pluk schreef:Lijntje van Nikedog was Nederlandse haas.Yup, Rita heeft altijd Nederlandse hooguit Engelse haas inderdaad.
Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke
pluk schreef:Lijntje van Nikedog was Nederlandse haas.Yup, Rita heeft altijd Nederlandse hooguit Engelse haas inderdaad.
Jump schreef:Nou heb ik net Zaterdag 13 kg Haaskk gekregen, blijkt het toch via België uit Zuid-Amerika te komen.Wat niet wil zeggen dat het nagekeken is op genoemde bacterie.
Wel goedgekeurd door NVWA en douane.
Vandaag net geportioneeerd .Wat zouden jullie doen,geven of niet?
Jump schreef:Nou heb ik net Zaterdag 13 kg Haaskk gekregen, blijkt het toch via België uit Zuid-Amerika te komen.Ik heb vandaag een zelfde soort doos haaskarkas weggeknikkerd. Hier gaat het gewoon permanent van het menu.
Wel goedgekeurd door NVWA en douane.
Vandaag net geportioneeerd .Wat zouden jullie doen,geven of niet?
Lizzy schreef:Ik heb vandaag een zelfde soort doos haaskarkas weggeknikkerd. Hier gaat het gewoon permanent van het menu.Gelijk heb je Lizzy, hier ook!
Lizzy schreef:http://www.cfsph.iastate.edu/Factsheets ... s_suis.pdfBleh, wat een kut gevoel zeg, dat ik m'n hond misschien wel in gevaar heb gebracht met stomme hazenoren
Hier staat trouwens iets over het doden van de bacterie door drogen op hoge temperaturen. Dat moet dus echt op hoge temperaturen en behoorlijk langdurig. Geen idee of ze dat met hazenoren doen. Maar verder ook een interessant stukje leesvoer.
Cait_ie schreef:Bleh, wat een kut gevoel zeg, dat ik m'n hond misschien wel in gevaar heb gebracht met stomme hazenorenIk lees nu ook weer een artikel waarin staat dat de bacterie op 60 graden na 10 minuten dood is. Bovendien huisvest de bacterie zich liefst in organen en beenmerg. Dus niet in de oren. Ik zou me eerlijk gezegd niet teveel zorgen maken... De bacterie overleeft ook niet lang buiten 'de host' trouwens, tenzij het besmette vlees of karkas ingevroren is geweest. Voor ons haaskarkas en orgaanvoerders niet leuk maar ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken.
Ook maar mailtje naar de leverancier...
Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A3003 met Tapatalk
Lizzy schreef:Wat fijn dat je dat toch allemaal zo goed uitzoekt, dankjewel Lizzy! Ik heb het artikel gevonden.
Ik lees nu ook weer een artikel waarin staat dat de bacterie op 60 graden na 10 minuten dood is. Bovendien huisvest de bacterie zich liefst in organen en beenmerg. Dus niet in de oren. Ik zou me eerlijk gezegd niet teveel zorgen maken... De bacterie overleeft ook niet lang buiten 'de host' trouwens, tenzij het besmette vlees of karkas ingevroren is geweest. Voor ons haaskarkas en orgaanvoerders niet leuk maar ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken.
Ik kan je geen link geven naar het artikel maar als je goegelt op brucella survival time in meat kom het boek waar dit in staat tegen. Artikel heet Food Microbiology: Principles Into Practice, 2 Volume Set
*Remy* schreef:Ben me nu toch af aan t vragen of t niet verstandig is om t bloed van m'n honden te laten ook onderzoeken, na meerdere maanden Argentijnse haaskarkas te hebben gegeten. Een van beide heeft rug problemen gekregen afgelopen zomer. Niet zo erg dat ik ermee naar de dierenarts ben geweest, maar t kan n symptoom zijn van n brucella suis besmetting.Ik heb werkelijk geen idee. En dan nog kan je hond vals-negatief getest worden en moet je dus meerdere keren testen. Tenminste, dat is wat ik lees. Ik weet dus ook niet of het bijv. zinvol is om je hond preventief 6 weken antibiotica te geven. Kijk, het had nou aardig geweest als de leverancier van haaskarkas in overleg met weet-ik-wie (Utrecht, Wageningen, RIVM - I don't care who) advies had gegeven "wat te doen als je hond haas heeft gegeten dat je bij ons hebt gekocht en vermoedelijk besmet is geweest". Ik vind dus dat ze zich er gemakkelijk vanaf maken tot nu toe. Geef mensen advies wat ze moeten doen zeg! Je kunt toch niet zeggen "je hond is misschien besmet, nou doeiiii, bel je dierenarts maar". Alsof die de kennis paraat heeft wat te doen! Sjeesus, dit is een bacterie waar ze normaal niet mee van doen hebben!