Moderator: Lizzy
Ik heb altijd begrepen dat je ze net als rauwe groenten fijn moet malen
Hoe fijner hoe beter opneembaar.Goed om te weten. Weer wat bijgeleerd
frodo quin schreef: ↑do 22 feb 2024, 19:35 Ik heb zo'n soort deal met mijn frambozen en aardbeien men Emma. Ze mag ze niet op eigen houtje plukken (doet dat soms stiekum wel) maar krijgt er enkele terwijl ik aan het plukken ben.Ik zou het eigenlijk niet weten. Wat ik ervan begrijp is dat er een laagje enzymen om het Chiazaad zit wat oplost in water, en dat de zaadjes daardoor beter verteerbaar worden. Dat gellaagje schijnt zich ook in de maag te vormen als je de zaadjes ongeweekt eet. Maar ze bevatten ook mega veel vezels en die zijn hoe dan ook niet verteerbaar.
Dat het voor alle zaden geldt wist ik niet. Nuja als ze niet door tanden vermalen worden, maar dat gebeurt bij een hond sowieso niet. Super leuk interessant verhaal ook.
Geldt dat trouwens ook voor geweekte zaden die gel produceren wanneer ze in water gelegen hebben? Denk dan aan chiapudding wat ik zelf wel eens eet.