Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3322300
Vorig jaar begon Yoshi, mijn 13 jaar oude Franse Bulldog teefje ineens zeer veel op een dag te drinken en ook kwam ik steeds vaker plasjes in huis tegen. Dat is dit jaar erger geworden en bij mijn tweede dierenarts heb ik werkelijk elk soort onderzoek wat mijn portemonnee toe laat laten doen. De dierenarts zelf was gewoon ook ten einde raad en we zijn er nooit achter gekomen wat het nou is.

Volgens Mandigers, de specialist op het gebied van oa Epilepsie kan het mogelijk op een tumor duiden in haar koppie. Om erachter te komen wat het nou echt is is een MRI scan nodig, iets wat ik dit beestje eigenlijk niet meer wil aandoen, laat staan dat ik het financieel kan doen. Op dit moment ben ik nog veel thuis en kan dus echt om het uur even snel naar buiten met Yoshi, maar dat is echt geen doen. Ik ga nu al om de 2 a 3 uur naar buiten en soms zelfs wel echt om het uur. Wanneer ik straks niet meer elke dag thuis ben gaat ze naar mijn oom waar vaak de tuindeur open staat en dan kan ze daar een plasje in het gras doen, staat deze deur dicht dan plast ze in het huis.

Als ik een mega grote bak water neerzet dan blijft ze gewoon drinken, dus kwam ik met een soort van oplossing door haar elke twee a drie uur te laten drinken en dan naar buiten. Maar de laatste tijd wordt ze onrustig, gaat ze heen en weer lopen door de woonkamer en bij de waterbak staan. Ik laat haar dan even gaan en soms blijkt dit dus een teken te zijn dat ze moet plassen en soms wil ze gewoon echt weer drinken. De laatste tijd is het dus veel voorgekomen dat ze in huis plastte vanwege dat en soms ook gewoon nog niet eens een uur nadat ze buiten flink had geplast. Ook vaak midden in de nacht of begin ochtend staat ze bij de deur en dan moet ze een plas doen. Naast dit alles zie ik haar zichtbaar dikker worden na het drinken en ook hier zijn we nooit achtergekomen wat het nou is.

Nou weet ik dat sommige mensen mij zeggen dat ik heel blij moet zijn met een bull die 13 jaar is en dat het een keer haar tijd is, maar als ik naar haar kijk hoe ze eet, hoe opgewekt ze vaak nog is in huis, soms gewoon enthousiast naar het grasveld loopt....dan zie ik geen hond die ik ga of uberhaupt kan wegbrengen en dat zou de dierenarts ook zeggen. Is er een ander soort oplossing of een systeem wat ik kan hanteren? Ik zou natuurlijk hondenluiers kunnen gaan proberen en zien hoe dat gaat.
#3322316
Wat vervelend...

Heb je onlangs nog - voor de zekerheid - op blaasontsteking laten checken?

Welke onderzoeken heeft de dierenarts gedaan? Ook op cushing? Is er compleet bloedonderzoek gedaan? Wil hij nu een MRI scan van haar hoofd maken om een tumor uit te sluiten? Heb je bijgehouden hoeveel ze precies drinkt?

Ik zou haar geen luier aan doen, dan ligt ze alsnog in haar eigen urine en vergroot je de kans op een blaasontsteking. En het neemt haar gevoel van aandrang ook niet weg.
#3322353
Ik ben al een hele tijd niet meer naar de dierenarts geweest, maar misschien zou dat toch geen verkeerd idee zijn. Maanden geleden, dit jaar nog zijn er talloze urine en bloedonderzoeken geweest en op een gegeven moment zei de dierenarts dat we rustig door konden gaan, maar we zouden Yoshi er geen plezier mee doen, niet goed voor mijn portemonnee en dat zij eigenlijk ook ten einde raad waren. Cushing weet ik niet zeker, dat ga ik volgende week gelijk eens vragen.

Mandigers zei in augustus dat het vele drinken en plassen op een tumor zou kunnen duiden en de enige manier om daarachter te komen was een MRI scan. Maar dan sluit je inderdaad uit of het wel/niet een tumor is en stel het is wel zo, dan betwijfel ik heel erg of het nog te bestrijden is. Het bijhouden van het vele drinken houd ik al maanden niet meer bij, daar ben ik een beetje mee gestopt.

Misschien is het 't eten. Ze begint zeer kieskeurig te worden en de laatste tijd heb ik haar eigenlijk van alles wel gegeven, mogelijk ook zeker dingen die gewoon te zout waren achteraf, maar ze vond het heerlijk en het beestje moet wel eten. Ik heb haar een tijdje terug diepvries hamburgers gegeven, in stukjes gesneden en nu wil ze het liefst alleen dat nog. Brokjes boeit haar nog zeer weinig.

Onlangs was ze op bezoek bij mijn broer en zijn hondje zit op dieetvoer en yoshi had hier wat gepakt en vrat bijna de hele bak leeg als het aan haar had gelegen. Het is echt goed uitzoeken wat ik haar nou moet geven want ze laat allerlei voedsel gerust staan en laat het voor wat het is. Een tijd geleden gaf ik haar spul zoals Rodi en Smuldier maar ben hiermee gestopt omdat ze heel veel last van moeilijke ontlasting kreeg.
#3322355
Een MRI heeft alleen zin als je daarna ook vervolgstappen gaat nemen. Want een MRI kost een paar honderd euro, maar bestraling van een hersentumor of een operatie van de hersenen is nog veel duurder. Dus als je nu al weet dat je dat niet gaat doen, heeft een MRI ook niet zoveel zin. Behalve om erachter te komen wat er precies speelt, maar je hond wordt er niet beter van.
Dan kan je dat geld beter uitgeven aan een holistische dierenarts en bijvoorbeeld acupunctuur, homeopatische middelen, chinese kruiden of iets dergelijks. Ik denk dat je hond daar meer mee opschiet.
#3322361
Ik zou voor de zekerheid even een plasje naar de dierenarts brengen om op blaasontsteking te laten controleren. Zal het wel niet zijn, aangezien het het probleem al zo lang gaande is, maar toch...
En inderdaad even navragen of ze is onderzocht op cushing. Nierwaardes zijn ook bekeken neem ik aan?

Denkt jouw dierenarts misschien aan cushing door een hypofysetumor, dat hij daarom een mri scan wil maken?
Daar zijn medicijnen voor, maar ik weet niet wat de ervaringen daarmee zijn.

Drinkt ze meer dan 40 tot 50 ml water per kilo lichaamgsgewicht?

Misschien kun je haar ondersteunen met bijvoorbeeld Blaas&Niercompositum of Phytonics Bladder Comp.
Of inderdaad naar een holistisch dierenarts gaan.
#3322388
Leverproblemen kunnen ook tot (veel) meer drinken en dus meer plassen leiden. Maar ik mag toch aannemen dat wanneer Mandigers een mri scan oppert het bloedbeeld al uitgebreid bekeken is. Want daar begin je toch mee.

Persoonlijk zou ik bij een hond op leeftijd geen hersenscan meer doen, omdat ik bij de aanwezigheid van een eventuele tumor niets zou doen. Maar natuurlijk is dat iets heel persoonlijks en moet ieder voor zichzelf voor zijn hond beslissen wat hem het beste lijkt.
#3328856
2018 kan echt niet slechter beginnen...ik heb er geen woorden voor.

Het begon met vorige week vrijdag, toen kregen we het nieuws te horen dat onze moeder was overleden. Woorden kunnen niet beshrijven hoe wij gereageerd hebben, de wereld voor ons allen stortte in. We hebben niet eens afscheid kunnen nemen. Mam is 65 jaar geworden en had nog zoveel willen meemaken en ik had nog zoveel met haar willen doen. Alsof dat niet genoeg is moesten we ook binnen een bepaalde tijd haar huis leeghalen want het is een huurhuis en daarnaast al die andere vreselijke zaken.

Het echte afscheid was gepland voor 18 januari en ik had nooit kunnen denken dat ik op deze dag mijn prachtbeesje, mijn vreselijk lieve schitterende bulletje Yoshi vaarwel moest zeggen. Het ging niet 100% met haar wat ik ook op dit forum liet weten, maar ondanks de problemen was er heel veel hoop en het ging zeer goed de laatste tijd. Het belangrijkste was dat ze goed bij zinnen was, genoot van eten en drinken. Het laatste verslechterde ineens aanzienlijk sinds de dag dat mam overleed. Na een paar dagen at ze helemaal niet meer en dronk ook niet meer. Het is niet dat ze niet wilde eten en drinken, ze probeerde naar een stukje vlees te happen maar iets hield haar tegen. Ze hing met haar koppie boven de waterbak niet wetende wat te doen. Verrschrikkelijk.

Ik kreeg van de dierenarts na een bloedtest te horen dat de leverwaardes van 100 naar 400+ waren gestegen en dit het resulstaat was van 10+ jaar aan de fenoral tegen epilepsie te zitten. De lever kon iets beter gemaakt worden door een bepaald vloeibaar voedsel en een bepaald middeltje om de lever te reinigen, maar ik heb niet op tijd dit middeltje kunnen krijgen en ik geloof ook niet in wonderen dat dit haar ineens volledig geheeld zou hebben.

Haar ademhaling verslechterde per dag, het werd steeds zwaarder en ze werd steeds magerder, meerdere dierenartsen lieten al weten dat dit een aflopende zaak was. Ik moest gisterochtend besluiten of ik eerst naar het afscheid van mam ging terwijl Yoshi gewoon aan het lijden was en de kans hebben dat ze bij terugkomst nog slechter was geworden of overleden, of het keiharde moeilijke besluit maken haar haar rust te geven. Ik ging naar de dierenarts met twee dierbaren van mij....ik vroeg aan de dierenarts nog of er een wonder was dat ze kon doen voor mijn beestje...maar nee. Ze was op. Ook deze dierenarts was er heel duidelijk over. We konden haar leven nog verlengen met een infuus maar zelf eten en drinken ging echt niet meer terugkomen (ik denk dat er iets in haar koppie niet goed meer was), dus dan moet je je afvragen voor wie je het doet. Nee....dit was het voor mijn beestje. Ik heb haar geknuffeld en gezegd dat ze lekker moest gaan slapen. En dat gebeurde ook en watervallen aan tranen volgden. Yoshi is 13 jaar geworden. Ik had haar nog zo graag langer om me heen gehad maar het ging ineens bizar snel en als een diertje gaat lijden.......dan is de beslissing snel gemaakt, hoe vreselijk het ook is om zo'n beslissing te maken.

Rust zacht lieve Yoshi. Rust zacht lieve mam. Ik hoop dat jullie bij elkaar zijn.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door