- wo 13 jul 2011, 23:01
#2058406
Hier ook een flexitariër (ik eet meestal vega, maar niet altijd dus) en ik ben ook redacteur voor Vegatopia. Ik ben dus denk ik wel erg into vegetarisme (en kan eetbaar koken).
Ik merk wel dat ik sommige dingen vies vind of er niet teveel bij moet nadenken. Wat ik me altijd voor blijf houden, is dat ik het zelf niet op hoef te eten en katten gewoon obligate carnivoren zijn. Ik ben overigens minder vlees gaan eten sinds de katten barfen. Zij hebben het nodig om te overleven, ik niet.
Ik gebruik apart gereedschap voor de verschillende dingen (dagelijks gereedschap voor mezelf aan groen, apart gereedschap voor vlees en apart gereedschap voor kattenvoer). Ik heb een keuken van 2 m2 en kan dat daar allemaal in kwijt.
Voor het kattenvoer gebruik ik ook een aparte vriezer (kistje en 1 lade van de koelvriescombi) en aparte vrieszipzakken. In een zipzak waar kattenvoer in heeft gezeten, en ik doe alle porties altijd al ook nog eens in een boterhamzakje, gaat nooit mensenvoer.
Als ik met kattenvoer bezig ben, werk ik zo snel mogelijk en ook zo schoon mogelijk.
De onderdelen worden ontdooid in de koelkast in een bak of schaal. Zo komt er geen dooivocht op mn eigen voer. Tegen de geurtjes in de koelkast heb ik een azijnfles in de deur staan, met het dopje open. Ik heb een oude koelkast die het binnenkort gaat begeven, maar het stinkt nooit aan de binnenkant.
Als ik dan ga hakken (je kan je kat niet in 1x een heel konijnkarkas geven, dat is te groot en de dingen die voor Ot in de molen gaan, moeten eerst gehakt worden), gebruik ik dus een aparte plastic snijplank. Die gebruik ik alleen voor kattenvoer (voor mn eigen dagelijkse groen een 'ingebakken' houten en voor vlees voor de mensen een kleine plastieke). Onder de snijplank leg ik een nat/vochtig gemaakt geel uitgeknepen poetsdoekje. De plank verschuift dan niet.
Ik gebruik voor katten altijd mn hakmes. Ik kan hiermee snijden, hakken, fileren (minder netjes dan met een fileermes, maar het lukt wel), crushen, etc. Het is een vrij zwaar en groot hakmes. Kleinere Chinese cleavers zijn meet voor groente enzo, niet voor zwaardere en grotere dingen als botten.
Dit hakmes wordt ook apart gewassen met een sopje van lauw/warm water en een drupje Dreft. Soms poleer ik hem na het wassen. Om het mes voor gewoon huisgebruik scherp te houden, gebruik ik een keramisch aanzetstaal.
Veel dingen vind ik vies om zo aan te raken. Niet alleen qua gevoel aan de handen, maar ook wegens besmettingen van weetikveelwat en met blote handen krijg je er ook sneller stink aan.
Als ik ga portioneren, draag ik meestal latex handschoenen. Als ik aan gemalen prut moet zitten, draag ik zeker te weten latex handschoenen. De handschoenen gaan na gebruik uit en daarna was ik minstens 2x mn handen (1x met gewoon zeepje en 1x met rvs zeepje).
De keuken zelf wordt daarna altijd schoongemaakt met een schone doek en sterk ruikend schoonmaakmiddel.
En het lijkt een cliché, maar is echt zo: het went.
De eerste keer dat ik een lamshart ging portioneren, had ik er 1 van de vleesturk die voor mn neus uit een karkas werd gesneden. Dat kon ik nog net hebben in de winkel (gewoon aan de mooie paprika's en bossen peterselie denken die ze er ook verkopen). Thuis aangekomen, legde ik de zak in de gootsteen en legde mn gereedschap klaar. Het lamshart zelf had nog resten aorta en longslagader eraan en er kwam ook nog wat bloed uitgelopen. Ik heb staan kokhalzen en heel veel moeite moeten doen om niet helemaal over mn nek te gaan.
En nu 4,5 jaar verder, vind ik het nog steeds geen lekker klusje, maar ik kan me er veel beter vanaf zetten en er niet teveel over nadenken.
Ik ben overigens ook met kvv begonnen. Niet zozeer vanwege de viezigheid van barf, maar omdat je bij kvv niet over een menu en de verkrijgbaarheid van alle onderdelen hoeft na te denken. En de periode van kvv voeren was voor mij ook handig om mezelf en de katten te laten wennen aan het idee van rauw voeren.
Mijn aparte gereedschap voor kattenvoer is in die periode ook hier gekomen. Ik gebruikte mn hakmes eerst om de rollen kvv mee in porties te snijden. En daar had ik natuurlijk ook een aparte snijplank voor nodig, want ik wilde dat niet op mn eigen houten plank.