Hier kun je artikelen/informatie over BARF en/of versvlees posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie!

Moderator: Charlie Angel

Door Lizzy
#14190
Omdat het leuker is! JA! Het is leuker. Voor de hond.

Er zijn natuurlijk 100 redenen waarom vers en rauw vlees beter is voor honden dan brokken. Buiten dat het gezonder is enzo, is er nog een belangrijk aspect.

Het is leuker en het is lekkerder voor de hond.

Er wordt wel eens gezegd "een hond heeft geen behoefte aan afwisseling en dus kunt u uw hond het beste iedere dag lekkere droge brokjes geven".

OH? Is dat zo?

Heeft deze mevrouw of meneer dat zelf aan de hond gevraagd? Nou, vraag het maar eens aan je eigen hond! Laat de hond eens kiezen tussen een bak smakeloze en gortdroge brokjes en een bak heerlijk vers en rauw en sappig vlees! Of een bak met rauwe sardientjes in groentepuree met huttekase. Of een lap pens!

Zal de hond de brokjes kiezen?

Waar geef je zelf de voorkeur aan? Aan drie keer per dag een bak met cornflakes met melk, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar? Of 's morgens een bakje fruit en 's middags een boterhammetje met kaas en tomaat en 's avonds een aardappeltje met verse groente en een biefstukje (of vegetarische hamburger)?

Waarom heeft de hond dit recht niet en een mens wel?

Het lijkt misschien een onbelangrijke reden...., maar, je zal maar hond wezen... Misschien denk je nu "Ja, maar een hond is een hond en een mens is een mens". Dat is waar ja. Maar maakt dat dat de hond geen recht heeft op lekker eten? Op natuurlijk voedsel? Of wat lol in zijn leven?

Nog steeds geen belangrijke reden misschien...? Die lol en die gein en die lekkere smaak? Voor de hond?

Doe het dan voor jezelf! Want, ik vind het toch een heel prettig, grappig en fijn gezicht wanneer ik mijn honden aan een lap pens zie sjorren. Of hun bak vlees of vis met groentemix zie oppeuzelen met een blik "ohhh, wat is dit heerlijk......!". Je kunt pas zien dat een hond een echte carnivoor is wanneer je hem aan vlees ziet rukken en trekken. Wanneer je hem aan een groot en zacht (en rauw!) vleesbot ziet kluiven, sleuren en scheuren!

Ja pas dan, dan zie je eigenlijk wat voor dier je in huis hebt gehaald! Een vleeseter....
Laatst gewijzigd door Lizzy op ma 02 feb 2009, 14:10, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#1167295
Sommige mensen denken dat brokken gezond zijn. Het gezondste voer dat er bestaat. Want, de dierenarts zegt het. De dierenwinkel zegt het. De reclame zegt het.

Maar is het ook zo? Wat is er mis met brokken?

Wat zit er in brokken? Nou, in de meeste brokken zit 4% vlees. Als je mazzel hebt, 20% vlees (bedenk hier dus dat een hond een carnivoor is). Wat voor vlees zit er in? Biefstuk? Kipfilet? Nee... Helaas bevatten de meeste brokken afval. Dingen die niemand meer wil eten. Kippenkarkassen, kippenkoppen, kippenveren, kippenpoten (niet de dijen, maar de klauwen). Of, afval van het rund of lam. DIE delen die wij niet meer moeten. Als deze delen erin zitten, dan heb je mazzel. Het kan nOg erger....

In sommige landen gaan ze namelijk verder: daar zitten de afgekeurde dieren in die niet meer verkocht mogen worden voor menselijke consumptie. Dieren die op het boerenerf (door onduidelijke oorzaak) gestorven zijn. Dieren die afgekeurd zijn omdat er gezwellen in zitten. Of vreemde ziektes... Deze dieren worden opgehaald en gaan naar de destructie en vervolgens komt het in de hondenbrok.

Daarnaast zit er in brokken veel graan. Graan is een voedingsmiddel dat niet/nauwelijks voor komt in de natuurlijke voeding van de hond. Wel in de brok. In grote hoeveelheden. Er zitten geen prachtige tarwe of rijstkorrels in de brok. Nee, het bevat het afval. Dat wat wij niet meer lusten/eten/mogen eten. Maar, graan is een goedkope energie leverancier en daarom zit het in de brok.... En dan te bedenken dat de hond een carnivoor is... Granen, in deze hoeveelheden, veroorzaken bij de hond: schimmels, gisten (op huid en in de darm), darm en maag problemen en huid problemen.

In de meeste brokken zit ook vulmiddel. En bindmiddel. Niet omdat dit gezond is voor de hond, maar omdat men brokjes moet kunnen persen van afval. Het mag niet uit elkaar vallen, dus stoppen ze er bind en vulmiddel in. Dit is niet gezond en belast het lichaam van de hond.

In alle brokken zitten antioxydanten. Dit is om tegen te gaan dat de vetten in de brok ranzig worden. Als je geluk hebt, gebruikt de fabrikant natuurlijke antioxydanten zoals vitamine E en C. Als je pech hebt, dan gebruiken ze chemische antioxydanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat of andere rommel. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren. Veel van deze middelen zijn verboden in humane voeding. Andere middelen zijn verboden in voeding voor baby's en kleuters. Waarom mogen ze dan wel aan de pup of hond gevoerd worden? Ik moet je het antwoord schuldig blijven.... Een ding is zeker: deze chemische antioxydanten zijn zeer ongezond en zelfs uiterst schadelijk. Ze worden ervan verdacht dat ze bijv. kanker veroorzaken.

In sommige brokken zitten kleurstoffen en smaakstoffen/geurstoffen. Waarom kleurstoffen? Een hond is praktisch kleurenblind! Om jou en mij te laten geloven dat er vlees in de brokken zit... Vandaar die mooie, rode kleur... Veelal gebruikt men geroest ijzer om de brok zo'n mooie kleur te geven. Of dit gezond is voor de hond? Dat valt te betwijfelen... Waarom smaakstoffen? Omdat sommige honden deze specifieke brok niet eet. Gewoon, omdat hij het smerig vindt. Smaakstoffen/geurstoffen zorgen ervoor dat de hond de brokken wel eet. Of het gezond is, dat valt zeer te betwijfelen. Het belast namelijk de lever en nieren.

Maar brokken bevatten ook vitamine! Ja. En daar heeft men een goede reden voor! Want, een brok bevat uitsluitend doodgekookte voedingsmiddelen. Het vlees wordt op 80 tot 180 graden verhit voor 20 tot 120 minuten. De granen nog langer. Geen enkele vitamine overleeft dit avontuur! Dus, moet men achteraf, na verhitting, de vitamines aanvullen. Een soort multivitamine pil toevoegen. Anders gaat de hond dood. Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces. Alle goede bacterieen en enzymen worden ook door het koken vernietigd. Vandaar dat de meeste honden, op dit steriele voer, darm/maag problemen zullen ontwikkelen.

Naar mijn mening is een brok dus, welk merk je ook kiest, ongezond. Heel ongezond of ongezond. Er zijn dus merken die geen chemische antioxydanten, conserveringsmiddelen (om schimmelgroei tegen te gaan) en geur, kleur en smaakstoffen bevatten. Deze zijn beter dan de merken die dit wel gebruiken. Er zijn merken die geen afgekeurde dieren gebruiken. Deze zijn dus beter dan de merken die dit wel gebruiken. Maar, het is en blijft een brok. Een doodgekookte brok.

© 2003 Door: Lizzy Plat-Coelers
Door Lizzy
#1167300
Als brokken dan niet gezond zijn, wat is dan wel gezond?

Simpel: vers en rauw vlees. Een voeding die voor 70% tot 75% bestaat uit producten van dierlijke oorsprong. Dat is: botten (al dan niet gemalen), spiervlees, orgaanvlees, beetje groente of maaginhoud, beetje granen, beetje olie en vetten, beetje eieren, beetje granen, beetje van alles en nog wat. Afhankelijk van of men kant-en-klaar koopt of zelf samenstelt.

De reden waarom vers en rauw vlees gezond is voor de hond (zelfsamengesteld of kant-en-klaar):

1)Vers/rauw vlees bevat goede bacterieen en enzymen die de hond nodig heeft voor een sterke darmflora.

2)Vers/rauw vlees bevat natuurlijke vitamines en mineralen (goede versvleesvoer producenten voegen niet veel vitamines toe - alleen DIE vitamines die minder voorkomen in de natuurlijke producten door te intensieve landbouw en veeteelt). Natuurlijke vitamines en mineralen worden beter opgenomen door de lichaam van de hond.

3)Het bevat geen antioxydanten/conserveringsmiddelen omdat het bewaard wordt in de vriezer (en het vriezen "conserveert" de voeding op een natuurlijke manier) of het wordt direct vers gegeven.

4)Het bevat geen geur/kleur en smaakstoffen. Gewoon, omdat dit niet nodig is. Het is al lekker van zichzelf.

5)Het bevat voor het grootste deel producten van dierlijke oorsprong (de goede kant-en-klaar merken dus ook!).

6)Vers en rauw vlees bevat geen bind/vulmiddelen.

Doordat vers en rauw vlees (zelf samengesteld of kant-en-klaar) de goede bacterieen bevat en natuurlijke vitamines en mineralen en omdat het geen onnatuurlijk en belastende stoffen bevat, zal een hond gezonder leven. De hond zal:

1)Een mooiere huid en vacht hebben.

2)Beter functionerende organen hebben.

3)Mooiere en schonere tanden hebben (brokken en blikvoeding blijft aan het gebit plakken en veroorzaakt dus schade aan gebit en tandvlees en dus schade aan de gezondheid van de hond).

4)Meer energie hebben of juist rustiger worden doordat hij goed in zijn vel zit.

5)Langer leven.

6)Gelukkiger leven. Want, het is zo lollig en heerlijk voor de hond om vers en rauw vlees te eten.

7)Een stabiele ontlasting hebben (misschien niet in de periode van overschakelen).

8 ) Een stevigere ontlasting hebben.

9)Een minder stinkende ontlasting hebben (geen ballast stoffen)

10)Minder ontlasting hebben (minder ballast stoffen om uit te scheiden).

11)Geen problemen meer hebben van de anaalklieren, juist door de stevige ontlasting die gelijkmatig is.

12)Minder problemen hebben met de blaas en nieren zoals blaas/nierstenen (door een juiste pH waarde en goede balans).

13)Beter/langzamer groeien, zonder skelet problemen.

14)De acceptatie van vers en rauw vlees is vele malen hoger dan die van andere voedingen. Dus, geen gedonder meer met honden die weigeren te eten!

En zo kan ik nog wel even doorgaan... De lijst is al lang en kan nog langer!

Al met al: verse en rauwe voeding is beter. En ja, het is duurder. Tenminste, mogelijk duurder. Zeker wanneer je het vergelijkt met supermarkt brokken. Maar, daar in tegen spaar je veel dierenarts kosten uit! En, je bespaart jezelf en je hond een hoop ellende.... Om een hond een zo goed mogelijke start te geven, is het dus essentieel om rauwe en verse voeding aan de hond te geven. OOK aan de pup! Bijvoorkeur worden honden al bij de fokker groot gebracht op vers/rauw vlees. Deze honden hebben, in vergelijk met brok-honden, een grote voorsprong op hun brok-etende vriendjes. 
 Terug naar “Bibliotheek BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door