Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3069697
Martine-Tom schreef: Klopt, maar de volgende keer zou mijn hond ook ergens vandaan komen waarmee ik qua opvoeding meer op 1 lijn zit (al doende leert men) als je nou bij een fokker komt en je bepraat zo hoe je het wil en je ziet haar honden allerlei dingen doen die je zelf absoluut niet toe zou staan...dan zou ik er dus geen pup van nemen, niet van 8 weken maar ook niet van 15 weken. Als je nou 800 of 1000 euro aan een pup uit geeft dan heb je neem ik aan toch wel wat eisen, voldoet een fokker daar neit aan, even goede vrienden, maar dan zoek je toch een ander?
Ik heb het overschotje uit een oepsnest, en nog gratis ook, ik was gewoon verliefd en nam alles op de koop toe. En heel eerlijk gezegtm ik vind trainen met Tom en hem dingen aanleren veel makkelijker gaan sinds hij 18 maanden is ofzo, met 8 weken was ie totaal niet leergierig, niet voergericht, niet baasgericht, hij wilde alleen maar met andere honden spelen en zijn knuffels slopen.
Toen hij eenmaal door de puberteit heen was werd dat zovee makkelijker, hij wilde voor me werken, hij was voer gericht, leerde in tijd van niks zelf nadenken.
Ik vind een 8 weken oud pupje ook leuk, maar als ik verliefd zou zijn op een hondje wat ik pas met 15 weken kon krijgen geloof ik niet dat ik er veel bezwaar tegen zou hebben.
Als de fokkers en nesten van het beoogde ras voor het oprapen liggen in NL is dat niet zo'n probleem, nee. Maar dat is dus gewoon niet zo.

Je zegt zelf dat je met het nestoverschot een pup had die niet voergericht en niet gemotiveerd was om iets te leren. Zulke pups zitten er in ieder nest, ongeacht ras. Over het algemeen zitten er maar 2 / 3/ 4 pups in een nest die "goed" zijn. Als je met een hond bv in reddingshondenwerk / speuren / politiehonden iets wilt bereiken ben je daar 2 a 3 jaar intensief mee aan het trainen. Dat is toch gewoonecht heel jammer dat je daar dan pas na dik anderhalf jaar fatsoenlijk mee aan de slag kunt. Als het al ooit wat wordt. Die pups zijn leuk als huishond.
#3069699
Martine-Tom schreef: 9 weken is dan nog wat anders, maar als jij met 1 of 2 pups blijft zitten, zeg dat die een maand of 5 zijn en er belt iemand over ze op, is het dan op den duur ook niet zo dat je gewoon wil dat ze een ander baasje krijgen en dat ze daarom goedkoper weg mogen?
Geen idee trowens hoe ik er zelf in sta, maar idd wat je voorbij ziet komen, zodra pups een maand of 4 zijn en ze zitten nog bij de fokker gaan ze meestal wel voor minder weg als hun zusjes en broertjes die met 9 weken al weg waren.
Bij mij niet hoor. Pups die b.v. pas met 4 maanden naar hun baas gaan kosten hetzelfde als de pups die op 8 weken weggegaan zijn. Ik durf heel rustig te stellen dat ze het waard zijn. Net als bij Angelique kunnen bellers die zeggen: joh deze is al wat ouder kan er iets van de prijs af ook onmiddellijk 3 hoog de boom in.

Neemt niet weg dat er uiteraard wel eens een pup weg gaat tegen een andere prijs maar dat is pas wanneer we de kennismaking al gehad hebben en we overtuigd zijn van een goed adres maar dat is dus niet standaard.
#3069708
Ik denk dat het allemaal wel los loopt.
Een pup met 8 weken kiezen is sowieso een loterij, dan kun je 'de beste' niet kiezen. Wie de beste wil moet de betere aanhouden en met 6-9 maanden de keuzen maken. Dus hoe later je kiest, hoe beter.
De gemiddelde werk hond doet z'n eerste levensjaar heel weinig. Die eerste weken hoef je daar echt niet mega veel aan te doen. Dat ene spoortje of kennismaking met zn toekomstige job kan een beetje goede fokker ook wel. Onzin om te denken dat je met een 15 wkn oude pup achterstand oploopt.

Ik maak me dus totaal niet druk over socialisatie of gemiste inprenting. Een goed gefokte hond is niet labiel als ie iets langer bij de fokker blijft. Ik maak me meer zorgen of de fokker nog zoveel weken extra voor de pup kan en wil zorgen. Gelukkig hebben Belgie en Duitsland dezelfde regels ook ingevoerd.
#3069719
Dat zijn ietwat "ouderwetse" trainingsideeën Berna. Misschien werkt het zo als je met een jachthond ook gewoon wilt jagen op wild en je niks aan de interne motivatie moet veranderen.

In de KNPV begon men vroeger ook pas met 1 jaar. Maar als je ziet wat je in de pupfase al aan inprenting en werk kunt verzetten, en met wat voor een plezier je honden jagen op een ander geur als wild aan kunt leren, is het gewoon zonde om die periode over te slaan. Niet voor niets dat professionele en zeer goede trainers als Schettler, Staal en Visscher zo vroeg mogelijk met honden willen beginnen.

Verder is een vroege socialisatie op een stedelijke omgeving wel degelijk van belang. Als jou pupje uit de middle of nowhere komt en straks aan het werk moet in stedelijk gebied loop je met 15 weken ook gewoon achter. Ik zeg niet dat het niet kan, beter een stabiele pup met 15 weken als een zwakker karakter met 8 weken. Maar het allerliefst die sterke met 8 weken. Wij hadden eerste of tweede keus bij een fokker die de pups tot 10 weken wilde houden en toegaf dat hij de pups niet in meenam stedelijk gebied in omdat hij vrij achteraf woonde en die moeite niet wilde doen. Dan vind ik 10 weken zelfs te oud.

En ik denk serieus dat je met 6-7 weken al wel wat over het basiskarakter en de stabiliteit kunt zeggen. Misschien nooit 100% maar toch zeker wel 90.

En verder baal ik gewoon verschrikkelijk dat die keus nu voor mij gemaakt wordt, en ook nog om een nutteloze regeling.
Laatst gewijzigd door Juul op za 07 feb 2015, 00:08, 1 keer totaal gewijzigd.
#3069723
Martine-Tom schreef: 9 weken is dan nog wat anders, maar als jij met 1 of 2 pups blijft zitten, zeg dat die een maand of 5 zijn en er belt iemand over ze op, is het dan op den duur ook niet zo dat je gewoon wil dat ze een ander baasje krijgen en dat ze daarom goedkoper weg mogen?
Geen idee trowens hoe ik er zelf in sta, maar idd wat je voorbij ziet komen, zodra pups een maand of 4 zijn en ze zitten nog bij de fokker gaan ze meestal wel voor minder weg als hun zusjes en broertjes die met 9 weken al weg waren.
Ik heb voor Kat met 7 maanden ook het volle pond betaald. Zie echt het nut niet om af te gaan dingen op iets wat ik graag wil hebben en er zijn zat mensen die ook zo denken. Daarnaast heb je altijd mensen die op koopjes uit zijn en daar heb ik gewoon geen trek in. Tis en blijft geen koehandel. En tuurlijk is een goed huis belangrijk, maar het een sluit het ander niet uit. En als ik iemand heel lief en geschikt vind dan ben ik nog in staat om zo'n hond weg te geven, je moet er alleen niet mee binnenkomen in de trand van...pup is oud, dus wat moet die nu kosten. Dan ben ik meteen klaar met je.
Maar goed, punt was dat de trend dus is dat oudere pups voor minder weg mogen/moeten en dat men dan nu denkt dat pupkopers nu wel de kosten van 7 extra weken verblijf bij de fokker willen betalen. Ik moet dat nog zien gebeuren bij de "gewone" pupkoper. Die stappen voor veel minder al naar een ander.
#3069728
Maar de gewone pupkoper zal niet heel snel een hond van een buitenlandse fokker willen, denk ik. Over het algemeen zijn degene die een pup uit het buitenland halen meer bezig met: bepaalde lijn, niet verwant, werklijn etc... Daarnaast denk ik dat je nu zult gaan zien dat de 'standaard' pupkoper vanwege die 6/7 weken verschil dan toch een hond uit NL 'neemt'. Dit hoeft geen ramp te zijn.

Het probleem zal juist spelen voor degene die heel bewust met fokken bezig zijn, rasontwikkeling toepassen, of, zoals in mijn geval, een heel klein ras hebben en daardoor wel naar het buitenland moeten.

Al met al een moeilijke kwestie.
#3069730
Lizetta schreef: Maar de gewone pupkoper zal niet heel snel een hond van een buitenlandse fokker willen, denk ik. Over het algemeen zijn degene die een pup uit het buitenland halen meer bezig met: bepaalde lijn, niet verwant, werklijn etc... Daarnaast denk ik dat je nu zult gaan zien dat de 'standaard' pupkoper vanwege die 6/7 weken verschil dan toch een hond uit NL 'neemt'. Dit hoeft geen ramp te zijn.

Het probleem zal juist spelen voor degene die heel bewust met fokken bezig zijn, rasontwikkeling toepassen, of, zoals in mijn geval, een heel klein ras hebben en daardoor wel naar het buitenland moeten.

Al met al een moeilijke kwestie.
Vaak niet direct speciaal voor bloedlijnen oid, maar in het grensgebied is het best normaal dat je met regelmaat aanvraag van de buitenlandse buren krijgt. Hier in de buurt zat een NL-fokker die naar net over de grens was verkast, maar die verkoopt het gros van haar pups nog naar nederland. Dat zou nu dus een ander verhaal worden.
#3069758
Lil schreef: Ik vraag mij af als die vakantie zo'n issue is, moet je dan wel aan een pup beginnen?
Hier al jaren herplaatsers, want met werken ga ik niet voor een pup kiezen. Je kunt moeilijk zeggen: zo de 5 weken vrij zijn om dus nu moet je maar alleen blijven.
Een herplaatser laat ik de eerste weken ook niet alleen. Het gaat niet om die weken vrij en dan maar alleen blijven, zodra de pup thuis is en de vakantie afgelopen is, is er allang geregeld dat de pup alsnog niet alleen is. Alleen de afstand die wij zouden moeten rijden en de minimale keren dat wij zouden willen kijken zou al snel een 2 weken vakantie in beslag nemen. 2 weken die wij veel liever thuis zouden doorbrengen als de pup er al is. En dan moet je nog een werkgever vinden die het goed vindt om je regelmatig 1 of 2 dagen vrij te geven. De vakantie zodra de pup thuis was, zou geen probleem zijn. Voordeel van werken in de bouw en de planning van het nest. Er zouden maar 2 weken vakantie opgenomen moeten worden door vriend, voordat hij 4 weken bouwvak heeft. En dan heb ik ook nog vakantie dagen die ik daarna op zou kunnen nemen. En daarna een oppas adres.

Maar dat is maar 1 van de redenen.
#3069767
Lizetta schreef: Maar de gewone pupkoper zal niet heel snel een hond van een buitenlandse fokker willen, denk ik. Over het algemeen zijn degene die een pup uit het buitenland halen meer bezig met: bepaalde lijn, niet verwant, werklijn etc... Daarnaast denk ik dat je nu zult gaan zien dat de 'standaard' pupkoper vanwege die 6/7 weken verschil dan toch een hond uit NL 'neemt'. Dit hoeft geen ramp te zijn.

Het probleem zal juist spelen voor degene die heel bewust met fokken bezig zijn, rasontwikkeling toepassen, of, zoals in mijn geval, een heel klein ras hebben en daardoor wel naar het buitenland moeten.

Al met al een moeilijke kwestie.
Zal ik even een voorspelling doen? De broodfok in Nederland zelf gaat nu gewoon toenemen ipv van te importeren. Ofwel via redelijk nette "bedrijven" met gelikte internet pagina's ofwel doorgesluisd via MP als zogenaamde oeps-nestjes. Die lui lachen zich echt de ballen uit de broek om de regeling. De standaard pupkoper die eerst al niet teveel uit wilde geven voor een pup, gaat nu echt niet ineens een zorgvuldig gefokte pup met stamboom kopen. Inderdaad, de enigen die hiermee regelrecht getroffen worden zijn mensen die juist alles volgens de regels willen doen.
Laatst gewijzigd door Juul op za 07 feb 2015, 09:18, 1 keer totaal gewijzigd.
#3069973
Hm.. het type collie wat ik graag ook in de toekomst nog een keer wil is in nederland (bijna) niet te krijgen. Ik kan zo 1 fokker noemen, wellicht nog 2 of 3 als ik goed ga zoeken... maar daar houdt het bij op ;-)  voor "dat type" moet ik dus wel naar canada, amerika of duitsland. En aangezien ik dus graag DAT type hond wil, qua bouw, werklust, gezondheid.. hang ik ook als gewone pupkoper nogal tegen die nieuwe regels aan.

Suzanne
#3070001
Juul schreef: Zal ik even een voorspelling doen? De broodfok in Nederland zelf gaat nu gewoon toenemen ipv van te importeren. Ofwel via redelijk nette "bedrijven" met gelikte internet pagina's ofwel doorgesluisd via MP als zogenaamde oeps-nestjes. Die lui lachen zich echt de ballen uit de broek om de regeling. De standaard pupkoper die eerst al niet teveel uit wilde geven voor een pup, gaat nu echt niet ineens een zorgvuldig gefokte pup met stamboom kopen. Inderdaad, de enigen die hiermee regelrecht getroffen worden zijn mensen die juist alles volgens de regels willen doen.
Precies. Daar gaat het mij ook om. De 'slechterikken' hebben lak aan de regel. De verantwoorde pupkoper gaat het of niet doen. Of overtreed de wet met de nodige risico's.
#3070305
De aanleg bepaald zeker ieders persoonlijke plafond: wat er niet in zit, krijg je er nooit uit. Die aanleg is op de leeftijd van 7 weken middels goede testjes al heel aardig te zien. Te meer als de fokker aanvullend daarop ook e.e.a. met het nest en de pup individueel ondernomen heeft, daarbij observerend wat de onderlinge verschillen zijn.
Hoe een hondje zich vervolgens ontwikkelt wordt vanzelfsprekend bepaald door de ervaringen die ze op doet, maar - nogmaals - beperkt door het eigen plafond.
Een goede basis vind ik voor iedere hond waardevol, laat staan als je er mee wilt gaan werken. Ik zou het echt een groot bezwaar vinden als de socialisatieperiode over gelaten moet worden aan een ander. Hoe er begeleid wordt en is zó verschillend! En omdat een puppy op die leeftijd héél veel gemakkelijker socialiseert dan daarna, buig je echt niet zo gemakkelijk e.e.a. weer bij als dit niet goed verlopen is.
Voorbeeldje: ik neem vanaf de leeftijd van 8 weken deel aan een puppycursus waar pups begeleid met elkaar mogen spelen. Daarin leren ze dus niet alleen dat er allerlei modellen, maten en karakters zijn, maar ook hoe zich tegenover andere (gelijke) hondjes te gedragen. Op deze leeftijd leg ik de basis t.a.v. spelregels: geen angstige hondjes na rennen, niet 'oververhit' door spelen, enz. En zo leren ze dat andere hondjes leuk zijn en onder welke voorwaarden er gespeeld mag worden.
Ik ontmoet met grote regelmaat honden die frontaal op de mijnen af mogen denderen, ze om ver mogen denderen, signalen dat ze het niet leuk meer vinden mogen negeren, etc. Allemaal in het kader "hij wil alleen maar spelen" of "het is hier losloopgebied". Vanmorgen nog kreeg ik een dikke pluim dat mijn honden zo enorm rustig waren t.o.v. een onzeker wit herder puppy. Nou en 'rustig' is niet het eerste wat in me op zou komen als ik hen zou moeten omschrijven :biggrin2: Maar inderdaad, t.o.v. zo'n hondje zijn ze één brok zelfbeheersing. Niet omdat ze zich van nature meteen zo gedroegen, niet omdat ze strak onder appel staan tijdens een kennismaking met een andere hond, maar omdat ze met de paplepel ingegoten kregen wat mijn (en dus onze) normen & waarden op dat gebied zijn.
Voor wat de training betreft: ik laat een puppy spelenderwijze kennis maken met bijv. apporteer-materialen, maar dat beschouw ik niet als het belangrijkste. De reguliere socialisatie bevat hier ook o.a. het kennismaken met verschillende ondergrond, begroeiing, geluiden, bruggetjes, enz. Het woord 'training' lijkt hier wat zwaar door de wijze waarop het gebeurt, maar al die verschillende indrukken die ze op doet, in de periode dat ze hier gevoelig voor is en dus héél veel makkelijker dit als 'normaal' op neemt, hebben wel degelijk invloed op haar latere mogelijkheden en dus training! Daarnaast zijn er dingen die ik nadrukkelijk niet doe, zoals bijvoorbeeld dat wat pup brengt onmiddellijk aanpakken (lees: afpakken) om het plezier in brengen te behouden. Het afleren van dit soort in aanleg aanwezige mooie eigenschappen is rap voor elkaar! Een heel stuk sneller dan het weer (min of meer) hersteld is...
#3070316
@ parelridder je omschrijft heel duidelijk wat ik bedoel. En ik herken je verhaal helemaal in mijn honden en daarom heb ik deze vraag gesteld.


Mijn Berner in aanleg een bange hond en met 10,5 week gekregen. Had het anders geweest als ik hem eerder had gehad? Geen idee.
Mijn golden herplaatser van marktplaats. Op zijn derde gestart met jacht wat hij super leuk doet. Er echt aanleg voor heeft maar net 7 wel zijn max bereikt.

Ik heb heel veel geleerd van mijn honden maar heb ook wel een doel voor ogen. Ik wil met de golden pup wel serieus jacht gaan doen.
#3070520
Maar waar meld je dan dat er een pup ingevoerd is onder de 15 weken?

Ik heb me net behoorlijk kwaad lopen maken dat nota bene familie gewoon doen waar ze zin in hebben en de ene week verzinnen we willen een hond en de week erop een pup hebben uit het buitenland van 10 weken oud. En dan ook nog van een broodfok kennel die bekend staan dat ze gedragsproblemen hondjes leveren.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door