Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door Muppeteer
#3374398
Ik wil deze ervaring graag even meegeven, voor het geval dat hier mensen meelezen die nog twijfelen om van brok (of KVV) op BARF over te schakelen... Als het hier niet thuis hoort verwijder ik het weer!

Ik werk als diervoedingsspecialist bij een diervoederproductiebedrijf (voor herbivoren, dus ik heb zelf niets met hondenvoeding van doen) en kreeg net een bericht binnen van een hondenvoerproducent die een voordelig pluimveemeel van een potentiele nieuwe leverancier microscopisch had laten onderzoeken. De uitslag: het pluimveemeel bevat 5% zand... Nu is dit een goede, eerlijke producent die dus niets gaat afnemen van de betreffende leverancier, maar dit is niet het eerste geval waar ik tegenaan loop in de petfoodsector. Er wordt heel veel gesjoemeld met grondstoffen, vooral met de dierlijke bijproducten, en vooral de goedkopere merken gaan hiermee nat. Soms bewust, maar soms ook geheel onbewust, en dat geldt dus ook voor de goede producenten. Ook met KVV ontloop je dat niet!! Voor mij is alles wat is voorgemengd/voorgeproduceerd bijna per definitie onbetrouwbaar. :( triest toch.
Door Lizzy
#3374414
Je bericht mag zeker-te-weten blijven staan! Ik vind het juist heel fijn dat je het deelt. Maar ernstig is het wel :-X . Ik ben na het lezen van dit soort berichten ook altijd weer zo blij dat ik BARF......
Door Hanny
#3374416
Ik ben nu 70+ en echt heel lang geleden was zand in voer ook al aan de orde.
Het zal er misschien al die tijd wel hebben ingezeten. Beetje zand is natuurlijk niet zo erg, behalve als je er voor moet betalen.
Hier wordt met grote passie grond gegeten en die is in onze omgeving echt zanderig.

Hanny
Gebruikersavatar
Door Muppeteer
#3374426
Zand eten an sich is mi niets mis mee, dat regelt het beest zelf en kan heel goed met humuszuren/fulvinezuren/mineralen/bepaalde microorganismen van doen hebben. Maar gewoon scherp zand (zonder ook maar enige vorm van organische rest) in een pluimveemeel wat een hond met een beetje pech dan dag in dag uit te eten krijgt, dat mag echt niet bestaan.

Het ergste vind ik dat er nergens in de productieketen van pluimveemeel zand in terecht kan komen. Het is doelbewust toegevoegd. Waarschijnlijk een pluimveemeel laag as (met weinig bot), wat normaal gesproken duurder is, wat nu met 5% zand hetzelfde asgehalte krijgt als normaal pluimveemeel, maar ook een stuk goedkoper wordt dan normaal pluimveemeel. En de enige manier om dat te achterhalen is door microscopisch onderzoek. Zo werd er laatst ook verenmeel in pluimveemeel aangetroffen. Dat is niet per definitie slecht in terms of aminozurenprofiel en verteerbaarheid, maar iemand aan het begin van de keten strijkt daar veel geld mee op!

Zo is het voor ons mensen ook net zo belangrijk om 'clean' te eten, in plaats van pakjes/zakjes/prefab.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3374475
Hanny schreef:Ik ben nu 70+ en echt heel lang geleden was zand in voer ook al aan de orde.
Het zal er misschien al die tijd wel hebben ingezeten. Beetje zand is natuurlijk niet zo erg, behalve als je er voor moet betalen.
Hier wordt met grote passie grond gegeten en die is in onze omgeving echt zanderig.

Hanny
Zand kan wel degelijk schade en problemen geven. Paarden die op zand gehouden worden (paddocks, uitloopstallen), hebben vaak last van zandkoliek. En dat heeft niet zelden een dodelijke afloop. Het zand verzameld zich in een lus in de darm, die door het oplopende gewicht van het zand gaat verzakken en knopen of beknellingen in de darm veroorzaakt.

Ik zou zeker niet graag hebben dat mijn hond, naast het zand dat ze wel eens binnenkrijgen met spelen ed, ook nog eens structureel (scherp) zand via zijn voeding binnen krijgt. Ik zou overigens ook niet graag hebben dat mijn hond structureel grond of zand zou eten, om deze reden.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door