- do 19 feb 2009, 09:42
#1183709
dit vond ik ook nog
L-Lysine en Herpes
L-Lysine is een essentieel aminozuur (essentieel aminozuur is een aminozuur die niet door het lichaam gemaakt kan worden en waarvan de voorziening afhankelijk is van de voeding) en blijkt geneeskundige effecten te hebben bij virale aandoeningen. Van bijzonder belang is het vermogen om het herpes simplexvirus te bestrijden, als de voeding arginine-arm wordt gehouden.
Herpes is een infectie met huiduitslag, die wordt veroorzaakt door het herpes simplexvirus. De aandoening doet zich voor in de vorm van blaasjes rondom de lippen die gerangschikt zijn in rozetten (herpes labialis). Soms is het hele gezicht met deze rozetten bedekt. Het gaat dan om een re-infectie (herhaalde infectie) met het herpes virus.
De herpesuitslag treedt op in aansluiting aan een kleine verwonding van de huid of bij gelegenheid van de menstruatie, emoties, gebruik van bepaald voedsel (varkensvlees !!!) of door zwakte, een moeilijk te omschrijven aandoening die door spanningen, verdriet of verkeerde voedingsgewoonten wordt teweeggebracht. De uitslag bevindt zich op de overgang van de huid in slijmvlies aan de lippen, maar ook wel op andere plaatsen aan het gelaat of op de handen.
Lysine kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt; het is daarom van vitaal belang dat het in het voedsel in voldoende hoeveelheden voorkomt. Onvoldoende inname leidt tot verminderde eetlust, verlies van lichaamsgewicht, bloedarmoede, enzymafwijkingen enzovoort. Medisch wordt het gebruikt om de groei bij kinderen te bevorderen en om de eetlust op te wekken en de maagsapsecretie te ondersteunen.
Enige jaren geleden, voordat herpes een veel besproken aandoening werd, maakte een toevallige waarneming door dr. Chris Kagan van het Cedars of Lebanon Hospital in Los Angeles de weg vrij voor aminozuurtherapie. Hij had opgemerkt dat in vloeibare herpesculturen altijd een snelle groei werd verkregen door de toevoeging van arginine (een ander aminozuur, waarover in een volgend artikel meer) aan de kweekvloeistof. Dit was gebaseerd op het onderzoek van dr. R. Tankersley, die ook een groeiremming constateerde bij de herpes virus na de toevoeging van extra lysine. De medische toepassing werd op basis van deze waarnemingen getest. De resultaten waren excellent. In een proef werd bij een groep van 45 patiënten een opmerkelijke verbetering gevonden. De gebruikte doseringen varieerden van 300 tot 1200 mg per dag, onder gelijktijdige vermindering van de inname van arginine uit de voeding. De patiënten werden op dit programma gedurende 3 jaar gevolgd; zij hadden complete remissie zonder nevenwerkingen. De pijn verdween snel en in alle gevallen verschenen er geen nieuwe blaasjes. Het verdwijnen van de bestaande blaasjes bij de patiënt ging sneller dan in het verleden. Er was geen enkele uitbreiding van de laesies binnen een tot vier weken na beëindiging van het gebruik van lysine.
Hierop volgende ervaringen met dit type behandeling hebben aangetoond dat indien de lysine/arginine-balans op het juiste niveau gehandhaafd kan worden, de replicatie van virusdeeltjes onder controle gehouden kan worden. Het mislukken van de methode is vrijwel altijd het gevolg van een onvoldoende lysine-inname of een overmatige arginine-inname en de persoon in kwestie moet door eigen ervaring de correcte balans vinden. Men vermoedt dat de werking berust op de opname van het qua chemische structuur sterk gelijkende lysine in plaats van arginine door het virus.
Het overblijvend arginine wordt door het lichaam afgebroken. Arginine en lysine wedijveren om transport door de darmwand en indien er voldoende overmaat aan lysine is, dan zal het succesvol zijn de opname van arginine te verminderen.
De voornaamst voedingsbronnen met een hoge lysine/arginine verhouding zijn vis, kip, rundvlees, lamsvlees, melk, kaas, bonen, biergist en taugé. Voedingsmiddelen met een hoge arginine/lysineverhouding en daarom te verminderen zijn: gelatine, chocolade, carob, kokosnoot, haver, volle granen en witte bloem, pinda's, sojabonen en tarwekiemen.
De meeste groenten hebben een lysine overschot ten opzichte van arginine, behalve erwten.
Vitamine C heeft een beschermend effect op het gehalte aan lysine in het lichaam. De aanbevolen doseringen zijn 500 tot 1500 milligram lysine per dag, gespreid over de dag in te nemen. De hoogte varieert afhankelijk van de balans in de voeding van deze twee stoffen en de biochemische individualiteit.
Gedurende een episode van acute herpesinfectie moet men minstens 1500 milligram lysine plus 1 gram vitamine C gespreid over de dag innemen met speciale aandacht voor het vermijden van argininerijk voedsel.
In de natuurgeneeswijze wordt deze uitslag behandeld op verschillende manieren.
Uiteraard is het belangrijk om te voorkomen. Zorg dat uw weerstand hoog blijft. Dit kan gedaan worden met o.a. gezonde voeding. Vermijd voedingsmiddelen zoals varkensvlees, suiker en chemische stoffen (kleurstoffen, reukstoffen, smaakstoffen, conserveringsmiddelen).