Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

#63277
Hoi,

ik ben al een tijdje bezig op www.kattenpraat.nl met het vertellen over al het goede van vers (voor de hele discussie: http://www.kattenpraat.nl/viewtopic.php?t=38&start=30

Nu heeft een dierenwinkel die zich gespecialiseerd heeft in natuurlijk voer en die zich meestal als expert opwerpt op dit forum een aantal vragen. Deze wil ik natuurlijk zo goed mogelijk beantwoorden maar ik ben nog niet zo'n expert:

Wel is het vaker dat bij raskatten een verhoogde darm gevoeligheid bekend is dan bij huis katten (info dierenartsen die onderling ook aardige verschillen op diverse gebieden kennen. Denk aan voedingsallergiën, inenten, darm bacteriës e.d).

Men verdenkt sterke inteelt lijnen in combinatie met een slecht huishoudelijk milieu hiervan. Maar dit heeft niet alleen betrekking op de voeding, maar ook op bepaalde ziekte beelden. Voeding is echter vaak wel verdachte nr 1 op dit gebied en probeert men daarom als 1ste uit te sluiten.

Ook is het verschil versterkt tussen de huiskatten en de raskatten doordat de mensen met huiskatten vaak pas later naar de dierenarts lijken te gaan dan fokkers/raskateigenaren.

Op het gebied van vers rauwvlees is het ook heel moeilijk, de een zweert erbij en de ander kent de risico's ervan uit eigen ervaring.

Merelmo: We hebben de volgende vraag gekregen van onze dierenarts en een voedingsdeskundige. beschik jij hierover over meer info en evt. cijfers.

vraag: Van de suggestie dat brokken de maagwand zouden verruwen, hebben we nog nooit gehoord. Is hier goed onderbouwd onderzoek naar gedaan? Als iemand hier iets van documentatie over heeft, zouden wij daar graag een kopie van willen ontvangen, indien mogelijk. (letterlijk over genomen uit de mailing) (nb ik heb het niet over verruwing gehad, dus hoe ze daar nu aan komen...)

eigenvraag naar aanleiding van het volgende antwoord van de voedingsdeskundige: Ik kan me voorstellen dat sommige honden en katten baat hebben bij een voeding van vers vlees, maar dit zal zeker niet voor alle dieren gelden. Vers vlees is zeker niet per definitie beter dan brokken of blikvoeding. Indien men rauw vlees voert, moet men in elk geval geen varkensvlees geven. Er is een kleine kans dat dit besmet is met de ziekte van Aujeszky, wat dodelijk kan zijn voor honden en katten (als het varkensvlees verhit is geweest, is het virus afgedood en kan het vlees veilig gegeven worden). Het grote nadeel van het voeren van vers vlees is inderdaad het risico op besmetting met schadelijke bacteriën, zoals salmonella. Uit recent onderzoek van het AD blijkt dat ca. 1 op de 4 kipfilets besmet is met salmonella! Een hond of kat kan hier ook behoorlijk ziek van worden.

Heb je hier ook meer tegen onderzoeksinfo van.

Zijn er andere met ervaringen op dit gebied?

eigen vraag naar aanleiding van het volgende antwoord van de voedingsdeskundige:
Het klopt dat veel voedselallergieën veroorzaakt worden door tarwe, maar het aantal honden dat allergisch is voor tarwe is nog steeds zeer laag. Bovendien zijn er aanwijzingen dat honden sneller een allergie ontwikkelen voor iets dat ze niet gewend zijn te eten. Dus als de standaard hondenvoeders over zouden schakelen op rijst in plaats van tarwe, dan zou het wel eens kunnen zijn dat over een aantal jaar zeer veel honden tarwe niet meer verdragen (iets soortgelijks: veel Indonesische mensen verdragen geen melk, omdat men niet gewend is aan het drinken van melk, het lichaam stopt met de productie van lactase, wat nodig is om de lactose, de melksuiker, af te breken; het lichaam vergeet als het ware hoe het melk moet verteren). Dit verhaal geldt ook voor katten.

Heb jij ook hier onderzoeks informatie over. Uiteraard ben ik daar erg benieuwd naar, maar ook de voedingsdeskundige. Bovenstaande hebben we ook van de dierenarts te horen gekregen. Hoe meer informatie hoe beter de voorlichting gegeven kan worden. Lichtverteerbare voedingen als voedingen op basis van rijst worden afgeraden om direct te gaan geven aan een dier zonder klachten. Zelfs door leveranciers die dit in het assortiment hebben.

Kunnen jullie me helpen bij het beantwoorden van deze vragen?
#63476
eigenlijk is maar maar 1 vraag reéél namelijk...wat is een kat.
Een kat is een vlees eter,een carnivoor=een eter van rauwdierlijk voedsel.
Het verteringssysteem van de kat is gemaakt om rauwe prooi te verteren.

Een brok bevat rond de 60% graan,een kat heeft niets aan graan.

Blik is doodgekookte drab wat voor het grootste gedeelte uit water bestaat.

De maagsappen van de carnivoor zijn zeer wel in staat om salmonella bacterien te doden,misschien hebben ze een dag wat slappere ontlasting maar meer zal het niet zijn.

Veel maag en darm problemen bij honden komen voor door de granen in brok,de meeste raskatten krijgen dure brokken te eten ,brokken met een minimaal gehalte van 60% graan,een hond kan met een klein percentage graan nog iets doen een kat kan met graan niets,als veel honden al met de darmen spaak lopen op het graan hoe moet dit niet zijn voor katten.
#63481
Ik heb er net gelezen,Als ik het goed begrijp geeft je gesprekspartner alleen door wat een voedingsdeskundige op jouw stukjes zegt,en is die voedingsdeskundige van Yarra,als zijnde Yarra brokjes.......ja eeehhh misschien heeft de BP voedingsdeskundige PB zin om er te gaan antwoorden ;D
#63501
Mij is eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk wat nou de vragen zijn van deze mevrouw/meneer.... En zo te lezen wordt het een moeilijke zaak om hem/haar te overtuigen..... Als iemand persee wil geloven dat brokken en blikken veel beter of net zo goed zijn als verse/rauwe (dus superieure) voeding: dan mag hij/zij mij uitleggen waarom dat dan is!
#63765
Ik word wel moe van dat mens zeg...zegt ze me dat ik haar expertise niet moet aanvallen...geen bewijzen dus van haar dierenarts, maar vermoedens :o
Ze vindt het niet leuk om van haar voetstuk gehaald te worden als ultiem expert... En ze begrijpt niet eens wat schrale darmflora is...argh...vermoeiend...(en ze wil het laatste woord hebben)... Is er iemand die ook zijn zegje aldaar wil doen, zodat ik niet de eenzame zonderling ben?

groetjes,

Marije
#63776
zodat ik niet de eenzame zonderling ben?
Dat gevoel kennen we hier allemaal wel ,ergens op het één of andere forum opgedaan ;D

Marije pas geleden heb ik eens de opmerking laten vallen dat ik het wel eens moe werd,en de laatste tijd ook wel had bij dat soort topics op andere fora van ...pfffff alweer,geef mijn portie maar aan fikkie...ff niet. En dan lees je ineens dat er heel veel mensen die mischien in die topic niet eens reageren,wel jou verhaal lezen,en belangrijker er of nieuwsgierig door worden of die het direkt een logisch verhaal vinden en die hier heen komen ,gaan lezen en de overstap naar vers maken,en dan later net als jij op het één of andere forum het gevoel hebben om als de één of andere don quichotte de windmolens te belegeren.
Alleen wij hebben een sterker wapen dan don Quichotte,wij hebben een logisch en waar gegeven,en steeds meer mensen komen daarachter mede dank zei jou,en alle andere barfers en versvoeders die op durven staan in brokken forum land.
#63781
Ik kan me inderdaad goed voorstellen dat je er wel eens moe van wordt als je er al lang mee bezig bent. Ik ben nog maar een rookie op het rauw-voer-gebied en ik denk soms al...oh nee he..krijg je dat weer...en als je al jaren mensen probeert te overtuigen en steeds maar weer van die domme discussies erover moet voeren (die getuige radar-forum) kunnen uitgroeien tot het gooien met modder, dan word je vast soms moedeloos!

Ik kijk in elk geval met plezier naar mijn hond, die er echt beter uitziet sinds het voeren van vers!
#63789
Hoi Meesmerel,

Salmonella besmetting kunnen honden en katten ook uit blikvoeding of brokken krijgen (persoonlijk denk ik eerder daarvan dan van rauwe voeding), denk maar aan de Brinta en de babyvoeding potjes, die een paar jaar geleden besmet waren met salmonella, dat was geen rauwe vleesvoeding.
Een hond of kat die rauw vlees krijgt is alleen beter bestand tegen salmonella besmetting door de zuurdere maagsappen.

Ik heb dit soort discussies ook vaker met mensen gehad, en je word er idd soms wel eens moe van, maar ik heb ook al verschillende mensen over gehaald om versvlees te gaan geven, met succes, dus gewoon doorgaan en niet opgeven.
Het is eigenlijk heel logisch zoals Sylvia ook al zegt, om je carnivoor verse rauwe vleesvoeding te geven, dus uiteindelijk kan daar geen voedingsdeskundige met brokkenpraatjes tegenop, maar het is idd soms moeilijk om goed te antwoorden, zonder dat ze je weer ergens op je woorden terug kunnen pakken, want hun hebben er voor gestudeert/geleerd :P ::)dus zullen ze het toch wel beter weten :o

Succes ;)
#64223
meesmerel1 schreef: Hoi Lizzy,

er schijnt een lezing van Drs. E. den Hertog (Specialist Interne Geneeskunde der Gezelschapsdieren) geweest te zijn over gastro-intestinale aandoeningen bij de hond en de kat en hij krijgt toch vrij regelmatig honden en katten met Salmonellavergiftiging....

Hoe kan iemand aantonen dat een dier met salmonella is geinfecteerd? Kun je daar middels bloedonderzoek achterkomen?
#64290
Ik weet niet hoe ze dat aantonen. Maar een aantal zaken lijken mij vrij onwaarschijnlijk. En wel om de volgende redenen:

Heeft Drs E den Hertog honden aangetroffen met een salmonellavergiftiging terwijl ze brokken of vers aten? Want dAt verteld het verhaal niet. Aangezien het percentage vers/rauw etende honden (en katten) nihil is in Nederland, ga ik er gemakshalve vanuit dat het om honden gaat die brokken eten.

Ja, en we hebben al 100 keer geprobeerd uit te leggen dat broketende honden een minder goede weerstand hebben. En bovenal hebben ze een veel minder zuur maagzuur. En derhalve zal een brokken hond sneller ziek worden wanneer hij een dood konijn naar binnen werkt (eentje die al 3 weken dood in het park ligt).

Dus OK, ik geloof best dat hij af en toe honden tegen komt met een salmonellavergiftiging. En ik weet eigenlijk 99.99% zeker dat dit brokkenhonden betreft die hierdoor getroffen worden.

Nu katten: katten en salmonellavergiftigingen...? Kan. Vast. Ik weet wel dat een kat ongeveer 100.000 keer nauwkeuriger is met wat hij naar binnen werkt als een hond. Een hond vreet lijken en vreet vuilnisbakken leeg, dat zul je een kat niet zo snel zien doen. Als vlees ook maar lichterlijk adel is vreet een hond het met plezier en een kat mot het niet. Het lijkt mij dus sterk dat deze arts veel katten met salmonellavergiftigingen tegen komt, maar het zal wel. Maar wat eten die katten? Hoeveel % van de Nederlandse katten eet vers? 0,00001%? Nou, dan weet je gelijk wat de katten uit dit onderzoek gegeten hebben.... brokken. En we weten allemaal dat katten die brokken eten een minder hoge weerstand hebben. Dus dat verklaard een hoop.

Maar nou even terug naar die mensen die over die bacteriën in honden en kattenvoer lopen te schreeuwen.... Het is heel erg jammer dat er mensen met ZO weinig verstand van zaken oordelen over deze kwestie! Heel jammer. Dat gaat ons nog een keer de kop kosten en ik zal zo uitleggen waarom.

Maar OK, deze mensen hebben dus geen verstand van zaken. Want, bacteriën in versvleesvoer? KOM NOU TOCH!!! De situatie is als volgt: de hygienische omstandigheden in een versvleesfabriek zijn schoner dan ieder willekeurig ziekhuis. Of slagerij. Want, de versvleesvoerindustrie wordt als GEEN ander gecontroleerd op de aanwezigheid van bacteriën in de voeding. De regels zijn verschrikkelijk streng. Er mag veel MINDER salmonella aanwezig zijn (of E. coli) dan op welke kip in Nederland dan ook. Waarom? Omdat de RVV vindt dat deze voeding rauw gegeven wordt en derhalve geen bacteriën mag bevatten (gelul natuurlijk, maar ze moeten toch wat te doen hebben bij de RVV). De controle komt vaak en is dus waanzinnig streng. Bevat jouw monster teveel bacteriën, dan kun je je tent wel sluiten.

Met andere woorden (nogmaals): versvleesvoeding voor hond of kat bevat zowat geen schadelijke bacteriën. En derhalve zal er ook geen hond of kat ooit met salmonella besmet raken van versvleesvoer.

Maar DAT zegt men er dus niet bij. En als deze mensen, maar blijven kakelen over bacteriën (waar ze obviously geen verstand van hebben), dan komt er een dag dat er geen rauw vlees meer verkocht mag worden voor hond of kat. Dan kun je nergens meer pens krijgen. Verboden. En dat terwijl onze katten en honden de moord sterven aan brokken. En dat terwijl het dus de brokken-mensen zijn die wel even denken te oordelen over rauwe voeding..... Ik krijg daar zo de sik van!

En dan nog wat he..... ik kan me er zo pislink om maken (en daarom reageer ik ook niet op dit soort topics op andere fora): hoe lang bestaan kattenbrokken? Nou, hondenbrokken bestaan ongeveer 60 jaar en kattenbrokken bestaan NOG korter. Who on earth durft te denken dat in 40 of 50 jaar tijd de kat van binnen ZO veranderd dat hij a)gevoerd kan worden met graan, graan en graan en b)niet tegen rauw/vers vlees zou kunnen? Ik vind dat onvoorstelbare argumenten. Ik snap ook niet dat zij denken dat een weldenkend mens dáár in trapt......

Een jaar of 10 geleden (weet het niet eens meer precies) kwam men tot de ontdekking dat er vele katten dood neerstortte omdat er te weinig taurine in kattenbrokken zat. Er wordt nu extra taurine toegevoegd. Wie weet zijn er wel meer zaken niet in orde en is de brok de oorzaak van het feit dat vele katten op jonge leeftijd dood neerstorten aan nierproblemen! Want bewezen is dat een kat op vers niet vroegtijdig overlijd aan nierproblemen. En katten met zielige maag en darmpies? Ja hoor, dat verschijnsel kennen we. Ook bij de hond. Dat komt omdat ze verarmoeid zijn.... Ik weet daar ook de oplossing voor: zet ze op rauw/vers en de problemen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Laatst gewijzigd door Lizzy op do 11 mar 2004, 10:08, 1 keer totaal gewijzigd.
#64300
Pas op je hart :D

Ik vind het ook erg als zo iemand die er verstand van zou moeten hebben zulke onzin uitkraamt omdat ze inderdaad schade aanricht. Schijnbaar staat in kattenboekjes ook dat mensen het vlees moeten koken ivm salmonella, wie heeft dan gelijk denken de mensen, degeen die het op een forum zegt of de geprinte letters in een boek van een 'voedingsspecialist'. Tja en als zelf hoogleraren voedingsleer uit Utrecht beweren dat brokken goed zijn....waar blijf je dan met je argumenten...(zie volgend interview, te erg voor woorden en hij geeft dus voedingsleer aan alles studenten diergeneeskunde in Utrecht: gaat niet over bacterieen echter)

Special over voeding, interview met professor Beynen



De voeding van uw hond
Aan de hand van vragen hadden wij een gesprek met Prof. Dr. Ir. A.C. Beynen.

Prof. Beynen is gespecialiseerd in de veterinaire diervoeding aan de faculteit Diergeneeskunde.




Vraag: Wat moet er in voer voor normaal bewegende honden zitten?
Waar moeten we op letten; er is veel verschil in merken, maar is er ook veel verschil in het voer?

Antwoord: Diervoeders moeten voldoen aan de diervoederwetgeving. Dat houdt in dat alle diervoeders moeten voldoen aan de eisen die voor alle dieren van die soort gelden.

Volledig, of wel compleet voer (zonder verdere aanduiding) moet gevoerd kunnen worden aan alle honden, van pup tot volwassen hond. Er moeten dus voldoende voedingsstoffen inzitten voor een jonge opgroeiende hond. De fabrikant heeft wat dat betreft niet veel ruimte, als het voer een tekort aan voedingsstoffen heeft, zal het vanzelf uit de markt verdwijnen.

Voor wat betreft premium en superpremium voeders: grondstoffen kunnen duurder zijn en beter verteerbaar. Voor wat betreft de voeding voor de volwassen hond geldt: "de hond vertelt je meer over het voer dan het voer zelf". Eisen die aan de voeding gesteld worden:

- de hond moet het willen eten

- het moet voorzien in de behoefte aan voedingsstoffen (dat doet het omdat het moet voldoen aan de wet op de diervoeders).

Aan voer voor honden die grote inspanningen moeten leveren, bijvoorbeeld sledehonden of windhonden die meedoen aan rennen, worden speciale eisen gesteld.

Vraag: Er wordt bij veel merken voeding onderscheid gemaakt tussen junior-, volwassen-, puppy- en seniorvoer. Waarom wordt dat onderscheid gemaakt?

Antwoord: Die vraag is eigenlijk al beantwoord. Elk volledig voer is geschikt voor pups. De heer Beynen is van mening dat alle leeftijdscategorieën met hetzelfde voer gevoerd kunnen worden. Alle voedingsstoffen zijn in compleet voer aanwezig. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat seniorvoer nodig is, waarbij wel opgemerkt moet worden dat teveel eiwit belastend zou kunnen zijn voor de oudere hond en de fosforbehoefte is minder.

[redaktie website: In de informatiegids van onze vereniging wordt in de tabel op bladzijde 15 aangegeven dat op volwassen voer overgeschakeld mag worden tussen 10 maanden en een jaar. De nestbezoekers zullen u adviseren om reeds na 6 maanden over te schakelen. Dit na overleg in mei 2002 met dierenarts H. van Wezelenburg verbonden aan onze vereniging.]

Vraag: Moeten we altijd hetzelfde merk voer blijven geven, wat doet eigenlijk het regelmatig wisselen van voer, is dat aan te raden?

Antwoord: Let op uw hond! Als de huid, activiteit, ontlasting en acceptatie goed zijn, is er geen probleem. Wil je variëren dan is daar niets op tegen. Bij allergieën of jeukproblemen moet men iets anders proberen, soms is het dan het beste om zelf een dieet samen te stellen.

Merkt men dat de hond een doffe vacht krijgt of een droge huid, voeg dan maiskiemolie of lijnzaad toe.

Bij honden met een voedselallergie doet men er goed aan, verschillende voeders uit te proberen. Men kan beginnen enige weken met lam en rijst te voeren, verdwijnen de verschijnselen dan kunt u daarna weer terug naar het oude voer. Zo is het mogelijk om te constateren of de allergie door het voer veroorzaakt wordt. Reageert de hond weer met een allergische reactie dan moet u een ander voer proberen.

Vraag: Maakt het verschil of je brokken geeft of diner, of is het meer de eigenaar die de afwisseling wenst?

Antwoord: dat is aan de eigenaar, het maakt geen verschil. Weer geldt hier de acceptatie van de hond.

Vraag: Is het slecht om de honden de restanten van ons eten te voeren? Vroeger aten de honden met de pot mee, het lijkt wel of de honden vroeger veel ouder werden, hoe kan dat?

Antwoord: Mee-eten met wat de pot schaft is geen probleem voor een volwassen hond, als men maar zorgt dat de hond tenminste voor de helft van de dagelijkse behoefte wordt gevoerd met volledig commercieel voer. De rest kan bestaan uit brood, rijst, pens, etc. Een volwassen hond heeft namelijk de helft van de hoeveelheid aan voedingsstoffen nodig dan voor pups benodigd is.

Vraag: Sommige honden eten stront van soortgenoten of mest, maar ook gras en aarde. Waarom doen ze dat en komen ze bepaalde voedingsstoffen te kort?

Antwoord: Als gevoerd wordt met een compleet voer kan er geen voedingstekort zijn. Veelal moet het gezocht worden in de hoek van gedragsproblematiek: aandacht trekken of verveling.

Of: "het is gewoon lekker…!"

Vraag: Bij veel artikelen over het beenderstelsel wordt gesteld dat voeding een heel belangrijke rol speelt in de opbouw van het skelet. Dat het dus niet alleen erfelijk bepaald is, of een hond bijvoorbeeld HD krijgt. Hoe moeten wij dat zien, waar moeten we op letten?

Antwoord: Bij HD speelt de erfelijkheid een belangrijke rol. Wanneer echter de hond aanleg heeft voor HD geldt: hoe sneller een jonge hond groeit en hoe zwaarder hij wordt, hoe groter de kans op HD wordt. Bij een hond met een genetische aanleg voor heupproblemen is het belangrijk schraal te voeren, zodat het beendergestel niet onnodig belast wordt.

Een overdaad aan Calcium kan een rol spelen bij het manifesteren van kreupelheid, maar dat geldt vooral bij de echt grote rassen zoals de Deense Dog!! Als jonge honden van grote rassen te veel Calcium krijgen ontstaan er skeletstofwisselingsstoornissen.

Vraag: Drachtige teven: is het nodig om drachtige teven high energy voer te geven, of is gewoon wat extra voer ook prima?

Antwoord: Een drachtige teef heeft weinig extra’s nodig. Pas in de laatste twee weken voor de partus kan men haar onbeperkt laten eten. Een gezond dier zal dan voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen.
#64301
deel 2:

Vraag: Wat kunnen we doen als de drachtige teef niet wil eten? Je bent geneigd om haar dan te verwennen en allerlei lekkers te voeren. Of extra zaken over de brokken te gooien om het eten aantrekkelijk te maken?

Antwoord: Als de teef daardoor wel wil eten is dat prima! Extra energie-opname is echter alleen van belang voor de lacterende teef.

Vraag: Wat betreft het voeren van pups: Sommige fokkers beginnen, als de pups 3 weken zijn, met het bijvoeren van pap, anderen geven gelijk brokken. Waar doet met goed aan en waarom? Is 3 weken een goede leeftijd om met bijvoeren te beginnen?

Antwoord: Vanaf drie weken kan bijgevoerd worden. Geen pap voeren, dat is nergens voor nodig. Het is relatief arm aan eiwit en vet. Bovendien kan het ook bacteriologische problemen geven. Je moet de pup voorbereiden op wat hij gaat eten als volwassen hond en dat zijn brokken. Het beste is om brokjes te geven, eventueel geweekt in water. Echter ook in geweekte brokken zullen bacteriën groeien. Denk er wel om, om vers water aan te bieden als met droge brokjes begonnen wordt. Als de teef te mager wordt, meer bijvoeren.

Vraag: Puppy diarree, hoe voorkom je dat, wat is de oorzaak?

Antwoord: daar is niets aan te doen. Als de pups verder gezond zijn, zal dit vanzelf over gaan.

Bij volwassen honden heb je dunne darmdiarree en dikke darmdiarree. Dunne darm diarree uit zich in "spuitenpoep". Wanneer het probleem chronisch is, kunt u het beste lamshart met gekookte rijst voeren of magere gekookte vis met rijst geven. Dikke darm problemen uiten zich in vaak moeten poepen terwijl er weinig ontlasting komt: extra ruwe celstof geven in de voeding (zemelen) kan een oplossing zijn.

Vraag: Wat kunnen we meegeven aan een nieuwe eigenaar: een grote of kleine verpakking voer? Is het voor pups goed het eerste half jaar op dezelfde voeding te blijven als in het nest, of is het beter voedsel af te wisselen voor een optimale opname? Moet men wisseling van voer van de ene dag op de andere overschakelen of eerst mengen?

Antwoord: Het is goed te verdedigen om de pup bij zijn nieuwe baas hetzelfde te laten eten als bij de fokker. De pup moet tenslotte al vele veranderingen ondergaan. Wat betreft het wisselen van voer, dat is hond afhankelijk. Sommigen kunnen van de ene op de andere dag overgaan op ander voer, bij anderen die gevoeliger zijn op de darmen, kan men beter geleidelijk overgaan op ander voer.

Vraag: Is het zo dat als een pup te lang puppyvoer of juniorvoer krijgt, het te hard groeit en meer kans heeft op skeletafwijkingen?

Antwoord: De samenstelling van het puppyvoer heeft daar geen invloed op. Puppyvoer heeft meer energiewaarde, daarom is het verstandig om de hond als hij een half jaar oud is, te laten overschakelen naar voer voor volwassen honden. Belangrijk is dat de hond niet te hard groeit!. De kunst van het voeren van dieren is om het op het oog te doen, niet door te wegen en te rekenen. Een jonge, schrale hond heeft een betere levensverwachting dan een te dikke hond.

Vraag: Sommige pups krijgen extra supplementen toegevoegd over het voer zoals vitamine C ? Wat zijn de voor- en nadelen van toevoegingen?

Antwoord: Het toevoegen van supplementen is overbodig. Aan compleet voer hebben ze voldoende.

Vraag: Soms verschijnen er alarmerende berichten over antioxydanten zoals ethoxyquine, (rattengif, verdelgingsmiddel) BHA en BHT in voer, gebruikt om de vetten niet ranzig te laten worden. Wat doen antioxydanten, zijn ze nodig, zijn er alternatieven? Is er iets bekend over E-nummers zoals b.v. bij de ADHD kinderen.Of over de invloed van antioxydanten op de voortplanting en huid- en vachtklachten?

Antwoord: Er zijn richtlijnen en regels voor deze toevoegingen. Er zijn geen nadelen bekend bij BHA en BHT. Ethoxyquine heeft bij proeven leveraandoeningen veroorzaakt bij enkele honden. Het wordt nog maar weinig gebruikt. Het is echter een goedkope grondstof en zeer effectief. Deze stof is in humane voeding niet toegestaan. Wat E-nummers in voeding doen voor wat betreft het gedrag: daar is niets over bekend.

Vraag: Veel voeders zijn gemaakt van runder- en of schapenafval, is er enige mogelijkheid dat onze honden BSE kunnen krijgen? Kunnen mergpijpjes kwaad? Als lekkernij kun je gerookte varkens klauwtjes kopen, is er kans op dat de honden zo Aujeszky kunnen krijgen?

Antwoord: BSE bij honden is nooit geconstateerd, we weten niet of het voor kan komen. Mergpijpjes kunnen geen kwaad. Rauw varkensvlees is niet verstandig om te geven, maar gerookte lekkernijen kunnen geen kwaad.

Vraag: Op het internet stond een site waarin het voeren van BARF gepropageerd werd.

BARF staat voor botten en allerlei afval, waardoor de honden voer zouden kunnen krijgen wat dichter bij hun natuur staat. Hoe staat u daar tegenover?

Antwoord: Het belangrijkste is: wil de hond het eten. Als er bovendien voldoende voedingsstoffen in zitten, is het prima.

Vegetarisch voeren is ook een mogelijkheid, dit vergt wel een zorgvuldige samenstelling. Er is ook commercieel vegetarisch voer op de markt, deze moet weer aan de wet op de diervoeders voldoen, dus daar zitten voldoende voedingsstoffen in.

Een stuk wijzer geworden dankten we Prof. Beynen voor de gelegenheid ons geboden.

Eerder verschenen in OnzeDrent 36e jaargang nr 2 april 2001)
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door