[quote="Lizzy"]
Mag ik vragen wat het maagzuur van de schaap (die alkalischer is als die van de hond - ga maar na dat een omnivoor al een maagzuur heeft van rond de 5 - dit kun je in Mogens Eliasen lezen) te maken heeft met of de bacterieen wel of niet in het maagzuur van de hond overleven? Als de pH waarde van schapenmaag rond de 5 a 6 is, zou me dat niet verbazen (en realiseer je dan goed dat de pH-schaal niet lineair is maar logaritmisch is opgesteld). Kefir heeft waarschijnlijk ook een zuurgraad van rond de 5 ofzo. Niet veel lager anders zou het glazuur van je tanden afspringen. De pH waarde van het maagzuur van de hond is (mits gevoerd met rauw/vers) 1. Mogens Eliasen heeft hier trouwens ook een interessant verhaal over geschreven. De meeste bacterieen overleven niet in de maag van de hond. Een aantal vriendelijke bacterieen overleven waarschijnlijk wel en komen in de darm terecht. Ik twijfel trouwens met grote twijfels of de door Bertus gegeven bacterieen van enig postief nut zijn. Maar goed, ik zoek verder.
[/quote]
Een wetenschappelijke studie van het departement voeding aan de universiteit van Izmir in Turkije, uitgevoerd door prof. Semah Otes en prof. Ozem Cagindi vermeldt dat in kefir, gemaakt door volkeren in en rond de Kaukausus en Turkmenistan, een startcultuur gebruikt word van de darmflora van een schaap.
Dus het zijn wel degelijk dezelfde culturen in de darmflora van een schaap die je terugvindt in originele kefir-preparaten.
In een heel recente studie over "The production of Yoghurt with probiotics bacteria isolated from infants" van een drietal wetenschappers aan de universiteit in Amman, Jordanie, wordt er van faeces van baby's drie enzymes afgescheiden waaronder de L Casei en daarmee heeft men een nieuwe yoghurt cultuur gemaakt.
Een van de besluiten van die geleerde professoren was dat die bacterieflora heel makkellijk kan overleven in zuurdere milieu's, zelfs ver onder de PH 3 als ze maar een relatief kort verblijf hebben in die zure maagsappen en indien ze ingekapseld worden in een beetje andere kleine voedseldeeltjes.
Lizzy, weet jij de PH-waarde is van de maagsappen bij een mens...?