Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3336922
Wie heeft er ervaring met vijverfolie vervangen bij een vijver in de tuin met levende vissen ?

Het lijkt zo makkelijk : de vijver leeg laten lopen, vissen vangen en apart houden in een grote bak, vijverfolie vervangen, vijver vullen en visser terug plaatsen

Maar ....

Wat is de beste tijd om dit te doen ?
Wat te doen met de levende vissen die erin zitten (apart houden in een grote bak met water ?)
Wanneer kunnen die vissen weer in de nieuwe vijver die gevuld wordt met kraanwater ?
Vergeten we niets ?

Kortom, allemaal vragen waar we uiteraard internet voor kunnen gebruiken, maar misschien zitten er hier mensen die hier ervaring mee hebben, en het in jip en janneke taal duidelijk kunnen uitleggen :biggrin2:
#3336924
Wij hebben in ons vorige huis de vijver een keer leeg moeten pompen om schoon te maken, we hebben toen de vissen in een grote ton gedaan, maar waren niet in 1 dag klaar. Helaas hebben de vissen dat toen niet overleefd, ook al hadden we er wel wat groen bij gedaan. Achteraf zei men in de vijverwinkel dat er dan toch te weinig zuurstof in het water zit. Sowieso zou ik de vissen in een bak met vijverwater doen, niet vanuit de vijver in een bak kraanwater.

Op zich lijkt het me april een goede tijd, omdat je dan ook evt nog nieuwe zuurstofplanten kunt zetten. Is jullie vijver helder? Dan zou ik zeker een aantal liter water bewaren om erin terug te doen om de bacteriën ed te behouden.
En wat ga je met de planten doen?

Wij hebben het Vijverboek van Ada Hofman, best veel goede info. Misschien staan hier nog tips bij; https://www.devijvertuinenvanadahofman. ... ore/advice
#3336928
Wat voor vissen zijn het en hoeveel?
Een cement bak is heel handig met wat groenslierten.
Eventueel een pomp er in maar wel met vijverwater.
En een rooster tegen de reigers.
Het nieuwe water moet wel een tijdje staan maar daar heb je hulpmiddelen voor.
Heb je een filter? Het nieuwe water over het oude filter laten draaien en het nieuwe water "enten" met het oude water, dus wat oud water bij het nieuwe gooien versneld dat proces ook.
#3336938
Ik zou iig wachten tot het water wat warmer is en de vissen goed actief. Ik doe ze dan in een cementbak met oud vijverwater en zet ze dezelfde dag, meestal binnen enkele uren weer terug. Dan zit de vijver wel grotendeels vol met kraanwater maar ik heb daar nooit problemen mee gehad.
De vijverplanten zet ik trouwens gewoon even op de kant. Als het allemaal niet superlang duurt redden ze dat wel.
#3336953
Inderdaad in een grote bak met zuurstofpomp erin en uit de zon. De meeste goede bacterien van je vijver zitten niet in het water, maar in je vijversubstraat als je dat op de bodem hebt liggen. Ik zou ook de bak voor de vissen vullen met het oude vijverwater. Maar dat water mag je erna niet meer terug in je vijver gooien. Als je vissen langer dan 1 dag in die bak moeten dan is het belangrijk om iedere dag een deel van het water te verversen. Ongeveer 1/3 deel dagelijks verschonen ivm afvalstoffen. En ff niet voeren in die bak.

Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk
#3337006
En vooral... nooit de vissen vanuit die tijdelijke bak zo de nieuwe / schone vijver in !
Daar moeten ze qua temparatuur en samenstelling aan wennen. Vul minimaal de helft van de nieuwe vijver met water uit de oude, voeg wat leidingwater "liter voor liter" toe aan de tijdelijke bak en "meng" allebei de bakken totdat de samenstelling ongeveer gelijk is. Mik je de vissen zo van de tijdelijke bak in de nieuw vijver denk ik dat ze het lood gaan leggen; dat is zonde!
Hou eventueel het waterpeil in de nieuwe vijver lager, bewaar wel fors veel van het oude vijverwater en voeg dan dag voor dag vers leidingwater toe.
Ook de temperatuur van het water in beide bakken moet overeenkomen op moment van verhuizen. Dat geldt voor de verhuizing naar de tijdelijke bak eveneens.

Geef de vissen voldoende gewennigsperiode tussen elke wijziging in samenstelling van het water. Het kan dus zijn dat je daar dagen over moet doen. Goed advies vragen van een specialist lijkt me handig ;-)

(Om die reden gaan ook vaak goudvissen in een kommetje meteen dag 1 dood; mensen mikken dat al te vaak zo uit het transportzakje in hun eigen kom).

Suzanne
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door