Vegan koken is vooral heel creatief zijn, vind ik tenminste. Kaas vond ik ook lastig te vervangen, wie eet er nou stamppot zonder kaas? Ik niet. Inmiddels wel, niet alles meer maar ik eet gewoon nog bietenstamppot, hutspot en stamppot spruitjes, zuurkool of pastinaak. Maar dan met wat vegan room, een handje rozijntjes, wat ananas, vegan stukjes worst, en ik maak er vaak soep bij. De truuk met vegan eten is toch wel om zoveel mogelijk bonen, noten, zaden etc. in je menu te stoppen als je geen tekorten op wil lopen. Ik lust praktisch geen bonen, op groene bonen in tomatensaus na, dus ik maak er standaard een soepje van. Invriezen, twee keer per week een soepje bij de maaltijd en een keer als hoofdmaaltijd is dan heel makkelijk. Ik maak niet zo vaak wraps, pizza of pannenkoeken meer, dan mis ik de kaas wel maargoed, ik eet zoveel andere lekkere dingen dat ik het ook niet ontzettend mis.
Ik maakte eerst ook altijd een weekmenu maar nu ga ik gewoon naar de winkel en kijk wat ik goedkoop kan krijgen en waar ik zin in heb. Met ingrediënten als gember, limoen/citroen, kokosmelk, sesamzaad, sojasaus, vegan room (er is ook vegan slagroom trouwens), tomaatjes in blik, bouillonblokjes (al weet ik niet of je dat dan gebruikt) en wat peulvruchten, rijst en pasta kom je al een heel eind. Voor een frisse salade kun je denken aan een avocado-tahindressing met granaatappelpitten, voor een curry kun je goed kokosmelk gebruiken, en voor toetjes is sojayoghurt ideaal, met wat fruit uit de vriezer (of vers natuurlijk). Ik ben van omni weer terug gegaan naar vega en als vanzelf over naar vegan. Het is mij 100% meegevallen en ik eet nu toch zeker 90-95% vegan!