Onderzoeken naar de effecten van de varkensvleesconsumptie op de chemischeklik hier voor het hele artikel
samenstelling van het bloed heeft enkele uren nadat het varkensvlees gegeten werd ernstige
veranderingen uitgewezen (117). Het varkensvlees dat daar voor gebruikt werd was
biologisch en trichinose-vrij, dus de veranderingen die er in het bloed optraden waren als
gevolg van een andere factor, mogelijksgewijs een prote¯ne wat uniek voor het varkensvlees
is. In het laboratorium is varkensvlees een van de beste mediums om kankercellen op te laten
groeien. Het verbod om varkensvlees te eten zoals dat in de Bijbel en de Koran wordt
gevonden, kan dus van iets anders afstammen dan van een bezorgdheid over de besmetting
door parasieten, alhoewel daarbij moet worden opgemerkt dat vele bevolkingsgroepen die
bekend staan voor hun langlevendheid - zoals de inwoners van Sowjet-Georgi« en Okinawa
die dagelijks varkensvlees en uitgesmolten varkensvet in hun voeding consumeren. Dit vet is
een uitstekende bron aan vitamine D.
Behalve het (kleine) risico op aujezky is dit voor mij nog een reden om gewoon geen varkensvlees te voeren (en het zelf toch wat minder te eten)