Hallo,
Ik ben nieuw hier, dus ik zal me even voorstellen. Mijn hond Senna is een driejarige labrador van 28 kg. Ze heeft haar hele leven al last van jeuk en oorontstekingen. We hebben vanalles geprobeerd, maar de klachten blijven een uitdaging. De huisarts heeft een allergietest laten doen, daar kwam een (huis)mijt allergie en een allergie voor schimmels uit. Met speciale bedden en shampoo heb ik haar jeuk nu redelijk onder controle. We waren op advies van de huisarts overgestapt op anallergenic brokken, maar na een jaar gebruik had ze nog steeds maandelijks oorontstekingen. Met het idee dat het wellicht toch een voedselding was, heb ik veel verschillende soorten eten geprobeerd, maar ze deed het toch het beste op de anallergenic brokken. Ik vond BARF in het begin wat spannend, maar ik vind het toch de moeite waard om dit nu te gaan proberen. Senna heeft nu een paar weken KVV gehad, zodat haar lichaam zich wat voor kon bereiden op barfen.
Senna heeft een heleboel dingen waar ze allergisch of intolerant voor is, waardoor er niet ontzettend afgewisseld kan worden. Het zou een te lange lijst worden als ik die allemaal uit zou schrijven, maar wat ze wel mag hebben is: schaap/lam, fazant, kalkoen, paard, heilbot, paling en dorade. Omdat ik het idee heb dat je daar niet genoeg variatie voor de benodigde voedingswaarden mee binnen kan krijgen, wil ik ook een aantal soorten toevoegen waar ze heel licht op reageert: rund, parelhoen, kwartel, duif, hert en wilde eend. Maar dit maar met mate geven en soorten uit deze groep veel afwisselen.
Ik weet dat ei wordt aangeraden bij BARF, maar Senna kan hier niet tegen. Kan ik dit gewoon weglaten? Ik zou niet weten door wat ik dat kan vervangen.
Qua groenten blijkt uit de allergietest dat ze alleen sla en boerenkool zou kunnen eten, maar er zijn ook een heleboel dingen niet getest, zoals sperziebonen, andijvie, snijbiet. Ik weet dat je niet te veel kool en sla moet geven, dus mijn idee was om dit dan maar in kleine hoeveelheden te geven, aangevuld met hetgene wat onbekend is.
Daarnaast zou ik het menu aanvullen met noten, lijnzaad, hennepzaad, algenolie, kevir, fruit, Spirulina en Chlorella.
Mijn menu voor de eerste tijd, zodat ze kan wennen aan het eten van botten, zou er zo uit zien:
1. 250 gr kalkoennek, 250 gr rundvlees, 80 gr groente
2. 500 gr wilde duif (inclusief organen), 80 gr groente + klein visje
3. 250 gr kalkoennek, 130 gr runderpens, 50-50-25 (hart, lever, nier) rundorganen, 80 gr groente
4. 500 gr fazant (inclusief organen), 80 gr groente + klein visje
5. 250 gr parelhoen, 250 gr paardenvlees, 80 gr groente
6. 250 gr parelhoen, 130 gr runderpens, 50-50-25 rundorganen, 80 gr groente
7. 250 gr kalkoennek, 250 gr paardenvlees, 80 gr groente + klein visje
Waarbij ik de week erna het rund verwissel voor lam, het paardenvlees verwisselen voor hert en de wilde duif vervangen door fazant. Om de maand zal ik dan parelhoen en kwartel wisselen (ivm vriezer ruimte).
Als ze gewend is aan het eten van de botten, zou ik naar dit menu over willen stappen:
1. 250 gr kalfsstaart, 250 gr rundvlees, 80 gr groente
2. 500 gr fazant (inclusief organen), 80 gr groente + klein visje
3. 250 gr kalfsstaart, 130 gr runderpens, 50-50-25 rundorganen, 80 gr groente
4. 250 gr kalkoennek, 250 gr paardenvlees, 80 gr groente
5. 500 gr wilde duif (inclusief organen), 80 gr groente + klein visje
6. 250 gr kalkoennek, 130 gr runderpens, 50-50-25 rundorganen, 80 gr groente
7. 500 gr fazant (inclusief organen), 80 gr groente + klein visje
8. 250 gr lamsrib, 250 gr hertenvlees, 80 gr groente
9. 250 gr lamsrib, 130 gr lamspens, 50-50-25 lamsorganen, 80 gr groente
10. 250 gr parelhoen, 250 gr lamsvlees, 80 gr groente + klein visje
11. 500 gr fazant (inclusief organen), 80 gr groente + klein visje
12. 250 gr kalkoennek, 130 gr lamspens, 50-50-25 lamsorganen, 80 gr groente
13. 250 gr kalkoennek, 250 gr lamsvlees, 80 gr groente
14. 500 gr fazant (inclusief organen), 80 gr groente + klein visje
Ik heb nooit eerder gebarfd, dus zou heel graag hebben dat iemand mee kijkt naar het menu. Heeft iemand tips of adviezen?