hoi allemaal, hier weer een beginneling.. ik lees vaak dat jullie groente, fruit botjes en vis enzo in de blender of keukenmachine fijnmalen. moet dat altijd of kun je ook gewoon prakken met een vork? ik bedoel, in de natuur schrokt een dier toch ook gewoon alles onvermalen naar binnen?
of moet je dat alleen in het begin malen??
(ja, ik ben ook maar blond he) :-/
Hoi Britty! Welnee, niks blond! Welkom trouwens
.
Groente pureer ik. De reden daarvoor is dat honden de celwand van de groente niet kunnen verteren of openbreken. Met andere woorden: als je de groente niet pureert, dan kan de hond het niet verteren en zal hij dus geen vitaminen en mineralen uit de groente op kunnen nemen. Met het pureren van groente boots ik een beetje de maag inhoud van het prooidier na (alhoewel die vlieger natuurlijk niet helemaal op gaat). De maaginhoud van het prooidier is voorverteerd door de inwerking van maagzuur en sappen en de celwand is hiermee open gebroken. Door het pureren van de rauwe groente, vindt er ook een soort "voorvertering" plaats. Met een vork prakken is dus niet genoeg. Alle celwanden moeten kapot. Je kunt de celwand van de groente ook kapot maken door de groente licht te koken, maar het nadeel is dat er daarmee al veel vitamines verdwijnen en dat is zonde.
Fruit pureer ik niet. Een wolf/hond zal van nature fruit rauw/ongemalen eten.
Botten: de meeste botten zijn niet te malen. Je hebt minimaal een gehaktmolen nodig (een professionele) en daarmee kun je hooguit kippenbotten malen. Ik geef de botten niet gemalen, maar voordat je botten geeft: lees eerst even het document "honden en het eten van botten" onder informatie. Want, het geven van botten moet aan allerlei eisen voldoen.
Vis: Ik geef sardientjes rauw en heel (met kop en graat) en ongemalen. Maar, dat is wel de enige vis die ik ongemalen geef. Makreel en wijting maal ik eerst in de gehaktmolen. Sommige geven deze ook heel, maar ik vind dat een beetje eng. De graten van een makreel vind ik vrij groot en hard.
Groetjes, Lizzy