Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Gebruikersavatar
Door Kaela
#3384894
Die twee gekke vogels van mij toch...

Charlie is 14, Kaela is 16. Beide al jaren en jaren geslachtsrijp. Beide uit het ei met de hand grootgebracht en op sociaal gebied niet helemaal zoals het zou moeten zijn.

Een jaar of zeven geleden zijn ze gaan samenwonen. De eerste jaren hadden ze ieder een eigen hoek van de kooi. Langzaam zijn ze naar elkaar toegegroeid. Inmiddels zitten ze ook al weer een jaar of wat regelmatig heel dicht bij elkaar, maar fysiek contact was er nooit. Op wat geklier van Kaela na, die Charlie graag even plagend aan zijn staart trekt als ie zit te eten dan ;D

Tot vandaag. Meneer appte me: ze zitten elkaar kusjes te geven! Nou, en hoe! Snavelen, allebei hun vleugels laag en paringsgeluidjes makend. Charlie heeft zelfs zijn snavel liefkozend om Kaela haar nek gedaan. Het duurde even en toen gingen ze zo ongeveer tegen elkaar aan zittend, ieder zichzelf poetsen. En toen gingen ze weer elk hun weg en nu is het alsof er niets gebeurd is. Ik heb niets gezien, ik zat als ontaarde papegaaienmama op mijn werk. De eerste echte sociale stapjes die gezet werden missend.

Mijn gekke tweetal. Misschien was dit de eerste keer. Misschien doen ze dit al langer. We krijgen natuurlijk niet alles mee en het ging vrij stil. Bij herrie gaan we wel kijken wat er gebeurd natuurlijk, maar dit trekt de aandacht niet. Ik had het ook niet verwacht. Was tevreden met hun manier van samen zijn.
Als dit zich goed ontwikkeld is het prachtig. Fysiek contact is een belangrijk onderdeel van het sociale leven van papegaaien. En dat kunnen ze elkaar vele malen beter geven dan wij. Maar ik vind het ook wel spannend. Charlie is nog altijd ruim 3 keer zo groot als Kaela en ik krijg toch een beetje bibbers als ik hoor dat hij zijn snavel om haar nekje had. Ik weet hoe hard hij bijten kan.
Zolang zij vertrouwen hebben in elkaar, moet ik het ook maar hebben. De enige andere optie is uit elkaar halen en dat zou toch ook erg zonde zijn. En als het zich goed ontwikkeld kan het eigenlijk niet mooier zijn!

Foto is van afgelopen zondag, na een zomerse douche met de tuinslang.
EBC0FA6E-03EE-4B45-9CD3-3AB93B5E4353.jpeg
EBC0FA6E-03EE-4B45-9CD3-3AB93B5E4353.jpeg (3.73 MiB) 1405 keer bekeken
Door frodo quin
#3384895
Het zou inderdaad wel fijn zijn als ze echte vrienden worden!

Ik wist trouwens niet dat papegaaien nood hadden aan sociaal contact met soortgenootjes. Geldt dat voor alle soorten? Ook kaketoes enzo?
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3384896
frodo quin schreef: di 27 aug 2019, 20:19 Het zou inderdaad wel fijn zijn als ze echte vrienden worden!

Ik wist trouwens niet dat papegaaien nood hadden aan sociaal contact met soortgenootjes. Geldt dat voor alle soorten? Ook kaketoes enzo?
Ja, alle papegaaien leven sociaal. Al is het wel op verschillende manieren. Veel soorten leven in grote groepen, sommigen in paren. Edelpapegaaien leven bijvoorbeeld in paren. Alleen zijn ze niet monogaam, de mannen bezoeken meerdere vrouwtjes en vrouwtjes laten zich door meerdere mannen bezoeken. Zo doen ze aan risicospreiding, de mannen voor hun nakomelingen, de vrouwen voor voedselvoorziening omdat ze van de man afhankelijk zijn om gevoerd te worden tijdens het broeden.
De meeste soorten zijn wel monogaam en blijven altijd met dezelfde partner samen.
Door frodo quin
#3384897
Kaela schreef: di 27 aug 2019, 20:37 Ja, alle papegaaien leven sociaal. Al is het wel op verschillende manieren. Veel soorten leven in grote groepen, sommigen in paren. Edelpapegaaien leven bijvoorbeeld in paren. Alleen zijn ze niet monogaam, de mannen bezoeken meerdere vrouwtjes en vrouwtjes laten zich door meerdere mannen bezoeken. Zo doen ze aan risicospreiding, de mannen voor hun nakomelingen, de vrouwen voor voedselvoorziening omdat ze van de man afhankelijk zijn om gevoerd te worden tijdens het broeden.
De meeste soorten zijn wel monogaam en blijven altijd met dezelfde partner samen.
Oh interessant! Ik vraag me wel af waarom ze dan standaard alleen gehouden worden. Lijkt me dan niet zo leuk voor hen :-\
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3384898
frodo quin schreef: di 27 aug 2019, 20:45 Oh interessant! Ik vraag me wel af waarom ze dan standaard alleen gehouden worden. Lijkt me dan niet zo leuk voor hen :-\
Omdat ze dan tammer en meer op mensen gericht zouden zijn. En omdat de meeste mensen er maar 1 willen. Als je er twee hebt kunnen ze zich meer op elkaar gaan richten en dat vinden mensen dan niet leuk.

Gelukkig is het bij de serieuze houders wel bekend en gebruikelijk er meer te hebben.
Door frodo quin
#3384900
Wel naar als sociaal contact belangrijk is voor hen. Dat tammer zijn geldt ook voor het niet door de ouders laten opvoeden hé?

Het viel mij al eerder op dat jouw vogels wel samen leven, ook al zijn ze niet dezelfde soort, net zoals het mij opviel dat zelfs als mensen meerdere vogels hebben deze toch elk apart zitten en dat niet geldt voor bv hun kanaries.

Ik dacht dat het zoals bv bij dwerghamsters was: ze kunnen samenleven en doen dat in het wild, maar in gevangenschap loopt dat zelden goed en ze hebben het niet nodig.

Weer iets bijgeleerd dus :)
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3384910
frodo quin schreef: di 27 aug 2019, 21:33 Wel naar als sociaal contact belangrijk is voor hen. Dat tammer zijn geldt ook voor het niet door de ouders laten opvoeden hé?

Het viel mij al eerder op dat jouw vogels wel samen leven, ook al zijn ze niet dezelfde soort, net zoals het mij opviel dat zelfs als mensen meerdere vogels hebben deze toch elk apart zitten en dat niet geldt voor bv hun kanaries.

Ik dacht dat het zoals bv bij dwerghamsters was: ze kunnen samenleven en doen dat in het wild, maar in gevangenschap loopt dat zelden goed en ze hebben het niet nodig.

Weer iets bijgeleerd dus :)
Ja dat tammer worden geldt ook bij door de ouders op laten voeden. De Nederlandse wetgeving verplicht kwekers nu om kuikens bij de ouders groot te laten worden. Dat is desastreus, want zo'n kuiken krijg je bijna niet meer tam. Dat kost heel erg veel tijd en moeite en lukt vaak simpelweg niet. Die kuikens zijn ongeschikt voor in de woonkamers. Alles wat je nu nog kopen kan wat tam is, is of tegen de wetgeving in eerder uit het nest gehaald, of uit het buitenland.
De kweekster waar Charlie vandaag komt, haalde kuikens altijd na een week of 5-8 bij de ouders weg. Dan kregen ze de eerste weken van hun ouders mee en door ze op die tijden uit te halen krijg je ze nog wel tam zonder dieronvriendelijke strijd. Die kuikens waren dan goed voorbereid op een leven in de woonkamer, terwijl ze toch van hun ouders en de sociale contacten tijdens het met de hand groot brengen (ze heeft altijd volwassen vogels erbij om als voorbeeld te dienen) kregen ze ook een normaal vogelgedrag. Charlie was een uitzondering, ik weet niet meer waarom, maar hij is vanaf het ei met de hand grootgebracht.

Hamster zijn overigens, op een enkele uitzondering na, echt solitaire dieren, ook in het wild. Russische dwerghamsters en goudhamsters zullen vechten tot op de dood als je ze samen probeert te houden. Dat is wel echt wezenlijk anders.
Door Siberienne
#3384911
Wat een bijzonder moment moet dat geweest zijn!

Ik vind het zo leuk, Kaela om telkens weer wat bij te leren over je vogels, dank voor je berichten :)
Door frodo quin
#3384916
Waarom is het eigenlijk zo moeilijk om kuikens te socialiseren als ze bij de ouders groot worden? Zijn die te beschermend ofzo? En het lukt dan wel als ze bij andere vogels opgroeien?

Over de hamsters: ik kwam overal tegen dat russen in het wild vaak in groepen leven, maar het geen stabiele groepen zijn. De groep tolereert een dier tot het het niet meer doet en dan is het vertrekken of dood. Ze zouden er ook geen nood aan hebben, vandaar dat ze best solitair gehouden worden. Syren zijn idd gewoon solitair.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3384920
Gerbils hebben ook veranderlijke groepen. Maar hebben het gezelschap wel echt nodig.
Die houdt je het best per 2, dan krijg je geen ruzie. Grotere groepen kan ook goed gaan, maar je hebt altijd een zekere kans dat er op een keer ruzie komt en dan heb je meestal een dode gerbil omdat ze niet weg kunnen lopen en je er vaak niet op tijd bij bent.
Tenzijje laat kweken en geregeld diertjes uit de groep haalt, maar dat vind ik geen optie.

Ik heb, omdat m'n verblijf zo groot is en ik die drukte wel leuk vind, al een aantal keer 3 gerbils gehad, en dat is altijd goed gegaan. Waren wel steeds diertjes die al een hele tijd stabiel bij elkaar zaten. Vaak familie.
Dat ging wel goed, maar bij de laatste (vader en 2 zoontjes) waren er wel meer spanningen dan tussen de 2 broertjes nu sinds vader gestorven is.


Ik ben ook wel benieuwd hoe dat zit met die kuikens bij de moeder en tam krijgen. Lukt dat ook niet als de moeder wél tam is?
Kittens van wilde moeders haalden ze vroeger ook met 5-6 weken bij de moeder weg. Dat is net voor de speenleeftijd van 7 weken (vgl met 3-4 weken bij pups). Maar tegenwoordig laten ze ze gewoon tot 8-9 weken bij de moeder maar halen de kittens geregeld even uit de bench waar de moeder zit en socialiseren ze zo.
Eens 8 weken gaat de moeder dan steriel terug naar waar ze vandaan komt en blijven de kittens in groep. Nooit alleen, want ze moeten nog veel sociaal gedrag leren, maar dat kunnen ze ook van elkaar. En zo zijn de kittens perfect tam.
Door Lizzy
#3384926
Ohww, wat ontzettend cute dat ze hebben zitten kroelen die twee :smitten:

Ik snap wel dat je het ook een beetje spannend vindt maar zo te lezen doen die twee het echt wel goed samen! Gaaf. Ik hoop dat je er zelf ook snel getuigen van mag zijn!
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3384927
Papegaaien mama’s zijn in de regel niet zo fan van mensen bij hun kuikens. En dan zijn ze heeeeeeeel fel en dat doet heeeeeeeel erg pijn. Of ze krijgen er teveel stress van, als je ze er van weg sluit. Dan kunnen ze de kuikens doodmaken.

Soms kan het wel hoor. Als de pop tam is, lukt het wel eens zonder teveel stress. Dan neemt de kweker de kuikens elke dag even in handen en misschien ook eens mee in huis om de indrukken daar mee te krijgen. Dat is heel mooi, dan krijgen ze het beste van beide mee. Maar ook tamme poppen kunnen in pitbulls veranderen als ze kuikens hebben.

De meeste kwekers hebben geen tamme ouders. Want kuikens die bij de ouders hebben mogen uitvliegen, zijn in de regel betere broeders en brengen hun kuikens beter groot. Die nieuwe wet is er nog niet zo lang, kwekers zijn wel zoekende naar betere manieren dan simpelweg tot het uitvliegen bij de ouders laten. En dan is het maar net wat lukken wil.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3384928
Lizzy schreef: wo 28 aug 2019, 13:30 Ohww, wat ontzettend cute dat ze hebben zitten kroelen die twee :smitten:

Ik snap wel dat je het ook een beetje spannend vindt maar zo te lezen doen die twee het echt wel goed samen! Gaaf. Ik hoop dat je er zelf ook snel getuigen van mag zijn!
Ja hoop ik ook! Ik noem ze nu steeds stelletje vrijdozen!
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door