Niekol schreef:
Ja, daar lijkt het dus het meeste op
Ik zal er in vervolg wat extra spiervlees bijgeven.
Want om zomaar ineens botten met meer vlees te vinden, valt nog niet mee. Kip natuurlijk wel. Maar kalfsbotten.....
Is er trouwens een soort richtlijn van hoelang je hond over een bot mag doen? Ik bedoel als hij het bijvoorbeeld binnen 15 min niet op heeft dat is het voor hem te hard, of zo?
Ik denk dat het moeilijk is om daar een tijdslimiet aan te hangen. Je hebt nu eenmaal trage en snelle eters. Naar mate je meer ervaring krijgt, zie je eigenlijk in 1 oogopslag wanneer de botten hard of te hard zijn.
Ik zie het zo: je hebt echte eetbotten. Dit zijn zachte botten van kleine dieren. Die zijn standaard zo weg. En dan heb je de niet-dragende botten van grotere dieren zoals lam en geit en hert (wel van jonge dieren), voor de meer gevorderde hond. Botten zoals ribben bijvoorbeeld. Die worden over het algemeen snel weggeknaagd. Zeker door honden die het gewend zijn.
Dan heb je nog de botten van niet-dragende delen van jonge dieren die hard zijn. Dat zijn vrijwel alle kalfsbotten (standaard hard gewoon), dat zijn delen van lam en geit zoals de nek en dat zijn botten van lammeren die eigenlijk de naam lam niet meer zouden mogen dragen. Je hoort al aan de manier van eten dat de botten harder zijn. Je hoort een hoop gekraak en je hoort soms zelfs dat de botten splinteren. Of je hoort niet zo heel veel omdat het echt een groot/hard bot is waar ze niet zoveel vanaf krijgen. Zoals kalfswervel.
Botten die eigenlijk te hard zijn: als ik ze hoor kraken: prima, maar dan let ik wel goed op. En ik zorg tenminste dat er flink wat pens/vlees bij zo'n bot gevoerd wordt. Als ik ze echt hoor splinteren: pak ik ze af en gaan ze de kliko in. En als het gewoon een groot hard bot is zoals een kalfswervel, waar ze gewoon wat langer mee doen: dan geef ik zo'n bot nooit vaker dan eens per week a eens per twee weken, laat ik ze er 15 a 30 minuten op kluiven en gooi ik het laatste stuk vrijwel altijd in de kliko of terug in de vriezer (afhankelijk hoe groot het stuk nog is). Ook deze grotere botten: daar voer ik standaard een groot stuk pens/vlees bij. Want, dit zijn typisch botten waar een hond krijtwitte harde poep van krijgt. En ik zit daar niet op te wachten. Dus voer ik er veel vlees/orgaanvlees bij en dus neem ik het bot op den duur weg, als ik het gevoelsmatig genoeg vind.