[quote="roefus"]
Ik lees dit nu en ik bedenk dat ik laatst ergens iets gelezen heb over eventuele schadelijkheid ten gevolge van een overschot aan calcium.
Ik probeer al de hele tijd dat artikel terug te vinden, maar het lukt me niet.
Weet ook niet of het op een duitse site was
Ik probeer goed weer te geven wat ik me ervan herinner.
Diegene schreef zoiets als dat een 'teveel aan calcium' na verloop van jaren 'schadelijk' kon zijn.
Er werd gesteld dat belangrijke mineralen zoals bijvoorbeeld m.n. zink zich binden aan calcium en zo dus uitgescheiden worden, wanneer er een duidelijk overschot aan calcium gevoerd wordt. Voor een gedeelte dan (hoe groter het overschot, hoe meer). Het ging volgens mij ook nog om andere mineralen, maar zink zou het belangrijkste zijn.
En na verloop van tijd, en zeker op oudere leeftijd, zou dat tot problemen kunnen leiden.
Zo heb ik het ongeveer begrepen.
Ik weet dat ik toen nog gedacht heb of ik misschien kritischer naar het bot-percentage moet kijken wat ik mijn honden voer.
Nou voer ik niet zo heel nauwgezet qua percentages, maar ik schat in dat ik toch wel op een 50% aan vleesbotten zit.
Vraag me eigenlijk nu af of hier meer over bekend is, of dat het een achterhaald iets is.
Of eigenlijk nog onbekend?
[/quote]
Volgens mij heeft het hier ook wel eens op barfplaats gestaan. En er is verder weinig wetenschappelijk bewijs voor te vinden. Er is wel wat meer te vinden over dit verhaal in relatie tot brok. Maar goed ja, daar hebben wij het hier natuurlijk niet over. Dit soort dingen gelden niet voor vleesbotten. Een overvloed aan calcium wordt gewoon uitgescheiden. Bovendien hebben we nu zo'n beetje 30 jaar ervaring met de percentages van Billinghurst, die nog een flink tandje hoger liggen dan de percentages bot zoals wij die voeren. Zouden zich daar problemen hebben voor gedaan, zouden we dat wel hebben geweten, denk ik. Want, zou er een zink-tekort ontstaan, dan zou je dat merken aan slechte wondgenezing, overgevoeligheid voor infecties, gebrek aan eetlust, gevoeligheid voor allergieen, bloedarmoede (in ernstige gevallen). Allemaal dingen waar onze honden bepaald niet aan lijden, zeg maar. In tegendeel, zou ik zeggen. Bovendien, zink uit dierlijke eiwitten worden beter opgenomen dan zink uit plantaardige eiwitten. Brokken bestaan voor een groot deel uit plantaardige eiwitten. Ik kan me levendig voorstellen dat als je onnatuurlijk calcium gebruikt, dat zich misschien bindt met zink EN er zit van nature ook nog eens te weinig zink uit dierlijke eiwitten in de voeding: je op den duur zink tekorten krijgt. Maar onze honden krijgen een grote hoeveelheid dierlijke eiwitten binnen. Rijk, zeer rijk aan zink. Dit is dus een beetje vergelijkbaar (als je het mij vraagt) met het ei, biotine, adivine verhaal. En bovendien (maar die discussie heb ik ook al zooo vaak gevoerd dat dat allemaal wel terug te vinden is hier) betwijfel ik zeer of een wolf die zogenaamde 10% a 15% bot eet, being ook een aas-eter. Bovendien denk ik dat honden, zoals ze ooit bij ons terecht zijn gekomen en geevalueerd zijn, het al helemaal niet en nooit hebben gedaan op 15% bot. Als je 50% vleesbot voert waarbij je dan geen botten voert die zo kaal zijn als een biljartbal, krijgt je hond (in mijn ogen) sowieso nooit teveel bot binnen. Zou dit allemaal wel het geval zijn geweest, zou Bertus van Bibi diervoeding ook niet al 45 jaar 25% kaal bot probleemloos in z'n voer hebben gestoken. Kijk je naar de diverse versvleesvoedingen die gemalen bot gebruiken als calciumbron, dan is er maar 1 merk die er 15% kaal bot in doet. En dat is Bandit. Ik ben wel benieuwd wat de Ca/F verhouding van dit voer is, persoonlijk, want uit analyses is gebleken, bij merken ala Bibi/Carnibest, dat de hoeveelheid bot hoger moet zijn om aan de juiste Ca/F-verhouding te komen. Nou gebruiken ze bij Bandit natuurlijk biologische kip/uitgelegde scharrelkip. Ik vermoed dat het percentage bot/percentage calcium in een biologische kip wel eens anders zou kunnen liggen dan in bio-industrie kip. Dat lijkt een vaag verhaal, maar dat is het niet. Ik heb wat onderzoek gedaan naar het botpercentage van dieren die uitsluitend gefokt worden voor vlees. Zij worden speciaal gefokt op een heel licht skelet en zoveel mogelijk vlees. Het gemiddelde rund dat puur op vlees wordt gefokt heeft dus zo'n licht skelet (geldt ook voor lam, geit, etc) en hun skelet-percentage is gemiddeld zo'n 14%.