Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Door Bieke
#683154
Parainfluenza en adeno zijn virusziekten, een soort verkoudheid. Daar hoef je helemaal niet tegen te vaccineren. En adeno bestaat uit 2 soorten ziekten. Het verkoudheidsvirus en die besmettelijke leverontsteking waar ze je zo bang voor maken. In de praktijk komt die maar zeer zelden voor. Dus waarom daartegen vaccineren.
En Weil, daar ben ik een artikel over aan het het schrijven. In makkelijk Nederlands geschreven. Wie het wil, moet me maar even een PB sturen.
Door Lizzy
#683699
Bieke schreef: Parainfluenza en adeno zijn virusziekten, een soort verkoudheid. Daar hoef je helemaal niet tegen te vaccineren. En adeno bestaat uit 2 soorten ziekten. Het verkoudheidsvirus en die besmettelijke leverontsteking waar ze je zo bang voor maken. In de praktijk komt die maar zeer zelden voor. Dus waarom daartegen vaccineren.
En Weil, daar ben ik een artikel over aan het het schrijven. In makkelijk Nederlands geschreven. Wie het wil, moet me maar even een PB sturen.
Volgens mij is het beter om het artikel gewoon hier op Barfplaats te zetten. En volgens mij heb ik het artikel al gelezen want is het per ongeluk door jou naar mij toegestuurd (bij het beantwoorden van een PB naar iemand anders). En ik heb daar nog wel het e.e.a. op aan te merken, want de feiten zijn niet helemaal correct weergegeven. Als we het tenminste over hetzelfde artikel hebben... Maar goed, ik denk dat het artikel en een eventuele discussie over de feiten voor alle leden interessant is.
Laatst gewijzigd door Lizzy op zo 31 dec 2006, 13:32, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#683823
Je mag het hier zetten, als je dat zou willen. Of in een nieuw topic, in deze zelfde categorie. Dat is misschien nog beter. En we kunnen het ook in twee categorieen zetten, ook in de medische bieb (maar aangezien die niet voor discussies is, is het daarom misschien goed om het in 2 categorieen te zetten).
Door Bieke
#683830
ARTIKEL LEPTO
In Nederland worden veel honden gevaccineerd tegen de Ziekte van Weil.
Wat is deze ziekte nu eigenlijk?
Deze ziekte is genoemd naar Adolf Weil, die hem in 1896 voor het eerst beschreef.
Pas in de jaren 20 van de 20e eeuw werden de leptospiren als ziekteverwekkers bekend.
Het is een van de varianten van een ziekte die veroorzaakt wordt door een spiraalvormige bacterie. De hele groep van ziekten heet Leptospirose.
Deze varianten komen over de hele wereld voor. Er zijn er nu al meer dan 200 ontdekt.
Ze zijn onderverdeeld in families. Die heten serovars. Omdat er nog steeds onderzoek wordt verricht, worden er ook familieleden naar een andere familie verplaatst.
De meeste serovars komen maar in een bepaald gebied voor.
Kortom, er is nog veel niet bekend.
Wat wel bekend is.
Er zijn veel diersoorten gevoelig voor Leptospirose.
En omdat de ziekte over de hele wereld voorkomt, zijn er ook veel dieren die de ziekte kunnen krijgen.
Pfizer geeft koeien wel een vaccinatie tegen meer leptosoorten in Amerika, maar in Nederland heeft hij daarvoor geen vaccin. En dat terwijl koeien wel Leptovrij moeten zijn.
In Nederland doet het CDIC onderzoek naar Lepto bij verschillende diersoorten.
Heeft een tarievenlijst voor verschillende soorten lepto
http://www.cidc-lelystad.nl/docs/Tariev ... %202.2.pdf
Omdat er veel vee over de hele wereld verhandeld wordt, moet het CIDC deze onderzoeken kunnen uitvoeren.
Leptospira australis                    Komt voor bij rund
Leptospira autumnalis                  Komt voor bij rund, kat en muis
Leptospira ballum                        Komt voor bij rund, paarden, rat en muis
Leptospira bataviae                    Komt voor bij rund
Leptospira bratislava                  Komt voor bij hond, rat, muis en varken
Leptospira canicola                    Komt voor bij hond en mens
Leptospira grippotyphosa            Komt voor bij hond, woelmuis, eekhoorns,mens
Leptospira hardjo                      Komt voor bij rund en kat
Leptospira hebdomanis              Komt voor bij muizen
Leptospira icterohaemorrhagiae Komt voor bij hond, kat, rat en mens
Leptospira pomona                      Komt voor bij hond, rund, varken en mens
Leptospira saxkoebing                Komt voor bij rund en hond
Leptospira sejroe                      Komt voor bij rund en hond
Leptospira tarassovi                  Komt voor bij rund
http://www.rivm.nl/infectieziektenbulle ... lepto.html
http://www.peteducation.com/article.cfm ... icleid=454
De volgende soorten kunnen honden besmetten: L. bratislava, L. canicola, L. grippotyphosa,
L. icterohaemorrhagiae, L. pomoma, L.saxkoebing en L. sejroe.
Dus ook de mens kan meerdere soorten Leptospirose oplopen. Risicogroepen zijn waterrecreanten, veeboeren, land- en tuinbouwers, dierenartsen, ongediertebestrijders zoals muskusrattenvangers, rioolwerkers, slagers, jagers, boswachters en anderen vanwege hun beroep of hobby veel met (wilde) dieren en/of oppervlaktewater of modder in aanraking komen.
Nu lopen watersporters en zwemmers gevaar. Maar toch maar 25-30x per jaar.
Oh ja, trouwens, ik heb nog wat cijfers - van 2002 dan:
Totaal  30 mensen met lepto in NL:
13  Icterohaemorrhagiae
  6  Grippotyphosa
  4  Pomona
7  Exacte definitie niet mogelijk/onbekend
Worden mensen gevaccineerd tegen Lepto? Nee. Al deze mensen die blootstaan aan Lepto, worden niet preventief gevaccineerd. Waarom niet? Wat ik heb gelezen is, dat mensen die Lepto oplopen behandeld worden met antibiotica. Ze kunnen wel meningitis of encephalitis krijgen, maar dat is te behandelen met antibiotica.
Worden runderen gevaccineerd tegen Lepto? In Amerika wel. In Nederland ben ik geen vaccin tegen Lepto tegengekomen op de Fidin website. Koeien moeten wel Leptovrij zijn.
In Nederland kunnen katten ook Lepto oplopen. Maar die kans is eigenlijk te verwaarlozen. De theorie hierachter is, dat katten een erfelijke immuniteit hebben, doordat ze kleine met Lepto besmette dieren kunnen eten.
Dan blijven de honden over. En die moeten gevaccineerd worden. Want dan krijgen ze de ziekte niet.
DE HOND EN LEPTO
Hoeveel honden er per jaar Lepto oplopen, wordt nergens geregistreerd. En ook niet welke soorten het zijn. Er wordt vermeld dat het 75% Weil is en 25%  canicola.
De ziekte van Weil wordt overgebracht door de bruine rat, die overal in Nederland voorkomt.
Deze dieren zijn zeer schuw en gaan echt niet wachten tot een hond uitgebreid te water gaat.
Hij fungeert als gastheer en terwijl hij zelf geen last heeft van de Leptospiren, kunnen ze wel andere dieren besmetten.
Dat kunnen ze, maar zoals de dierenarts van iemand op Barfplaats tegen  die persoon vertelde: ‘Dan moet die rat die hond wel op de kop piesen!’ Volgens hem is de kans dus niet zo groot. ‘Ik heb in 10 jaar tijd nog nooit een hond met gediagnosticeerde lepto gezien. En dat terwijl ik 9 jaar in een waterrijk gebied gewerkt heb.’
Dus naar mijn idee valt het wel mee.
Gediagnostceerde Lepto, zegt hij. Dus Lepto, die door testen bewezen is. En geen Lepto, waarvan dat niet bewezen is en waarvan ze maar zeggen dat het Lepto is.
De kliniek hier in de buurt had een paar jaar geleden blijkbaar geld nodig en er verscheen een stukje in de krant . Met een foto van een zielig Boxerpuppie aan een infuus. Het verhaal kwam er op neer, dat er in de kliniek een uitbraak was van Lepto. En dat er al meer gevallen waren dan de voorgaande jaren. En dat er vooral gevaccineerd moest worden tegen deze ziekte, omdat hij levensgevaarlijk was. Ik belde eens op, kreeg de dierenarts van de foto aan de lijn en vroeg hem, hoeveel gevallen van lepto ze hadden. Dat was 3-4. En hoeveel dat er dan andere jaren was? Daar had hij geen antwoord op. Hoeveel mensen zullen er niet gauw hun hond hebben laten vaccineren?
Maar nu feiten. Weil komt voor in stilstaand water, als dat water een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Zo’n 22 graden of hoger. Dat betekent dus later in de zomer, als er ook botulisme heerst of blauwalg. Juli, agustus, september en zoals in 2006 met die warme septembermaand ook nog in oktober. In de rest van het jaar is de kans nog kleiner dan in deze maanden.
Wie kunnen er Weil krijgen? Dieren die geen goed immuunsysteem hebben, dus puppies, oude honden en dieren die al gezondheidsklachten hebben door een verminderd immuunsysteem. Hoe lopen honden Weil op? Niet alleen door in aanraking te komen met een besmette rat, maar als een hond Weil heeft opgelopen scheidt hij de Leptospiren uit in de urine. Als een andere hond daarmee in aanraking komt, kan die hond het ook oplopen.
Een andere soort, die ook in Nederland voorkomt is canicola. Die lopen ze op door de urine van honden die besmet zijn met die soort. Maar ook de andere soorten die hierboven genoemd zijn, kunnen ze oplopen. En daar heeft niemand het over. Ook geen dierenarts. Daar is ook geen vaccin tegen.
Hoe weet je dat je hond Weil heeft?
Als hij de acute vorm heeft, kan dat bij 30% dodelijk zijn. En dat zijn meestal de puppies. Dan is de urine oranjegeel en is het hondje goed ziek. Maar wat nou als de hond een wondje in de bek heeft. Dan dringt de bacterie dus daar naar binnen... dit is bijv. ook de reden waarom pups die wisselen sneller een lepto-besmetting krijgen.
Bij volwassen honden suddert de ziekte wat. De hond is niet echt ziek. Er is wat diarree of de hond moet overgeven. Er kunnen stukjes darm in elkaar geschoven zijn. Dat is wel gevaarlijk en een reden om acuut te opereren.
De leptospiren gaan in de buisjes van de nieren zitten en kunnen uitgescheiden worden in de urine. Ik heb een melding gelezen, dat gezonde gevaccineerde honden mensen ziek konden maken.
Dit uitscheiden kan wel een jaar duren.
De leptospiren kunnen door wondjes, maar ook door de slijmvliezen het lichaam binnenkomen.
Ze komen in het maagdarmkanaal of in de geslachtsdelen binnen.
Er lopen heel wat honden rond die Lepto onder de leden hebben. Als het immuunsysteem deze bacterieen aankan is er voor de hond zelf weinig aan de hand. Vaak merkt de eigenaar het niet of zijn de symptomen zo weinig zeggend, dat hij er niet mee naar de dierenarts gaat. De hond lijkt na een paar dagen weer beter.
Zure urine zou de bacterieen doden.
De urine van brokkenhonden is veel minder zuur, dus die kan veel makkelijker besmet worden met leptospiren ?
Hoe groot is de kans dat je hond lepto oploopt ? Alweer veel minder vaak dan de dierenarts je wil laten geloven. Ook hier is het zo dat er behalve bij acute gevallen het heel moeilijk is een correcte diagnose te stellen.
Maar bij de meeste honden manifesteert Lepto zich niet zo.
Dan gaat het zo. Je komt met je hond bij de dierenarts. Hij is niet lekker, heeft wat verhoging, spuugt, heeft diarree. Dat kan dus van alles zijn. Een virusje, een bacterie. Hondenziekte, parvo, vergiftiging en medicijnvergiftiging moeten eerst uitgesloten worden.
Meestal geeft de dierenarts dan een antibioticumkuurtje. Je gaat naar huis, het kuurtje slaat aan en je hond is weer beter. Wat het geweest is? Hij heeft alleen de bacteriele fase gehad en die heeft gerageerd op de antibiotica.
Het kan best zo blijven en je hond, die Lepto heeft gehad, maar dan in een zeer milde vorm, is ogenschijnlijk beter. Maar de ziekte suddert verder. De Leptospiren hebben zich in de nieren genesteld en worden met urine of zaad uitgescheiden. Als mens kun je het dan oplopen.
Of je gaat met deze verschijnselen niet naar de dierenarts. Na een paar dagen is hij weer opgeknapt. Maar dan kan het weer fout gaan en nu erger.
Dan volgt de fase waarin de organen beschadigd raken. Geel zien, meningitis, nierontsteking en bloedingen. De ogen kunnen beschadigd raken.
Je kunt onderzoek laten doen, maar dat haalt weinig uit en zal in de praktijk ook weinig gedaan worden. Deze  onderzoeken  zijn vaak duur. Behalve als het een bloed of urine test is.
De dierenarts kan beter op de symptomen afgaan en dan met antibiotica behandelen.
Als er een hond doodgaat, zal er bijna nooit onderzoek gedaan worden of het wel werkelijk Lepto was. Als doodsoorzaak zal gewoon Lepto ingevuld worden. Zeker als de hond of de pup niet gevaccineerd is. Als hij wel gevaccineerd is, is het of geen Lepto, of het is een andere serovar volgens de meeste dierenartsen
Maar in alle gevallen kan er een aseptische meningitis ontstaan. Dat is een ontsteking van de hersenvliezen zonder bacterien, van binnenuit dus. Het is te behandelen met corticosteroiden, maar het kan meerdere keren terugkomen, waarna de hond misschien toch nog afgemaakt moet worden. De vaccinatie kan ook encefalitis of meningitis veroorzaken.
Maar gelukkig kan er tegen gevaccineerd worden. Mijn oudste is tot zijn 12e ieder jaar braaf gevaccineerd. Alleen wel 12 jaar op het verkeerde moment. Het vaccin werkt namelijk niet zo lang. Van 3-6 maanden. En dat had de dierenarts me in al die 12 jaar nooit verteld. En hij werd ieder jaar in oktober –november gevaccineerd, dus tegen de tijd dat het vaccin werkte was de kans op besmetting nihil. Dus ik heb 12 jaar voor niets de leptocomponent in de cocktail gehad. Honden die mee op jacht gingen, die werden wel eens 2x per jaar gevaccineerd. Als het vaccin had moeten werken, had hij in mei-juni gevaccineerd moeten zijn. Net als mijn tweede hond, die ook keurig ieder jaar gevaccineerd werd, maar dan in april mei. Die was altijd kreupel en kwam de laatste jaren praktisch nooit van het terrein af. Dus ook jaren voor niets gevaccineerd.
Want er zijn vaccins voor.
Het vaccin tegen lepto bestaat uit dood materiaal. Maar om deze toch effectief te maken, stoppen ze er een hulpstof in. Die heet thimerosal of thiomersal. Er zit veel kwik in en kwik is een zenuwgif, dat in zeer kleine hoeveelheden hersenbeschadigingen kan veroorzaken. En ik heb ook gelezen over hart- en nierbeschadigingen. De producent is Eli lilly, die in de 30er jaren van de 20e eeuw al wist dat de stof gevaarlijk was en natuurlijk waren er anderen die dat ook wisten, maar dat is mooi geheim gehouden. De stof zat ook in de vaccins voor kinderen tot een paar jaar geleden. Er zijn niets voor niets zoveel kinderen met neurologische afwijkingen. ADHD en aanverwante kwalen, autisme enz.
Bij puppies kan de thimerosal nl. door het bloed naar de hersenen. Die verbinding heet de bloed-hersenbarriere. Die staat een tijdje open. Op welke leeftijd die dicht gaat ben ik niet aan de weet gekomen. Toen ik het aan een dierenarts vroeg, wist hij het niet. Ik heb wel over een onderzoek bij ratten gelezen, dat die barriere later dichtging als de kleine ratjes last van stress hadden. Een van de redenen om pas later tegen Lepto te vaccineren. Maar de fabrikant stopt hem al in de spuit met 9 weken.
Dit is de website van de Fidin
http://www.branchecodetabel.nl/index.cf ... lay.search
De FIDIN zegt over lepto elke keer wat anders. Er stond ineens bij een fabrikant geen thimerosal op de site, terwijl een tijdje geleden alleen Nobivac geen thiomersal vermeldde. Dat had ik genoteerd. Toen ik later die fabrikant belde om te vragen, waarom dat niet meer vermeld was bij de FIDIN, wist de dierenarts daar te vermelden, dat de hoeveelheid zo klein was, dat ze het niet meer vermeldden.
Eurican stopt het al in de cocktail vanaf 8 weken.
Er staat wel bij dat de Lepto maar gedeeltelijk helpt. Hoe gedeeltelijk. Alleen de voorkant is beschermd of alleen de achterkant? Of weten ze niet wie er wel door beschermd is en wie niet?
Dus die spuit beschermt niet. En de andere merken danDie fabrikant heeft ook een aparte Lepto spuit. Daar staat bij:Ter vermindering van Lepto. Dus niet ter voorkoming van Lepto!
En dan ook nog een samen met Parvo.
Nobivac heeft er een apart. Daar staat zelfs in dat tegen Icterohaemorrhagiae er 2x per jaar gevaccineerd moet worden. De fabrikant adverteerde met een heel jaar bescherming, maar dat was alleen maar uitgeprobeerd op Canicola. Dat was me toen al opgevallen.
Maar in de cocktail wordt 1x per jaar vaccineren vermeld. Kan het dan ineens wel?
Vanguard vertelt keurig dat er Thiomersal in zit. En zo hoort het ook.
En nu hebben ze alle drie ineens een aparte Leptovaccinatie.
Dat is nog niet zo lang.
Er wordt op deze website volgens mij niet de waarheid verteld over wat er in het vaccin zit. Misschien omdat er te veel eigenaren op de site kijken. Het is trouwens ook veel moeilijker om op de site te komen. Eerst kon je gewoon intikken: Fidin en dan kwam je er. En nu ineens kan het ook weer. Tik maar in: fidin repertorium. Dan ga je naar repertorium en dan zoeken.
Er is zo vaak iets veranderd, daarom: LEES DE BIJSLUITER!!!!!!!!!!!!!
Eurican Lepto bijsluiter: Halfjaarlijkse enkelvoudige vaccinatie. Waarna een immuniteit van 1 maand aannemelijk is gemaakt.
Dit klopt dus totaal niet met wat de fidin zegt.
EN NU DE GROTE TRUC. Niet alleen werkt het vaccin maar gedeeltelijk, de werkingstijd van een jaar is te lang. Dus je hond krijgt 2x een spuit, die de helft van de tijd niet werkt, maar die ook nog veel korter werkt dan een jaar. Retrievers zijn waterhonden. Mijn oudste is 12 jaar gevaccineerd tegen Lepto. Maar niet net voor het seizoen dat Lepto voorkomt april- mei- juni.
Hij was geboren in aug. Hij dook met 9 weken de sloot in en ik rende naar de dierenarts, als de dood voor Lepto. Hij kreeg het niet en al die jaren niet. En ieder jaar als er gevaar voor Lepto was, was hij niet beschermd en hij kreeg het niet. Hij was blijkbaar erg gezond.
Mensen met echte jachthonden lieten hun honden 2x per jaar vaccineren, maar dat wist ik niet. Geen dierenarts die me dat ooit verteld had.
Dus niet alleen werkt de vaccinatie maar gedeeltelijk en maar kort 3-9 maanden, maar er kunnen ernstige bijwerkingen zijn.
Er zitten in de spuit maar 2 soorten. Nu komen niet al die 250 soorten in Nederland voor, maar wel veel meer dan die 2 (zie boven). En bij Lepto is het zo, dat er geen kruisimmuniteit is. Dus als  je hond gevaccineerd bent met die 2 soorten en hij loopt een van die andere soorten op, dan heeft hij daar totaal geen bescherming tegen.
Als ik informeerde bij mensen die een hond hadden gehad met Lepto, was ongeveer de ene helft gevaccineerd en de andere helft niet.
Jaren geleden was er een fokker op de Phillipijnen, een topfokker. Die had al zijn honden tegen Lepto laten vaccineren. Maar zijn honden kregen een locale variant en waren niet beschermd. Er gingen dan ook een stel dood. Hij kon het niet geloven. Ze waren toch gevaccineerd. Dat kan in Nederland dus ook gebeuren. Dat je hond een van de andere varianten krijgt, die in Nederland voorkomen. Hoe vaak die voorkomen? Daar heb ik net zo min cijfers van als van de honden die wel 
gevaccineerd zijn en waarbij de vaccinatie geen bescherming bood. Maar baat het niet, het schaadt ook niet. Dat zeggen mensen toch. Er is geen chemische behandeling, dus ook geen vaccinatie zonder bijwerkingen. En dat vertelt je dierenarts je niet.
Wat kunnen de bijwerkingen zijn van de leptovaccinatie?
Omdat het kwik in Lepto door kan dringen in de hersenen, kunnen de hersenen beschadigd raken.
Dus veel duidelijke en onduidelijke klachten. De pup gedraagt zich autistisch (er dringt niets tot hem door) Dat kan ook na een latere vaccinatie gebeuren. Het valt niet op. Hij reageert slomer, het dringt niet tot hem door wat er is gezegd. Er kan hyperactiviteit ontstaan (ADHD honden).
Ook encefalitis en meningitis komen voor, allebei aandoeningen van de hersenen. Vooral Berners zijn gevoelig voor meningitis. En 2 honden van mij hadden encefalitis.
Ook zijn oogaandoeningen vermeld: Conjunctivitis, een bindvliesontsteking en uveitis Een andere ontsteking. En dan nefritis: een ontsteking van de nieren, die kan resulteren in nierfalen.
Nou, de conjunctivitis en nefritis heb ik allebei ook meegemaakt.
Waarom een pup van 8-9 weken een cocktail geven met lepto er in? De meeste honden komen er het eerste half jaar toch niet in aanraking mee.
Dus waarom een pup met een onvolgroeid immuunsysyeem vergiftigen met een vaccin dat niet goed werkt, niet voor alle soorten werkt met een grote kans op bijwerkingen.
EN DIE BIJWERKINGEN KOMEN VEEL VAKER VOOR DAN JE DENKT. Er is geschat1:10 honden. Maar als ik bij 5 van mijn honden meegemaakt heb, nierfalen, 2x encefalitis, conjunctivitis moet dat veel vaker zijn. Maar wij weten niet, dat het een reactie is. En dat willen dierenartsen en farmaceuten graag zo houden.
Kan Lepto genezen. Als je een dierenarts hebt, die er verstand van heeft wel. Maar vaak zijn de klachten vaag. Alleen als het acute lepto is, zal hij het ontdekken en antibiotica geven.
De behandeling van Lepto bestaat uit antibiotica. Na eerst 14 dagen een gewoon antibioticum gehad te hebben, moet de verdere behandeling bestaan uit doxycycline. En dat minstens een maand. Dat moet voorkomen dat de hond een drager blijft.
Als de hond uitgedroogd is, moet hij aan het infuus. Behalve nierschade kan er ook schade ontstaan aan het hart en de darmen.
Als de lever en of nieren erbij betrokken zijn, moet daar ook voor behandeld worden. Zeer zelden blijft er nog wat schade aan de nieren over.
Door Lizzy
#683857
Bieke schreef: ARTIKEL LEPTO
In Nederland worden veel honden gevaccineerd tegen de Ziekte van Weil.
Wat is deze ziekte nu eigenlijk?
Deze ziekte is genoemd naar Adolf Weil, die hem in 1896 voor het eerst beschreef.
Pas in de jaren 20 van de 20e eeuw werden de leptospiren als ziekteverwekkers bekend.
Het is een van de varianten van een ziekte die veroorzaakt wordt door een spiraalvormige bacterie. De hele groep van ziekten heet Leptospirose.
Deze varianten komen over de hele wereld voor. Er zijn er nu al meer dan 200 ontdekt.
Ze zijn onderverdeeld in families. Die heten serovars. Omdat er nog steeds onderzoek wordt verricht, worden er ook familieleden naar een andere familie verplaatst.
De meeste serovars komen maar in een bepaald gebied voor.
Kortom, er is nog veel niet bekend.
Wat wel bekend is.
Er zijn veel diersoorten gevoelig voor Leptospirose.
En omdat de ziekte over de hele wereld voorkomt, zijn er ook veel dieren die de ziekte kunnen krijgen.
Pfizer geeft koeien wel een vaccinatie tegen meer leptosoorten in Amerika, maar in Nederland heeft hij daarvoor geen vaccin. En dat terwijl koeien wel Leptovrij moeten zijn.
In Nederland doet het CDIC onderzoek naar Lepto bij verschillende diersoorten.
Heeft een tarievenlijst voor verschillende soorten lepto
http://www.cidc-lelystad.nl/docs/Tariev ... %202.2.pdf
Omdat er veel vee over de hele wereld verhandeld wordt, moet het CIDC deze onderzoeken kunnen uitvoeren.
Leptospira australis Komt voor bij rund
Leptospira autumnalis Komt voor bij rund, kat en muis
Leptospira ballum Komt voor bij rund, paarden, rat en muis
Leptospira bataviae Komt voor bij rund
Leptospira bratislava Komt voor bij hond, rat, muis en varken
Leptospira canicola Komt voor bij hond en mens
Leptospira grippotyphosa Komt voor bij hond, woelmuis, eekhoorns,mens
Leptospira hardjo Komt voor bij rund en kat
Leptospira hebdomanis Komt voor bij muizen
Leptospira icterohaemorrhagiae Komt voor bij hond, kat, rat en mens
Leptospira pomona Komt voor bij hond, rund, varken en mens
Leptospira saxkoebing Komt voor bij rund en hond
Leptospira sejroe Komt voor bij rund en hond
Leptospira tarassovi Komt voor bij rund
http://www.rivm.nl/infectieziektenbulle ... lepto.html
http://www.peteducation.com/article.cfm ... icleid=454
De volgende soorten kunnen honden besmetten: L. bratislava, L. canicola, L. grippotyphosa,
L. icterohaemorrhagiae, L. pomoma, L.saxkoebing en L. sejroe.
Dus ook de mens kan meerdere soorten Leptospirose oplopen. Risicogroepen zijn waterrecreanten, veeboeren, land- en tuinbouwers, dierenartsen, ongediertebestrijders zoals muskusrattenvangers, rioolwerkers, slagers, jagers, boswachters en anderen vanwege hun beroep of hobby veel met (wilde) dieren en/of oppervlaktewater of modder in aanraking komen.
Nu lopen watersporters en zwemmers gevaar. Maar toch maar 25-30x per jaar.
Oh ja, trouwens, ik heb nog wat cijfers - van 2002 dan:
Totaal 30 mensen met lepto in NL:
13 Icterohaemorrhagiae
6 Grippotyphosa
4 Pomona
7 Exacte definitie niet mogelijk/onbekend
Worden mensen gevaccineerd tegen Lepto? Nee. Al deze mensen die blootstaan aan Lepto, worden niet preventief gevaccineerd. Waarom niet? Wat ik heb gelezen is, dat mensen die Lepto oplopen behandeld worden met antibiotica. Ze kunnen wel meningitis of encephalitis krijgen, maar dat is te behandelen met antibiotica.
Ik heb tevens gelezen dat er in andere landen (zoals Frankrijk) wel degelijk preventief wordt gevaccineerd. Maar dat het vaccin zoveel bijwerkingen heeft....
Worden runderen gevaccineerd tegen Lepto? In Amerika wel. In Nederland ben ik geen vaccin tegen Lepto tegengekomen op de Fidin website. Koeien moeten wel Leptovrij zijn.
In Nederland kunnen katten ook Lepto oplopen. Maar die kans is eigenlijk te verwaarlozen. De theorie hierachter is, dat katten een erfelijke immuniteit hebben, doordat ze kleine met Lepto besmette dieren kunnen eten.
Dan blijven de honden over. En die moeten gevaccineerd worden. Want dan krijgen ze de ziekte niet.
DE HOND EN LEPTO
Hoeveel honden er per jaar Lepto oplopen, wordt nergens geregistreerd. En ook niet welke soorten het zijn. Er wordt vermeld dat het 75% Weil is en 25% canicola.
Ik denk dat je hier bedoeld dat 75% besmet wordt met de Icterohaemorrhagiae bacterie, die de ziekte van Weil veroorzaakt?
De ziekte van Weil wordt overgebracht door de bruine rat, die overal in Nederland voorkomt.
Deze dieren zijn zeer schuw en gaan echt niet wachten tot een hond uitgebreid te water gaat.
Hij fungeert als gastheer en terwijl hij zelf geen last heeft van de Leptospiren, kunnen ze wel andere dieren besmetten.
Dat kunnen ze, maar zoals de dierenarts van iemand op Barfplaats tegen die persoon vertelde: ‘Dan moet die rat die hond wel op de kop piesen!’ Volgens hem is de kans dus niet zo groot. ‘Ik heb in 10 jaar tijd nog nooit een hond met gediagnosticeerde lepto gezien. En dat terwijl ik 9 jaar in een waterrijk gebied gewerkt heb.’


Volgens mij is hem geen hem maar een zij want dit heeft Tannetje hier geschreven ;D
Dus naar mijn idee valt het wel mee.
Gediagnostceerde Lepto, zegt hij. Dus Lepto, die door testen bewezen is. En geen Lepto, waarvan dat niet bewezen is en waarvan ze maar zeggen dat het Lepto is.
Wederom: Tannetje is een vrouw.
De kliniek hier in de buurt had een paar jaar geleden blijkbaar geld nodig en er verscheen een stukje in de krant . Met een foto van een zielig Boxerpuppie aan een infuus. Het verhaal kwam er op neer, dat er in de kliniek een uitbraak was van Lepto. En dat er al meer gevallen waren dan de voorgaande jaren. En dat er vooral gevaccineerd moest worden tegen deze ziekte, omdat hij levensgevaarlijk was. Ik belde eens op, kreeg de dierenarts van de foto aan de lijn en vroeg hem, hoeveel gevallen van lepto ze hadden. Dat was 3-4. En hoeveel dat er dan andere jaren was? Daar had hij geen antwoord op. Hoeveel mensen zullen er niet gauw hun hond hebben laten vaccineren?
Maar nu feiten. Weil komt voor in stilstaand water, als dat water een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Zo’n 22 graden of hoger. Dat betekent dus later in de zomer, als er ook botulisme heerst of blauwalg. Juli, agustus, september en zoals in 2006 met die warme septembermaand ook nog in oktober. In de rest van het jaar is de kans nog kleiner dan in deze maanden.
Wie kunnen er Weil krijgen? Dieren die geen goed immuunsysteem hebben, dus puppies, oude honden en dieren die al gezondheidsklachten hebben door een verminderd immuunsysteem. Hoe lopen honden Weil op? Niet alleen door in aanraking te komen met een besmette rat, maar als een hond Weil heeft opgelopen scheidt hij de Leptospiren uit in de urine. Als een andere hond daarmee in aanraking komt, kan die hond het ook oplopen.
Ja, en volgens mij zorgt nou net de enting er voor dat de hond de bacterie niet meer kan uitscheiden. Dit hoorde ik van Dorothea, aanstormd dierenarts hier op Barfplaats.
Een andere soort, die ook in Nederland voorkomt is canicola. Die lopen ze op door de urine van honden die besmet zijn met die soort. Maar ook de andere soorten die hierboven genoemd zijn, kunnen ze oplopen. En daar heeft niemand het over. Ook geen dierenarts. Daar is ook geen vaccin tegen.
Nou, volgens mij is wel bekend dat de meeste honden in NL met een van deze twee bacterieen wordt besmet. Waarbij dan opgemerkt moet worden dat de Icterohaemorrhagiae gewoon een behoorlijk dodelijke is. Waarmee ik niet wil pleiten om dan allemaal maar te gaan vaccineren, want ik ent mijn honden zelf niet tegen Weil. Maar ik vind dat ik daarmee wel een behoorlijk risico neem. Hetgeen de hondeneigenaren die besluiten niet meer te enten wel moeten weten.
Hoe weet je dat je hond Weil heeft?
Als hij de acute vorm heeft, kan dat bij 30% dodelijk zijn. En dat zijn meestal de puppies.
Ik heb absoluut nog nooit data gezien over dat dit meestal puppies betreft. Waar kan ik dat vinden?
Dan is de urine oranjegeel en is het hondje goed ziek. Maar wat nou als de hond een wondje in de bek heeft. Dan dringt de bacterie dus daar naar binnen... dit is bijv. ook de reden waarom pups die wisselen sneller een lepto-besmetting krijgen.
Bij volwassen honden suddert de ziekte wat. De hond is niet echt ziek. Er is wat diarree of de hond moet overgeven. Er kunnen stukjes darm in elkaar geschoven zijn. Dat is wel gevaarlijk en een reden om acuut te opereren.
De leptospiren gaan in de buisjes van de nieren zitten en kunnen uitgescheiden worden in de urine. Ik heb een melding gelezen, dat gezonde gevaccineerde honden mensen ziek konden maken.
Naar mijn beleving klopt dit dus niet. Een hond die een goeie Icterohaemorrhagiae besmetting oploopt: daar suddert de ziekte niet bij. Wel als ie besmet is bij de Canicola. Gezonde gevaccineerde honden scheiden de ziekte ook (zoals ik het geleerd heb - ik dacht dit dus ook maar Dorothea wees mij erop dat de vernieuwe enting voorkomt dat de bacterie nog via de urine wordt uitgescheiden) niet uit.
Dit uitscheiden kan wel een jaar duren.
De leptospiren kunnen door wondjes, maar ook door de slijmvliezen het lichaam binnenkomen.
Ze komen in het maagdarmkanaal of in de geslachtsdelen binnen.
Er lopen heel wat honden rond die Lepto onder de leden hebben. Als het immuunsysteem deze bacterieen aankan is er voor de hond zelf weinig aan de hand. Vaak merkt de eigenaar het niet of zijn de symptomen zo weinig zeggend, dat hij er niet mee naar de dierenarts gaat. De hond lijkt na een paar dagen weer beter.
Zure urine zou de bacterieen doden.
De urine van brokkenhonden is veel minder zuur, dus die kan veel makkelijker besmet worden met leptospiren ?
Hoe groot is de kans dat je hond lepto oploopt ? Alweer veel minder vaak dan de dierenarts je wil laten geloven. Ook hier is het zo dat er behalve bij acute gevallen het heel moeilijk is een correcte diagnose te stellen.
Maar bij de meeste honden manifesteert Lepto zich niet zo.
Dan gaat het zo. Je komt met je hond bij de dierenarts. Hij is niet lekker, heeft wat verhoging, spuugt, heeft diarree. Dat kan dus van alles zijn. Een virusje, een bacterie. Hondenziekte, parvo, vergiftiging en medicijnvergiftiging moeten eerst uitgesloten worden.
Meestal geeft de dierenarts dan een antibioticumkuurtje. Je gaat naar huis, het kuurtje slaat aan en je hond is weer beter. Wat het geweest is? Hij heeft alleen de bacteriele fase gehad en die heeft gerageerd op de antibiotica.
Het kan best zo blijven en je hond, die Lepto heeft gehad, maar dan in een zeer milde vorm, is ogenschijnlijk beter. Maar de ziekte suddert verder. De Leptospiren hebben zich in de nieren genesteld en worden met urine of zaad uitgescheiden. Als mens kun je het dan oplopen.
Of je gaat met deze verschijnselen niet naar de dierenarts. Na een paar dagen is hij weer opgeknapt. Maar dan kan het weer fout gaan en nu erger.
Dan volgt de fase waarin de organen beschadigd raken. Geel zien, meningitis, nierontsteking en bloedingen. De ogen kunnen beschadigd raken.
Je kunt onderzoek laten doen, maar dat haalt weinig uit en zal in de praktijk ook weinig gedaan worden. Deze onderzoeken zijn vaak duur. Behalve als het een bloed of urine test is.
De dierenarts kan beter op de symptomen afgaan en dan met antibiotica behandelen.
Als er een hond doodgaat, zal er bijna nooit onderzoek gedaan worden of het wel werkelijk Lepto was. Als doodsoorzaak zal gewoon Lepto ingevuld worden. Zeker als de hond of de pup niet gevaccineerd is. Als hij wel gevaccineerd is, is het of geen Lepto, of het is een andere serovar volgens de meeste dierenartsen
Maar in alle gevallen kan er een aseptische meningitis ontstaan. Dat is een ontsteking van de hersenvliezen zonder bacterien, van binnenuit dus. Het is te behandelen met corticosteroiden, maar het kan meerdere keren terugkomen, waarna de hond misschien toch nog afgemaakt moet worden. De vaccinatie kan ook encefalitis of meningitis veroorzaken.
Hier heb je een punt. Het valt mij vaker op dat honden die sterven, zonder duidelijke oorzaak, er altijd een flinke gooi wordt gedaan naar de oorzaak. Men roept heel stellig iets, zonder dat het aangetoond is. En dat brengt praatjes in de wereld. Ik vind dat geen goede zaak.
Maar gelukkig kan er tegen gevaccineerd worden. Mijn oudste is tot zijn 12e ieder jaar braaf gevaccineerd. Alleen wel 12 jaar op het verkeerde moment. Het vaccin werkt namelijk niet zo lang. Van 3-6 maanden. En dat had de dierenarts me in al die 12 jaar nooit verteld. En hij werd ieder jaar in oktober –november gevaccineerd, dus tegen de tijd dat het vaccin werkte was de kans op besmetting nihil. Dus ik heb 12 jaar voor niets de leptocomponent in de cocktail gehad. Honden die mee op jacht gingen, die werden wel eens 2x per jaar gevaccineerd. Als het vaccin had moeten werken, had hij in mei-juni gevaccineerd moeten zijn. Net als mijn tweede hond, die ook keurig ieder jaar gevaccineerd werd, maar dan in april mei. Die was altijd kreupel en kwam de laatste jaren praktisch nooit van het terrein af. Dus ook jaren voor niets gevaccineerd.
Want er zijn vaccins voor.
Het vaccin tegen lepto bestaat uit dood materiaal. Maar om deze toch effectief te maken, stoppen ze er een hulpstof in. Die heet thimerosal of thiomersal. Er zit veel kwik in en kwik is een zenuwgif, dat in zeer kleine hoeveelheden hersenbeschadigingen kan veroorzaken. En ik heb ook gelezen over hart- en nierbeschadigingen. De producent is Eli lilly, die in de 30er jaren van de 20e eeuw al wist dat de stof gevaarlijk was en natuurlijk waren er anderen die dat ook wisten, maar dat is mooi geheim gehouden. De stof zat ook in de vaccins voor kinderen tot een paar jaar geleden. Er zijn niets voor niets zoveel kinderen met neurologische afwijkingen. ADHD en aanverwante kwalen, autisme enz.
Ik heb vernomen dat Nobivac's enting wel degelijk 12 maanden bescherming biedt. Maar goed, voordat de enting dat deed en voordat er op de gebruiksaanwijzing stond dat je 2 keer per jaar moest enten: heb ik mijn honden ook jaaaarenlang op het 'verkeerde moment' laten enten.... Je hebt hier beslist een punt!

Ik heb vernomen dat er ook in de Lepto-enting geen kwik meer zit. Heb je misschien data waaruit het tegenovergestelde blijkt?
Bij puppies kan de thimerosal nl. door het bloed naar de hersenen. Die verbinding heet de bloed-hersenbarriere. Die staat een tijdje open. Op welke leeftijd die dicht gaat ben ik niet aan de weet gekomen. Toen ik het aan een dierenarts vroeg, wist hij het niet. Ik heb wel over een onderzoek bij ratten gelezen, dat die barriere later dichtging als de kleine ratjes last van stress hadden. Een van de redenen om pas later tegen Lepto te vaccineren. Maar de fabrikant stopt hem al in de spuit met 9 weken.
Dit is de website van de Fidin
http://www.branchecodetabel.nl/index.cf ... lay.search
De FIDIN zegt over lepto elke keer wat anders. Er stond ineens bij een fabrikant geen thimerosal op de site, terwijl een tijdje geleden alleen Nobivac geen thiomersal vermeldde. Dat had ik genoteerd. Toen ik later die fabrikant belde om te vragen, waarom dat niet meer vermeld was bij de FIDIN, wist de dierenarts daar te vermelden, dat de hoeveelheid zo klein was, dat ze het niet meer vermeldden.
Eurican stopt het al in de cocktail vanaf 8 weken.
Er staat wel bij dat de Lepto maar gedeeltelijk helpt. Hoe gedeeltelijk. Alleen de voorkant is beschermd of alleen de achterkant? Of weten ze niet wie er wel door beschermd is en wie niet?
Dus die spuit beschermt niet. En de andere merken danDie fabrikant heeft ook een aparte Lepto spuit. Daar staat bij:Ter vermindering van Lepto. Dus niet ter voorkoming van Lepto!
En dan ook nog een samen met Parvo.
Nobivac heeft er een apart. Daar staat zelfs in dat tegen Icterohaemorrhagiae er 2x per jaar gevaccineerd moet worden. De fabrikant adverteerde met een heel jaar bescherming, maar dat was alleen maar uitgeprobeerd op Canicola. Dat was me toen al opgevallen.
Volgens mij geldt dit ook voor de Icterohaemorrhagiae. Mag ik vragen waar je deze data vandaan hebt? (interessant!).
Maar in de cocktail wordt 1x per jaar vaccineren vermeld. Kan het dan ineens wel?
Vanguard vertelt keurig dat er Thiomersal in zit. En zo hoort het ook.
En nu hebben ze alle drie ineens een aparte Leptovaccinatie.
Dat is nog niet zo lang.
Er wordt op deze website volgens mij niet de waarheid verteld over wat er in het vaccin zit. Misschien omdat er te veel eigenaren op de site kijken. Het is trouwens ook veel moeilijker om op de site te komen. Eerst kon je gewoon intikken: Fidin en dan kwam je er. En nu ineens kan het ook weer. Tik maar in: fidin repertorium. Dan ga je naar repertorium en dan zoeken.
Er is zo vaak iets veranderd, daarom: LEES DE BIJSLUITER!!!!!!!!!!!!!
Eurican Lepto bijsluiter: Halfjaarlijkse enkelvoudige vaccinatie. Waarna een immuniteit van 1 maand aannemelijk is gemaakt.
Dit klopt dus totaal niet met wat de fidin zegt.
EN NU DE GROTE TRUC. Niet alleen werkt het vaccin maar gedeeltelijk, de werkingstijd van een jaar is te lang. Dus je hond krijgt 2x een spuit, die de helft van de tijd niet werkt, maar die ook nog veel korter werkt dan een jaar. Retrievers zijn waterhonden. Mijn oudste is 12 jaar gevaccineerd tegen Lepto. Maar niet net voor het seizoen dat Lepto voorkomt april- mei- juni.
Hij was geboren in aug. Hij dook met 9 weken de sloot in en ik rende naar de dierenarts, als de dood voor Lepto. Hij kreeg het niet en al die jaren niet. En ieder jaar als er gevaar voor Lepto was, was hij niet beschermd en hij kreeg het niet. Hij was blijkbaar erg gezond.
Mensen met echte jachthonden lieten hun honden 2x per jaar vaccineren, maar dat wist ik niet. Geen dierenarts die me dat ooit verteld had.
Dus niet alleen werkt de vaccinatie maar gedeeltelijk en maar kort 3-9 maanden, maar er kunnen ernstige bijwerkingen zijn.
Er zitten in de spuit maar 2 soorten. Nu komen niet al die 250 soorten in Nederland voor, maar wel veel meer dan die 2 (zie boven). En bij Lepto is het zo, dat er geen kruisimmuniteit is. Dus als je hond gevaccineerd bent met die 2 soorten en hij loopt een van die andere soorten op, dan heeft hij daar totaal geen bescherming tegen.
Hier ben ik het toch niet helemaal met je eens. Als je hond gevaccineerd is, is ie in ieder geval beschermt tegen een van de meest veelvuldig voorkomende die tevens ook het meest dodelijk is, namelijk de Icterohaemorrhagiae.
Als ik informeerde bij mensen die een hond hadden gehad met Lepto, was ongeveer de ene helft gevaccineerd en de andere helft niet.
Over hoeveel gevallen praat je in totaal? (interessant!).
Jaren geleden was er een fokker op de Phillipijnen, een topfokker. Die had al zijn honden tegen Lepto laten vaccineren. Maar zijn honden kregen een locale variant en waren niet beschermd. Er gingen dan ook een stel dood. Hij kon het niet geloven. Ze waren toch gevaccineerd. Dat kan in Nederland dus ook gebeuren. Dat je hond een van de andere varianten krijgt, die in Nederland voorkomen. Hoe vaak die voorkomen? Daar heb ik net zo min cijfers van als van de honden die wel
gevaccineerd zijn en waarbij de vaccinatie geen bescherming bood. Maar baat het niet, het schaadt ook niet. Dat zeggen mensen toch. Er is geen chemische behandeling, dus ook geen vaccinatie zonder bijwerkingen. En dat vertelt je dierenarts je niet.
Ja eens, maar niet helemaal. Zie boven.
Wat kunnen de bijwerkingen zijn van de leptovaccinatie?
Omdat het kwik in Lepto door kan dringen in de hersenen, kunnen de hersenen beschadigd raken.


Ik heb vernomen dat er geen kwik in deze vaccins zit.
Dus veel duidelijke en onduidelijke klachten. De pup gedraagt zich autistisch (er dringt niets tot hem door) Dat kan ook na een latere vaccinatie gebeuren. Het valt niet op. Hij reageert slomer, het dringt niet tot hem door wat er is gezegd. Er kan hyperactiviteit ontstaan (ADHD honden).
Ook encefalitis en meningitis komen voor, allebei aandoeningen van de hersenen. Vooral Berners zijn gevoelig voor meningitis. En 2 honden van mij hadden encefalitis.
Ook zijn oogaandoeningen vermeld: Conjunctivitis, een bindvliesontsteking en uveitis Een andere ontsteking. En dan nefritis: een ontsteking van de nieren, die kan resulteren in nierfalen.
Nou, de conjunctivitis en nefritis heb ik allebei ook meegemaakt.
Waarom een pup van 8-9 weken een cocktail geven met lepto er in? De meeste honden komen er het eerste half jaar toch niet in aanraking mee.
Dus waarom een pup met een onvolgroeid immuunsysyeem vergiftigen met een vaccin dat niet goed werkt, niet voor alle soorten werkt met een grote kans op bijwerkingen.
EN DIE BIJWERKINGEN KOMEN VEEL VAKER VOOR DAN JE DENKT. Er is geschat1:10 honden. Maar als ik bij 5 van mijn honden meegemaakt heb, nierfalen, 2x encefalitis, conjunctivitis moet dat veel vaker zijn. Maar wij weten niet, dat het een reactie is. En dat willen dierenartsen en farmaceuten graag zo houden.
Helemaal eens!
Kan Lepto genezen. Als je een dierenarts hebt, die er verstand van heeft wel. Maar vaak zijn de klachten vaag. Alleen als het acute lepto is, zal hij het ontdekken en antibiotica geven.
De behandeling van Lepto bestaat uit antibiotica. Na eerst 14 dagen een gewoon antibioticum gehad te hebben, moet de verdere behandeling bestaan uit doxycycline. En dat minstens een maand. Dat moet voorkomen dat de hond een drager blijft.
Als de hond uitgedroogd is, moet hij aan het infuus. Behalve nierschade kan er ook schade ontstaan aan het hart en de darmen.
Als de lever en of nieren erbij betrokken zijn, moet daar ook voor behandeld worden. Zeer zelden blijft er nog wat schade aan de nieren over.
Mensen die niet enten doen er daarom zeker goed aan om de symptomen goed te kennen!
Door Bieke
#683864
Oke, ik zal er op reageren, maar ik moet eerst weten, hoe ik jouw woorden kan aanhalen en daarop reageren.
Door Lizzy
#683872
Bieke schreef: Oke, ik zal er op reageren, maar ik moet eerst weten, hoe ik jouw woorden kan aanhalen en daarop reageren.
Da's nog best ff een gedoetje!

Je moet om te beginnen mijn tekst quoten. Daarna moet je ieder afzonderlijk stukje tekst, waar jij op wilt reageren, tussen [ quote ] tekst van jou [ / quote ] zetten, maar dan zonder spaties. Je kunt ook de tekst selecteren en dan klikken op dit tekentje:

Afbeelding

Je moet er alleen wel voor zorgen dat de gequote tekst in het begin en op het eind dan niet ergens een dubbele [ quote ] of [ / quote ] krijgt.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#683897
Ik vind het quoten ook even te ingewikkeld. Maar even in het kort:

Dat van die rat die de hond op de kop moet piesen zijn niet mijn woorden. Maar ik heb wel 9 jaar in Zeewolde (is waterrrijk gebied) gewerkt zonder ooit een geval van lepto gezien te hebben. Kan zijn dat ik ze gemist heb, maar in elk geval durf ik rustig te zeggen dat het niet vaak voorkomt.

Ook wordt er maar zelden echt een diagnose gesteld en wordt er maar wat geroepen. Dus het is niet helemaal duidelijk hoeveel gevallen er nu daadwerkelijk per jaar optreden. Maar echt schokkend kan het nooit zijn.

Over die kwik ben ik ook niet zo zeker. Volgens mij zit die thiomersal meer in de rabies en leukemie-enting en verder niet meer in zoveel entstoffen. Maar als je het ergens zwart op wit hebt, geloof ik je meteen.
Neemt niet weg dat entingen voor bacterien altijd meer bijwerkingen hebben dan die voor virussen en ook slechter werken.

En ik heb ook ergens in een bijsluiter gelezen dat de enting tegen Canicola zeker een jaar werkt en voor icterohaemorrhagiae minder lang. Er stond: in besmette gebieden elke 9 maanden enten.

En als laatste serovars is in het Nederlands: serotypen

Verder een prima stukje!
Door Bieke
#683921
Dat van die rat die de hond op de kop moet piesen zijn niet mijn woorden.

Ik wist wel dat dat jouw woorden niet waren. Ik heb er dan ook geen naam bij gezet, omdat ik niet meer wist, wie dat op de lijst heeft gezet.

Ook wordt er maar zelden echt een diagnose gesteld en wordt er maar wat geroepen. Dus het is niet helemaal duidelijk hoeveel gevallen er nu daadwerkelijk per jaar optreden. Maar echt schokkend kan het nooit zijn.

Dat dacht ik ook.

Over die kwik ben ik ook niet zo zeker. Volgens mij zit die thiomersal meer in de rabies en leukemie-enting en verder niet meer in zoveel entstoffen. Maar als je het ergens zwart op wit hebt, geloof ik je meteen.
Neemt niet weg dat entingen voor bacterien altijd meer bijwerkingen hebben dan die voor virussen en ook slechter werken.

Op de site van de fidin staat het allemaal. Fidin repertorium. Thiomersal zit dus volgens Intervet (nobivax) Niet in het lepto vaccin. Ik heb er een keer over opgebeld. Toen zei de dierenarts, die daar werkte, dat er sporen thimerosal in zaten. Want ik had gevraagd wat er dan in zat als hulpstof. Ik heb ook de Fidin gemaild, hoe het kwam, dat Intervet geen hulpstoffen hoefde te vermelden. Het antwoord was, dat, ze afgingen op wat de fabrikant opgaf.
Ik mailde toen, dat er dus geen controle plaatsvond op wat ze schreven. Dus is voor mij de pagina van de fidin m.b.tot Intervet niet te vertrouwen. Vandaar dat ik schreef dat iedereen de bijsluiter moest lezen. daar staat het nog wel eens heel anders in. Dus als er iemand is, die de bijsluiter van Interrvet heeft voor lepto, houd ik me aanbevolen.
Tot mijn grote verbijstering bleek er in een rabies vaccin behalve aluminium ook thimerosal te zitten en heeft Intervet ook een lepto-rabiesvaccin waar al die 2 stoffen zitten. Levensgevaarlijk vind ik. Twee x zenuwgif voor een puppie.

En ik heb ook ergens in een bijsluiter gelezen dat de enting tegen Canicola zeker een jaar werkt en voor icterohaemorrhagiae minder lang. Er stond: in besmette gebieden elke 9 maanden enten.
Intervet zegt zelf op de Fidinsite, dat canicola een jaar werkt en icterohaemorrhagiae 6 maanden. Eerst hadden ze gezegd dat de hele vaccinatie een jaar werkte. Ik heb per ongeluk het boekje voor de dierenarts van intervet op de kop getikt. Daarin viel me al op dat ze het veel meer over canicola hadden.
Over katten weet ik nog niets, eerst de honden!

En als laatste serovars is in het Nederlands: serotypen

Dat wist ik niet. Het is bijna allemaal engels wat ik lees.

Verder een prima stukje!
BEDANKT!!!!!!



[quote][/quote]
Door Saskia C.
#683941
Bedankt voor dit stuk!! Ik vind het als leek erg duidelijk. Zat zelf altijd al in mijn maag met de inentingen, maar dit stuk verduidelijkt een hoop voor mij.
Door Bieke
#684033
Hoi Lizzy
k heb tevens gelezen dat er in andere landen (zoals Frankrijk) wel degelijk preventief wordt gevaccineerd. Maar dat het vaccin zoveel bijwerkingen heeft...

* Ik weet dat wel, omdat ik gelezen had, dat er in Suriname ook niet gevaccineerd werd vanwege de bijwerkingen. maar ik vond het niet echt van beland voor het artikel.

Ik denk dat je hier bedoeld dat 75% besmet wordt met de Icterohaemorrhagiae bacterie, die de ziekte van Weil veroorzaakt?

*Was dat niet duidelijk. Dan zal ik dat veranderen. Dat is voor mij dan overduidelijk, maar voor een ander niet.

Volgens mij is hem geen hem maar een zij want dit heeft Tannetje hier geschreven

* Ook dat wist ik, maar omdat het met de pupkopers meegaat, vond ik het nodig om haar te anonimiseren. Ik weet ook dat het een vrouw is, want ik heb haar al eens gezien.

Ja, en volgens mij zorgt nou net de enting er voor dat de hond de bacterie niet meer kan uitscheiden. Dit hoorde ik van Dorothea, aanstormd dierenarts hier op Barfplaats.

* De testen op wel of niet uitscheiden van leptospiren in de urine worden gedaan door de fabrikant zelf. Als hij zijn vaccin vergelijkt met dat van andere fabrikanten, kan hij dus vaccins gebruiken van fabrikanten waarvan hij weet dat de resultaten veel slechter zijn dan die van hem. Dat komen wij niet aan de weet, maar ongetwijfeld weten de fabrikanten dat onderling wel. Zo kan de fabrikant de voor hem gunstigste resultaten bereiken.
Bovendien zijn de meeste testen op hondjes onder laboratoriumomstandigheden. Dus ik heb zo mijn twijfels bij deze bewering.
Bovendien kunnen ze de gondste hondjes in de in een groep zetten en de ongezondste in de controle groep. En er is geen controle van buitenaf op. Net zo min als er controle van buitenaf is op de fabricage. Ook iets dat de fabrikant zelf regelt. Dus hun uitslagen hebben voor mij met wat ik nu weet geen enkele waarde.

Ik heb absoluut nog nooit data gezien over dat dit meestal puppies betreft. Waar kan ik dat vinden?

* Ik las dat puppies, als ze aan het wisselen zijn en de slijmvliezen in het bekkie dan beschadigd zijn, het risico gewoon groter is. Het lijkt me heel logisch.

Naar mijn beleving klopt dit dus niet. Een hond die een goeie Icterohaemorrhagiae besmetting oploopt: daar suddert de ziekte niet bij. Wel als ie besmet is bij de Canicola. Gezonde gevaccineerde honden scheiden de ziekte ook (zoals ik het geleerd heb - ik dacht dit dus ook maar Dorothea wees mij erop dat de vernieuwe enting voorkomt dat de bacterie nog via de urine wordt uitgescheiden) niet uit.

*Je hebt acute lepto en chronische lepto. Puppies lopen de acute lepto op, volwassen honden meestal de chronische vorm. en die suddert.

Ik heb vernomen dat er ook in de Lepto-enting geen kwik meer zit. Heb je misschien data waaruit het tegenovergestelde blijkt?

* Kijk op de website van de Fidin. zie verder mijn antwoord aan Tannetje.

Volgens mij geldt dit ook voor de Icterohaemorrhagiae. Mag ik vragen waar je deze data vandaan hebt? (interessant!).

* Deze vraag snap ik niet.

Hier ben ik het toch niet helemaal met je eens. Als je hond gevaccineerd is, is ie in ieder geval beschermt tegen een van de meest veelvuldig voorkomende die tevens ook het meest dodelijk is, namelijk de Icterohaemorrhagiae.

* Leptovaccins zijn het minst werkzaam van alle vaccins nl. 50-75%. En dus is je hond in veel gevallen niet beschermd. En dan praat je hier zeker over een schijnzekerheid. Maar de kans op ernstige bijwerkingen is voor mij te groot. Twee honden met een enfefalitis is voor mij te veel. En dat bij 5 honden.
Bij het entingsonderzoek werd ook niet per merk gepubliceerd waar de minste bescherming geboden werd.

Over hoeveel gevallen praat je in totaal? (interessant!).

* 6-8 gevallen in 5-6 jaar. Ik was er gewoon benieuwd naar. Er is natuurlijk nooit een officieel onderzoek naar gedaan.

Ik heb vernomen dat er geen kwik in deze vaccins zit.

* Dat zul je alleen zeker weten, als je de bijsluiter leest. Verder kijk bij de Fidin.

Mensen die niet enten doen er daarom zeker goed aan om de symptomen goed te kennen!

*Mensen, die wel enten ook.
Door Lizzy
#685307
Bieke schreef: Hoi Lizzy
k heb tevens gelezen dat er in andere landen (zoals Frankrijk) wel degelijk preventief wordt gevaccineerd. Maar dat het vaccin zoveel bijwerkingen heeft...

* Ik weet dat wel, omdat ik gelezen had, dat er in Suriname ook niet gevaccineerd werd vanwege de bijwerkingen. maar ik vond het niet echt van beland voor het artikel.
Je moet natuurlijk zelf weten wat je in je artikel plaatst of niet. Maar het feit is dat mensen in andere landen wel preventief gevaccineerd worden. En het is ook een feit dat we het hier niet doen vanwege de ongelofelijke bijwerkingen. En blijkbaar wegen de gevaren van een lepto-besmetting niet op tegen de gevaren van de bijwerkingen van de enting. Dat lijkt mij persoonlijk wel interessant om te weten. Want waarom beschermen we mensen wel tegen de bijwerkingen van een vaccin en honden niet? Ik zou daar best eens antwoord op willen hebben... (en ik weet dat we die niet zullen krijgen).
Ja, en volgens mij zorgt nou net de enting er voor dat de hond de bacterie niet meer kan uitscheiden. Dit hoorde ik van Dorothea, aanstormd dierenarts hier op Barfplaats.

* De testen op wel of niet uitscheiden van leptospiren in de urine worden gedaan door de fabrikant zelf. Als hij zijn vaccin vergelijkt met dat van andere fabrikanten, kan hij dus vaccins gebruiken van fabrikanten waarvan hij weet dat de resultaten veel slechter zijn dan die van hem. Dat komen wij niet aan de weet, maar ongetwijfeld weten de fabrikanten dat onderling wel. Zo kan de fabrikant de voor hem gunstigste resultaten bereiken.
Bovendien zijn de meeste testen op hondjes onder laboratoriumomstandigheden. Dus ik heb zo mijn twijfels bij deze bewering.
Bovendien kunnen ze de gondste hondjes in de in een groep zetten en de ongezondste in de controle groep. En er is geen controle van buitenaf op. Net zo min als er controle van buitenaf is op de fabricage. Ook iets dat de fabrikant zelf regelt. Dus hun uitslagen hebben voor mij met wat ik nu weet geen enkele waarde.
Ik zal Dorothea vragen hier antwoord op te geven.

Ik heb absoluut nog nooit data gezien over dat dit meestal puppies betreft. Waar kan ik dat vinden?

* Ik las dat puppies, als ze aan het wisselen zijn en de slijmvliezen in het bekkie dan beschadigd zijn, het risico gewoon groter is. Het lijkt me heel logisch.
Ja, dat weet ik, dat puppies tijdens het wisselen besmet kunnen raken. Maar dat zegt nog niks over het totaal aantal honden dat besmet raakt, hoeveel daarvan pup, volwassen, oud is. Ik vind zo'n bewerking dus incorrect. Het is niet gestoeld op feiten.
Naar mijn beleving klopt dit dus niet. Een hond die een goeie Icterohaemorrhagiae besmetting oploopt: daar suddert de ziekte niet bij. Wel als ie besmet is bij de Canicola. Gezonde gevaccineerde honden scheiden de ziekte ook (zoals ik het geleerd heb - ik dacht dit dus ook maar Dorothea wees mij erop dat de vernieuwe enting voorkomt dat de bacterie nog via de urine wordt uitgescheiden) niet uit.

*Je hebt acute lepto en chronische lepto. Puppies lopen de acute lepto op, volwassen honden meestal de chronische vorm. en die suddert.
OK. Ik heb dit nooit eerder gehoord.
Ik heb vernomen dat er ook in de Lepto-enting geen kwik meer zit. Heb je misschien data waaruit het tegenovergestelde blijkt?

* Kijk op de website van de Fidin. zie verder mijn antwoord aan Tannetje.
Tannetje zal de bijsluiter van de Intervet Lepto enting toch wel hebben.
Volgens mij geldt dit ook voor de Icterohaemorrhagiae. Mag ik vragen waar je deze data vandaan hebt? (interessant!).

* Deze vraag snap ik niet.
Jij schrijft "fabrikant adverteerde met een heel jaar bescherming, maar dat was alleen maar uitgeprobeerd op Canicola". Ik heb altijd begrepen dat de bescherming van het hele jaar ook voor de Icterohaemorrhagiae geldt. Vandaar dat ik me afvroeg waar jij deze data vandaan hebt.
Hier ben ik het toch niet helemaal met je eens. Als je hond gevaccineerd is, is ie in ieder geval beschermt tegen een van de meest veelvuldig voorkomende die tevens ook het meest dodelijk is, namelijk de Icterohaemorrhagiae.

* Leptovaccins zijn het minst werkzaam van alle vaccins nl. 50-75%. En dus is je hond in veel gevallen niet beschermd. En dan praat je hier zeker over een schijnzekerheid. Maar de kans op ernstige bijwerkingen is voor mij te groot. Twee honden met een enfefalitis is voor mij te veel. En dat bij 5 honden.
Bij het entingsonderzoek werd ook niet per merk gepubliceerd waar de minste bescherming geboden werd.


Nou, op zich vind ik een bescherming van 50% a 75% nog behoorlijk hoog. De vraag is alleen of het opweegt tegen de bijwerkingen.... Ik ben met je eens dat de bijwerkingen bij lepto zeer ernstig zijn.... Maar ja, dit is dus een afweging die iedereen voor zich moet maken. Dit soort artikelen helpen de mensen erbij een juiste afweging te maken!
Over hoeveel gevallen praat je in totaal? (interessant!).

* 6-8 gevallen in 5-6 jaar. Ik was er gewoon benieuwd naar. Er is natuurlijk nooit een officieel onderzoek naar gedaan.
OK
Ik heb vernomen dat er geen kwik in deze vaccins zit.

* Dat zul je alleen zeker weten, als je de bijsluiter leest. Verder kijk bij de Fidin.
Ik hoop dat Tannetje dit lees en zij me de bijsluiter kan sturen of inscannen ofzo!
Mensen die niet enten doen er daarom zeker goed aan om de symptomen goed te kennen!

*Mensen, die wel enten ook.
Ja, eens!
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#685452
Lizzy schreef: Ik zal Dorothea vragen hier antwoord op te geven.
Er is in 2005 onderzoek gedaan door virbac naar de mate van uitscheiding van bacterien in de urine bij gevaccineerde en niet gevaccineerde honden.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... med_docsum
Uit dat onderzoek kwam naar voren dat gevaccineerde honden geen leptosiren uitscheiden na besmetting. Ik vind zelf dat ze wel een hele kleine groep dieren hebben gebruikt (6), en volgens mij kun je hierdoor geen algemeen geldende uitspraken doen. Nou moet je je natuurlijk wel afvragen hoeveel waarde je hecht aan een onderzoek gefinancierd door de fabrikant. Tsja dat blijft altijd het grote probleem.

Ik heb de topic nu net even vluchtig gelezen, ik moet er even aandachtig naar kijken en dan zal ik er nog wat meer over vertellen. Ik ben wel benieuwd naar sommige bronnen, want bepaalde uitspraken zijn mij volkomen vreemd.
Door Bieke
#685469
Jij schrijft "fabrikant adverteerde met een heel jaar bescherming, maar dat was alleen maar uitgeprobeerd op Canicola". Ik heb altijd begrepen dat de bescherming van het hele jaar ook voor de Icterohaemorrhagiae geldt. Vandaar dat ik me afvroeg waar jij deze data vandaan hebt.

Intervet heeft 3 vaccins waar lepto in zit.
Dit staat op de Fidin bij het aparte vaccin. Een flacon bevat 1 dosis, voor subcutane injectie. Basisvaccinatie: Tweevoudige enting met telkens 1 dosis per dier met een tussentijd van 2-4 weken, vanaf de leeftijd van 8 weken. Herhalingsvaccinatie: jaarlijks met 1 dosis per dier. Een hervaccinatie interval van 6 maanden wordt aangeraden om bescherming te verkrijgen tegen klinische leptospirose veroorzaakt door serovar icterohaemorrhagiae.
Dit staat op lepto+dhppi
Herhalingsvaccinatie: -tegen leptospirose en virale kennelhoest veroorzaakt door canine paraïnfluenzavirus: jaarlijks met 1 dosis per dier. -tegen hondenziekte, hondenhepatitis, canine parvovirus infectie en virale kennelhoest veroorzaakt door canine adenovirus type 2: iedere twee jaar met 1 dosis per dier.
En dit staat op rl
Herhalingsvaccinatie wordt geadviseerd tegen: - Leptospirose: jaarlijkse enkelvoudige enting met één dosis per dier.
Dus tegenstrijdige beweringen.
 Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Barfplaats wordt gesponsord door