Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door daanentous
#14402
Hallo,
Nou, dan maar meteen een tweede berichtje (net m'n eerste geplaatst bij "hond, medisch").
Ik heb een 12 jarige jeweetwel kater die al meer dan drie jaar chronische diarree heeft. De dierenarts(en) die ik met hem heb bezocht hebben geen idee ??? en ook de specialist kwam er na een biopt niet uit. Helaas ben ik me (te) laat gaan verdiepen in voer, ik kreeg natuurlijk wel steeds allerlei zakken dieetvoer van die "artsen" maar daar haalde Beer (gelukkig?) zijn neus voor op. Hij at altijd Iams  :P  En nu, sinds ongeveer 7 maanden carnibest. Nu weet ik dat dit de threat is voor het echte barf werk, maar ik wil dan ook graag iets weten over de eventuele toevoeging van knoflook. Ik heb begrepen dat knoflook een gunstig effect kan hebben op infecties en de spijsvertering.
Nu zullen jullie misschien zeggen: gewoon geven, maar mijn kat lijkt heel sterk op een ambtenaar van de keuringsdienst van waren die zijn werk wel heel serieus neemt. Knoflook zal hij dus echt niet zomaar eten. Ik heb al advies gevraagd aan Holistisch dierenarts
Tannetje koning, van natuurlijk voor dieren in A'dam en die zei dat  ik wel pilletjes kon geven. maar toen mijn moeder in de winkel cq praktijk kwam, (zij woont in A'dam en ik niet) en vroeg of ze ook knoflookpilletjes hadden zij die mw: "katten eten geen knoflook" nee M...:-X!!! Daarom wilde ik ook pilletjes!! Maar nu dan eindelijk mijn vraag! Kan ik dan gewone pilletjes voor mensen gebruiken? en hoevaak en hoelang kun je dat gebruiken. Of hebben pilletjes helemaal geen zin omdat alleen verse knoflook deze "geneeskrachtige" werking heeft? HELP, ik weet het niet meer!! Dus wie heeft er een gouden (zilver mag ook) tip voor mij? (even ter aanvulling, Beer krijgt nu ook Mi floran druppels van Tannetje en zij had een homeopatisch middel voor hem uitgezocht, maar daar reageerde hij zo heftig op dat ik daar in overleg mee ben gestopt).
Ik hoop dat iemand ons kan helpen.
THANX!!

Groetjes,
Daniëlle.
Gebruikersavatar
Door Sonja
#14404
Weet je wat mijn katten zojuist op hebben? Juist ja, verse knoflook!
Ik heb een GF-mix gemaakt van o.a. knoflook, wortel, sla en komkommer en daar wat van door hun rundertartaar heen geroerd. (De rest is naar de honden gegaan) Het is dan natuurlijk maar een klein beetje dat ze binnen krijgen, maar het gaat er bij die van mij vlotjes in, hoor. Het ruikt toch best sterk naar knoflook, maar ik heb niet de indruk dat ze er een hekel aan hebben.

Sonja
Door daanentous
#14405
Bedankt!
Ik ga het gewoon proberen, met heel veel vis erdoor ofzo.... (wel zonde van die vis als die L :-X het weer laat staan).

Daniëlle.
Door daanentous
#14407
Nou, het is redelijk gelukt. Wat sardientjes door de carnibest en toen was hij de knoflook helemaal vergeten geloof ik. Maar zonder die sardientjes werd het al wat lastiger. Ik doe er maar een klein beetje knoflook door en niet elke dag, maar hoeveel geven jullie?
Met de andere kat, die niet ziek is is het trouwens wel wat lastiger. Die wil absoluut geen carnibest eten en zelfs de sardientjes liet hij na  1 hapje aan zijn delicate neusje voorbij gaan. Knoflook over zijn brokjes wordt ook niets, dus daar moet ik nog wat op verzinnen.......

Groetjes,
Daniëlle.
Door sylvia
#14408
Nou, het is redelijk gelukt. Wat sardientjes door de carnibest en toen was hij de knoflook helemaal vergeten geloof ik. Maar zonder die sardientjes werd het al wat lastiger. Ik doe er maar een klein beetje knoflook door en niet elke dag, maar hoeveel geven jullie?
Met de andere kat, die niet ziek is is het trouwens wel wat lastiger. Die wil absoluut geen carnibest eten en zelfs de sardientjes liet hij na 1 hapje aan zijn delicate neusje voorbij gaan. Knoflook over zijn brokjes wordt ook niets, dus daar moet ik nog wat op verzinnen.......

Groetjes,
Daniëlle.
gewoon de brokjes weg halen,op een gegeven moment gaat hij wel eten,katten die altijd fabrieksvoer hebben gegeten zijn gewend aan geur en smaakstoffen.Wat je kan doen is zijn vlees even in de magnetron doen zodat het wat sterker gaat ruiken,dit steeds minder doen totdat hij het rauw eet.
Door daanentous
#14409
:P Had ik net een heel verhaal getypt, was ik niet ingelogged......ging ik posten, was alles weer weg :(
Nou ja, nog dan maar een keer.
Sylvia, bedankt voor je reactie, maar helaas is niet alles zo simpel als 't lijkt. Ten eerste krijgt Beer in overleg met zijn holistische dierenarts altijd kokend water over de carnibest omdat zijn darmen zo zijn aangetast dat ze rauw niet goed verdragen. (na bijna een half jaar proberen uiteraard). Dus als ik Roxy wel rauw zou voeren is dat weer slecht voor Beer (die natuurlijk nooit te beroerd is om de bak van zijn broertje leeg te eten als die iets laat staan) ik moet al 10 keer per dag de brokjes weg en terugzetten, maar die kun je tenminste fatsoenlijk bewaren. Als dat vlees een paar uurtjes uit de koelkast is kan je het alweer weggooien...
daarbij is het zo dat Roxy de carnibest niet helemaal niet eet, maar toen hij geen brokjes meer kreeg, at hij zo weinig C'best dat hij ging afvallen, wat ook weer niet de bedoeling was. Ik heb zelf de opl. dierenverz. in B'velt gedaan (waar ze je helaas veel te weinig over voeding hond en kat leren) en 4 jaar in de dierenbranche gewerk en ik hou dus echt niet van dat "trutten"met beesten. Ik ben de baas in huis en ik bepaal wel wat ze eten, maar met katten is dat soms gewoon niet haalbaar.
De brokjes die hij krijgt bevatten overigens geen geur- en smaakstoffen, dus daar zal het niet aan liggen. Het is gewoon een moeilijke eter en daar kan ik helaas niet zoveel tijd aan besteden omdat ik al genoeg tijd kwijt ben aan het dokteren met zijn zieke broertje. Dus als hij niet gezond wil eten, dan zoekt hij het, jammer maar waar, maar uit.
Desondanks bedank voor je advies, wat denk ik in een heleboel situaties wel opgaat!

Groetjes,
Daniëlle.
Door sylvia
#14410
das balen zeg,ja inderdaad als hij niet gezond wil dan maar niet he,die van mij eet het wel,maar nu hoorde ik dat hij buiten zijn 250gr carnibest per dag ,soms ook nog even de bakjes kattenvoer bij de achterburen leeg gaat eten  :-X rij ik 1 uur heen en 1 uur terug  om lekker gezond voer te halen,vreet hij hier achter blik en brok  :-X ???
Door sylvia
#14414
Ik wist het eerst ook niet, maar knoflook is erg slecht voor katten. Het kan de zgn. "heinz-bodies" bloedarmoede veroozaken! Niet geven dus!
hoi Christel dit nieuws is al veel langer bekend ,maar het veroorzaakt pas bloedarmoede ,niet alleen bij de kat maar ook bij de hond,bij een teveel.
dus als je niet teveel geeft kan het geen kwaad.
Door Janet
#14415
hoi Christel dit nieuws is al veel langer bekend ,maar het veroorzaakt pas bloedarmoede ,niet alleen bij de kat maar ook bij de hond,bij een teveel.
dus als je niet teveel geeft kan het geen kwaad.
Ok, de vraag voor de koelkast... wat is dan 'teveel' ???.
#14416
Ik zou mijn katten helemaal geen knoflook geven. Katten zijn er erg gevoelig voor.

Voor de geinteresseerden (helaas wel in het engels) hier een verhaaltje van de Yahoo! Feline-CRF Supportgroup:

Info over giftigheid van knoflook/uien voor katten en een aantal links naar artikelen over het onderwerp:
------------------------------------------------------------------------
After the last garlic discussions went on, I was contacted off List by someone who vehemently asserted that garlic and onion both contain disulfides, just not the SAME toxic disulfide. Although I've quoted Dr. Rebecca Remillard (certified veterinary nutritionist, ACVN) severaltimes on garlic toxicity, I took my correspondent's advice and contacted the ASPCAto ask specifically about the disulfide in question.
Interestingly, far from getting the "OK" on garlic that I was assured I would receive from my correspondent, the veterinary toxicology report, Poison Control Center sayscats are even MORE sensitive to garlic than are dogs.
I received permission from the ASCPA to post their responses in full to three cat Lists. There's a lot of info here, so if interested, put on your reading glasses!
I've organized the correspondence in the order it occurred: 11/6/2001 -0500, I wrote to the National Animal Poison Control Centerfrom the ASPCA website:’'s the story???Thank you very much,Claire Powell>The response:’'s body weight) determines whether or not a problem is likely.
I personally think that the disadvantages outweigh the advantages of garlic use in small animals.
However, the likelihood for toxicity depends on thedose and frequency of ingestion. In cases of toxicity, there can be serious signs similar to those of onion toxicity. It is possible that certain animals may be more sensitive to the effects of garlic than other animals, so it would likely be somewhat difficult to determine what dose is safe.
A person who is interested in using garlic in their small animal may want to contact a veterinarian who recommends these types of treatments. For more information, check out HREF="http://www.apcc.aspca.org/vettech
/aug 01.htm">httpHREF="http://www.ap cc.asp\ ca.org/vettech/aug01.htm">
http://.apcc.aspca.org/vet tech/aug01.htm

Mindy G. Bough, CVTASPCA Pet Nutrition and Science Advisory Service HREF="http://www.apcc.aspca.org/nutrit ion.htm">http://www.apcc.aspca. org/nutrition.htm
1-866-816-4804
In a follow up, I asked:’'s Beppo>
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Re trieve&db=PubMed
&list_uids=11 108195&dopt=Abstract
This abstract addresses garlic administration in dogs. Keep in mind that cats are even more sensitive than dogs. Feline hemoglobin dissociates 10X more readily than other species. You have our permission to post my response elsewhere as long as thetext is not altered and the credit remains with the ASPCA Animal Poison Control Center including phone number and web url.
You may have some difficulty reaching our site for the next day or two (technical difficulties).
An option for reaching the site immediately is go to www. aspca.org, then click on Animal Poison Control.ASPCA Animal Poison Control Center
1-888-426-4435 www.napcc.aspca.org
Mindy G. Bough, CVTASPCA Pet Nutrition and Science Advisory Service http ://www.apcc.aspca.org/nutrition .htm
1-866-816-4804

 
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door