Hope schreef:(...) Tempo heeft wel invloed op balans. Loopt een dier snel uit balans (naar voor duiken, zich verkeerd buigen in bochten, het idee hebben om te vallen) mag je zo'n dier nooit in een hoog tempo laten lopen. Laat ze maar sukkelen, sjokken bijna. Daarmee krijgen ze veel meer gevoel voor balans.Dank je wel voor je reactie!!
Tempowisselingen zijn bij paarden alleen nuttig als het paard het gewicht daarbij op het achterbeen plaatst. Laat je hem dan vanuit dat evenwicht weer vlotter bewegen krijg je een moment waarop het achterbeen het lichaamsgewicht draagt om tempo te maken en dát maakt ze sterker. Maak je een tempowisseling in disbalans dan dient het geen enkel ander doel dan gehoorzaamheid. (...)
M.n. de info over balans geeft weer nieuwe stof tot na denken. Er is bij Daantje geen balansprobleem, maar jouw toelichting maakt wel heel goed duidelijk dat het ook op gebied van coordinatie/balans van belang is níet te overvragen, het eigen tempo van herstel te volgen, omdat je alleen zó kunt opbouwen/herstellen.
Je kunt het 100x weten, toch altijd goed om van doordrongen te blijven.