Ik probeer het ook bij het binnenkrijgen zoveel mogelijk te portioneren.
Vroeger deed ik het allemaal meteen.
Ik kon het anders niet in de vriezer krijgen, dus dat moest wel.
Maar onlangs kreeg ik 80kg binnen (kan weer maanden voort
), en dat lukt toch ook weer niet op een dag als je porties van 100-200gr moet maken en bij spier vaak nog wat vet moet staan wegsnijden (man, dat kost tijd!
).
Dus toch een deel in groot ingevroren, maar das zonde als het toch al deels ontdooit was ivm vervoer of ik het toch deels moet ontdooien aangezien het anders niet in de vriezer past...
Ik kies dan natuurlijk de zaken die nog ingevroren aankomen als ze zo in de vriezer passen, maar dat lukt niet altijd. Dus ik vermijdt dat zoveel mogelijk.
Niet portioneren is hier geen optie, niet alleen omdat ik graag in bulk koop, maar vooral omdat ik dus zo'n kleine porties nodig heb.
Zelfs als ik kg verpakkingen zou hebben, zou ik met vb orgaan al 10dagen hetzelfde moeten voeren. Tegen dan is dat al lang slecht.
Zelfs met vleesbot komt dat op 6-7 dagen hetzelfde. Als je bedenkt dat bij katten 2 dagen oud vlees al twijfelachtig is en het de derde dag echt wel op moet, is dat dus niet te doen.
Dus beter porties maken op een dag dat ik tijd heb en dan zorgen dat ik het op het ideale moment in het dooiproces kan delen dan telkens tussendoor wanneer ik misschien geen tijd heb en het vlees dan te ver ontdooit om goed te zijn.
Spaart ook veel plaats in de vriezer.
Ik zorg dus gewoon dat ik de dag na een grote levering altijd vrijhoudt.
Bot is hier wel snel verdeeld.
Gewoon per karkas of per 2-3 stuks van iets. Nekken worden gewoon los ingevroren. Parelhoenkarkassen heb ik wel nog even in 2 gehakt, en konijnkarkasjes worden doorgeknipt omdat Kleintje het zo ook kan knagen en omdat ze dan in elkaar passen ipv met veel lucht ertussen plaats in pakken. Maar dat kan ook bevroren, dus ik trek ze gewoon van elkaar van zodra dat kan.
Zaken die gemalen moeten worden, moeten zowiezo half ontdooien voor ze door de molen kunnen (anders vind die dat niet zo leuk), daar kan ik niet omheen.