Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3358094
Dat gaat snel! Fijn is dat.

In de humane geneeskunde zou ik een orthopeed niet aan mijn pezen laten opereren, dat is zo'n fijn werk daar is een plastisch chirurg beter in. Maar geen idee hoe dat zit aan de veterinaire kant :(
Door Lizzy
#3358095
Ik weet dat ook niet. Maar dat gaan we allemaal vragen zo meteen. Ik ga een lijst met vragen maken. Met een beetje pech kan ze niet eens meer geopereerd worden omdat we te lang hebben gewacht :-X
Door Lizzy
#3358114
Wow, wat een super aardige kundige rustige prettige man, Dr. Erik Wouters! En hij luistert zo waar echt naar je verhaal!

Hij heeft eerst naar Fritzi d'r gangwerk gekeken, op straat. Geen kreupelheid kunnen waarnemen.

Binnen Fritzi's hele poot grondig onderzocht. Schouder, elleboog, pols, voet, de hele poot. En de tenen natuurlijk extra onderzocht en druk op gegeven maar nergens geeft Fritzi aan pijn te hebben. Dat is conform wat mijn eigen dierenarts ook zei.

Opereren vindt hij absoluut geen goed plan. De kans dat de operatie succesvol is is klein, het is een langdurig en naar revalidatie traject en de kans dat na 1 keer een flinke draai of sprong de boel weer knapt is groot. En dan is de schade groter dan nu. Een brace: daarvan zegt hij dat het niet gaat helpen tegen de artrose-vorming. Je gaat de poot echter wel anders belasten, hetgeen ergens anders in het lichaam weer verstoringen geeft.

De kans op artrose is inderdaad gewoon reuze groot. Zo min mogelijk zwaar belasten, goed op gewicht houden en speciaal Hill's voer met omega 3 vetzuren, omega 3 vetzuren zijn bewezen effectief bij artrose. Glucosamine en chondroitine niet. Dus Fritzi gaat op de Hill's.

Dat is een grapje natuurlijk :biggrin2:

Kortom, om kort te gaan adviseert hij "niks doen". Ook een scan vond hij niet zinvol, aangezien het toch niet te repareren is. Maar we moeten Fritzi nu zien als een hond met een handicap. En honden met artrose leven minder lang. Dat is gewoon feit. Dus daar sta je dan, met je lieveling :-X :'( . Hij zei ons wel dat we moesten kiezen tussen kwaliteit en kwantiteit van leven en hij altijd aanraadt om voor kwaliteit te gaan van leven.
#3358117
Oh, wat slecht nieuws. Arme Fritzi toch. :-\
:-*

Maar heel eerlijk, ze heeft geen last, geen pijn en kan alles nog doen. Artrose is niet het einde van de wereld. Het had veeel erger kunnen zijn. :-* Sommige honden misstappen zich en worden kreupel... Dan heeft ze echt wel geluk gehad.
Al moet je nu even aan het idee wennen, uiteraard.

Golden paste helpt ook bij gewrichten, toch? En omega 3 krijgt ze al meer binnen dan de meeste honden. Daar moet jij geen raad in krijgen, hoe haar te ondersteunen, dat weet je beter dan wie ook.
Maar als honden met artrose sneller sterven dan is dat vast aan secundaire zaken zoals bijwerkingen van pijnstillers. Artrose zelf ga je toch niet aan dood.
Dus ik hoop dat je een minder belastende pijnstillers vind die werken voor haar. Eens ze pijn krijgt. Zoals cbd en thc. Jullie komen er vast wel uit. Ik duim voor jullie!

En voor de rest een dikke knuffel voor jullie. Want hoe dan ook is het wel klote.
#3358118
Dat het gebeurt is, is ontzettend k#t. En dat ze zich zo kunnen bezeren door een simpel misstapje, is ook ongelooflijk.
Maar het lijkt mij wel fijn dat ze niet geopereerd hoeft te worden. Je bespaart Fritzi een lange revalidatie en van de operatie zou ze ook artrose krijgen.
En ze heeft geen pijn, wat onzettend gelukkig is.

Voor Xindy vind ik het wel fijn om te horen dat de orthopedisch specialist er hetzelfde in staat als mijn da. Soms twijfel je toch over wat het beste is.

:bigarmhug:
Door Lizzy
#3358121
Nee, een operatie had ook niet zaligmakend geweest. Maar ik had bijv. wel graag te horen gekregen "mevrouw Plat, een brace is een super idee, dan krijgt ze geen artrose". Nou, dat is dus gewoon niet.

Om artrose te voorkomen kunnen we volgens mij niet veel meer dan haar visolie geven (krijgt ze al), slank houden (is ze maar ik twijfel dus of ik haar ooit durf te laten castreren.... :g:), niet teveel belasten (daar heb ik ook haar eigen hulp bij nodig want ze is zo'n rauwdouwer.... Ze springt en vliegt en doet), Golden Paste geven (krijgt ze al, maar dat is een heel klein beetje dus dat ga ik nu verhogen) en tegen de tijd dat ze pijn krijgt zien we verder. Misschien kunnen we tegen die tijd iets met CBD/THC olie, misschien wel een brace of schoen, misschien een operatie (ze zetten soms ook de teentjes vast aan elkaar, maar dat raadt hij in dit stadium ook heel erg af), meer Golden Paste of toch curcumine, acupunctuur, we blijven naar de fysio/manueel therapeut gaan - diegene die we nu hebben kende deze specialist goed en hij vindt haar erg goed, etc. etc. En al moet ik zoiets laten maken, doe ik het ook:

Afbeelding

Maar voor nu ga ik er liever vanuit dat wij artrose vorming gewoon gaan voorkomen :cool: (ik moet me ergens aan vast houden, toch?).

En Eef, ik kan me voorstellen dat je blij bent dat deze specialist niet met een totaal ander verhaal komt :-* ! Dat geldt trouwens ook andersom. Ik ben blij dat jouw specialist niet een totaal ander verhaal heeft verteld.
Door Hanny
#3358130
Dat is een duidelijk advies, goed voor haar zorgen en meer is er niet te doen.
Over de toekomst kan niemand iets zeggen, dus afwachten.
Ik zou zeker weten nooit over zo'n karretje nadenken, maar gelukkig heeft ieder zijn eigen gedachten over levenswaardig.
Laten we hopen, dat het zo ver niet komt
Nu wordt het wennen aan de situatie, even diep zuchten en "gewoon"verder gaan..

succes,
Hanny
#3358133
Ontzettend fijn dat je een deskundige arts gevonden hebt en eentje die ook echt luistert! Zeldzaam!
Eigenlijk hetzelfde wat mijn fysio dus zegt. Smokey heeft chronische bandenletsel, ook aan een teentje. Ook daar werd me door Maarten met klem afgeraden om te opereren. Dat zou meer kwaad dan goed doen...Hij krijgt glycoflex en incidenteel een kuurtje nsaids.

Maar niet oud worden met artrose, mwah die durf ik in twijfel te trekken...Jesse artrose vanaf 3 jaar, is 15 jaar geworden en die was ook echte en rauwdauwer; ik wil daarheen want daar zit wild en het maakt me niet uit hoe en waar mijn poten terecht komen. Misty nu 12 ook al enige jaren artrose idem voor Baloe en Terry, Baloe is gestorven aan een gesprongen milttumor op 11 jarige leeftijd en Terry met 13 jaar om dat de kuntheup haar bot elke keer brak, osteoporose...Dus voortijdig sterven nee dat hoeft zeker niet.
#3358148
Dit is best ruk ja. Maar ik denk dat je met de juiste voeding...hills he :biggrin2: ...die artrose wel kunt beperken/uitstellen. Voor nu heeft ze geen last, dus dat is mooi, kan ze gewoon verder gaan met haar leventje.
Wel fijn dat je nu alles goed in kaart hebt en weet hoe de kaarten liggen en je dus weet wat je wel of niet hoeft te doen.
Door Lizzy
#3358168
Angelique schreef:Dit is best ruk ja. Maar ik denk dat je met de juiste voeding...hills he :biggrin2: ...die artrose wel kunt beperken/uitstellen. Voor nu heeft ze geen last, dus dat is mooi, kan ze gewoon verder gaan met haar leventje.
Wel fijn dat je nu alles goed in kaart hebt en weet hoe de kaarten liggen en je dus weet wat je wel of niet hoeft te doen.
Ja, ik schakel wel over op Hill's, dat lijkt me wel zo veilig :biggrin2:

Maar even zonder dollen. Hill's zegt dus dat zij therapeutische hoeveelheden omega 3 (EPA en DHA) in hun voer stoppen. Ik heb een document gelezen dat zegt dat je wel 7 capsules van een voor mensen geschikte capsule visolie moet geven om aan deze hoeveelheden EPA en DHA te komen, maar dat dan de hoeveelheid EPA en DHA niet goed in balans is.

Nou zoek ik me de krampen maar ik kan nergens vinden hoeveel EPA en DHA er in de Hill's Prescription Diet™ j/d™ canine zit. Wie helpt mij zoeken?
Door Lizzy
#3358169
Kan alleen dit vinden:

Dogs were randomly assigned to receive either a typical commercial dog food (Purina® Dog Chow®/Pedigree® Choice Cuts®) or a test food (Hill’s® Prescription Diet® j/d® canine) for six months. The test food contained a 31-fold increase in total omega-3 fatty acid concentration (3.47 vs. 0.11% on dry matter basis), a 41-fold increase in eicosapentaenoic acid (EPA) concentration [0.41 vs. <0.01% on dry matter basis] and a 97% decrease in the omega-6:omega-3 ratio (0.7:1 vs. 24.3:1) compared to the control food. Pet owners could feed either a dry food or a combination of dry plus canned foods of the control or test formulas.

Ik kan daar geen chocolade van maken. En ik wil het weten want Fritzi moet dan misschien over op een andere visolie, om de juiste hoeveelheden EPA en DHA naar binnen te krijgen bij haar (als Hill's aangetoond werkt, dan kan ik het beste ook die therapeutische hoeveelheden geven en dan ben ik wel benieuwd naar welke hoeveelheden dat zijn).
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door