Je kan toe met alleen een goed hakmes. Niet te licht hakmes (dus geen Chinese cleaver) en dat goed in jouw hand ligt. Voor 'dagelijks' gebruik een aanzetstaal dat van harder materiaal is dan je hakmes (keramisch staal bij rvs mes bv- diamanten staal bij keramisch mes), geregeld je hakmes professioneel laten slijpen (bij de kookwinkel bv).
Professionele uitbeners dragen nog wel eens een slagershandschoen vanwege de snelheid waarmee zij uitbenen. Dan werk je minder secuur en dat kan zorgen voor uitschieten of in de vingers/handen prikken. Ik vind slagershandschoenen niet prettig. Zo'n ding rekt niet mee, dus altijd een ruime maat groter nemen dan wat je normaal zou dragen. Ook maakt het je mes snel bot als je met de handschoen in aanraking met je mes komt.
Techniek is naast een vlijmscherp en goed mes erg belangrijk. Dit kweek je ook wel vanzelf na een tijdje.
Om delen van een heel voedseldier te halen, alleen vlees en gewrichtsbandjes doorsnijden (zie handleiding op de voorpagina). Delen met bot hakken (bv een karkasje in 2) door eerst met kleine 'hakjes' een duidelijke snee in het ding te hakken en daarna met grote halen er doorheen jassen. Zorg voor stevige en stabiele ondergrond (dikke snijplank van plastiek of hout en vochtig doekje of siliconen matje eronder).
Als je een grote berg gaat portioneren, kijk ook goed naar de grote berg. Niet zomaar in de zak graaien, want dan kan je nog wel eens geprikt worden.
Als ik een doos kuikentjes of muizen verdeel (die hebben harde snaveltjes en nageltjes), draag ik van die dunne groene tuinhandschoenen met erover latex handschoenen. Latex tegen de vies, tuin tegen wondjes en vrieskou.
Ik snij me overigens zelden met portioneren. En als ik dat wel doe, dan is het omdat ik iets stoms heb gedaan en iets wat niet ergonomisch verantwoord; zoals met het mes rondom de konijnenschouder gaan ipv het konijn even om te draaien.
Ik heb nog nooit iets opgelopen van portioneer-wondjes. Als ik een wondje krijg, dan laat ik acuut alles vallen en steek mn handen onder de kraan. Dan wassen met water en zeep, dan wond even hoog houden en aandrukken met stuk schoon keukenpapier oid. Daarna de wond ontsmetten met alcohol of jodium en de wondranden bij elkaar brengen met een steristip. Pleister erop doen.
Maar misschien ben ik met wondjes ook wel een apart geval in positieve zin. Ik bloed langer en iets heftiger, dus spoelt het ook meer schoon. Ook genezen de wondjes langzamer en gapen meestal, dus kan het vuil wat er mogelijk nog inzit, beter uit.