Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Lizzy
#441702
BARF/Zelf samenstellen:

Dit is eigenlijk de afkorting voor Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food. Het is een kreet die min of meer gelanceerd is door de Australische dierenarts Ian Billinghurst. Inmiddels gebruiken we de term voor het zelf samenstellen van rauwe/verse voeding. Op Barfplaats houden wij ons voor een belangrijk deel bezig met het zelf samen stellen van voeding voor onze honden en katten. We voeren de honden met rauwe (geschikte!) vleesbotten, rauw vlees, rauw orgaanvlees, rauwe gepureerde groentes, etc.

Beginnende of geintereseerde in BARF kunnen het beste beginnen met het lezen van de volgende documentatie:


Rauwe vleesbotten:
Om meer te weten te komen over het geven van geschikte rauwe vleesbotten, lees dan dit artikel (rauwe vleesbotten maken een belangrijk deel uit van de zelf samengestelde voeding voor de hond):
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=801

Zie ook de Barfplaats website handleiding: http://www.barfplaats.nl/handleiding-tot-barf


Hoeveel BARF voer je aan een pup, een opgroeiende hond, volwassen hond:
Zie daarvoor het volgende topic: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 539.0.html

Overzetten van brok naar BARF:
Hoe je je hond over kunt zetten van brokken naar BARF kun je dit artikel lezen:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=789

BARF methode volgens Ian Billinghurst:
Om meer te weten te komen over het voeren volgens de BARF methode van Ian Billinghurst kun je dit artikel lezen: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=788


Zelf samenstellen volgens Tom Lonsdale:
Om meer te weten te komen over het voeren volgens Tom Lonsdale (ook wel rawfeeding/prooidiermodel genoemd):
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... 89&start=0


Zelf samenstellen volgens Mogens Eliasen:
Om meer te weten te komen over het voeren volgens Mogens Eliasen: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=4488


Boeken over rauwe voeding:
Wanneer je boeken wilt lezen over rauwe/verse voeding, dan staat hier een lijst van de meeste boektitels die verkrijgbaar zijn. Vooral de boeken van Mogens Eliasen (1 ervan is vertaald in het Nederlands!), Ian Billinghurst en Kymythy Schultze zijn erg handig ter ondersteuning van de beginnende barfer: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... 03&start=0

Zie ook de Barfplaats website: http://www.barfplaats.nl/boekrecensies


Wat wel en wat niet voeren:
Wanneer je wilt weten wat je allemaal aan ingredienten kunt kopen om zelf samen te stellen, dan is hier een behoorlijke complete lijst van wat honden wel en niet mogen eten: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=4451


Wat moet je niet voeren
Hier vind je een lijst van voedingsmiddelen die je niet aan je hond moet voeren: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=4697


Berekenen percentages:
Wanneer je wilt gaan samenstellen, dan is het een goed idee om dit volgens een bepaald principe te doen en bijv. de percentages van Ian Billinghurst te hanteren. Hier kun je een beschrijving vinden van hoe je percentages moet berekenen (bijvoorbeeld: hoe bereken je hoeveel 60% rauwe vleesbotten is. Of 15% groentemix): http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=5670


De BARF rekenhulp:
De online BARF rekenhulp op BARFPLAATS-DE-WEBSITE kun je hier vinden: http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... -rekenhulp. Wil je een rekenhulp excel sheet, die staat http://www.barfplaats.nl/downloads


En salmonella dan?:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... 47&start=0


Handleiding fotoreportage:
Daarnaast hebben wij een handleiding tot BARF gemaakt op de Barfplaats website. Hier kun je een samenvatting vinden van de voedingsmiddelen die je moet voeren, inclusief foto's van de voedingsmiddelen: http://www.barfplaats.nl/handleiding-tot-barf


BARF bij nierproblemen:
Een hond met nierproblemen moet op andere wijze gevoerd worden dan een gezond hond. Meer over nierproblemen en het BARF dieet:
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 598.0.html


BARF bij leverproblemen:
Een hond met leverproblemen moet op andere wijze gevoerd worden dan een gezonde hond. Meer over leverproblemen en het BARF dieet:
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 610.0.html


BARF voor zwangere en net bevallen honden:
De do's en de don'ts voor honden die zwanger zijn/net bevallen zijn:
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 164.0.html


Vragen over zelf samenstellen:
Wanneer je vragen hebt over het zelf samenstellen van voeding, dan kun je deze kwijt op Barfplaats. In de categorie ZELF SAMENSTELLEN - Hond of Kat, onder bijvoorbeeld "vragen & problemen". Wanneer je het menu voor je honden met Barfplaats-leden wilt delen (en er bijvoorbeeld opmerkingen, adviezen, aanvullingen, positieve kritiek op wilt krijgen), plaats je weekmenu (of 2 weekse menu) dan onder de categorie "hoe ziet jouw menu eruit?". Wanneer je een specifiek aspect van BARF bediscussieerd wilt hebben, plaats dit dan onder "discussie".


Zoeken op Barfplaats:
Boven in het forum zie je ook een balk waar je onder andere optie zoeken hebt. Als je bijvoorbeeld meer zou willen weten over salmonella bacterieen (en of deze gevaarlijk zijn voor de hond), dan kun je zoeken naar oude discussies. Deze zijn vaak zeer waardevol en interessant om te lezen. Klik dus op 'zoeken' en tik in : salmonella. Je ziet nu de bestaande discussies en vragen.


Barfplaats bibliotheek
Waardevolle artikelen over BARF worden ook opgeslagen in de Barfplaats Bibliotheek. Misschien staan ook daar voor jou interessante artikelen, dus ik nodig je van harte uit een kijkje te nemen!


Vragen stellen:
En vragen staat vrij natuurlijk! Het forum is opgericht juist om vragen te stellen! Maak daar gerust gebruik van.
Laatst gewijzigd door Lizzy op do 01 sep 2011, 15:17, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#1208497
Ik heb besloten meer tekst te wijden aan hoe je begint met BARF, in stappen. Misschien dat het sommige mensen weer een handvat biedt.

Stap 1: Gebruik of download de BARF rekenhulp:
Ga naar de online BARF rekenhulp op Barfplaats-de-website:  http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... -rekenhulp. Wil je een rekenhulp excel sheet, die staat http://www.barfplaats.nl/downloads.

Stap 2: Bepaal hoeveel je hond eet:
Je begint te bepalen hoeveel voedsel jouw hond per dag/week nodig heeft. Voor details, zie : http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 539.0.html. Stel, je hebt een volwassen hond van 20 kilo. Die eet 400 gram per dag. Dat is 2800 gram per week. Ongeveer de helft hiervan geef je aan vleesbotten. Vleesbotten zijn dus botten van 'prooi' dieren waar nog spiervlees omheen zit. Een kippenvleugel en een kippennek en een eendennek bevat ongeveer 50% vlees en 50% bot. Het is de bedoeling dat je vleesbotten voor tenminste 50% uit vlees bestaan. Zijn ze kaler dan dat, geef er dan wat extra spiervlees bij. Alles over vleesbotten: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=801.

Stap 3: Welke percentages voer je en wat voer je in:
Je voert dus ongeveer 2800 gram voer per week (aan een hond van 20 kilo) en de helft daarvan aan vleesbot. De andere helft vul je naar eigen inzicht in. Bijvoorbeeld 15% groentemix, 15% orgaanvlees en 20% spiervlees. Of 10% groentemix, 20% orgaanvlees (inclusief pens - pens is orgaanvlees) en 20% spiervlees. Wij nemen in dit voorbeeld 10% groentemix, 20% orgaanvlees en 20% spiervlees. Je vult dan in de rekenhulp in:

Gewicht hond : 20 kilo (het gewicht van jouw hond. We nemen in het voorbeeld 20 kg)
% per dag      : 2 (dit percentage varieert dus! We nemen in het voorbeeld 2%)
Rauwe vleesbotten: 50 (%)
Rauwe gepureerde groentes: 10 (%)
Orgaanvlees : 20 (%)
Spiervlees : 20 (%)

Ik reken zelf tafelrestjes niet mee (bij ons krijgen ze ook zelden tafelrestjes).

Het excelsheet rekent nu voor je uit dat je hond de volgende hoeveelheden per week eet:
1400 gram vleesbot
280 gram groentemix
560 gram orgaanvlees
560 gram spiervlees

Stap 4: Maak je menu:
Dat kun je bijvoorbeeld als volgt verdelen: Je voert iedere dag vleesbot, 5 keer per week groentemix, 3 keer per week orgaanvlees en 4 keer per week spiervlees. En dat verdeel je over 1 of 2 maaltijden per dag.

Dat maakt dan weer : 200 gram vleesbot per maaltijd, 56 gram groentemix per maaltijd (en dat rond je natuurlijk af!), 186 gram orgaanvlees per maaltijd en 140 gram spiervlees per maaltijd. Gaat je menuutje er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

Maandag: 200 gram vleesbot met 140 gram spiervlees en 56 gram groenten.
Dinsdag: 200 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees.
Woensdag: 200 gram vleesbot met 140 gram spiervlees en een eitje extra
Donderdag: 200 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees en 56 gram groenten.
Vrijdag: 200 gram vleesbot met 140 gram spievlees en 56 gram groenten.
Zaterdag: 200 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees en 56 gram groenten.
Zondag: 200 gram vleesbot met 140 gram spiervlees en 56 gram groenten en een eitje extra.

Nogmaals voor de duidelijkheid: de hoeveelheden rond je af. Als je een keer vleesbot hebt dat 180 gram of 220 gram of 250 gram weegt: geen probleem, je hoeft daar geen stukje af te knippen want zo krap komt het niet. Dus je geeft geen 186 gram orgaanvlees maar bijv. 180 of 200 gram.

Stap 5: Verschillende dier/groentensoorten:

Vleesbot: Ik heb nu natuurlijk geen definitie gegeven van wat voor vleesbot en spiervlees en orgaanvlees je moet voeren. Dus daar ga ik wat dieper op in. Zoals je in "honden en het eten van botten" hebt kunnen lezen, begin je dus met beginnersvleesbotjes. Dus in eerste instantie voer je bijv. kippennek, eendennek en kwarteltjes. Dat breid je dan langzaam uit. Kijk naar je hond, kijk hoe hij het eet en verteerd. Ik adviseer om minimaal 2 verschillende soorten vleesbot van 2 verschillende soorten dieren te geven. Kun je meer soorten krijgen? Alleen maar mooi meegenomen!

Spiervlees: Qua spiervlees kun je alle mogelijke spiervleessoorten geven die je kunt krijgen. Ik adviseer alleen om geen varkensvlees te geven. Niet alleen lopen we nog steeds (minimaal) gevaar op de ziekte van Aujeszki, ook zijn veel honden overgevoelig voor varkensvlees. Verder kun je runderkopvlees, geitenvlees, lamsvlees, kalkoenvlees, paardenvlees, etc. etc. geven. Ik raad je aan om minimaal 2 verschillende soorten spiervlees te geven maar dan weer van een ander diersoort dan je vleesbotten. Geef je dus bijv. kip en eend qua vleesbot, voer dan bijv. rund en geit of rund en lam als spiervlees.

Orgaanvlees: Qua orgaanvlees kun je alle mogelijke orgaanvleessoorten geven die je kunt krijgen. Ook hier adviseer ik geen varkensorgaan te gebruiken. Maar wel kun je orgaanvlees van rund, kalf, lam, geit, kip, konijn, etc. voeren. Het beste voer je altijd een combinatie van meerdere soorten zoals bijvoorbeeld: pens, hart, nier, lever. Alle orgaanvleessoorten zijn belangrijk om te voeren, qua voedingstoffen. Hart en nier bevat bijv. weer een mooie hoeveelheid natrium, lever bevat weer veel vitamine A en D, allemaal vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de hond. Pens bevat minder voedingsstoffen dan spiervlees (minder eiwit, minder vitamines, minder mineralen) maar wel weer goede bacterieen. Dus ook pens is een gezond en goedkoop orgaanvlees om te voeren.

Al met al komt het er dus op neer dat ik qua afwisseling van diersoorten tenminste 4 diersoorten adviseer. Minder is geen goed idee, meer mag altijd. Alle diersoorten hebben namelijk hun eigen voedingswaarde (qua eiwitten, vetten, vitamines en mineralen).

Groente: Qua groentes kun je alle mogelijke groenten soorten gebruiken. Gebruik alleen geen ui en geen prei en wees matig met knoflook en koolsoorten. Heb je een hond die snel overgevoelig is voor voedsel, kijk dan uit met groenten uit de nachtschade familie (zoals paprika, tomaat, aubergine). Het is mooi om een groentemix te maken van bijv. 10 of 15 of 20 verschillende soorten groenten. Bijvoorbeeld: andijvie, witlof, waterkers, broccoli, courgette, wortel, biet, alfalfa, knoflook, peterselie, pompoen, paksoi, rucola-sla, etc.

Kijk voor de handleiding met begeleidende foto's op Barfplaats-de-website: http://www.barfplaats.nl/handleiding-tot-barf
Laatst gewijzigd door Lizzy op do 01 sep 2011, 15:20, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door