Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Door bodasca
#55417
Ik had vandaag een hond te scheren die vorige week bij de dierenarts geweest omdat ze een oproep had gehad voor de jaarlijkse enting. Ze bracht het onderwerp (twijfels of het wel allemaal zo goed is dat jaarlijks enten) ter sprake en zei dat ze twijfelde of het wel of niet te doen. De dierenarts (Dierenkliniek te Bunnik) barste in woede uit en zei dat het allemaal onzin was. "Begint dat gezeur nu weer", schreeude hij. De eigenaar durfde niets meer te zeggen en liet hem zijn gang maar gaan. Toen ze wegging zei hij dat hij ook maar gelijk Rabiës gespoten had. Terwijl ze daar helemaal niet om gevraagd heeft! Echt belachelijk. Ik zei de eigenaar dat ze zoiets niet hoeft te pikken. Je bent KLANT bij een dierenarts en dat je niet zomaar alles hoeft te slikken.
Door Jolly
#55423
zou zelf als ik die persoon was even een klacht schrijven naar de medisch tuchtcollege voor veterinaire mensen. en duidelijk stellen dat ze NIET om de rabies etc etc had gevraagd en dat ze zeer grof behandelt werd. Wie weet helpt het.
Door jelle
#55425
Wat een gefrustreerde idioot zeg. Ook al heeft hij een andere mening en het verhaal al 100 keer verteld, dan nog kan zo'n reactie echt niet.
En een dierenarts zou het mij al helemaal niet moeten lappen om een spuit in mijn hond te zetten waar ik niet om gevraagd heb (of waarover niet overlegd is).

Al met al: ik zou er heel snel wegwezen en een klacht vanwege die ogevraagde rabiesspuit lijkt me ook zeker niet onterecht.
Door Leo
#55426
bodasca schreef: Ik had vandaag een hond te scheren die vorige week bij de dierenarts geweest omdat ze een oproep had gehad voor de jaarlijkse enting. Ze bracht het onderwerp (twijfels of het wel allemaal zo goed is dat jaarlijks enten) ter sprake en zei dat ze twijfelde of het wel of niet te doen. De dierenarts (Dierenkliniek te Bunnik) barste in woede uit en zei dat het allemaal onzin was. "Begint dat gezeur nu weer", schreeude hij. De eigenaar durfde niets meer te zeggen en liet hem zijn gang maar gaan. Toen ze wegging zei hij dat hij ook maar gelijk Rabiës gespoten had. Terwijl ze daar helemaal niet om gevraagd heeft! Echt belachelijk. Ik zei de eigenaar dat ze zoiets niet hoeft te pikken. Je bent KLANT bij een dierenarts en dat je niet zomaar alles hoeft te slikken.
was dat misschien drs. Gianotten?
Door Lizzy
#55428
Bestaat er een tuchtcommissie voor dierenartsen? Want deze kerel ging bij mij achter mekaar achter het behang! Dit is geen normale reactie en deze man kwam nooit meer aan een van mijn dieren! Ik zou hem mijn hamster nog niet toe vertrouwen.
Laatst gewijzigd door Lizzy op do 19 feb 2004, 18:16, 1 keer totaal gewijzigd.
Door bodasca
#55442
Welke dierenarts het was weet ik niet, niet in mijn woonplaats maar er is maar 1 kliniek daar. Van mij had ik gelijk een melding bij het tuchtcollege gehad. Het probleem is dat het om iemand anders gaat en niet mijn hond. Die persoon was totaal uit het veld geslagen door de reactie van de dierenarts. Bovendien denken de meeste mensen nu eenmaal 'die meneer heeft er voor geleerd dus die zal het wel weten. Ik lees hier op dit forum ook regelmatig "ik zal het met mijn dierenarts overleggen" Tja jaarlijkse entingen is nu eenmaal een groot deel, zo niet de hoofdmoot van inkomsten van een dierenarts. Ik vergelijk het altijd maar met een auto in de garage: als de monteur zegt dat de koppelingsplaat versleten is en dat ie nodig vervangen moet worden dan zal dat wel...ik heb er de ballen verstand van.
Ik zou een boek kunnen schrijven over de verhalen die ik allemaal van puppykopers te horen krijg. Sterilisaties ook zo'n leuke bron an inkomsten. Bij hun eerste bezoek aan de dierenarts wordt er al gevraagd of ze er mee willen fokken of niet. En als dat dan niet het geval is dat ze de hond beter kunnen laten castren omdat de hond dan geen baarmoeder - en of tepeltumoren kan krijgen (in mijn leven heb ik nog nooit een hond gehad die dat had) Ze vertellen er dan niet bij dat er bij elke operatie risico's zijn verbonden als overlijden aan narcose of dat de hond incontinet KAN worden.
Door Paul_Barte
#55448
Klachten over de gezondheidszorg van uw dier?
Informatie over het Veterinair Tuchtrecht
Op 1 oktober 1992 is het zogenaamde Veterinair Tuchtrecht in werking getreden.
Het woord 'veterinair' geeft aan dat het om diergeneeskunde gaat. Het tuchtrecht maakt het mogelijk een klacht in te dienen als u van mening bent dat te kort is geschoten in de diergeneeskundige zorg. U kunt die klacht indienen bij het Veterinair Tuchtcollege in Den Haag.
Waarover kunt u klagen?
Wanneer u vindt dat in de diergeneeskundige zorg van uw (landbouw)huisdier tekort is geschoten, kunt u onder bepaalde voorwaarden een klacht indienen. Onder huisdieren verstaan we uw kat, hond, kanarie, cavia, etcetera. Landbouwhuisdieren zijn bijvoorbeeld koeien, runderen en schapen.
Bij het tekortschieten in diergeneeskundige zorg kunt u denken aan het lichtzinnig of onzorgvuldig voorschrijven, verstrekken of toepassen van diergeneesmiddelen. Of aan de zogenaamde kunstfouten. Daaronder vallen bijvoorbeeld het achterlaten van instrumenten in de buikholte van het dier tijdens de operatie of het toedienen van een verkeerde infuusvloeistof zodat het dier schade ondervindt of sterft. Het tuchtrecht is ook van toepassing op het ten onrechte nalaten van een behandeling. Bijvoorbeeld als een dierenarts weigert het dier te laten komen of naar het dier toe te gaan om het te behandelen.
Over wie kunt u klagen?
U kunt een klacht indienen over dierenartsen, dierverloskundigen, castreurs en de zogenaamde paraveterinairen, zoals dierfysiotherapeuten en dierenartsassistenten. Wanneer in deze folder over de dierenarts gesproken wordt, dan worden ook de andere beroepsgroepen bedoeld.
Speciale ambtenaar
Soms is er wel degelijk sprake van een onzorgvuldige medische behandeling van een (landbouw)huisdier zonder dat uw eigen belangen rechtstreeks worden geschaad. Dat betreffen handelingen die het zogenaamde algemeen belang schaden. Bijvoorbeeld als u weet dat een dierenarts een koe of hond verkeerd heeft behandeld, maar de eigenaar van het dier niet wil klagen. U kunt dan niet zelf klagen bij het tuchtcollege. Voor deze gevallen heeft de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een ambtenaar, de zogenaamde klachtenambtenaar, aangesteld die daarover een klacht kan indienen. U kunt uw klacht aan deze ambtenaar schriftelijk doorgeven. Als klachtenambtenaar is benoemd de directeur van de Veterinaire Dienst van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Postbus 20401, 2500 EK 's-Gravenhage.
Voorwaarden
1.   Een (praktiserende) dierenarts kan alleen aangeklaagd worden door u of de klachtenambtenaar als:
o   hij te kort schiet in wat van hem als arts verwacht had mogen worden. Bijvoorbeeld het niet tijdig en op onzorgvuldige wijze vrijmaken van de urinewegen van een kat met een blaasverstopping of het inenten van een dier met een onjuist vaccin. Dit betekent dat ook het nalaten van handelingen in het kader van de uitoefening van de diergeneeskunde onder het tuchtrecht vallen. Bijvoorbeeld het weigeren van medewerking aan een entingsprogramma. Maar ook het onvoldoende zorgdragen voor vervanging bij ziekte of afwezigheid van de arts en een slechte bereikbaarheid vallen eronder;
o   hij de gezondheidszorg voor dieren ernstige schade toebrengt, bijvoorbeeld door het bij herhaling in diskrediet brengen van die gezondheidszorg. Omdat hier het algemeen belang geschaad wordt, kan alleen de klachtenambtenaar een klacht indienen.
2.   De klacht moet betrekking hebben op een behandeling die na 1 oktober 1992 heeft plaats gevonden.
Maatregelen
Als de tuchtrechter vindt dat een dierenarts verkeerd heeft gehandeld, kan hij overgaan tot de volgende maatregelen:
·   een waarschuwing;
·   een berisping;
·   geldboete (maximaal f 5000,-);
·   gehele of gedeeltelijke schorsing (maximaal 1 jaar) van de bevoegdheid de diergeneeskunde uit te mogen oefenen;
·   gehele of gedeeltelijke ontzegging van de verleende bevoegdheid (Deze maatregel moet in de Staatscourant en andere door de tuchtrechter aan te wijzen nieuwsbladen worden bekend gemaakt.)
Tot wie moet ik me wenden?
U richt uw klacht aan het Veterinair Tuchtcollege in Den Haag. Dit college doet een uitspraak over uw klacht. Daarvoor wordt eerst bekeken of u wel degene bent die een klacht mag indienen. U kunt bijvoorbeeld niet een klacht indienen over de slechte behandeling van de kat van uw buurvrouw. Wanneer iemand anders de klacht had moeten indienen, wordt de klacht niet-ontvankelijk verklaard. Wanneer blijkt dat de feiten onjuist zijn, wordt de klacht ongegrond verklaard.
In beroep gaan
Als U het niet eens bent met de beslissing van het Veterinair Tuchtcollege, kunt U zich wenden tot het Veterinair Beroepscollege. Dat moet binnen twee maanden na de dag van verzending van de aangetekende brief met de uitspraak. Ook de door u aangeklaagde persoon kan in beroep gaan tegen de uitspraak. De zittingen van beide colleges zijn in principe openbaar. De beslissing over een klaagschrift wordt in het openbaar uitgesproken.
Door yalla
#55510
Nou die dierenarts hoeft mij niet tot zijn klantenkring te rekenen.
Door Lizzy
#55526
bodasca schreef: Welke dierenarts het was weet ik niet, niet in mijn woonplaats maar er is maar 1 kliniek daar. Van mij had ik gelijk een melding bij het tuchtcollege gehad. Het probleem is dat het om iemand anders gaat en niet mijn hond. Die persoon was totaal uit het veld geslagen door de reactie van de dierenarts. Bovendien denken de meeste mensen nu eenmaal 'die meneer heeft er voor geleerd dus die zal het wel weten. Ik lees hier op dit forum ook regelmatig "ik zal het met mijn dierenarts overleggen" Tja jaarlijkse entingen is nu eenmaal een groot deel, zo niet de hoofdmoot van inkomsten van een dierenarts. Ik vergelijk het altijd maar met een auto in de garage: als de monteur zegt dat de koppelingsplaat versleten is en dat ie nodig vervangen moet worden dan zal dat wel...ik heb er de ballen verstand van.
Ik zou een boek kunnen schrijven over de verhalen die ik allemaal van puppykopers te horen krijg. Sterilisaties ook zo'n leuke bron an inkomsten. Bij hun eerste bezoek aan de dierenarts wordt er al gevraagd of ze er mee willen fokken of niet. En als dat dan niet het geval is dat ze de hond beter kunnen laten castren omdat de hond dan geen baarmoeder - en of tepeltumoren kan krijgen (in mijn leven heb ik nog nooit een hond gehad die dat had) Ze vertellen er dan niet bij dat er bij elke operatie risico's zijn verbonden als overlijden aan narcose of dat de hond incontinet KAN worden.
Nou, ik kan me best voorstellen dat ze feitelijk helemaal verbouwereerd was. Ik kan me ook goed voorstellen dat mensen met hun mond vol tanden staat hoor! Maar OK, nu ze misschien wat gekalmeerd is en wat is bijgekomen..., is het misschien handig om haar de informatie van Paul te geven? Misschien wil ze alsnog een klacht indienen!
Groetjes, Lizzy
Door oebaya
#55934
Heb het zelf nog nooit hoeven doen, me tot het veterinair tuchtcollege wenden, maar denk nu niet dat je echt wat opschiet. Het is een college vol collega's van die dierenarts.
Weet een mevrouw die er wel is geweest en of ze nu gelijk had of niet met haar klacht, de afhandeling van de klacht door dat college was bepaald niet diplomatiek.
gr.
Nicolette
 Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Barfplaats wordt gesponsord door