je zou halfhalf kunnen doen. spiervlees en orgaan zijn makkelijk zelf klein te snijden met koksmes en ikeahakker. zelfs de ottentut doet daar niet moeilijk over.
voor vleesbot zou je dan kantenklaar gemalen kunnen kopen; smuldier kip en herby vleesmixen ofzo.
bibi heeft trouwens zeer betaalbaar kattenkvv, maar moeilijk aan te komen.
zelf malen is natuurlijk ook een goede optie. ik heb zelf een porkert nummer 10, met een snijschijf van 12 mm. porkert 8 schijnt ook nog wel te doen te zijn, maar dan moet je meer klein hakken voordat het apparaat ingaat. kipdelen van te voren ontvellen, en nijnenkoppen goed klein hakken
verder is het malen goed te doen; ik kon met 1 lam handje een kip erdoor heen jassen, zonder al te veel kracht te hoeven zetten.
op MP kan je 2ehands molens kopen, maar die hebben vaak roest (is niet lekker in je eten) of zijn bijna net zo duur als een hele nieuwe. en vaak zijn ze niet groot genoeg, en zit er geen snijschijf bij die voor bot te doen is.
een nummer 8 is bij en-garde maar €33,70.
http://www.en-garde.nl/product_info.php ... cts_id=566
levering is snel, en de verzendkosten erg netjes. (ik had voor €100 aan speelgoed gekocht, dus had geen verzendkosten)
lamsribben en groter hondenbot kan er niet doorheen, maar gevogeltebot (kwartel, duif, kip, parelhoen, eend) zal vast lukken. ik denk zelf dat het de investering wel waard is, dat was tie hier ook met 1 tuttebel die gemalen wenst te eten.
malen is op zich zoveel werk niet, zeker niet als je het eenmaal in de vingers hebt. molen aan de tafel schroeven, het te malen spul in stukken hakken en voorbereiden, en malen maar. in porties verdelen en in de vries. voor kiki ben je ook tijd kwijt met portioneren etc.
daarna molen even soppen, en hij kan weer in de kast totdat je voorraad op is en je weer nieuw spul hebt.
ondanks dat ik zowat over mn nek ging tijdens mijn eerste maalavontuur, kan ik wel zeggen dat het meeviel. ik kots altijd bij nieuwe dingen, de eerste keer cb snijden had ik ook draaikolkerige gevoelens in mn maag, maar nu helemaal niet meer.
en een nijnenhoofd hakken (en dan het binnenwerk tegen de tegeltjes aan spetteren) is gewoon vies. jij hebt nog wel een groot voordeel; een hond. deze eet nijnenhoofden ongehakt.
je kan ook for the time being natuurlijk wat sterke diepvrieszakken halen en een stevige hamer. vleesbot in de zak, omwikkelen met een theedoek, zak met theedoen in de keuken op je hakblok, en hameren maar!
dan wordt het ook vanzelf soep, en ook voor de tandlozen redelijk eetbaar.
het grote voordeel van zelf samenstellen is dat je weet wat erin gaat, en in welke percentages. met kant en klaar spul is het altijd gokken. van smuldier kip weet je de verhoudingen niet, en ook niet hoe bevleesd de karkassen waren voordat ze door meneer smuldier in de hakselaar werden gegooid. ook heb je de kwaliteit niet kunnen inzien.
de complete versies van smuldier vind ik troep, en zelfs voor honden inferieur. katten zijn veel gevoeliger dan honden, en ze eten meestal geen pens.
jouw poezies hebben al een niet zo lekker leventje achter de rug, ook op culinair gebied. ik denk dat je qua gezondheid enzo wellicht wat recht te trekken hebt voor ze. dus ik zou niet besparen op de kwaliteit.
dat het duur is, dat snap ik wel. hier een arme student, met een bijbehorend portemonneetje. ik ben zelf zeer koopjes belust, en ook voor mn katten. maak zoveel mogelijk gebruik van alle opties en mogelijkheden, zo kan je voor weinig geld goede maaltijden samenstellen. eens in de zoveel tijd ben je in a'dam, en daar kan je wat meer halen (en voor leukere prijsjes) dan in het boerendorp bij jou. neem eens een koeltas met bevroren koelelementen mee naar meneer spreeuw, en haal wat in a'dam (of bestel met mensen samen als er leuke koopjes zijn).