Wauw
! Je voert 10 diersoorten! Dat is echt wel heel erg veel en absoluut niet noodzakelijk. Mag wel natuurlijk, maar het hoeft zeker niet. Stuk of 4 a 5 is ook al genoeg natuurlijk.
Hoewel het allemaal gevogelte is, heeft ieder vleessoort zijn eigen aminozurenpatroon (andere hoeveelheden van bijvoorbeeld cystine, arginine, leucine, etc). Tevens heeft het z'n eigen percentages eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitamines.
Ik geef je even de analyses van 100 gram eend en 100 gram kip (die van kalkoen heb ik niet bij de hand, maar reken op z'n zelfde soort verschil):
Eend 100 gram:
Water: 63,7 g
Eiwit: 18,1 g
Vet: 17,2 g
Kalium 292 mg
Calcium: 11 mg
Mangaan : 0,03 mg
Ijzer: 2,1 mg
Koper: 0,45 mg
Fosfor: 187 mg
Chloride : 85 mg
Vitamine B1: 0,30 mg
Vitamine B2: 0,20 mg
Nivotinezuur: 3,5 mg
Vitamine C: 7,5 mg
Isoleucine: 0,94 g
Leucine: 1,40 g
Valine: 0,87 g
Methionine: 0,45 g
Phenylalaline: 0,72 g
Threonine: 0,79 g
Lysine: 1,56 g
Histidine: 0,41 g
Arginine: 1,10 g
Kip 100 gram:
Water: 72,2 g (heb je een opgespoten kip: nog meer water
!)
Eiwit: 20,6 g
Vet: 5,6 g
Natrium: 82,5
Kalium 359 mg
Magnesium: 37 mg
Calcium: 12 mg
Ijzer: 1,8 mg
Koper: 0,3 mg
Fosfor: 200 mg
Chloride : 85 mg
Vitamine A: 9,9 mg
Vitamine K: 0,3 mg
Vitamine B1: 0,083 mg
Vitamine B2: 0,16 mg
Nivotinezuur: 6,8 mg
Panthoth.zuur: 0,96
Vitamine B6: 0,50
Foliumzuur: 30 mcg
Vitamine B12: 0,5 mcg
Vitamine C: 2,5 mg
Isoleucine: 1,09 g
Leucine: 1,49 g
Valine: 1,01 g
Methionine: 0,54 g
Cystine: 0,28 g
Phenylalaline: 0,81 g
Tyrosine: 0,73 g
Threonine: 0,88 g
Tryptophaan: 0,25 g
Lysine: 1,81 g
Histidine: 0,59 g
Arginine: 1,30 g
Zoals je ziet: zitten daar toch wel verschillen in. In kip zitten weer stoffen die in eend niet zitten. En zo zal het ongetwijfeld met kalkoen ook weer gaan. Dat bevat vast weer stoffen die in de andere niet zitten.