amber2 schreef:
O, maar Lizzy, ik lees dat jij wel bent wezen kijken ook bij Islamische slachterijen: kan je vertellen of daar dan bij de meeste wel gewoon de dieren verdoofd werden (door een gas of door elektroshock) voordat hun keel werd opengesneden?
Ja.
Want inmiddels weet ik nu dus wel dat onverdoofd ritueel slachten bij Islamitische slachterijen in Nederland nog wel gewoon is toegestaan, maar of het hier nou om de meer- of minderheid gaat van de slachterijen waar dat gebeurt??
Ik ben natuurlijk niet bij alle slachterijen van Nederland geweest. Waar ik ben geweest werden de dieren wel bedwelmt. Door middel van pin (schietmasker) of electrische schok. Het slachten van dieren is overigens nooit leuk om te zien. Ik werd al heel jong met de bio-industrie, paardenslachters, zelfslachtende boeren en slagers geconfronteerd wat voor mij (op 7 jarige leeftijd) de reden is geweest om vegetarier te worden. Dat heb ik dus niet van huis-uit mee gekregen. Ergo, mijn vader is een vlees-freak, die kan nog geen dag zonder...
Ook de Islamitische Halal slachterijen hebben een keurmerk en binnen dat keurmerk wordt dus bepaald dat de dieren eerst bedwelmt moeten zijn.
Overigens schrijft het Joodse en Islamitische geloof voor dat mensen geen dieren mogen doden uit ijdelheid of mode. Bont mag dus niet. Kunnen wij niet-Joden en niet-Islamieten nog wat van leren
.
Halal-technisch is het overigens ook verboden om dieren bijv. te kortwieken of de snavels af te kappen! De Islam en het Joodse geloof schrijven ook voor dat dieren niet geestelijk of lichamelijk mishandeld mogen worden.
De wetten en eisen van Halal-vlees en de manier van slachten zijn ontzettend hoog. De vraag is alleen of door de massa-productie ook hier niet hetzelfde is gebeurd als bij Nederlandse slachterijen.....
Maar goed, op zich wordt er zeker ook nog ritueel geslacht in de oude zin des woords waarbij het dier dus niet eerst bedwelmt wordt. Zometeen zal ik daar een beschrijving van geven. Maar bij mijn weten werkt geen enkele Islamitische slachterij met het Halal-keurmerk nog op deze manier. Bij mijn weten wordt er wel op deze manier geslacht wanneer er dieren geofferd worden (en niet voor menselijke consumptie worden gebruikt). Voor zover ik weet is overigens bedwelmde dieren slachten goedkoper en wint deze manier van slachten terrein.
Ik kan ook melden dat de controle op rituele slachtingen zeer streng is (zegt men) en uitgevoerd wordt door de LID inspecteurs. Misschien moet je deze anders eens bellen/contacten.
Een stukje over ritueel slachten volgens keel incisie van:
http://www.flwi.ugent.be/cie/CIE/bogaert1.htm#52 (op deze site kun je trouwens ook veel vinden over de dierenrechten volgens het Islamitische geloof):
"De Islamitische manier van doden is door een snelle, diepe incisie in de keel met een scherp mes, waarbij zowel de nekader en halsslagaders aan beide zijden als de trachea en de esophagus doorgesneden worden. Uit wetenschappelijk onderzoek door Professor Schulz en zijn collega Dr. Hazim van de Universiteit van Hannover, Duitsland (8) zou blijken dat deze methode, wanneer deskundig toegepast, beter is dan de CBP (captive bold pistol stunning) methode. Aan de hand van vergelijkend onderzoek met EEC en ECG werd aangetoond dat:
- met de Islamitische methode het dier geen pijn lijdt, terwijl met de CBP methode het dier hevige pijn lijdt;
- met de Islamitische methode een maximale hoeveelheid bloed uit het lichaam verwijderd wordt, wat niet het geval is met andere methoden. Bloed mag volgens de Islam niet geconsumeerd worden (bloed is overigens ook drager van allerhande ziektekiemen)".
De wetenschappers rollen overigens nog steeds over elkaar heen wat betreft welke dieren het meest lijden: dieren die ritueel geslacht worden volgens bovenstaande methode of dieren die volgens 'onze manier' worden geslacht. Misschien moet je proberen (als je dat zou willen) meer informatie van Professor Schultz en Hazim los zien te peuteren over hun onderzoek!
En jij hebt dus begrijp ik in die slachterijen waar jij bent gaan kijken (ook de Nederlandse) wel de indruk gekregen dat er netjes, rustig en zorgvuldig met de dieren werd omgegaan? (en dat ze dit niet alleen deden omdat er nu mensen stonden te kijken) En dat er dus niet regelmatige dieren in stukken werden gesneden terwijl ze niet goed gedood waren?
Ja. Hoewel mij ook opviel (Nederlands of Islamitisch, daarin zag ik geen verschil) dat de onverschilligheid erg groot is. En ik begrijp dat wel (die mensen doen de hele dag niets anders), maar dat is ook tevens heel raar, vooral omdat je zelf niet onverschillig tegenover dit gebeuren staat.
Ik ga er natuurlijk ook vanuit dat dit bij de meerderheid van de dieren allemaal prima gebeurt, maar ik heb de indruk gekregen door de verhalen die ik gehoord heb (en door degene die in deze threat vertelde dat zelfs iemand die in een slachterij werkzaam is geweest zei dat er vaak dieren erg veel moesten lijden door onzorgvuldigheid) dat het toch om meer gevallen gaat dan een enkel incident...
Ja, ik denk dat het meestal zorgvuldig gebeurd. Maar ik sluit niet uit dat zowel in Nederlandse als in Islamitische slachterijen fouten worden gemaakt. Mogelijk is de onverschilligheid de oorzaak van onzorgvuldigheid.
Maar ik vind het volstrekt onterecht om te suggereren dat het een grote mishandelende puinhoop is in Nederlandse of Islamitische slachterijen. Dat is gewoon niet waar. De controle is ook gewoon te streng om er zo'n puinhoop van te maken zoals gesuggereerd is.