij je het overtollige langs de randen weg. Er blijft altijd nog genoeg over waar je niet bij kan komen of wat je niet eens ziet.

Ik heb mij zitten bedenken, de lucht die aan de ontlasting hangt is misschien wel afkomstig van het vocht uit de anaalklieren. Misschien produceert hij wat veel kliervocht, ik weet niet of dat mogelijk is. ZIjn drolletjes van gisteravond glommen van het vocht (geen slijm). En stinken. Vanochtend had hij keurige droge keuteltjes, nauwelijks lucht aan.
Door Siberienne
#3464974
De stank van poep en van het vocht uit anaalklieren komt waarschijnlijk iig voor een deel van bacteriën. Je wil niet weten hoe het stinkt in het lab als de anaerobe bacteriekweken open gaan bv :biggrin2: . Maar serieus: die geur kan nog best veranderen als zijn darmflora zich aanpast aan wat hij eet. En dat kan ook best even duren.

De samenhang tussen darmflora, de doorgankelijkheid van de darmwand en allergieën is een complex geheel. Dan heb je het over een leaky gut, alleen vind ik dat niet zo passen bij wat je voor de rest beschrijft - en zoals ik meneer rond zie scharrelen in je filmpjes

Ik denk dat beetje variëren in de groente en kijken wat het beste voor hem werkt wel eens zou kunnen werken.

En laat je verder niet gek maken, volgens mij zijn jullie lekker bezig :) en komt dit wel weer goed.
Gebruikersavatar
Door pike
#3464977
Siberienne schreef: di 14 nov 2023, 15:37 De stank van poep en van het vocht uit anaalklieren komt waarschijnlijk iig voor een deel van bacteriën. Je wil niet weten hoe het stinkt in het lab als de anaerobe bacteriekweken open gaan bv :biggrin2: . Maar serieus: die geur kan nog best veranderen als zijn darmflora zich aanpast aan wat hij eet. En dat kan ook best even duren.
Oh juist. Zo had ik het nog niet bekeken. Dat die darmflora moet veranderen. Logisch eigenlijk.
De samenhang tussen darmflora, de doorgankelijkheid van de darmwand en allergieën is een complex geheel. Dan heb je het over een leaky gut, alleen vind ik dat niet zo passen bij wat je voor de rest beschrijft - en zoals ik meneer rond zie scharrelen in je filmpjes
Ik heb geen idee hoe zich dat uit naar gedrag toe. Maar zoals gezegd daar is naar mijn idee niks op aan te merken. Het is een normale pup en hij ziet er verders ook goed uit dacht ik zo. Hij toont in geen enkel opzicht ook maar een beetje ziek.
Ik denk dat beetje variëren in de groente en kijken wat het beste voor hem werkt wel eens zou kunnen werken.
Dat ga ik zeker proberen, daar valt nog wel wat mee te doen.
En laat je verder niet gek maken, volgens mij zijn jullie lekker bezig :) en komt dit wel weer goed.
Dank je, ik kijk het nog even rustig aan. Gemiddeld genomen is zijn ontlasting de afgelopen dagen al verbeterd en ik heb hem nu al drie dagen ook geen sleetje meer zien rijden. En daar ben ik al heel erg blij mee!
Gebruikersavatar
Door dinky89
#3464978
Je geeft ook aan dat hij eerst brok kreeg en pas bij jou vers is gaan eten.
Het zou dan ook voor een deel ontgifting kunnen zijn zou ik denken?
Op de website van farmfood staat daarover het volgende:
Na overschakeling op Farm Food zien we heel vaak dat een hond gaat ontgiften. Eventueel aanwezige huidproblemen worden tijdelijk erger en/of de hond gaat sterk verharen. Na enige tijd zijn deze effecten voorbij en ziet u dat er een volledig nieuwe, maar betere huid en vacht tevoorschijn komt. Op zich is deze tijdelijke verergering van de eventuele problemen bij uw hond een zeer positieve ontwikkeling.

Naast deze effecten komt het ook regelmatig voor dat honden de eerste tijd na overschakeling op Farm Food meer ontlasting hebben dan normaal. Heel vaak ziet men dat er een soort (slijm)vliesje om de ontlasting heen zit. Dit is een gevolg van het feit dat ook de darmen worden gereinigd van alles wat zich daar in de loop der tijd aan de (dikke) darmwand heeft verzameld. Wanneer uw hond na overschakeling op Farm Food méér ontlasting heeft dan normaal dan is dit ook een teken dat de darmflora een matige conditie heeft. Een grote darmflora-opbouwkuur is dan geen overbodige luxe.
https://www.farmfood.nl/kennis/ontgiften-hond/
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3464982
Darmflora aanpassen en ontgiften zijn volgens mij processen die je niet zomaar kan scheiden. Maar het is idd geen onbekend fenomeen bij overschakelen naar BARF, toch? Hopelijk zet de verbetering door en komt het daarna gewoon helemaal goed. ;) :-*

En 10% vet is idd niet veel.
Als je vroeger bij een lijntje vlees van 90/10 kreeg, was dat prachtig vlees.
Gebruikersavatar
Door pike
#3464984
pearlsofpassion schreef: di 14 nov 2023, 19:19 Darmflora aanpassen en ontgiften zijn volgens mij processen die je niet zomaar kan scheiden. Maar het is idd geen onbekend fenomeen bij overschakelen naar BARF, toch? Hopelijk zet de verbetering door en komt het daarna gewoon helemaal goed. ;) :-*

En 10% vet is idd niet veel.
Als je vroeger bij een lijntje vlees van 90/10 kreeg, was dat prachtig vlees.
Ja nou en of, daar kneep je bij in je handjes!
Gebruikersavatar
Door pike
#3464991
dinky89 schreef: di 14 nov 2023, 17:22 Je geeft ook aan dat hij eerst brok kreeg en pas bij jou vers is gaan eten.
Het zou dan ook voor een deel ontgifting kunnen zijn zou ik denken?
Op de website van farmfood staat daarover het volgende:
https://www.farmfood.nl/kennis/ontgiften-hond/
Daar heb ik aan zitten denken maar ik zou dan toch ook denken dat dat bij een pup die maar zo kort brokjes heeft gehad van korte duur is. Duc bv. is ook met 8 weken overgezet van Purina brok naar barf. Daar heb ik nooit iets aan gemerkt. Armagnac kwam op 1-jarige leeftijd. Had half brok half kvv gegeten. Ging op barf en heeft 3 weken ongeveer lopen ontgiften via de huid en daarmee was het klaar. Pike had 3,5 jaar op brok gestaan en die heeft er echt maanden over gedaan. Alles kwam er via de darmen uit bij hem. Maar ja, niet elke hond is hetzelfde en wie weet wat die brokjes in zo'n puppenlijfje doen. En dat zal ook nog eens per merk verschillen.
Door Lizzy
#3464992
pike schreef: wo 15 nov 2023, 07:54 Daar heb ik aan zitten denken maar ik zou dan toch ook denken dat dat bij een pup die maar zo kort brokjes heeft gehad van korte duur is. Duc bv. is ook met 8 weken overgezet van Purina brok naar barf. Daar heb ik nooit iets aan gemerkt. Armagnac kwam op 1-jarige leeftijd. Had half brok half kvv gegeten. Ging op barf en heeft 3 weken ongeveer lopen ontgiften via de huid en daarmee was het klaar. Pike had 3,5 jaar op brok gestaan en die heeft er echt maanden over gedaan. Alles kwam er via de darmen uit bij hem. Maar ja, niet elke hond is hetzelfde en wie weet wat die brokjes in zo'n puppenlijfje doen. En dat zal ook nog eens per merk verschillen.
Het probleem met brokpupjes is wel dat ze al vaak van een moeder komen die brok eet. En die heeft dus al een schrale darmflora. En pup zelf wordt daar al mee geboren. En wordt ook steriel afgespeend. Dat heeft zijn weerslag op pup. Niet op iedere pup maar wel op veel pups. Zeker als je ze daarna over zet op voeding die de darmflora gaat stimuleren!

Wat je zou kunnen doen ter ondersteuning is wat colostrum erbij geven.
Gebruikersavatar
Door pike
#3464993
Lizzy schreef: wo 15 nov 2023, 08:11 Het probleem met brokpupjes is wel dat ze al vaak van een moeder komen die brok eet. En die heeft dus al een schrale darmflora. En pup zelf wordt daar al mee geboren. En wordt ook steriel afgespeend. Dat heeft zijn weerslag op pup. Niet op iedere pup maar wel op veel pups. Zeker als je ze daarna over zet op voeding die de darmflora gaat stimuleren!

Wat je zou kunnen doen ter ondersteuning is wat colostrum erbij geven.
Dank je ga ernaar op zoek.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3464994
Colostrum die je kan kopen?
Sorry maar daar stel ik mij grote vragen bij. :-\
Ten eerste omdat daar gewoon niets van over zou mogen zijn. Als ze dat wegnemen, wil dat zeggen dat ergens een babydier waarschijnlijk te weinig gekregen heeft.
Verder de bewaring. Lijkt me sterk dat je zoiets met de juiste eigenschappen kan bewaren. Tenzij ombewerkt invriezen. Maar Google leert dat het een poeder is.
En dat het van de koe komt.
Ik kan volgen dat je bij een melkkoe wss wel iets extra kan afnemen dan dat het kalf nodig heeft. Maar of een pup daar dan veel mee is? Wat heeft die moeder te eten gekregen? En een herbivoor, die darmflora is toch compleet anders dan een hond?

Colostrum is in de natuurlijke situatie maar druppeltjes dikke gele substantie. Echt heel erg weinig. Ik vind het echt maar een gek iets, een potje vol poeder collostrum.
Is het geen verkooppraatje vraag ik me dan af? :(

Leg me aub uit, waarom niet hoor. ;)
Gebruikersavatar
Door pike
#3464997
Ik las ook dat het van koeienbiest wordt gemaakt en dat deed bij mij ook de wenkbrauwen rijzen. Ik weet niet of het kan werken bij een hond. Gevoelsmatig klopt het echter niet.

Ik wou eigenlijk proberen of hij baat heeft bij veendrenkstof. Er zit nog steeds vooruitgang in de ontlasting, en hij lijkt me ook wat minder te krabben. Het zal misschien inderdaad gewoon wat tijd nodig hebben.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door