Envie schreef:
Hoe is dit te verklaren dan? Welke lever is meer geschikt voor poezels?
Ik bedoelde dat in smaak he. Zij vinden dat vergif.
Als je kat het wel lust, is het geen probleem het te voeren, maar er zijn er nogal wat die het niet lusten.
Ik denk niet dat bij lever de leeftijd van het dier meespeelt in de hoeveelheid afvalstoffen die erin zitten. De lever breekt af, maar slaat niets op. Daarom is enkel wat vlak voor de dood gevoerd is van belang. Zo is kippenlever (omwille van de AB) dus het slechtste wat je kan voeren, ookal wordt het nog zo jong geslacht. Maar het wordt vaak wel goed gegeten....
Biologische kippenlever is dan weer wel goed natuurlijk, want die krijgen die rommel niet.
Konijnen en eenden krijgen ook AB tot ietsje voor de slacht, dus ook weer niet zo goed.
Lamslever is volgens mij prima om te voeren, maar ze lusten het hier dus niet. Zowiezo is biologisch of wilde lever het beste, ook van oudere dieren.
Bij nieren geldt wel de leeftijd van het dier van belang is. Het meest belangrijke element dat in de nieren opgeslagen wordt doorheen de levensduur van het prooidier, is Cadmium. Dat komt overal voor, gewoon in de natuur (door menselijke milieuvervuiling), dus biologisch helpt daar niet aan (misschien zelf integendeel). Kalfsnieren zijn geschikt, rundernieren ouder dan 2 jaar is afgekeurd voor menselijke consumptie, maar kan je voor dierlijke consumptie wel nog vinden. Of je dat voert, moet je zelf weten, maar ik zou aanraden zeker af te wisselen dan.
Lamsnieren zijn dan wel goed, want lam wordt niet zo oud voor het geslacht wordt.
Ikzelf voer gewoon konijnniertjes omdat dat het enige is dat ik gevonden heb die ze gewoon graag eten.