Hier kun je artikelen/informatie over BARF en/of versvlees posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie!

Moderator: Charlie Angel

#14186
Honden overzetten van brokken naar BARF kan. Het is helemaal niet onmogelijk. Maar, wees behoedzaam met het geven van vleesbotten! Een hond die een levenlang brokken gegeten heeft, heeft vaak moeite met de vertering van bot. De reden daarvoor is dat het maagzuur van een brokken-hond een hoge pH waarde heeft (en de maag en darmen lui zijn geworden). Om bot te verteren heeft de hond een krachtige spijsverteringssysteem nodig. Lees "honden en het eten van botten" in de barfplaats bibliotheek.

Honden die een dermate gevoelig spijsverteringssysteem hebben en al aan de diarree gaan wanneer ze iets nieuws ruiken en een week aan de diarree gaan als je ze 1 schijfje Rodi geeft: die hebben een andere manier van overschakelen nodig dan honden die veel kunnen hebben en nooit aan de diarree zijn. Of daar ergens tussen in zitten.

Honden met een normaal spijsverteringssysteem: schakel deze honden gewoon direct over maar geef de eerste week alleen kippen en eendennekken en kwartelkarkasjes. Dat is heel zacht bot. Als dit goed verteerd wordt, kun je vleesbotten gaan geven zoals kipkarkas, parelhoenkarkas, konijn, eend, etc. De vleesbotten van kleinere dieren dus. Wanneer dit 100% goed verteerd wordt, schakel dan pas over op vleesbotten van grotere (jonge!) dieren zoals geitenribben en lamsribben. Haast je niet, zorg dat je hond het eerst 100% goed doet op de vleesbotten van kleinere dieren.

Honden met een gevoelig spijsverteringssysteem: Begin de eerste week met alleen kippennekken (goed platgeslagen), vlees, orgaanvlees en een klein beetje groentemix. Wees ervan bewust dat orgaanvlees (dus ook pens) in de regel nogal laxeert. Dus, geef de eerste twee bijv. 2 keer een klein frutje hart en een klein frutje pens. Verdeeld over 2 dagen. Geef dus de eerste weken niet direct 15% of 20% orgaanvlees, maar bouw dat rustig op. Weet ook dat vet vlees vaker diarree geeft dan mager vlees. Dus geef de eerste week geen geitenvlees, eend, gans, lam en vette vis. Maar geef bijvoorbeeld kip, rundvlees en kalkoenvlees.

Geef de week erop bijv. kippenvleugels (en knip deze goed in of sla ze goed plat) met groentemix en vlees en orgaanvlees. Geef de week daarop bijv. kwarteltjes (heel of de karkasjes) met vlees en orgaanvlees. Als het goed gaat, introduceer parelhoenkarkas. En geef dat met vlees/orgaanvlees. Als dat allemaal goed gaat, kun je rustig een keer eendennekken (vetter) introduceren. Kijk hoe dat gaat. Als dat goed gaat, introduceer lams/geitenvlees. Geef niet direct 1 hele maaltijd met vet geitenvlees maar geef bijv. kippennekken (ofzo) met wat geitenvlees. Kijk naar je hond. Laat je hond bepalen hoe snel je nieuwe dingen kunt introduceren of hoe snel je kunt gaan. Als bovenstaande nog te snel is voor je hond, ga terug naar het begin en bouw nog langzamer op. Het is helemaal niet erg om je hond 2 maanden lang niet alles te geven dat je hem zou willen geven en hem een beperkt menu geeft. Zo snel loopt je hond geen tekorten op!

Pas wanneer je hond allerlei verschillende vleesbotten van kleine dieren eet en daar 0% problemen mee heeft, dan kun je eens wat zachte lams of geitenribben gaan geven. Een aardige test of ribben hard of zacht zijn (en dus geschikt of ongeschikt): ribben die je gemakkelijk met een snoeischaar kunt knippen: die zijn zacht en geven in de regel geen problemen bij de hond. Ribben die je niet kunt knippen met de snoeischaar: die zijn dus hard. Je geeft ze niet of je geeft ze alleen aan zeer ervaren honden (je moet weten dat deze harde ribben soms niet goed verteren en dus geef je ze op eigen risico).

Honden met een extreem gevoelig spijsverteringssysteem: voor deze honden kan het handig zijn om eerst over te schakelen naar gemalen vlees en orgaanvlees en vleesbot dat je de eerste dagen overgiet met gekookt water. Daarna af laat koelen en bestrooit met probiotica. Lees verder in dit topic: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 790.0.html. En wanneer je hond het eindelijk helemaal goed doet op de gemalen vlees, ga dan langzaam hele vleesbotten, stukken vlees en orgaanvlees introduceren. Geef ook een kleine hoeveelheid groentemix. Begin niet gelijk met 10% of 15% van het totaal maar eerder met een klein eet-lepeltje. Geef natuurlijk niet direct geitenribben! Maar begin eerst met hele kippennekken (niet meer platgeslagen). En kijk hoe dat gaat. Als dat goed gaat, ga dan verder met overschakelen zoals omschreven in "honden met een gevoelig spijsverteringssysteem".
Laatst gewijzigd door Lizzy op zo 16 aug 2009, 09:52, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door