Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Ster
#344301
Onderstaande brief bevat dus een vraag tav het onderwijs in voedsel voor honden en katten. Hij kan gericht worden aan professor Beynen, wie een van de vakken geeft, zoals hieronder werd voorgesteld, en aan dhr Haarhuis, wie tegenwoordig hoofd van de afdeling studiezaken is.

-------------------------------------------------------------------------
Beste heren,

Bij deze willen wij u graag een vraag voorleggen, die betrekking heeft op voeding voor honden (en katten), aan de hand van een persoonlijk verhaal.

Mijn hond is een heidewachtel van ruim 1 jaar oud. Sinds medio maart heeft hij ernstige jeukklachten. Na een bezoek aan zijn dierenarts en vervolgens aan een gespecialiseerde dermatoloog is het behandelplan van de reguliere dierengeneeskunde redelijk goed duidelijk geworden. Wanneer een dier zich aanmeld met dergelijke klachten wordt het allereerst onderzocht op parasieten en indien aanwezig worden deze bestreden met chemische middelen. Komen deze parasieten niet voor, dan wordt een grondige vlooienbestrijding aangeraden. Wanneer ook dit geen uitkomst biedt wordt middels een eliminatiedieet gekeken of het dier voedselallergisch is. Worden al deze dingen uitgesloten in de hiervoorgenoemde volgorde dan blijft over de categorie atopie. Ofwel, een andere dan voedsel- en vlooienallergie. Vanaf dat moment is het dier in de reguliere dierengeneeskunde in feite uitbehandeld, uitgezonderd zeer kostbare allergietesten waaruit slechts in enkele gevallen een oplossing voortvloeit. Het dier is gedoemd zijn leven te slijten in de soms constante aanwezigheid van jeuk, of andere klachten.

Op aanraden van dezen en genen heeft mijn hond, alvorens aan een eliminatiedieet te beginnen, van zijn toenmalige specialist een kuur gekregen tegen een bepaald soort schurft. Echter, nog geen dag na het toedienen hiervan namen zijn klachten aanzienlijk toe. Niet alleen de jeuk, maar ook begon hij zich down te voelen. Hij beet en krabde zijn lichaam tot bloedens toe kapot en was verder constant loom, duf en pieperig. Als eigenaar schrok ik mij wezenloos en ben toen direct een grondige eigen zoektocht begonnen. Al snel stuitte ik op een forum Barfplaats. Daar werd mij snel duidelijk dat ik niet de enige ben met een dier met chronische klachten. Ik ben nog steeds niet over mijn verbazing heen van de enorme omvang van chronisch zieke honden. Na navraag leerde ik van mijn dierenarts dat 25% van de hondenpopulatie aan enige vorm van allergie/huidproblemen leidt, om daarnaast hier maar niet te beginnen over het tal van andere gezondheidsproblemen.

De term BARF staat voor Bones And Raw Food, u waarschijnlijk wel bekend. De term is afkomstig van dr. Ian Billinghurst. (www.drianbillinghurst.com) Op het forum Barfplaats en andere soortgelijke forums wordt aangeraden om onze honden en katten vers voedsel te verstrekken, in plaats van de welbekende kant en klare droge brok, of blikvoer. Aangezien het met mijn hond nog altijd niet beter ging en de redenatie in tal van (wetenschappelijke) artikelen omtrent vers voedsel voor honden mij enorm aansprak heb ik de dierenartsassistente gevraagd hoe zij hier tegenover stond. Haar letterlijke woorden waren: 'dit raden wij altijd af.' Daarbij insinueerde zij dat alle informatie pro vers voedsel onwaar is. Ik vond deze tegenstrijdigheid vreemd, en nog vreemder vond ik het toen ik her en der vernam dat de meeste dierenartsen tegen het voeren van vers voedsel zijn, maar wel uitgesproken voor het voeren van commerciële brokken.

Toch ben ik begonnen mijn hond kant en klare verse diepvriesmaaltijden te voeren. Ik ben een leek op het gebied van de dierengeneeskunde, evenals op het gebied van voedsel. Maar gezond verstand heb ik wel. Als vers voedsel voor mijzelf het beste is, waarom is dat dan volgens dierenartsen en andere specialisten niet het geval voor mijn hond? En waarom eet mijn hond als carnivoor, met een verteringsstelsel als dat van de wolf, volgens specialisten beter graan en gekookte vleesresten dan vers vlees en botten? Mijn hond krijgt nu enkele weken alleen nog maar vers voedsel. Hoewel een voorbarige uitspraak gaat het dagelijks zienderogen beter met hem. En hij is niet de enige bij wie klachten afnemen, of geheel verdwijnen na een overstap op vers voedsel. Mocht u interesse hebben in (slechts enkele uit vele) persoonlijke verhalen dan kunt u hier een onlangs geopend topic lezen: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... adid=12758

Vers voedsel is een goed onderbouwde voederwijze, mede door wetenschappers onderzocht, waar wereldwijd honderden zo niet duizenden honden en katten uitmuntend op functioneren en waar steeds meer dierenartsen uit eigen beweging op overstappen. Hoe kan het dan dat aan de ene kant wordt gepleit voor vers voedsel terwijl dit door veel dierenartsen en andere specialisten wordt afgekeurd? Vandaar deze brief. Ik zou graag willen weten hoe de opleiding diergeneeskunde staat tegenover vers voedsel, of dit onderwerp deel uitmaakt van de lesstof en zo niet waarom niet. Ik en veel andere mensen vragen ons dit af vanwege onze zeer positieve ervaring met het voeren van kvv (kant en klaar vers voedsel) of BARF (zelf samengestelde rauwe maaltijden). Ik mag als leek toch ten minste verwachten van mijn dierenarts dat deze mij up to date informatie verstrekt?

Hopelijk wilt u de moeite nemen om te antwoorden. Bij voorbaat veel dank.

Met vriendelijke groet,
Laatst gewijzigd door Ster op vr 08 jul 2005, 13:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Cathelijn
#344320
goed stuk! Wat ik wel zou doen: even vragen aan de mensen wiens woorden je nu citeert, of linkt, of ze daarvoor toestemming willen geven.

Zo ja, dan krijg je mijn mailadres ;)
Door Ster
#344323
:)
Iig heeft Lizzy tav haar stukken toestemming gegeven. Overige stukken zijn dat niet gewoon openbare stukken, informatie voor een ieder beschikbaar? De mail is overigens bedoeld om eens te kijken hoe eea op het gebied van onderwijsbeleid juridisch in elkaar steekt. Niets meer dan dat op dit moment.
Door Ster
#344327
Dat zou er ook uit kunnen, en vervangen worden door een algemeen stuk van iedereen bv.
Door geer
#344332
Ik vind het een goed stuk, mits je toestemmig hebt inderdaad.. Maarre...aan wie ga je het nou sturen? Aan 'zomaar' een meneer de advocaat?? Je zou het ook eerst naar de opleidingscommisie Diergeneeskunde in Utrecht kunnen sturen, om eens te kijken wat die erop terug te zeggen hebben, alsvorens je een advocaat inschakelt ;)
Door Ster
#344380
Ik vond het niet zo passend om zijn naam hier neer te zetten, maar hij wordt dus vermeld als contactpersoon bij vragen tav veterinaire zaken in een stukje over het Veterinair Tuchtcollege. Het is zeker niet de bedoeling om een advocaat in te schakelen. Hij is toevallig advocaat en ik vraag mij gewoon af hoe het zit met het onderwijsbeleid. Lijkt me niet handig om dit stuk zo aan het onderwijsbeleid te sturen. Er kan wel gewoon een vraag worden neergelegd bij het diergeneeskundig onderwijsbeleid natuurlijk. Dat zou ook een eerste of gelijktijdige stap kunnen zijn.
Door Doedels
#344383
Ik vind het een zeer legitieme vraag. Als je doel uitsluitend informatie is, zou je het als persoon kunnen stellen. Als je een discussie wilt aangaan of nog meer wilt bereiken dan lijkt het me verstandig als het namens de leden van barfplaats of namens iedereen die zich opgeeft stuurt. In dat geval teken ik ook mee.
Door geer
#344392
[quote="Ster"]
Ik vond het niet zo passend om zijn naam hier neer te zetten, maar hij wordt dus vermeld als contactpersoon bij vragen tav veterinaire zaken in een stukje over het Veterinair Tuchtcollege. Het is zeker niet de bedoeling om een advocaat in te schakelen. Hij is toevallig advocaat en ik vraag mij gewoon af hoe het zit met het onderwijsbeleid. Lijkt me niet handig om dit stuk zo aan het onderwijsbeleid te sturen. Er kan wel gewoon een vraag worden neergelegd bij het diergeneeskundig onderwijsbeleid natuurlijk. Dat zou ook een eerste of gelijktijdige stap kunnen zijn.
[/quote]

Ah, kijk, dan vat ik 'em!! Dan lijkt het mij een goede brief op op te sturen!!
Gebruikersavatar
Door sylvia
#344466
Goeie brief, volgens mij heb je geen toestemming nodig om Linken aan iemand te geven , het zou anders zijn als je de tekst had gekopieerd en in je brief had gezet.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#344684
De tuchtcommissie heeft niets te maken met opleiding, dus ik verwacht dat ze zoiets zullen zeggen.
Je kunt een dergelijke brief beter sturen naar de Faculteit diergeneeskunde, afdeling onderwijs en studiezaken, Dr.P van Breukelen en/of naar de betreffende verantwoordelijke professor Anton Beijnen.

Alleen moet je daarin niet zeggen dat vers afgeraden wordt want dat wordt het niet. Anton Beijnen "vind het ook goed" als er vers gevoerd wordt maar in het onderwijs wordt het genegeerd.
En ik heb nooit gastlessen van voedingsfabrikanten gehad. Ik weet niet hoe dat nu is, maar daar zou ik ook voorzichtig mee zijn.
Door Timmy
#344689
[quote="Hitam"]
En ik heb nooit gastlessen van voedingsfabrikanten gehad.[/quote]

Ik ook niet.
Is dat niet gewoon iets wat in de VS gedaan wordt en waarvan men nu denkt dat dat ook hier gebeurd? Ik weet wel dat er advertentie's op de faculteit hangen van fabrikanten, maar ik neem aan dat versvleesfabrikanten dat ook mogen/kunnen.

Gr.
Linda
Laatst gewijzigd door Timmy op zo 03 jul 2005, 15:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Ster
#344693
Hitam schreef: De tuchtcommissie heeft niets te maken met opleiding, dus ik verwacht dat ze zoiets zullen zeggen.
De brief wordt juist niet gestuurd naar de tuchtcommissie omdat het geen klacht tav een dierenarts betreft, maar naar een contactpersoon voor algemene vragen over veterinaire zaken.
Je kunt een dergelijke brief beter sturen naar de Faculteit diergeneeskunde, afdeling onderwijs en studiezaken, Dr.P van Breukelen en/of naar de betreffende verantwoordelijke professor Anton Beijnen.
welke faculteit is dit dan? Er zijn er toch meerdere. Van mijn eigen studie weet ik dat iedere faculteit een eigen programma aanbiedt. Wat voor deze faculteit geldt hoeft dus niet voor andere te gelden.
Alleen moet je daarin niet zeggen dat vers afgeraden wordt want dat wordt het niet. Anton Beijnen "vind het ook goed" als er vers gevoerd wordt maar in het onderwijs wordt het genegeerd.
ok, goed om te weten, voor deze faculteit dan. Weet je ook de reden voor het negeren?
En ik heb nooit gastlessen van voedingsfabrikanten gehad. Ik weet niet hoe dat nu is, maar daar zou ik ook voorzichtig mee zijn.
Wat wordt er dan wel onderwezen over voeding?
Door Timmy
#344697
[quote="Ster"]Wat wordt er dan wel onderwezen over voeding?[/quote]

Uit de studiegids (nieuw curriculum):

Faculteit:    
Faculteit der Diergeneeskunde
   
ECTS-punten:     
4.29    

Toegangseisen:    
U moet het propedeuse examen behaald hebben.
      
Voertaal:    
Nederlands
      
Inhoud:    

Het vak diervoeding behandelt de basis van de voedingsleer en de specifieke eigenschappen van nutriënten. Hierbij komen energie, eiwitten en aminozuren, koolhydraten, vetten, mineralen, spoorelementen en vitamines uitgebreid aan de orde.

In het diersoortspecifieke pad wordt de opgedane kennis toegepast met als belangrijkste doel om een rantsoen te kunnen beoordelen in relatie tot diergezondheid, productie en/ of prestatie.
   
Contactpersoon:    
prof.dr.ir. A.C. Beynen
   
Docent(-en):    
prof.dr.ir. A.C. Beynen
   
Inschrijven via OSIRIS Online mogelijk:  Ja                
Inschrijven voor bijvakkers mogelijk:  Nee
   
Verplicht materiaal:    
Syllabus Voeding
Werkcolleges Voeding kern curriculum (incl. studiewijzer)
Werkcolleges Voeding Studiepad Gezelschapsdieren (incl. studiewijzer)

Gr.
Linda

   
   
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door