- ma 27 jun 2011, 15:06
#2045245
ik stop zelf ook geen honing in mijn honden omdat ik er geen meerwaarde in zie... daarnaast vind ik het qua energieleverancier ook niet echt ideaal omdat honden hun energie beter uit vetten halen en het stijgen van de glucosespiegel veel invloed heeft op het lichaam met uiteindelijk een dip als gevolg.. het ligt maar net eraan wat je wilt nastreven, maar ik ben zelf nogal bezig met inspanningsleer, zowel bij mens als hond, en vooralsnog zijn de meeste 'regels' en richtlijnen die bij honden gebruikt worden uit de humane inspanningsfysiologie gehaald... ook wat betreft training en ik geloof niet dat je het rechtlijnig kunt vertalen van een mens op een hond.. puur alleen al omdat de mens als omnivoor en de hond als carnivoor leeft, de mens een heleboel zaken verhit en daardoor minderwaardige voedingsstoffen binnen krijgt. Waarbij de hond in staat is (onderzoek momenteel) om vetzuren rechtstreeks uit het bloed in de spier te gebruiken en mensen dat absoluut niet kunnen.. daarnaast kunnen honden/wolven (en andere carnivoren) heel goed presteren na een langere vastentijd (op basis van hun vetzuren) wat mensen absoluut niet kunnen.
en zie je tevens bij getrainde sledehonden in een zware race enkel op dag 1 een heel klein beetje spierschade terwijl dat op dag 2, 3, 4 helemaal niet meer het geval is, dan zijn de bloedwaardes gelijk aan de uitgangswaarden...
al met al is een hond dus toch wel heel anders op dat gebied als wij nu aannemen.. er wordt steeds meer bekend, en dat doet mij steeds meer twijfelen aan het feit of koolhydraten uberhaupt meerwaarde hebben. bij mensen hebben we voor energievoorziening wel ongeveer een tijdspanne kunnen vastleggen hoe snel iets werkt en wanneer een dip komt.. maar zelfs dat gaat niet altijd voor iedereen op... als je dus voor energie iets voert kan het goed uitwerken maar ook totaal verkeerd..
verder kan ik me qua vitamines er wel iets bij voorstellen, maar is het voor mij persoonlijk niet genoeg om het aan mijn honden te voeren..(zelf eet ik het wel)
koudgeslingerd en rauw KAN trouwens verschillend zijn, koudgeslingerd zegt alleen iets over het proces van uit de raat halen, dat is niet onder invloed van hitte gebeurd maar daarna kunnen ze er nog vanalles mee doen.. (net zoals een aantal verse sappen gewoon onder 70graden gepasteuriseerd worden).. rauw betekent dat er echt niets mee gebeurd is..
hetzelfde gaat op voor olie.. de gemiddelde koudgeperste olie is geen rauwe olie (want rauwe olie oxideert onder invloed van licht en zuurstof heel snel en wordt ranzig), wij kopen dus vaak koudgeperste olie die net zo ongezond is als de rest want er is gewoon 200 graden overheen gegaan...
dit is om het makkelijk/duidelijk/inzichtelijk te maken denk ik ???