Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#3188550
Ik zou bot en orgaan samen geven en het spiervlees apart. Verder moet je je hoeveelheden afronden hè. Je meet niet tot op de gram, laat staan tot op een halve gram. In deze hoeveelheden zou je er best 100gr spier en 40gr bot van maken. Maar ik vind dat toch erg weinig bot. Je kat vertoont nog bijna geen symptomen. 30% bot zou ik toch voeren. En als je 15% orgaan wil voeren, zou ik toch meer dan enkel hart en lever voeren. 10% hart vind ik echt veel... 7 a 8 lijkt me beter. En ik weet niet of nier zo'n kwaad kan voor een nierpatiënt maar ik heb toch niet anders geweten als dat het bij de essentiële organen hoort dus ik vraag me wel af wat je dan mist als je het weglaat. Als ik jou was zou ik dat eens opzoeken als je het echt weg wil laten.
Met dit menu'tje kan je wel al van start gaan. Zeker en vast. De andere botsoorten zijn inderdaad nog te hard. Het kan gemakkelijk zijn alles op 1 plek te kunnen halen, maar dat lukt weinigen van ons denk ik. ;)

Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk
Door Danani
#3188796
Vandaag hebben we geprobeerd het nieuw gekochte vlees te geven, maar opeens wil hij het niet! Hij wil wel het verse vlees dat we afgelopen week bij de supermarkt hebben gekocht (kalkoen en kip filet en kippenhartjes/levertjes), maar hij wil dus niet het nieuwe vlees. Zou het kunnen komen doordat dit vlees ingevoren geweest is? Ik zou het anders echt niet weten? Hij nam één stukje lamsvlees, maar vond dat daarna toch niet zo interessant. Konijn wil hij niet, kippennek ook niet en konijnenlevertjes of kalkoenhartjes ook niet. Ik snap er helemaal niks van.
We hebben ook geprobeerd er warm water op te gieten, maar dat helpt ook niet. Wat kalkoenvlees van de supermarkt erop gelegd en dat eet hij er dan vanaf en loopt vervolgens weg zonder de rest aan te raken.
Hij kijkt ons ook echt aan van "Sorry, maar ik vind dit niet lekker. Mag ik iets anders?"...

Vreemde is dus dat hij vers vlees van de supermarkt heerlijk vindt en uit onze handen probeert te grijpen terwijl we het nog aan het snijden zijn.
Door san :)
#3188853
Waarom begin je niet eerst met een goede kvv? Darf is bio en compleet. Hier kan je dan langzaam wat barf bij gaan voeren. Katten zijn zeikerds en grote kans dat hij veel moet leren eten. Bijvoorbeeld gans heeft een heel typische smaak en geur en word lang niet altijd geaccepteerd. Kvv is daarbij nog enigzins te mengen als je kat t slecht eet. Bijvoorbeeld met zakjes of met blikje tonijn n


Sent from my iPhone using Tapatalk
Door Danani
#3189035
We wilden het liefst zelf samenstellen, omdat je dan precies weet wat je geeft. Vooral met nierdieet. We zagen dat toch de meeste kvv's combinaties met bijvoorbeeld rund hebben, ook de nierdieet kvv's.

We hebben nu gehoord van de voedingsspecialist. Deze zei dat er voordelen en nadelen zitten aan een vers vlees dieet. Voordelen: eiwitten van hoge biologische waarde, verhoogde vochtopname en licht verteerbaar. Dit komt overeen met wat we hebben gelezen. Hij zei ook dat er nadelen aan verbonden zijn en had het toen toch over hoge eiwitten, hoog fosfor en microbiële contaminatie (vooral omdat Ninja ook nog schildklier en nierpatiënt is). Volgens hem kunnen we wel een vers vlees dieet geven, maar dan gekookt (rauw mocht anders ook), maar wel met toevoeging van rijst, aardappel en eventueel groente.
En als we het op een andere manier doen, zal hij volgens hem eerder doodgaan met meer symptomen. Hij heeft het verder niet gehad over de samenstelling van het vlees (met of zonder bot, orgaan).

Dit roept bij ons natuurlijk nog meer vragen op..
We lazen juist hier op het forum veel dat rijst niet goed is en groente eventueel wel kunnen maar niet noodzakelijk zijn. Ook lazen we juist dat koken slecht is, verlies van goede stoffen en harde splinterende botten.
Door Jacoba
#3189040
Als je op 'carbimazol nieren' googled, kom je e.e.a. leesvoer tegen.

Poes hier krijgt nu bijna 2 jaar Semintra, naar aanleiding van een waarde van 15.7 mmol/l urea en 173 umol/l creatinine.
Een half jaar later was urea gedaald, creatinine gestegen. Dit zou 'een bijwerking van Semintra zijn'. Telmisartan wordt ook humaan ingezet.

Of je nu al een nierdieet gaat geven of pas als de waarden het dubbele van de norm zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Op het moment dat ze nierschade in het bloed ontdekken, is al zo'n 70% verloren. De middelen die je op dat moment al dan niet gaat geven zijn levensverlengend. Nierfalen zelf is onomkeerbaar.

Hoe poes er aan toe zou zijn als ze Semintra niet zou krijgen, weten we niet. Wél heb ik ervoor gekozen om destijds een nierdieet te geven. Poes is nu 19 jaar.

Observeren is óók een graadmeter.
Door Danani
#3189048
Bedankt voor je reactie, ik zou heel graag horen wat jij je kat precies voor nierdieet geeft. Vers vlees neem ik aan? Gaf je dat daarvoor al? En hoe gaat het nu met haar?
Ben je Semintra blijven geven ondanks verhoogde creatinine? Ik vind dat zo vreemd klinken, want ze gaven ons juist dat middel vanwege de verhoogde creatinine. Ureum hebben ze niet naar gekeken.
#3189118
De meeste katten moeten wennen aan vleesbot en lam is iets heel anders dan kip of kalkoen. Hij lust wel al rauw vlees dus dat is al heel wat. Maar net als mensen hebben katten ook voorkeuren en diersoorten die ze graag eten en andere die ze niet lusten. Kippennek zal hij dan moeten aan wennen. Orgaan moet hij vast ook aan wennen. Volhouden en blijven aanbieden. Desnoods moet je wat fijnsnijden en mengen onder kip of kalkoenvlees.

Veel groenten en rijst zou ik inderdaad niet doen. Biedt geen meerwaarde en bevat schadelijke zaken. Combi met schildklier kan ik wel niet inschatten, maar graan is een kat gewoon niet op gebouwd. Een heel klein beetje groenten zou je kunnen doen, maar zeker niet meer 5%.
Door Jacoba
#3189140
Ik begrijp dat er geen algemeen bloedonderzoek is gedaan omdat je de urea waarde etc. niet hebt? Deze wordt meestal toch samen met creatinine bepaald voor nierfalen. Hoe het precies zit kan Pearlsofpassion goed uitleggen (meen ik me te herinneren).

Overigens heb ik in het verleden de creatinine waarde omlaag gekregen door enkel en alleen vers te gaan voeren, nu 7 jaar geleden. Het urea bleef wél stijgen. Let wel, ze had toen géén medische klachten/medicijnen zoals jouw kat.

Poes doet het goed hoor voor haar leeftijd. Ze heeft op haar 17de geleden van haar gebitsbehandeling onder narcose. Daarvoor was het nog een gekke jonge blom, op wat andere ouderdomsongemakken na. Daar heeft ze een stuk op in moeten leveren. Geestelijk en lichamelijk. De nierwaarden bleken te zijn gaan stijgen. Ze krijgt nog steeds Semintra. Ik kijk gewoon hoe ze het doet en hou dat in de gaten. Denk daarbij aan goed eten, dat ze geen uitdrogingsverschijnselen heeft, haar karakter etc.

Ze krijgt al heel lang konijn en eend van Tinlo Barfmenu. De percentages heb ik aangepast tot een nierdieet door eenzelfde aantal rundspiervlees (Limousin hachee) aan te vullen. Dit vlees bevat, samen met gehakt, het minste fosfor. Dat is het hoofdmenu. Uiteraard is dat berekend. In het verleden kwam daar nog ganzenvlees bij. Daar kan ik nu niet goed aankomen. Kip en kalkoen spiervlees krijgt ze ook af en toe, maar dat triggert gelijk een allergie. Soms probeer ik dat.

Binnen de DA praktijk zijn de meningen verdeeld of het wel/niet zin heeft om (nog) bloed te checken. Ieder om zijn eigen redenen denk ik zo ;) .
#3189266
Ureum is korte termijn. Crea op lange termijn. Crea is dus een maat voor hoe goed de kat het echt doet met haar nieren, ureum is afhankelijk van wat ze net gegeten heeft. Het is wel de ureum die zorgt dat de kat zich misselijk voelt. Het zijn de rechtstreekse afbraakproducten van de eiwitten. Vandaar dat een kat die vers krijgt een hogere ureumwaarde krijgt, omdat vers veel eiwitten bevat. Maar om 1 of andere reden voelt een kat zich een stuk minder misselijk van ureum van rauwe dierlijke eiwitten dan van verhitte of plantaardige. En het belast de nieren minder. En daardoor zou de Crea dus moeten zakken van een rauw dieet, daaraan zie je dan of je kat goed reageert.

Dat is zowat alles wat ik daarvan weet.
Door Danani
#3189537
We hebben de voedingsspecialist gesproken, hij reageerde fel en aanvallend, alsof we zijn expertise in twijfel trekken en alsof we niet het beste voor hebben met onze kat, terwijl we alleen vragen willen stellen om de juiste keuzes te maken wat betreft voeding.
Ureum waarde hebben we inderdaad niet. Onze DA keek alleen naar de creatinine waarde. We lazen op internet ook veel over dat er vaak nog extra onderzoek gedaan wordt naar een eventuele onderliggende oorzaak, maar dit wilde onze DA ook niet doen. Ze zei dat urine op kweek zetten geen zin heeft, want bacteriën kon ze zei ze al niet zien. We mochten nog wel verder bloedonderzoek laten doen, maar ze zei dat daar waarschijnlijk niets uit zou komen. Terwijl ze eerder die week nog van mening was dat hij geen problemen met zijn nieren had en we juist verder bloedonderzoek moesten doen als het niet aan de schildklier lag.
Hier nog over nagedacht en vandaag opgebeld dat we toch voor de zekerheid extra bloed onderzoek willen laten doen, blijkt dat het bloed al weg gegooid is. Wel heel snel...
Dus dan zouden we hem opnieuw moeten laten prikken, maar dat willen we hem ook niet weer aandoen. Dus misschien alsnog bij zijn volgende controle als hij toch al geprikt moet worden.

We maken ons nu vooral zorgen, omdat de voedingsspecialist zei dat een nierpatiënt vatbaarder is voor bacteriën vanuit rauw vlees. En dat hij zei dat vleesbot lagere eiwitkwaliteit bevat en veel bindweefsel.
Hij zegt verder dat compleet vlees dieet voor een nierpatiënt niet aan te raden is, vanwege de hoge fosfor. Daarom raadt hij aan een dieet van vers vlees te combineren met rijst/aardappelen en wat groente voor de koolhydraten of extra vetten ter vervanging van een deel van het vlees. Maar ja we willen niet echt verder met hem, omdat hij zo naar reageerde. Echt kwetsend zelfs.

En over vlees voor koolhydraten vervangen lazen we erg slechte dingen. Hebben jullie enig idee wat voor extra vetten we toe zouden kunnen voegen? Zou dat iets zijn om te overwegen?
Botten vinden we lastig, we hebben nu net een vleesmolen toch maar in huis want anders raakt hij het niet aan. Als we het vlees er op de fijnste stand doorheen halen is het dan nog gevaarlijk met eventuele scherpe stukjes? In zijn buik lijkt me ook nog eng als het scherp is?

Hij eet nu zelfs zijn kipfilet met tegenzin, eerste paar hapjes wel lekker dan niet meer. Ik maakte me zorgen dat zijn eetlust verminderd, maar hij wil wel graag ander eten. Daar vraagt hij om, vandaag toch gezwicht en zakje nierdieet gegeven. Dat at hij heel snel op... Kvv van Smuldier (die hadden we maar voor de zekerheid gehaald, we weten dat het niet de beste is) wil hij trouwens ook liever niet.

We blijven het heel lastig vinden wat nou te geven. Ik zocht ook op welke groente nou goed zouden zijn als we er een beetje bij zouden willen doen. Ene website zegt vooral spinazie, andere zegt spinazie is giftig. Enig idee welke sowieso veilig is? En we zitten ook al te zoeken naar oplossingen als hij geen bot wil of mag? Eierschalen, calcium supplement? Maar daar zitten ook niet alle stoffen in?

Verder dacht ik aan kippenbouillon laten trekken van kip en botten, om voor de smaak toe te voegen? Kan dit kwaad?
Door Ruisje
#3189546
Die 'voedingsspecialist' zou ik meteen ontslaan!
De oorzaak van nierproblemen kan de behandeling van de overactieve schildklier zijn. En dan bedoel ik niet een bijwerking van het medicijn, maar dat het terugbrengen naar normaalwaarden van de schildklier het onderliggende nierprobleem naar boven haalt. Op internet is er veel over te vinden, o.a.:
http://www.felinecrf.org/hyperthyroidis ... hyroid_crf
Danani schreef: We maken ons nu vooral zorgen, omdat de voedingsspecialist zei dat een nierpatiënt vatbaarder is voor bacteriën vanuit rauw vlees. En dat hij zei dat vleesbot lagere eiwitkwaliteit bevat en veel bindweefsel.
Die bacteriën blijven ons versvoeders achtervolgen. ;) Zonder bacteriën geen leven en geen weerstand. Zolang jij net zo 'netjes' met het dierenvlees omgaat als je eigen vlees wordt er niemand ziek van!
En zei die voedingsspecialist eerder niet: "Deze zei dat er voordelen en nadelen zitten aan een vers vlees dieet. Voordelen: eiwitten van hoge biologische waarde, verhoogde vochtopname en licht verteerbaar... "
Je voert vleesbot, spier- en orgaanvlees, het verteringsgestel van een kat is gemaakt om daar alle voedingsstoffen uit te halen. Gefabriceerde voeding is onnatuurlijk voor je kat en het lichaam zal altijd meer moeite moeten doen om daaruit de juiste voedingsstoffen te halen.

Danani schreef: Hij zegt verder dat compleet vlees dieet voor een nierpatiënt niet aan te raden is, vanwege de hoge fosfor. Daarom raadt hij aan een dieet van vers vlees te combineren met rijst/aardappelen en wat groente voor de koolhydraten of extra vetten ter vervanging van een deel van het vlees. Maar ja we willen niet echt verder met hem, omdat hij zo naar reageerde. Echt kwetsend zelfs.
En over vlees voor koolhydraten vervangen lazen we erg slechte dingen. Hebben jullie enig idee wat voor extra vetten we toe zouden kunnen voegen? Zou dat iets zijn om te overwegen?
Rijst, aardappelen en groenten klinkt als een hele bord vol niet voor katten geschikt. ;) Om het fosfor iets te drukken zou je een beetje gekookte zilvervliesrijst erdoor kunnen doen, max. 4%, het blijft rijst. Wat ik bij onze kat (ook schildklier + nier problemen) erdoor deed was gekookt eiwit. Omdat je alleen het wit van een ei geeft kun je het beter niet rauw geven. Avidine in rauw eiwit breekt biotine (vitamine b8) af, bij een kompleet rauw ei geen probleem want er zit meer dan genoeg in eigeel. Door het ei te koken vernietig je de avidine in het eiwit! Eigeel bevat veel fosfor, dus daar moet je een andere bestemming voor zoeken, maar het eiwit bevat weer heel weinig fosfor (21mg/100 gram).
Gepureerde groenten erdoor zou kunnen, maar ik zou zeker met weinig beginnen. De kat moet het wel eten. Je kunt hier volgens mij gewoon de groenten die we hier ook voor de groentenmix voor de honden maken aanhouden. Wel zou ik de groenten kort koken of stomen. Meer vet erdoor kan ook, maar dit moet je langzaam opbouwen en bij een te veel krijg je er weer andere problemen bij. Als je zelf gaat samenstellen kun je bijvoorbeeld konijnennier gebruiken en die met het niervet erdoor doen. Dogmeat verkoopt niertjes met volgens mij het niervet er nog aan.
Danani schreef: Botten vinden we lastig, we hebben nu net een vleesmolen toch maar in huis want anders raakt hij het niet aan. Als we het vlees er op de fijnste stand doorheen halen is het dan nog gevaarlijk met eventuele scherpe stukjes? In zijn buik lijkt me ook nog eng als het scherp is?
Ik maal al jaaaaaren voor onze senior poezels en er heeft nog nooit een kat last gehad van een botje! :)
Als je het vleesbot 2x door de molen doet wordt het nog fijner. Niet aan te bevelen (zeker niet bij spier- en orgaanvlees) want het is niet bevordelijk voor de kwaliteit. Hoe fijn/klein zijn de gaatjes van de maalschijf?
Danani schreef: Hij eet nu zelfs zijn kipfilet met tegenzin, eerste paar hapjes wel lekker dan niet meer. Ik maakte me zorgen dat zijn eetlust verminderd, maar hij wil wel graag ander eten. Daar vraagt hij om, vandaag toch gezwicht en zakje nierdieet gegeven. Dat at hij heel snel op... Kvv van Smuldier (die hadden we maar voor de zekerheid gehaald, we weten dat het niet de beste is) wil hij trouwens ook liever niet.

We blijven het heel lastig vinden wat nou te geven. Ik zocht ook op welke groente nou goed zouden zijn als we er een beetje bij zouden willen doen. Ene website zegt vooral spinazie, andere zegt spinazie is giftig. Enig idee welke sowieso veilig is? En we zitten ook al te zoeken naar oplossingen als hij geen bot wil of mag? Eierschalen, calcium supplement? Maar daar zitten ook niet alle stoffen in?

Verder dacht ik aan kippenbouillon laten trekken van kip en botten, om voor de smaak toe te voegen? Kan dit kwaad?
Maak zelf een lekker prakkie met vleesbot en stop met zakjes 'dood' voer. ;) Maal eventuele rijst, gekookt eiwit en groenten mee zodat het één geheel wordt. In smuldier zit pens (ja, ook in die rode pakjes) en de meeste katten vinden dat niet echt lekker. Ik zou trouwens niet beginnen met te veel ingrediënten om het fosforgehalte te verlagen. Dan kom je weer in de knoop met een goede calcium/fosforverhouding, volgens mij.
Ook kun je een bone broth maken. Verschillende soorten bot 12-24 uur zachtjes laten pruttelen, bij de juiste bot/water verhouding wordt het dan een gelei-achtig geheel met veel voedingswaarde. Je kunt dit vervolgens invriezen in ijsblokbakjes en elke dag een blokje ontdooien en door het eten geven. Smakelijk en gezond! Hier op Barfplaats is er een topic over -- even de zoekfunctie gebruiken.
Verder ook een goede vis/zalmolie geven! Er zijn genoeg topics hierover op het forum.

Als hij je zelf samengestelde voer goed eet en hij voelt zich goed zou ik minimaal een maand of 3 wachten met opnieuw prikken voor de nierwaarden.
#3189616
Ik sluit me bij Ruisje aan. Ik wil alleen toevoegen dat de calcium-fosfor balans volgens mij niet iets is waar je je zorgen in.moet maken want je voert ook wat minder calcium door minder vleesbot te voeren. Wel zou ik ook niet te veel kunstgrepen doen om de fosfor te verlagen. Een beetje groenten ok, maar rijst zou ik vanaf blijven. Persoonlijk. En vet zit vaak aan het vlees aan, dan laat je dat er gewoon wat meer aan. Het vet rond hart eraan en wat vetter vlees zoals eend en geit vb voeren. Ik weet niet of geit hoog fosforgehalte heeft? Vet uit vis is natuurlijk het beste, dus zou ik toch ook op die olie zoeken. Apart vet zoals vb schapenvet dat ze soms verkopen zou ik afraden.
@ Ruisje: Ik weet niet wat het voordeel is van eiwit apart voeren? Ik zou net denken dat de dooier beter is voor nierpatiënt?
Door Ruisje
#3189663
pearlsofpassion schreef: @ Ruisje: Ik weet niet wat het voordeel is van eiwit apart voeren? Ik zou net denken dat de dooier beter is voor nierpatiënt?
Volgens mij ben ik dat weleens tegengekomen bij een nierdieet voor honden hier op barfplaats. De dooier van ei bevat 590mg/100gr fosfor en dat is erg veel tegenover de 21mg/100gr van het eiwit. Het vetgehalte is bij de dooier uiteraard groter dan in het wit, maar dat kun je vervangen. Ikzelf deed een 10% gekookt eiwit door de mix en een theelepeltje extra vierge kokosolie verdeeld over de dagelijkse 2 porties.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door