Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3323171
Lizzy schreef:Als ik dit zo lees zou ik bijna denken dat dit niet hele geschikte honden zijn in een overvol gebied als de Randstad, door beginners, waar hundjelief ook alleen wordt gehouden....

Ik ben dat met je eens, ik zou met mijn heren ook niet in de Randstad willen wonen. Het enige voordeel zou zijn, net wat minder wild ;)....

Ik weet niet of beginner nou slecht of niet is, wij waren echt beginners met onze eerste twee hussen, het grootste voordeel was dat we ook geen verwachtingen hadden qua gehoorzamen enzo. En bereid om te leren. Nou hadden we heel veel aan de fokker en een aantal andere husky eigenaren, dat scheelt. En achteraf was 1 volwassen husky en 1 pup adopteren echt een goede greep.
#3323648
Lizzy schreef:Als ik dit zo lees zou ik bijna denken dat dit niet hele geschikte honden zijn in een overvol gebied als de Randstad, door beginners, waar hundjelief ook alleen wordt gehouden....
Goh, ik zie dat anders. Een mens moet ergens beginnen. We maken allemaal wel eens een fout met onze honden. En van veel rassen, zo niet alle, lopen er individuen rond die potentieel bij de verkeerde aanpak, of zelfs bij een juiste aanpak, voor allerlei problemen kunnen zorgen op straat, met honden dan wel mensen. Volgens mij is het belangrijkste dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen. Als je een hond met een probleem hebt, wat de oorzaak ook is, neem dan gepaste maatregelen. Maar veel mensen doen dat niet. En daarbij maken mensen het elkaar ook nog eens lastig, want als iemand wel de verantwoordelijkheid voor zijn hond neemt, moet 'iedereen' daar wat van vinden. Door een hond die met een muilkorf loopt bv zielig te vinden, of iemand die een slipketting gebruikt een dierenbeul te noemen. En constant verkondigen dat zij het beter weten en doen. Wat dat betreft zijn mensen net malamutes, die moeten zich ook altijd met elkaar bemoeien :biggrin2:
#3323657
Boeffie Blafmans schreef:Goh, ik zie dat anders. Een mens moet ergens beginnen. We maken allemaal wel eens een fout met onze honden. En van veel rassen, zo niet alle, lopen er individuen rond die potentieel bij de verkeerde aanpak, of zelfs bij een juiste aanpak, voor allerlei problemen kunnen zorgen op straat, met honden dan wel mensen. Volgens mij is het belangrijkste dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen. Als je een hond met een probleem hebt, wat de oorzaak ook is, neem dan gepaste maatregelen. Maar veel mensen doen dat niet. En daarbij maken mensen het elkaar ook nog eens lastig, want als iemand wel de verantwoordelijkheid voor zijn hond neemt, moet 'iedereen' daar wat van vinden. Door een hond die met een muilkorf loopt bv zielig te vinden, of iemand die een slipketting gebruikt een dierenbeul te noemen. En constant verkondigen dat zij het beter weten en doen. Wat dat betreft zijn mensen net malamutes, die moeten zich ook altijd met elkaar bemoeien :biggrin2:
Jij schrijft toch zelf eigenlijk dat Malamutes in groepen gehouden beter gedijen?
#3323702
Lizzy schreef:Jij schrijft toch zelf eigenlijk dat Malamutes in groepen gehouden beter gedijen?
In sociaal opzicht naar honden toe, ja. Maar ik zeg daarmee niet dat je ze in de randstad als beginner beter niet kunt houden. In zekere zin zijn malamutes voor beginners best makkelijke honden. Als je hem genoeg beweging geeft, liefst lekker een beetje aan de fiets laat sjorren, en hij niet veel alleen is, heb je er een tevreden hond aan. Zolang mensen bewust kiezen voor een bepaald ras en zich bewust zijn van hetgeen ze doen en ook op straat hun verantwoordelijkheid nemen, zie ik het probleem niet zo.
#3323710
Boeffie Blafmans schreef:Voor een groot deel komt het sociale (of niet sociale, afhankelijk van hoe je het ervaart/bekijkt) gedrag van malamutes trouwens pas goed tot zijn recht als ze daadwerkelijk in een roedel/groep soortgenoten opgroeien en leven. Dan leren ze binnen die groep hun plekje vinden, en beginnen als pup altijd helemaal onderaan in de rangorde. Een plek die ze lange tijd houden en waar ze zich dus ook naar moeten gedragen. Pas op oudere leeftijd, als er meerdere honden bijgekomen zijn die jonger zijn, kan een hond in dat groepje de baas worden en zich daar ook steeds naar gaan gedragen. Juist voor erg dominante/scherpe karakters is het van belang dat ze in de beginjaren onder de duim worden gehouden. In een gezin gebeurt dit vaak niet, of niet genoeg.
Ik zie bij honden die wij als pup verkopen, maar na een tijdje terugkomen, dus dat ze dit gedrag niet of nauwelijks hebben geleerd. Die honden zijn gewend binnen het gezinsleven veel aandacht te krijgen, die aandacht niet te moeten delen, of hooguit met één andere hond, of kat, ze zijn gewend vaak hun zin te krijgen en zich niet aan een groep te moeten aanpassen. Soms hebben ze wel geleerd met honden van andere rassen om te gaan op straat, maar ze zoeken in die context natuurlijk alleen die honden uit waarmee ze het goed kunnen vinden, of die zich schikt naar hun natuur. Moeten ze op straat een hond om wat reden ook niet, zal de eigenaar er meestal ook voor zorgen dat er geen contact plaats vindt. En zo leren ze zich dus niet onderwerpen aan de wil van andere honden en het gedrag vertonen wat binnen een groep gewenst is, wat eigenlijk wel moet gebeuren bij dit soort roedeldieren.
De paar momenten dat wij met honden die hier geboren en getogen zijn naar een sociale context gingen, waar ze andere honden tegenkwamen, ging dit telkens probleemloos. Ze hebben hier geleerd niet te arrogant te zijn, maar een beetje beschaafd en aftastend. Laatst nog met een vrij scherp teefje naar een show geweest, die daar tussen de voor haar onbekende malamutes zich heel netjes opstelde. Niks geen grommetje, geen hoge houding, maar netjes afwachtend. Maar een reu die wij terugkregen, die een heel prima karakter heeft, kwam hier met een enorme rugzak vol praatjes binnen. Inmiddels heeft hij wel een en ander bijgeleerd, maar nog altijd vindt hij dat hij toch wel belangrijker en bijzonderder is, en meer rechten heeft dan de andere. Die heeft dus (naast een soort van basis opvoeding die hij wel gekregen heeft gelukkig) zijn egootje lekker kunnen laten groeien bij de mensen waar hij opgroeide en is daardoor een vrij onmogelijk beest geworden, die je op straat ook liever niet tegenkomt.
Als ik dit lees, lees ik wat anders maar dat zal dan aan mij liggen :biggrin2:

Maar wat jij hierboven schrijft, dat is wel hoe ik de Malamutes in de Randstad ervaar, ik vind ze ten opzichte van andere honden vrij lastig dus misschien dat ik jouw tekst ook gelezen heb met mijn bril.
#3323737
Lizzy schreef:Als ik dit lees, lees ik wat anders maar dat zal dan aan mij liggen :biggrin2:

Maar wat jij hierboven schrijft, dat is wel hoe ik de Malamutes in de Randstad ervaar, ik vind ze ten opzichte van andere honden vrij lastig dus misschien dat ik jouw tekst ook gelezen heb met mijn bril.
Ze zijn ook vrij lastig tov andere honden, of laat ik zeggen, ze kunnen lastig zijn, want er zitten ook wel eens hele makkelijke tussen. Maar van te voren weet je dat niet zeker. Soms kan een fokker het goed inschatten, maar lang niet altijd. Maar, ik vind dus dat een hond niet perse op straat met andere honden contact hoeft te hebben om een fijn leven te hebben. Dus heb je zo'n lastige, dan zou ik die gewoon apart houden van honden op straat. Dan moet je daar natuurlijk wel toe bereid zijn. Door bv niet naar losloopgebieden te gaan, of bij sommige honden als je weet dat het vervelend verloopt, ook als ze allebei aan de riem zitten, een blokkie om te gaan. Boef had vroeger in NL een stikhekel aan een duitse herder en die herder aan hem. De eigenaar van die herder en ik kwamen elkaar vaak tegen, maar een van ons ging altijd even aan de andere kant van de weg lopen. Dat soort dingen. Dat is dan die verantwoordelijkheid waarvan ik vind dat je die moet nemen, waar veel mensen geen zin in hebben :biggrin2: maar die heb je natuurlijk ook met een schoothondje, of welk ander ras dan ook rondlopen, die errug vervelend kunnen zijn om tegen te komen.
#3324024
Lizzy schreef:Als ik dit zo lees zou ik bijna denken dat dit niet hele geschikte honden zijn in een overvol gebied als de Randstad, door beginners, waar hundjelief ook alleen wordt gehouden....
Niet mee eens, ik zou liever in de Randstad een hond, willekeurig welk ras, willen houden dan elders. Tenzij je idd je hond niet los wil laten lopen en geen sociaal contact wil laten hebben met andere honden.
(Maar ik wil dat dus wel)
#3324025
Nikass schreef:Niet mee eens, ik zou liever in de Randstad een hond, willekeurig welk ras, willen houden dan elders. Tenzij je idd je hond niet los wil laten lopen en geen sociaal contact wil laten hebben met andere honden.
(Maar ik wil dat dus wel)
Dit snap ik even niet; hier lopen heel veel heel honden heerlijk los en sociale contacten zijn ook iha geen probleem. Je kunt genoeg honden tegen komen, als je een beetje tijd en plaats kiest?
#3324074
Je hebt gelijk, ik generaliseer een beetje; ik ken natuurlijk niet heel Nederland. Ik weet alleen dat in de Randstad mijn honden heel veel los hebben gelopen (onder andere in het grootste losloopgebied van Nederland ;) ) en hier in het oosten is dat heel erg lastig.
En in de losloop gebieden die er zijn kom je op een zondag met mooi weer nog steeds niet meer dan een stuk of vijf honden tegen.
Saai hoor ::)
#3324130
Maar het gaat er ook even niet (alleen) om wat jij prettig ervaard. Dit klinkt botter als dat ik het bedoel, maar bv voor mijn honden is het tegenkomen van veel honden helemaal niet zo leuk. Zeker Spot ervaart dat als stress, honden die sterk roedel gericht zijn en daarbuiten het idee hebben dat ze de boel moeten ‘regelen’ zijn helemaal niet gebaat bij wonen in een omgeving met veel andere honden. En juist bij de oertypes zit er een grens aan wat je kan sturen als mens.

Een van onze eerste honden had het vast prachtig gevonden, die was aan het type ‘hoe meer hoe beter’ maar de andere 3 waren toch echt meer van eigen volk eerst

En ik ken iemand met 2 malamuten die in een stedelijke gebied woont en die rijdt dus altijd met de auto ergens heen, soms uren verder, om een stuk te kunnen wandelen in rust. En ik heb die dame gezien bij onbekende honden en dat is zowel voor haar als voor de andere hond niet prettig. Dus wat dat betreft snap ik de opmerking van Lizzy wel.
#3324132
Siberienne schreef:Maar het gaat er ook even niet (alleen) om wat jij prettig ervaard. Dit klinkt botter als dat ik het bedoel, maar bv voor mijn honden is het tegenkomen van veel honden helemaal niet zo leuk. Zeker Spot ervaart dat als stress, honden die sterk roedel gericht zijn en daarbuiten het idee hebben dat ze de boel moeten ‘regelen’ zijn helemaal niet gebaat bij wonen in een omgeving met veel andere honden. En juist bij de oertypes zit er een grens aan wat je kan sturen als mens.

Een van onze eerste honden had het vast prachtig gevonden, die was aan het type ‘hoe meer hoe beter’ maar de andere 3 waren toch echt meer van eigen volk eerst

En ik ken iemand met 2 malamuten die in een stedelijke gebied woont en die rijdt dus altijd met de auto ergens heen, soms uren verder, om een stuk te kunnen wandelen in rust. En ik heb die dame gezien bij onbekende honden en dat is zowel voor haar als voor de andere hond niet prettig. Dus wat dat betreft snap ik de opmerking van Lizzy wel.
En dat geldt natuurlijk voor heel veel honden.

In Beilen is een hondenspeeltuin. Die mag je niet voor jou alleen reserveren, iedereen heeft altijd toegang. Ik heb eens gemaild of ik er tegen betaling alleen gebruik van mocht maken. Dat kon niet, maar ik moest vooral gewoon komen en ik hoefde me heus geen zorgen te maken, het ging altijd goed. Nou, ik heb vele filmpjes bekeken en ik zag veelvuldig enorm veel stress, uitvallen, bullying, honden die achterna gezeten werden en door niemand geholpen werden. Ik werd er akelig van. Mensen (algemeen, ik vertrouw er op dat jij je hond(en) goed inschat Nikkass) zijn stekeblind voor wat hun hond ervaart in dergelijke sociale settings.
En dan het idee dat ze ondanks mijn aangeven dat dit soort sociale settings voor Oscar echt niet konden, ze hem er gewoon tussen zouden willen mikken. Dan ben je dus echt ziende blind en horende doof. Of zoals ze hier zeggen: een stoeptegel ::)
#3324147
Kaela schreef:En dat geldt natuurlijk voor heel veel honden.

In Beilen is een hondenspeeltuin. Die mag je niet voor jou alleen reserveren, iedereen heeft altijd toegang. Ik heb eens gemaild of ik er tegen betaling alleen gebruik van mocht maken. Dat kon niet, maar ik moest vooral gewoon komen en ik hoefde me heus geen zorgen te maken, het ging altijd goed. Nou, ik heb vele filmpjes bekeken en ik zag veelvuldig enorm veel stress, uitvallen, bullying, honden die achterna gezeten werden en door niemand geholpen werden. Ik werd er akelig van. Mensen (algemeen, ik vertrouw er op dat jij je hond(en) goed inschat Nikkass) zijn stekeblind voor wat hun hond ervaart in dergelijke sociale settings.
En dan het idee dat ze ondanks mijn aangeven dat dit soort sociale settings voor Oscar echt niet konden, ze hem er gewoon tussen zouden willen mikken. Dan ben je dus echt ziende blind en horende doof. Of zoals ze hier zeggen: een stoeptegel ::)
Klopt hoor , wij hebben in de wijk ook een omheind stuk voor de honden .
Toen Tessa nog leefde liep ik daar weleens langs met de wandelkar, ik keek ook mijn ogen weleens uit
Honden die zelf al in de remmen gingen als de baas het hek opende , en natuurlijk werd er dwang uitgeoefend .... want daar is het zo leuk voor Fikky
Honden die werden nagejaagd door een hele groep , en bij het hek gingen zitten .... baas ik wil hier weg
Maar natuurlijk had de baas daar geen oog voor , die liep alleen maar te kleppen (net als de rest )
Pups die er tussen worden gegooid , want dat is zo goed voor de socialisatie , erg fijn als er een hele kudde ongeleide projectielen op je af komen stormen
Oude honden die aan hun lot worden overgelaten , want daar kan ie ook wel snuffelen . En dan heb ik als baas tenminste een praatje . het is anders zo saai met die oude bes
Knokpartijen , honden die stijf staan van de stress en /of angst . Maar het moet allemaal kunnen , zeker om 17 uur . Dan lopen daar een 15 -20 honden .... en bazen . Maar om die tijd is het het gezelligst :-X
#3324150
Nou, dit dus. De keren dat ik hondeneigenaren tegen kom met alleen een beetje basis kennis over hondengedrag : die zijn al echt zeldzaam.

En mij gebeurd het niet maar ik was dus niet zo lang geleden getuigen dat een Malamute al lippen likkend, met de staart dusdanig gekruld over de rug dat het uiteinde in de rug stak, op een vreemde hond afstierde en deze direct op zijn rug klapte. Het andere hondje probeerde eerst te ontkomen maar dat lukte dus niet. Kijk, als ik zo'n knul in de verte aan zie komen ben ik al pleite maar goed, dat baasje van het andere hondje zag het niet aankomen (natuurlijk) maar als dat mijn hond was geweest die zo onheus bejegend werd, geloof mij: dan ben je als baas van Malamute niet blij. En ik heb echt een meer dan grote hekel aan de houding van die Malalmute baas die zoiets heeft "ja, dit doet mijn Malamute en dat ligt aan jouw hond". Rot op en houd je hond bij je. Overigens, of je nou in de Randstad woont of op de Noordpool.
#3324162
Ojee ik zie dat ik met mijn beetje kort door de bocht opmerking wat commotie heb losgemaakt :biggrin2:

Uiteraard Siberienne, is dit mijn ervaring en is het wat ik prettig vind (ik schrijf volgens mij ook gewoon dat ik dat vind hoor ;) )en hoeft dit niet voor iedereen te gelden. Juist de oertypes, met meestal aanleg voor jachtgedrag zou ik hier in het oosten ongeveer nergens durven loslaten. Want zelfs de losloopgebieden grenzen aan bossen vol wild. Terwijl ik in het Amsterdamse bos heel veel loslopende Husky's ken bijvoorbeeld (en zelfs elandhonden ed). Geen problemen met jachtgedrag en geen problemen met andere honden is wat ik daar heb ervaren.

Het andere uiterste zijn de al dan niet overvolle omheinde losloopveldjes. Voor mij bestaan die dingen niet eens, ik mijd ze. Ik ben namelijk een wandelaar en op zo'n miniveldje kun je alleen maar "hangen"
En dan komt er veel eerder gedoe tussen honden, als je niet door kunt lopen.
En zo'n speeltuin, waar de adrenaline om je oren vliegt, is wat mij betreft helemaal vragen om problemen.

Mijn ervaring, maar misschien heb ik gewoon op een unieke plek gewoond :) Is dat in Amsterdam/Amstelveen/Uithoorn/Mijdrecht (om maar even een regio te noemen) heel veel plekken zijn waar honden veilig los kunnen. En ja, als je een hond hebt waarmee je liefst andere honden vermijd, dan is dat daar niet altijd handig, dat is waar. (Hoewel mijn honden hier op die sporadische ontmoeting veel heftiger reageren, dan dat ze in een druk losloopgebied doen. Dan vinden ze de aanwezigheid van andere honden gewoon normaal). Maar dan zijn er ook nog genoeg plekken waar ze niet los mogen en waar je in alle rust met je aangelijnde hond kunt lopen.

Wil je je hond wel los laten lopen maar weinig honden tegen komen dan is het even uitzoeken wat de rustige tijdstippen zijn, en ben je in de Randstad vaak ook nog zo op het strand, waar rustige, overzichtelijke stukken te vinden zijn.
#3324197
Lizzy schreef:Nou, dit dus. De keren dat ik hondeneigenaren tegen kom met alleen een beetje basis kennis over hondengedrag : die zijn al echt zeldzaam.

En mij gebeurd het niet maar ik was dus niet zo lang geleden getuigen dat een Malamute al lippen likkend, met de staart dusdanig gekruld over de rug dat het uiteinde in de rug stak, op een vreemde hond afstierde en deze direct op zijn rug klapte. Het andere hondje probeerde eerst te ontkomen maar dat lukte dus niet. Kijk, als ik zo'n knul in de verte aan zie komen ben ik al pleite maar goed, dat baasje van het andere hondje zag het niet aankomen (natuurlijk) maar als dat mijn hond was geweest die zo onheus bejegend werd, geloof mij: dan ben je als baas van Malamute niet blij. En ik heb echt een meer dan grote hekel aan de houding van die Malalmute baas die zoiets heeft "ja, dit doet mijn Malamute en dat ligt aan jouw hond". Rot op en houd je hond bij je. Overigens, of je nou in de Randstad woont of op de Noordpool.
Dat klopt helaas :(
En dat vind ik een heel begrijpelijke reactie ;)
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door