Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Dazwa84
#649646
Aangezien ik voorlopig bedlegerig ben en niet buiten de deur barfproducten kan halen heb ik zoveel mogelijk van www.versvoeding.nl besteld. De volgende producten krijg ik volgende week geleverd:

- Fruitmix
- Groentemix
- Geitenvlees
- Geitenrib
- Runderhart
- Runderpens
- Runderstrot
- Runderlever
- Kippenkarkas
- Kippennek
- Lamsrib
- Eendenvleugel
- Eendennek
- Zalmkop


Nu vroeg ik me af of dit genoeg afwisseling is om een weekmenu mee samen te stellen? Ik heb van elk product maar ongeveer een kilo besteld omdat 1. Belle niet zo groot is en 2. mijn vriezer ook niet, dus ik moet waarschijnlijk een vrieskastje aanschaffen. Alvast bedankt!
Laatst gewijzigd door Dazwa84 op wo 18 okt 2006, 12:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#649846
Qua afwisseling zit je op 6 diersoorten dus dat is helemaal perfect! Eventueel kun je nog wel wat runderkopvlees bestellen. Maar goed, ja, hier kun je echt prima zelf mee samenstellen en je hond komt niks tekort.
#649865
Daar ben ik blij om! Hoe vaak kan ik een ei toevoegen, 1 maal per week? En misschien een stomme vraag. maar een weekmenu, herhaal je dat telkens? Of moet je echt elke week een compleet nieuw menu maken?
Door Lizzy
#649868
Dazwa84 schreef: Daar ben ik blij om! Hoe vaak kan ik een ei toevoegen, 1 maal per week? En misschien een stomme vraag. maar een weekmenu, herhaal je dat telkens? Of moet je echt elke week een compleet nieuw menu maken?
Je kunt best 1 of 2 eitjes per week geven. Ik geef zelf iedere ongeveer week hetzelfde. Ik geef een voorbeeld: dinsdag krijgen ze kopvlees. Maar ik geef ook gerust geitenvlees of lamsvlees of runderstrot op die dag. Zaterdag geef ik parelhoenkarkas. Maar ik geef dan rustig hele eend (ik heb een partijtje wilde eenden op de kop getikt) of kalkoennek of konijnkarkas.
Door Lizzy
#649890
Dazwa84 schreef: Ik moet voor mezelf ook nog even goed onthouden welk vlees nou onder welke categorie valt, dat vind ik soms nog best moeilijk.
Misschien dat de vleeswaaier je helpt: http://www.vlees.nl, dan naar LEUK! En dan naar VLEESWAAIER.

Op zich is het niet moeilijk hoor. Spiervlees is het vlees dat het skelet bij elkaar houdt en zorgt voor de beweging van het dier. Dus als jij een vleesbot geeft, dan zit er om het bot dus vlees. Dat vlees is spier. Oftewel spiervlees. Je kunt spiervlees aan het bot kopen. Je kunt spiervlees ook zonder bot kopen. Allerlei lappen vlees die je bij de slager of super koopt: dat is vaak spiervlees (runderpoulet, rundersoepvlees, biefstuk, tournedos, runderlap, lamskotelet, gehakt (gemalen spiervlees)).

Orgaan: een orgaan is een geheel van weefsels die samen een eenheid vormen om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen.

Een aantal organen samen vormen orgaansystemen (stelsels). Deze organen hebben elkaar nodig om een grotere functie te kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld: het spijsverteringsstelsel bestaat onder andere uit de slokdarm, de maag, de darmen, de lever en de alvleesklier.

Enkele menselijke organen zijn
alvleesklier (pancreas) - baarmoeder (uterus) - bijnieren (adren) - bijschildklieren (parathyroiden) - blaas (vesica urinaria) - darm - eierstokken (ovaria) - hart (cor) - hersenen - huid - lever (hepar)- longen (pulmo) - lymfeklieren - maag (gaster of ventriculus) - milt (lien)- neus - nier (ren) - oog - oor - penis - prostaat (prostata)- teelbal (testis) - schildklier (thyroid) - slokdarm (oesophagus) - spieren - vagina - zwezerik (thymus).

Specifieke dierlijke organen
In de dierenwereld komen andere gespecialiseerde organen voor:

vleermuis en dolfijn: sonar (echolocatie)
rund en andere herkauwers: pensmaag, netmaag, boekmaag, lebmaag (analoog met onze maag)
vogel: twee paar longen met gespecialiseerde luchtbeweging en luchtzakken die zich tot in de beenderen uitstrekken
vis: kieuwen
amfibie: ander hart en bloedsomloop
#649922
Dankjewel voor je uitgebreide uitleg, ik ga meteen kijken op de website! Ik vind het erg leuk om me er in te verdiepen, al krijg je wel vaak van de omgeving rare reacties als je vertelt dat je je honden rauw voert  ???
Door Lizzy
#649924
Dazwa84 schreef: Dankjewel voor je uitgebreide uitleg, ik ga meteen kijken op de website! Ik vind het erg leuk om me er in te verdiepen, al krijg je wel vaak van de omgeving rare reacties als je vertelt dat je je honden rauw voert  ???
Gewoon niks van aantrekken! Als tegenhanger werkt deze wel aardig. Als mensen verbaast reageren, vraag jij:

"Oh? Wat voer jij dan?". En als ze dan zeggen "brokken", zeg jij "Brokken? Brokken? BROKKEN?? :o :o :o :o :o :o :o"

Meestal beginnen mensen dan wel hard weg te rennen of houden ze tenminste hun mond ;D
#649927
Haha, dat is inderdaad wel een goeie! Ook rare opvattingen over het voeren van rauw vlees heb ik al gehoord:

Als ze eenmaal bloed hebben geproefd kunnen ze toch vals worden?
Ze gaan uit hun bek stinken van vlees
Hun vacht gaat er van stinken


:D ;D
Door Twiz
#649933
Dazwa84 schreef: Haha, dat is inderdaad wel een goeie! Ook rare opvattingen over het voeren van rauw vlees heb ik al gehoord:

Als ze eenmaal bloed hebben geproefd kunnen ze toch vals worden?
Ze gaan uit hun bek stinken van vlees
Hun vacht gaat er van stinken


:D ;D
Jij gaat met je hond toch gewoon het tegendeel bewijzen. ;)
Door Lizzy
#649936
Dazwa84 schreef: Haha, dat is inderdaad wel een goeie! Ook rare opvattingen over het voeren van rauw vlees heb ik al gehoord:

Als ze eenmaal bloed hebben geproefd kunnen ze toch vals worden?
Ze gaan uit hun bek stinken van vlees
Hun vacht gaat er van stinken


:D ;D
En antwoord jij gewoon:

"Jeetje! Laat je dit nu drie keer verkeerd hebben! Honden worden niet vals van bloed. Bovendien bevat vlees geen bloed maar metaboolvocht, maar dan nog. Honden vertonen eerder gedragsproblemen door al die smerige chemische toevoegingen in brokvoeding, zoals geur, smaak, kleurstoffen, bha, bht en ethoxyquine. Honden gaan bovendien fris ruiken van vlees. Zowel uit bek als vacht. Want vlees heeft de juiste pH waarde waardoor er minder kans is op plaque en dus tandsteen. Bovendien is een hond gewoon een carnivoor en floreert op zijn natuurlijke voeding. Dus zoals je een koe geen koe te eten moet geven (en als je dat wel doet; krijgt tie BSE). Zo moet je een hond niet voeren als een konijn. Had je verder nog vragen?".

Overigens: dit gaat vanzelf over, weet je. Toen ik net overschakelde had ik hier ook last van. Ik denk dat dat kwam omdat er ergens toch onzekerheid in mijn stem doorklonk. En ik praatte er teveel over. Misschien ook door m'n onzekerheid. Vandaag de dag praat ik eigenlijk nauwelijks over hondenvoeding. Ik begin er in ieder geval nooit zelf over. Ik vertel alleen als men er naar vraagt. En dat helpt al 95%. Maar goed, als ik vertel, dan kijken sommige mensen me wel met grote ogen aan hoor, maar zie je ze toch denken "OK, deze mevrouw staat niet open voor een verhaaltje over hoe goed brokjes zijn".

Het gebeurt me regelmatig dat mensen bijna omvallen van verbazing als ik zeg dat mijn oudste adonis een jonge god van 10,5 jaar is. "Zoooohoooo" zeggen ze dan "DIE ziet er GOED uit!". Ik zeg dan nog steeds niks. Behalve als mensen vragen "wat krijgt hij te eten?". Dan staan ze dus wel open om de link te leggen tussen zijn jonge-godenlichaam en voeding. En dan krijg je altijd leuke en positieve gesprekken! En dat zijn de enige gesprekken die ik de moeite waard vind, eerlijk gezegd....
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door