Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door jon
#420219
Omdat ik Lhaki steeds meer barfmaaltijden geef en toch af en toe wel twijfel of hij krijgt wat hij nodig heeft even het volgende vraagje: In kvv zitten verschillende vitamines toegevoegd o.a vitamine A. Ik geef Lhaki wel 1 maal per week een ei en er zit natuurlijk betacaroteen in de verschillende groente in de mix. Op de duitse barfsite heb ik gelezen dat zijn vit A behoefte ongeveer 750 IE per dag is. In lever zit per 100 gram wel 42.000 IE. Als ik een keer per week 20 gram lever geef, wat dus een stukje van niks is, dan zit ik al aan de hoge kant. Hoe nauwkeurig moet je zijn met dit soort vitamines die in het lichaam worden opgeslagen? ???
Door Lizzy
#420415
Ja, ik zit onwijs druk te rekenen voor je ;D! Maar ik kom er maar moeizaam uit, eerlijk gezegd.
Laatst gewijzigd door Lizzy op vr 11 nov 2005, 09:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Door jon
#420419
Ja, het (goed) barfen met kleine hondjes is best ingewikkeld, vooral met 'stofjes' die ze wel nodig hebben maar ook teveel kunnen krijgen. Of kan dat niet met vitamines die van naturen in voedingsstoffen voorkomen? Wel toch? Zou ik aan kunnen vullen met natuurlijke betacaroteen capsules?
Door Lizzy
#420422
OK, ik zal je laten zien wat ik tot nu toe heb gevonden:

Bij mijn weten hoef je voor beta caroteen niet bang te zijn. Ten eerste moet het nog in vitamine A worden omgezet (en volgens mij kunnen wolven dat niet en kunnen honden dat wel, zij het niet zo goed als mensen) en bij mijn weten slaat dat zich ook minder snel op in de lever. Goed, de volwassen dosis voor volwassen honden is 75 IU tot per kg lichaamsgewicht per dag. Voor pups is dat 202 IU.

In mijn voedingstabelletje staat dat er in 100 gram lever 8,34 mg vitamine A zit. En nou moet ik echt heel hard gaan zoeken hoeveel IU dat is.....

OK, wat meer gevonden: 100 gram rauwe lamslever bevat : Vitamin A (IU) 24612. Tenminste, dat is wat de nutritionanalyser zegt. Klopt dat ook? Want ik heb ook een website gevonden die zegt dat 3 ons gekookte (vernietigt dat vitamine A, koken?) runderlever 27,185 IU vitamine A bevat. En 3 ons gekookte kippenlever bevat 12,325 IU..... Dus, volgens mij zijn er diverse verschillende analyses voor lever ::). Daar zijn we lekker mee, maar niet heus. Die 42000 IU die jij noemt kan ik in ieder geval niet terug vinden..... Dat lijkt me ook echt teveel.

Wat weegt jouw hond? Stel, hij weegt 10 kilo maal 75 IU per kilo lichaamsgewicht = 750 x 7 dagen per week = 5250 IU nodig per week. Als we dan even uitgaan van de 25000 IU per 100 gram, dan kom je ook (huh?) op een hoeveelheid lever per week van ongeveer 20 gram.

Heb ik het even uitgerekend voor Brutus. Hij weegt 32 kilo x 75 IU per dag per kilo lichaamsgewicht = 2400 x 7 dagen per week = 16800 IU per week aan vitamine A = dus dat is iets meer als 50 gram lever.

Ik denk zelf dat je niet zo snel over doseert hoor. Als je in Nutrient Requirements of Dogs leest, dan testen ze met een nestje Labrador pups door ze iedere week 100.000 IU per kg lichaamsgewicht in te spuiten naast hun commerciele voeding (waar ook vitamine A in zit). Bij 14 weken kregen ze 300.000 IU per dag in gespoten en leden ze aan gewichtsverlies en hadden ze een vervette lever. Een ander nestje pupjes ontving wekelijks 200.000 IU per week en zij vertoonde geen andere bijwerkingen als gewichtsverlies. We praten hier over iets andere hoeveelheden...

Goed, stel (even terug naar de assumptie dat jouw hond 10 kilo weegt), dan zou de raw feeding lijst je adviseren om totaal ongeveer 4% aan lever te voeren. Een hond van 10 kilo die 2% van zijn lichaamsgewicht weegt, die eet 1400 gram voer per week. 4% daarvan is 60 gram lever. Nou, dan zitten ze op raw feeding dus aan de ruime kant qua hoeveelheid lever. Denk ik. En als ik 4% van het totaal aan voeding voor Brutus neem, dan kom ik op 180 gram lever per week (niet uit het oog verliezend dat je nog meer voedingsmiddelen voert die vitamine A bevat natuurlijk) terwijl hij (volgens de berekening) maar 50 gram nodig zou hebben.... Dus dat is rijkelijk veel....!

Ik denk dat jij en ik ergens een rekenfout zitten te maken, want anders snap ik deze discussie helemaal niet meer:

http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... adid=15715)

En weet je wat ik dan echt helemaaaaaal niet meer snap? Dat Ian Billinghurst aanbeveelt dat je een hond iedere dag levertraanolie moet geven! Ik geloof dat bij mij nu echt het licht uit gaat ;D (dat zal dan zeker wel voor de vitamine D zijn, maar hoe zit dat dan met vitamine A wat je dan (volgens mij) overdoseert?)). Ik denk dat er een rekenfout in zit, in bovenstaande.

En zo niet..... mijn antwoord roept meer vragen op dan dat het antwoord geeft!

Ik geef je even de URL's die ik gebruikt heb voor bovenstaande onderzoek (Nutrient Requirement for Dogs is een boek dus daar kan ik de URL niet voor geven):

URL met analyses van voedingsmiddelen:
http://www.nutritionanalyser.com/food_composition/

Meer over vitamine A: http://www.emea.eu.int/pdfs/vet/mrls/036598en.pdf

en

http://www.food-info.net/nl/national/ww-leverworst.htm
Laatst gewijzigd door Lizzy op vr 11 nov 2005, 10:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#420423
jon schreef: Ja, het (goed) barfen met kleine hondjes is best ingewikkeld, vooral met 'stofjes' die ze wel nodig hebben maar ook teveel kunnen krijgen. Of kan dat niet met vitamines die van naturen in voedingsstoffen voorkomen? Wel toch? Zou ik aan kunnen vullen met natuurlijke betacaroteen capsules?
Ben je nou bang voor een overdosering van vitamine A of ben je bang dat je te weinig vitamine A geeft?
Door Lizzy
#420428
Ik word trouwens ook echt helemaal beroerd van de vitamine hoeveelheid aanduidingen hoor.... Want hoeveel IE is nou IU? Dat is toch hetzelfde?

En dan zijn er ook nog piepesnijers die het in mg en in mcg uitdrukken ::)!

Dus om het eenvoudig te maken (not) vind ik deze omrekentabel op voedingscentrum:

"Op sommige etiketten worden voor vitamine A, D en E nog de oude internationale eenheden (IE of IU) vermeld. Deze kunnen als volgt worden omgerekend:

Vitamine A: 1 IE = 0,3 microgram [1 microgram (mcg) = 3,3 IE]"

Nou, dan snap ik toch niet dat er in bijv. Duck 8000 IE in 1 kg voer zit..... Brutus zou van dat voer 1 kilo per dag eten! Hij zou dan 8000 IE binnen krijgen terwijl hij maar 2400 IU nodig heeft. Toch?
Laatst gewijzigd door Lizzy op vr 11 nov 2005, 10:13, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#420429
Ah! Dit is ook een mooie:

"Op de verpakking van vitaminesupplementen wordt het gehalte vitamine A soms aangegeven in internationale eenheden. Een internationale eenheid wordt afgekort met IE of IU (International Unit). Hoeveel 1 internationale eenheid per soort vitamine A levert is te zien in onderstaande tabel:

1 IE (IU)
0,33 microgram vitamine A (als retinol)

1 IE (IU)
1,8 microgram vitamine A (als bèta-caroteen)

1 IE (IU)
3,6 microgram vitamine A (uit andere pro-vitamine-A-carotenoïden)
Door conleeuw
#420432
ik denk dat IE Internationale Eenheid is en IU is International Unit, maar omrekenen naar mg.......
Want als je ga zoeken op het net, dan vindt je keer op keer de volgende:

How can I convert from international units (IU) to milligrams or micrograms?
Generally speaking, you can't. IU's measure the potency of a drug, not its mass or weight.


Je moet dus ergens een site vinden waar het daadwerkelijke voor vit A uitgerekend is, en die vindt ik niet zo gauw omdat voor verschillende producten verschillende omreken factoren gebruikt moeten worden.
Maar als er toch in IU gerekend wordt, en je weet wat de behoefte per dag per kg lichaamsgewicht is, en wat de IU per gram lever is, dan ben je er toch zowat bijna ;D Volgens mij kan je niet anders dan in IU rekenen, en dat heb je al aardig gedaan, liever jij dan ik, en dan om na te gaan dat ik verondersteld ben om wiskundig erg goed te zijn, jammer dat ik er zo'n hekel aan heb
En dat heb je toch aardig voorelkaar ;D
Door jon
#420438
Lizzy schreef: Ben je nou bang voor een overdosering van vitamine A of ben je bang dat je te weinig vitamine A geeft?
Nou, allebei lijkt me niet geweldig toch?
Door jon
#420444
Volgens mij rekenen we de hoeveelheid die een hond nodig heeft wel goed uit 75 a 100 IE per dag per kg. Voor Lhaki die tussen de 7,5 en 8kg weegt betekent dat dus dat 20 gram per week aan de hoge kant is, wat jij ook hebt uitgerekend. Verder vind ik het inderdaad verwarrend dat er zulke verschillende hoeveelheden per 100 gram worden opgegeven.
Op de duitse site staat trouwens dat 1 mg betacaroteen 833 IE vitamine A bevat. Ik ben niet zon rekenwonder en ik word er gestoord van. ;D
Door Lizzy
#420446
Volgens mij is de voorzichtige conclusie dat vitamine A niet heel snel overgedoseerd kan worden en dat je dus best een stukje lever van 50 gram per week aan jouw (kleine) hond kunt geven en zelfs met een ei en groente (om de groente zou ik me echt helemaal niet druk maken als ik jou was). Je komt met deze kleine hoeveelheden gewoon niet aan een te hoge dosering vitamine A. Dat maak ik op uit het boek Nutrient Requirements of Dogs en dat maak ik op uit het feit dat Ian B. dagelijks levertraanolie laat doseren en hij zal toch zo'n advies niet geven als de hoeveelheid vitamine A gevaarlijke hoeveelheden zou bereiken!
(hij adviseert dit voor lacterende honden en aan pups - volwassen honden krijgen bij hem ook een paar maal per week levertraan). De levertraan voegt hij aan zijn menu's toe (denk ik) voor de vitamine D. Ook is de hoeveelheid vitamine A in veel kant en klare producten aan de tamelijk hoge kant.

Want, vitamine D zit in : levertraanolie, vette vis, melk (waaraan vitamine D is toegevoegd) en eieren. Een hond kan ook wel wat vitamine D uit zonlicht halen, maar, de hoeveelheid uit de zon te halen vitamine D hangt dus af van de luchtvervuiling, het type huid/haar en of de zon regelmatig schijnt dus bewolking en seizoen. Voorbeeldje van hoe dat per huid kan verschillen:

"While a fair-skinned person can meet his or her vitamin D needs by exposing the face and arms to bright sunlight for as little as 45 minutes a week, a person with dark skin may need up to three hours of exposure to get the same benefit".

Nou goed, de dagelijkse behoefte vitamine D voor de hond kun je niet zo maar noemen. Dat hangt er af van hoe goed de calcium:fosfor balans in de voeding is. Volgens mij is het simpel gesteld: hoe slechter de calcium:fosfor balans, hoe meer vitamine D de hond nodig heeft. Veel verder kom ik hier niet mee hoor.... Want adviseren diverse zelfsamenstellende-boekschrijvende-dierenartsen/specialisten nu om levertraanolie toe te voegen omdat de calcium:fosfor balans voor geen meter klopt in hun dieet? (en geven ze eigenlijk teveel vitamine A om toch de vitamine D te compenseren?). Of doen ze dat om een andere reden? Wie het mij kan vertellen verdient de koelkast (let wel: verdient. Wil niet zeggen dan je 'm ook krijgt ;D!).
Laatst gewijzigd door Lizzy op vr 11 nov 2005, 10:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Door jon
#420447
He jammer, eentje met een vriesdeel had ik wel gewild, want die van mij begint uit te puilen! ;D
Laatst gewijzigd door jon op vr 11 nov 2005, 11:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#420466
OK, ik heb Ian's boek er ook even op nageslagen (had ik beter direct kunnen doen, had me een hoop zoeken bespaard gebleven ;D. Nee, zonder dollen, ik vind het wel interessant):

"Veilige supplementatie van vitamine A is 100 tot 200 IU per kg per dag. Dat betekent dat een hond van 10 kilogram lichaamsgewicht rustig 1000 tot 2000 IU per dag extra gesupplementeerd mag krijgen".

Dan staat er (belangrijk!):

"Je hoeft dus niet extra te supplementeren wanneer je regelmatig vitamine A rijke voedingsmiddelen zoals lever voert. Regelmatig = 1 a 2 keer per week.

Het is zelfs veilig om de aanbevolen hoeveelheid 5 tot 10 keer te overschrijden. En zelfs deze hoeveelheden kunnen nog overschreden worden voor een korte periode".

OK, duidelijk. Toch?
Laatst gewijzigd door Lizzy op vr 11 nov 2005, 11:27, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door