Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door vega
#3370327
Hallo,

Voor 1 van mijn katten maak ik het voer zelf in de slowcooker. Ik gebruik varkensvlees of kalkoen met pompoen en gierst of polenta. Daarnaast laat ik een piepklein beetje shitake, knoflook en gember mee trekken. De kat kan geen rauw verdragen en heeft dit dieet gekregen van de holistische d.a. Ik wil haar wel een zacht karkasje geven wekelijks van polderhoen, dat verdraagt ze wel. Zo nu en dan een visje. Brokjes eet ze niet (alleen de junkfood, lust ze). Ik geef bij dit dieet ook een klein beetje blikvoer, omdat ik anders bang ben dat ze ergens een tekort aan zou krijgen. Zou het nu nog nodig zijn ook orgaan, gekookt, er bij te geven? Ik vind rauw voeren lastig, mijn andere dieren krijgen KVV. Voor deze poes moet het dus op een andere wijze. Nieren zijn ook niet echt super. Iemand nog tips of advies? Bvd.
Gebruikersavatar
Door koekje
#3370332
Ik ben totaal niet thuis in koken voor katten. En meestal is dat ook niet aan te raden, wegens gebrek aan essentiele voedingselementen, zoals je zelf al aangeeft. Een van de meest besproken en belangrijkste is taurine. Dit breekt af door oa verhitting. Zonder taurine sterft de kat een nare dood en een gebrek is onomkeerbaar!
Geef je een supplement bij om dit bij te vullen? Het blik wat je geeft, is dat wel compleet (bevat het minimaal een hoge dosering taurine)? Geef je genoeg blik als aanvulling?
Wat geef je verder als alternatief voor het vleesbot? 1 karkasje per week is immers niet genoeg. Geef je hier een (calcium)supplement voor of iets anders?
Knoflook is overigens erg giftig voor katten en ik zou dat niet meer geven. Ze krijgen er snel bloedarmoede van en aangezien poes al in niet zo'n goede gezondheid is, denk ik dat het echt meer kwaad dan goed doet.
Gierst en polenta zijn erg hoog in koolhydraten en daarmee nogal belastend voor een kat. Zeker voor een kat met nierproblemen, die daarmee behoefte heeft aan hoogwaardige eiwitten.

Ik denk dat organen wel een goede aanvulling zijn :)
Wij zien dit natuurlijk het liefst rauw, maar dat had je vast zelf al verwacht. Een slowcooker kookt de boel nogal lang en grondig. Kan je de boel wat korter koken of even (roer)bakken ofzo? Hoe minder verhitting, hoe minder verlies van belangrijke voedingsstoffen.

Wat vind je precies lastig aan rauw voeren? Kunnen we je hiermee helpen?

Overigens moet ergens in de hondenafdeling (ik denk onder medisch?) wel wat te lezen zijn over gekookte dieeten, maar dit is wel specifiek voor hond. Honden en katten komen in veel dingen overeen, maar in nog meer dingen ook weer niet.


Ik zie denk ik wel een gaatje om (meer) rauw te voeren :)
Het polderhoenkarkas wat je geeft, is eigenlijk gewoon een (biologisch?) kipkarkasje. Als kip wordt verdragen, dan wellicht de andere onderdelen ook. Nu is een menu wat volledig bestaat uit kip met per ongeluk soms een stukje vis natuurlijk ook geen goed menu, maar het kan wel een begin zijn.
Misschien kan je eens een polderhoen-karkasje geven met wat meer vlees eraan. En later eens met al het vlees er nog aan (dat is dan vleesbot+spiervlees) en daarna eens met een orgaantje er nog in (levertje of hartje ofzo), en dan zo langzaam uitbreiden. Misschien ook eens later een stukje zacht konijn geven bijvoorbeeld. Of een kwarteltje.



Ik vraag me uit interesse eigenlijk ook wel af hoe je da op dit menu is gekomen. De meeste dierenartsen zijn niet gespecialiseerd in voeding, maar dit lijkt me een specifiek menu/dieet.
Wat vind je da van de mogelijke tekorten door het eventuele gebrek aan taurine en voedingsstoffen die je normaal opvangt door vleesbot te voeren? En orgaan uiteraard.
Door vega
#3370640
Ik wissel de blikjes nierdieet af met elkaar. Nu heb ik van Integra en Prins bijvoorbeeld. Bij Oervoer zag ik dat ze een kvv hebben met organen van de Geit, speciaal voor katten. Dit heb ik besteld, en dit ga ik eerst een beetje koken zodat ze het kan verdragen en daarna steeds iets minder koken. Met de slowcooker gaat het juist heel langzaam omdat het niet ineens heel erg verhit wordt. De eiwitten worden dan niet kapot gekookt. Zo heb ik het begrepen. Calciumgehalte is goed bij haar. Voor Kalium krijgt ze een supplement.

Vele malen heb ik al geprobeerd een piepklein beetje rauw te geven en dat zo op te voeren. Dat lukte echt niet. Toch wil ik nu weer eens proberen een stukje hart te geven, ms eerst ietsje net genoeg gekookt en dan weer steeds minder gekookt. Aan het polderhoenkarkasje zit altijd nog wel wat vlees. Net genoeg, zodat ze niet misselijk wordt blijkbaar. Eventueel een beetje taurine supplement bijvoeren. Ik kan ook niet bij elk blikje voer zien hoeveel er in zit. En hoeveel hebben ze nodig? Is taurinegehalte te testen? Inmiddels ook begrepen dat een eventueel teveel aan taurine wordt uitgeplast.

De andere katten krijgen kvv. Honden ook. Hierdoor doe ik de Chinese (medicinale) kruiden die ze nodig hebben (per dier op maat). De een heeft geen tanden, de ander lust bv weer geen vis, weer een ander lust iets anders niet. En ga zo maar door. Om die reden dus kvv en geen barf.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3370671
Ik zou niet vertrouwen op een klein beetje blik voor de taurine. Ik denk dat dat niet voldoende is. Als je het vlees systematisch verhit, zou ik het zeker supplementeren.

Wat lukte er precies niet als je rauw gaf? Want zo'n polderhoenkarkasje is toch gewoon rauw? Wat gaat er dan niet? En hoeveel geef je daar dan van, van dat karkasje?
Ik vind het maar raar dat 1 rauw ding (en dan nog vleesbot) wel gaat, en de rest niet zou gaan. Hoe kan dat nu? Misschien is er iets anders mis.
Door vega
#3370695
Ik heb geen idee. Geloof me, al veel vaker heb ik dit zo geprobeerd, jarenlang. Uiteindelijk het rauwe maar opgegeven. Nu toch weer een stukje geprobeerd en dat ging goed. Vandaag een kippenhartje en een piepstukje karkas. Het bot at ze niet, ze heeft het afgekloven. Nu hopen dat dat blijft zitten. Dan kan ik haar die hartjes blijven geven naast al het andere en dan zien dat ik toch weer een opbouw kan maken naar het rauw. Bepaald blikvoer (topkwaliteit) verdroeg ze ook niet altijd.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3370735
OK, en hoe vaak probeerde je dan een bepaald iets uit? Of ging je er na 1 keer vanuit dat het niet kon?
Of ging het gewoon systematisch met alle rauw mis? Want dat is nu duidelijk niet meer het geval.

Tis wel goed dat je voorzichtig bent hé. En ik wil je ook nergens naar pushen of het beter weten, ik probeer gewoon een beeld te krijgen en de mogelijke oorzaken te achterhalen. Anders is het moeilijk raad geven.
Ik vermoed dat het niet aan het rauw zelf ligt, maar dat er ergens iets niet goed gegaan is met overzetten of dat het bot te hard was voor haar maag, of gewoon een virusje of wormbesmetting. Zie je, er zijn veel mogelijkheden, maar ik kan niet weten hoe de situatie was.

Ik vind systematisch zelf koken voor je kat namelijk echt geen goed idee. Ok, een taurinesupplement is een must en misschien ook voldoende, maar misschien ook niet.
Ik krijg er alleszinds de kriebels van.
Die gierst en polenta lijken me ook absoluut geen goed idee voor een kat met last aan haar nieren. Gluten zijn echt heel slecht voor kattennieren. En gekookte eiwitten zijn ook minder goed.
Wat ze echt nodig heeft zijn volwaardige, echt goede eiwitten en dat zijn rauwe dierlijke. Om haar lijf weer in goede conditie te krijgen zodat haar nieren zo goed mogelijk ondersteund en omringt worden. Dat werkt het beste.
Als je met gekookt voedsel zit moet je toch de fosfor sterk gaan beperken en dan kan je er niet omheen dat je een groot deel plantaardig moet gaan voeren. Maar dan dus liefst zonder gluten. En dan nog...
Ik weet niet of ik dan zou beginnen koken. Als het niet rauw kan, dan zou ik blik geven. Maar zoals je nu bezig bent, even voorzichtig rauw opbouwen, dat raad ik het meeste aan. Dat is de enige manier om haar nieren te ondersteunen en stabiel te houden.

Let wel op dat je geen gekookt voer en rauw in 1 maaltijd geeft. Dat geeft mijn kater met gevoelige maag ook sneller problemen. Ook elke keer na blik is de kans dat het fout gaat op rauw weer ietsje groter. Hij heeft last met die overgangen.

Ik weet dat er tig mogelijkheden zijn van wat slecht kan vallen op de maag. Het kan naar het schijnt zelfs stomweg voedselallergie zijn, dus dat een bepaalde diersoort kan en een andere niet.
Maar het kan ook zijn dat ze niet veel vet verdraagt. Dat wil al eens zwaar vallen.
Of dat bot slecht verteerd wordt. Ikzelf heb zo'n kater wiens maag heel snel ontsteekt bij botstukjes. In het begin vooral van konijnribbetjes en harde karkasjes, maar mettertijd werd het enkel erger. Hij heeft een tijdje gemept kipkarkas kunnen eten, dat lukt nu ook niet meer. Maar fijngemalen gaat het wel. Kipkarkas moet maar 1x gemalen, maar eendennek moet ik 2x malen, anders krijgt hij alsnog last. Niet na de eerste keer hoor, na verloop van weken. Ik zie hem dan steeds minder graag aan de eend beginnen, maar hij eet het nog. En dan plots moet hjj overgeven. Soms is het daarmee gedaan, soms duurt het 1 of 2 dagen. Dan is de maag ontstoken. Maar dat gebeurt dus niet altijd van 1 keer.
Het enige wat hij nu van bot nog ongemalen krijgt is kuiken. En zo gaat het goed en doet hij nog minder dan een keer per jaar nog maagontsteking. In het begin, toen ik niet wist wat er scheelde, was het veel vaker.
Rijper vlees is hij ook gevoelig aan en het lijkt er nu op dat hij van teveel vis in een keer diarree krijgt. En dan gaat het over geen overdreven hoeveelheid, meer dan een kwart vis op een dag eet hij zelfs niet op.
Door vega
#3370794
Nee, zeker niet na 1x al opgegeven. Ben jaren bezig geweest. Probeerde het op te bouwen met piepkleine beetjes. Als dat dan goed ging, weer wat proberen uit te breiden. Maar hoe of ik het ook deed, na een tijdje weer alles uitspugen. Dat is ook de reden dat ik na jaren gezegd heb, nu stop ik met proberen en geef ik haar uit blik. Maar ja, nu toch weer kleine stukjes rauw geprobeerd. Nu gaat het nog goed, maar voor hoe lang? Ik blijf toch nog ff doorgaan. Het ligt niet aan het diersoort, ook dat heb ik al uitgeprobeerd. Ook geen virus of wormbesmetting. Waarschijnlijk ligt het aan het soort eiwit, hoe dat verwerkt is in blik, want ook niet elk blikvoer kon zij eten. Na een tijdje dan ook weer overgeven. Ze heeft wel een schildklierbehandeling gehad ondertussen. Dat zal ms ook schelen nu.

Het zou ook kunnen dat het aan de botstukjes ligt. Waar maal je dat mee? Een gewone vleesmaler? Maar ja, dan zou ze toch ook kvv moeten kunnen verdragen, want daar zitten ook botstukjes in (8 mm)? Ik vraag me af of ik niet weer kvv licht moet koken (dat zou moeten kunnen omdat de botstukjes klein zijn) om daarmee weer met rauw te proberen, als blik en rauw niet samengaan? Denk ook dat 'teveel' vis ook voor diarree zou zorgen bij mijn katten. Alles weer proberen op te bouwen. Ik ben niet zo van het voeren van kuikens. Ben zelf vegetariër, dus dan gaat dat me net iets te ver.

Het zou het fijnst zijn, als ik barf kon geven aan allen. Maar dat gaat echt niet ivm de kruiden (per dier verschillend) en de tandelozen en de overgevoeligheid dan, de smaakverschillen etc. Dan zou ook de ene weer alles op eten van de ander. Ik kan ze ook niet apart zetten. Daarbij ook nog eens dat de een steeds een paar likjes eet, en de ander meteen alles opvreet. Ik ben nu al uren bezig met bereiden, voeren en 'toezicht houden'. Zelfs als ik de katten eten geef uit een Surefeeder, drukt de een zich bij de ander in de bak, zelfs met de hoogste beveiliging er op.
Door vega
#3370828
Ik vraag me nu ineens af of ze misschien niet tegen de botstukjes kan? En als dat zo is, wat is een vervanger voor het bot?
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3370833
Ik weet niet of mijn kater tegen kvv zou kunnen, ik heb het nooit gevoerd.
Ik weet alleen dat ik vb eendennek zo fijn moet malen dat ik het niet meer voel als ik het vlees tussen duim en wijsvinger rol. Kip, parelhoen en konijn mag ik wel voelen maar ook geen grote stukjes.

Als het een tijdje goed gaat en dan plots niets meer, lijkt me dat alleszinds iets waar haar maag niet tegen kan. De maag wordt steeds beetje bij beetje wat beschadigd tot het plots teveel is.
Het kan het bot zijn, kan ook iets anders zijn.

Ik weet ook niet hoe je kvv van botstukjes moet afhelpen. Nog eens malen met een fijne schijf?
Je kan ook kvv zonder bot vinden, daar zit dan een calciumsupplement in. Ik zou wel niet kunnen zeggen welk merk daar ook een kattenvariant van heeft...

Ik maal idd met een vleesmolen. Ik heb nu een elektrische maar met een handmolen gaat het ook.

OH en ivm apart voeren. Je kan ze ook gewoon in benches laten eten. Dan kunnen ze niet bij elkaar.
Cuzco eet hier ook in een bench. Dan schrokt hij minder want hij weet dat er niemand bij komt en dat hij zich niet moet haasten want dat hij toch niets bij een ander kan pikken.
Door vega
#3370849
Ik zal mijn gedachten er nog eens over laten gaan. En kijken hoe het gaat met de kvv geit zonder bot (alleen orgaanvlees). Als dat binnen blijft, dan kan het het bot zijn dat zij niet verdraagt. Daarnaast blikvoer voor nu om het compleet te maken.

In een bench eten gaat het niet worden voor mijn katten. Ze nemen soms maar een likje en komen dan later weer terug om meer te eten. Zet ik ze in een bench, dan eten ze niet....
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3370856
Hoe doe je dat dan als je ze uit elkaar wil houden?
Het is natuurlijk prima als je ze die kans wil bieden, altijd kleine beetjes eten, maar je kan het ze ook leren, om hun bordje meteen leeg te eten. Gewoon enkel op bepaalde tijdstippen aanbieden. Na een week, maximaal 2 hebben ze dat volledig onder de knie ze.

Ik die geit-kvv wat zit daar precies in? In detail? Is het kvv of orgaanmix? Want enkel orgaan, daar weet je niets mee hoe ze op vlees reageert. En is gevaarlijk ook om er te veel van te geven.
Dan koop je nog beter een kvv voor honden zonder bot en dan ook zonder pens (tenzij ze dat eet). Maar voor eventjes. Voor op lange termijn moet je toch iets voor katten zoeken.
Door vega
#3370898
In de kvv geit zitten nieren, long, hart en lever. Het is een echte orgaanmix. Daarvan geef ik nu steeds een klein lepeltje naast haar blikvoer. Ik wil zien of ze dit dan wel verdraagt omdat er geen bot in zit. Als het inderdaad aan het bot ligt, dan zou ik een kvv zonder bot kunnen geven en calcium als supplement. Maar ik weet geen kvv zonder bot. Welke is er voor honden? En als zij orgaan verdraagt, dan zou ze toch ook vlees verdragen lijkt mij? Dat is beide rauw en zonder botstukjes.

Nu geef ik ze ieder hun eigen bakje. De poes waar dit topic over gaat, geef ik vaak het eten buiten in de tuin, of 's avonds op de slaapkamer. Dan kan zij rustig eten. Zij eet wel de bak in 1x leeg. De kater heeft op het moment eetproblemen vanwege iets met maag/darmen (onder behandeling). Dus hij eet bijna niet, steeds wat likjes. Het is voor hem ook heel belangrijk dat hij zijn medicinale kruiden binnenkrijgt. Van de andere 2 poezen eet de ene alles in 1x op, de andere is op het moment ook wat lastig met eten. Brokjes eet zij wel, maar dat is niet de bedoeling (alleen voor spelletjes). Ik blijf er zoveel mogelijk bij staan. Ze krijgen allen op een andere plek. Ze krijgen 3x per dag eten, ook dus vanwege de kruiden die ze nodig hebben.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3370902
Ja, als ze die orgaanmix verdraagt, zal ze vlees ook verdragen. Maar als ze het niet verdraagt weet je nog niets.
En ik vind het zeer onverstandig orgaanmix bij te voeren bij een compleet voer zoals blik. Zelfs geen klein beetje, laat staan meer.
Ik moet je dat met klem afraden.

Qua kvv's zonder bot, daar ben ik niet in thuis. Zal eens rondkijken maar ondertussen hoop ik dat iemand anders je daarin verder kan helpen.
Ik weet alleen van smuldier zeker dat het zonder bot is.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door