Omdat er met enige regelmaat vragen zijn over de droogmachine hierbij een bundeling, is nog niet helemaal kompleet maar daar wordt aan gewerkt
Waar gebruik je hem voor?
Je kunt met de droogmachine zelf gezonde snacks voor hond of kat maken. Sommige mensen drogen ook vlees voor de hond om mee te nemen op vakantie als ze b.v. ver van de bewoonde wereld gaan kamperen.
Daarnaast kun je er ook fruit en/of kruiden voor jezelf in drogen.
Hoe werkt een droogmachine?
De droger heeft een klein motortje dat lucht blaast door de diverse schalen die eronder, en bij sommige modellen er boven, zitten.
Sommige drogers hebben een tijdschakelaar en kun je de temperatuur zelf instellen, de goedkopere modellen hebben 1 aan- en uitknop maar dat kun je simpel oplossen met een tijdschakelaar.
Het vocht in het vlees/fruit/kruiden verdampt hierdoor en het wordt lang(er) houdbaar.
Afhankelijk van wat je droogt is de droogtijd ongeveer 3 (kruiden) tot 8 a 10 uur (kippennekken) uitgaande van een apparaat van 250 watt.
Omdat de temperatuur niet boven de 50 graden komt, verandert de structuur van het bot niet en kun je ook kippennekken veilig drogen.
Als je af en toe de schalen wisselt, droogt het gelijkmatiger.
Maakt een droger veel geluid?
Ik weet het alleen van de Bohmann: die maakt een geluid ter vergelijking van een haarfohn.
Wat kost een droger ?
Er zijn veel verschillende drogers, de goedkoopste is de Bomann, ( rond de 25 euro) deze heeft 5 plastic schalen en het apparaat is ongeveer zo groot als een broodbakmachine. Er zijn extra schalen bij te bestellen maar die kosten 5,95 per stuk dus als je er meer wilt kun je beter een extra drogertje aanschaffen. Er zijn ook duurdere apparaten, ( rond de 90 euro) deze hebben vaak metalen schalen, zijn dus groter en hebben meer roosters. Tieneke, hier op dit forum, verkoopt ook drogers. Alle drogers hebben een beveiliging zodat je ook 's nachts kunt drogen. Andere merken: Stokli en Orava. Je kunt ook op Marktplaats kijken: trefwoorden "fruitdroger" "voedseldroger"
Wat verbruik betreft zijn ze niet duur: het kost ongeveer 0,60 cent om 3 kilo kippennekken te drogen. Magere vleessoorten zijn sneller klaar en dat verbruikt dus nog minder stroom.
Een voorbeeld:
10 kilo, niet biologische, kippennekken van de poelier kost 11 euro, ik droog ze in 3 droogbeurten= 3x 0,60 cent: totaal 11 euro + 1,80 = 12,80
Er blijft ongeveer 2,5 kilo van over.
Gedroogde kippennekken van de DSZ kosten 3,25 per 130 gram= omgerekend naar 2,5 kilo dus ongeveer 65 euro (!) euro……
Wel logisch trouwens omdat hier ook arbeidsloon en verpakkingskosten bijkomen en er ook op moet worden verdiend.
Hoe maak ik hem schoon?
De plastic roosters schijnen op lage temperatuur in de vaatwasser te kunnen,zelf doe ik dat niet omdat er een risico op krom trekken is.
De metalen roosters kunnen wel in de vaatwasser maar kunnen na verloop van tijd breken.
Tip hier van BP: Smeer de roosters( alleen de metalen variant) , in met groene zeep en doe ze in een vuilniszak. Zet er een potje ammonia naast, knoop dicht en laat 24 uur staan. Hierna is alle vet simpel te verwijderen.
Kan ik ook in een gewone oven drogen?
Ja, dat kan als je een oven hebt die je iets open kan laten staan door b.v. een pollepel tussen de deur te klemmen EN hij in te stellen is op 50 graden.
Er kan wel minder in dan in een droogmachine,kost meer wat betreft stroomverbruik en je moet er geen pens in drogen...
Welke vleessoorten zijn geschikt?
In principe alle, niet te vette vlees- en vissoorten: kip( hart, maag, vleugeltipjes, lever, nek ), paard, struis, hert, rundvlees, runderlong, schapenlong, koolvis etc., maar ook KVV waarvan kleine bolletjes zijn gemaakt. Lam en geit zijn vettere vleessoorten, ook na het drogen( wat lang duurt) blijft het vettig aanvoelen. Je kunt het deppen met keukenpapier, maar je kunt het na het drogen het beste in de vriezer bewaren.
Long wordt vaak gedroogd als beloning bij de training omdat het weinig voedingsstoffen bevat.
Pens kun je ook zelf drogen, maar het is niet aan te raden om dat binnenshuis te doen….
Waar veel honden ook dol op zijn: gedroogde luchtpijp!
Vet vel van gevogelte wordt ook wel gedroogd,maar het duurt dan wel heel erg lang , blijft vettig aanvoelen en is dus niet echt een aanrader.
Je kunt er voor kiezen om het vlees niet door en door te drogen, je kunt in dat geval je voorraadje in de vriezer bewaren.
Hoe bereid ik het vlees voor ?
Vlees ( eerst vet eraf snijden) en long kan het beste in halfbevroren toestand in plakken worden gesneden, hoe dunner de plakken,hoe korter de droogtijd. Hou er rekening mee dat je ze ook niet TE dun snijdt anders blijven er na het droger alleen maar flintertjes over. Zelf maak ik plakken van 2 cm, maar dat kan dus varieren.
Na een uurtje of 5 kun je de plakken met de snoeischaar of vleesschaar in stukjes knippen en verder laten drogen.
Kippennekken: vel en vet verwijderen, dit vergt enige oefening, maar hoe minder vet er aan blijft zitten, hoe sneller het droogproces gaat.
Zelf doe ik ze er in hun geheel op,maar er zijn ook mensen die er met de snoeischaar stukjes van knippen of in de lengte doorsnijden zodat ze sneller droog zijn.
Pens knip of snijdt je in repen.
Wat blijft er na het drogen van over?
Dat wisselt , afhankelijk van wat je droogt, maar hou er rekening mee dat 60 tot 80 procent van het vlees uit vocht bestaat. Volgende keer dat ik ga drogen zal ik het eens na wegen.
Foto’s:
in plakken gesneden long voor het drogen
Dory, jij hebt hele mooie foto's van wat je hebt gedroogd, wil je die hier misschien ook plaatsen?