Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3428520
Ik ben al even onderweg met Doutze, helaas zijn de zorgen nog niet minder geworden..
Waarschijnlijk hebben jullie e.e.a. nog niet meegekregen dus ik zal even vanaf het begin beginnen, dat is voor het volledige beeld wel zo fijn.
Sorry voor het lange verhaal.

Waarschijnlijk spelen haar problemen al een hele tijd, maar omdat ze steeds maar enkele meters heel langzaam en met zichtbare tegenzin liep om daarna weer gewoon soepeltjes de rest van de wandeling door te dartelen dacht ik eerst aan een gedragsprobleem, omgevings-trigger of andere meer psychische oorzaken.
Doutze kan behoorlijk autistisch overkomen en heeft zo haar bijzonderheden dus ik noemde dat "spoken zien".
Bij agility waren er geen problemen of aanwijzingen dat iets niet goed zou gaan, ze stoeit gewoon met Aismee, racet rustig de geluidswal 100x op en neer achter Aismee aan.. Dus in eerste instantie sloten wij medische oorzaken redelijk uit.
Wel voor de zekerheid bij een fysio na laten kijken (een andere dan ik meestal heen ga want die was op vakantie). Niets aan de hand.

Maar de momenten waarop ze "spoken zag" werden steeds meer, het gestoei minder, de geluidswal werd beperkter en uiteindelijk deed ze hooguit nog 1 sprint.. Agility trainen wil ze nog steeds graag, zonder enige moeite zo op het oog.

Lange wandelingen werden geen doen meer, ze wilde niet lopen.. ze vond het echt niet meer leuk, en ook de gewone vaste rondjes gingen steeds moeizamer. Ze loopt dan in telgang, heel depri, lage houding en heeel, heeeel langzaam.
Dus naar de DA voor een grondig onderzoek met röntgenfoto's en bloedonderzoek.

De DA vond de foto's niet heel schokkend, bloed was goed alleen fosfor te laag. (daarom toen ook hier haar menu even laten beoordelen)
Omdat hij niet zeker was zijn de foto's doorgestuurd naar een specialist in het beoordelen van foto's.
Doutze kreeg toen eigenlijk als gok, op mijn verzoek, een standaard pijnstiller/ontstekingsremmer mee. Voor een weekje, om te zien wat dat deed.
Er ging een wereld voor Doutze open, ze werd weer vrolijker en het lopen ging zoveel beter. Gaandeweg liep ze weer beter en beter, staart kwispelde weer fier boven haar rug. Helaas waren vooral de langere wandelingen nog steeds wat te veel en liet ze af en toe weer gedurende enkele meters dezelfde langzame telgang zien. Maar echt veel en veel minder dan zonder de pijnstiller.
Medische oorzaak was voor mij hiermee wel bevestigd. De arme schat.

De specialist zag wel degelijk problemen in haar rug, vooral ter hoogte van haar bekken in de zenuwbaan. Hij adviseerde een CT scan.
Mijn standaard pijnstiller was op dus weer naar DA die gezien het oordeel van de specialist nu voor 2 weken Gabapentine voor heeft geschreven. Dit zou beter passen bij zenuwpijn.

Donderdag de 24e heeft ze hier de 1e dosis van gehad.
Helaas doet het nog niet veel voor haar en ben ik qua klachten weer zo'n beetje terug bij af...

Maandag de 28e heeft ze een afspraak bij de fysio waar ik normaal gesproken heen ga en waar ik veel vertrouwen in heb.
Dinsdag een belafspraak met haar normale DA.
Donderdag 8 juli staat de CT scan gepland.

Tot we een uitslag hebben van de CT scan is het gissen naar wat het beste is voor mijn meisje.

Ik begreep dat Gabapentine tijd nodig heeft om als pijnstiller zijn werk te kunnen doen, dus ik hoop maar dat we binnenkort die werking gaan zien.. Nu kan ze nog geen 15 minuten wandelen zonder pijn.
Voor een jonge hond natuurlijk heel frustrerend. Ze wordt volgende week pas 4...

Mocht je ervaring hebben met gabapentine als pijnstiller hoor ik graag je ervaringen en hoe snel je merkte dat het werkte.
Ze wordt er nu vooral heel relaxed van, op zich ook wel fijn, maar voor haar lopen doet het momenteel niets merkbaar..

Karen
Laatst gewijzigd door Kromfohrlanders op wo 17 nov 2021, 14:52, 2 keer totaal gewijzigd.
#3428526
Ik heb zelf geen ervaring met het middel. Ik weet wel dat bij de meeste honden de dosering moet worden opgebouwd. En het duurt even voordat de pijnstillende werking inkickt. Als het ook echt zenuwpijn is. Zou dat het geval zijn, zou ze dan zo relatief goed op gewone pijnstillers hebben gereageerd?
#3428527
Omdat de rug/heupen e.d. op de foto verder goed waren en er alleen oneffenheden in de ruimte van de zenuwbaan zichtbaar leek te zijn gaat onze huidige DA uit van zenuwpijn.

De gewone pijnstiller (Carporal) werkte vrij snel en voor zo'n 90% denk ik. Ze knapte daar echt enorm van op. maar was niet helemaal pijnvrij. Daarom leek onze DA Gabapentine beter.
Maar heb ook het idee dat hij dit soort cases niet eerder heeft meegemaakt en zelf zien zij het probleem niet op de foto's dus weet ook niet hoe serieus hij de problemen echt neemt. Dat dit middel een poosje nodig heeft om als pijnstiller zijn werk te kunnen doen heeft hij me niet verteld.. Daar ga ik nog een hartig woordje over praten denk ik. Vindt dat toch best belangrijke info.

We weten nu gewoon nog niet wat er aan de hand is... Een diagnose heeft ze nog niet.
Ik zie vooral een hond die voor een groot deel van de wandelingen loopt alsof ze 14 is..
Het lastige is dat dit niet de hele wandeling is. De 1e meters gaan prima en tussen het geslenter (in telgang) door lijkt ze als een zonnetje te lopen. Heel bijzonder vindt ik dat.

Karen
#3428529
Gabapentine is oorspronkelijk een anti-epilepticum die de laatste 15-20 jaar in de humane geneeskunde ook wordt voorgeschreven bij chronische perifere neuropathische pijn (de oorzaak bevindt zich buiten het centrale zenuwstelsel, i.e. grofweg buiten de schedel en de wervelkolom. Het is een middel dat in een week tijd qua dosering wordt opgebouwd.

En het heeft -zeker in het begin- wel wat bijwerkingen.

Ik snap niet zo goed waarom de DA dit middel voorschrijft terwijl de oorzaak van haar klachten nog niet eens helder is. Tot aan de CT-scan zou continueren van de Carporal, evt. in combinatie met een maagbeschermer wellicht een betere optie zijn geweest, al weet ik natuurlijk niet of de indicatie voor toediening van gaba bij honden dezelfde is als bij mensen.
#3428530
Mijn teckel heeft Gabapentine gekregen bij rugpijn, die niet acuut ontstond maar wel snel verergerde. Het hielp niet afdoende, ook niet toen de dosering verhoogd werd. Bijwerkingen waren er niet. In combinatie met andere pijnmedicatie was de pijn enigszins onder contrôle te krijgen. Uiteindelijk is ze met groot succes door een orthomanuele arts behandeld en binnen een week is alle pijnmedicatie afgebouwd.
#3428531
Bijzonder.. over opbouwen is mij ook niets verteld. Doutze heeft gewoon 1 capsule per dag voorgeschreven gekregen... (100 mg).
Bijwerkingen ben ik wel voor gewaarschuwd en die heb ik in milde mate ook wel gezien. Vooral de 1e uren nadat ze het heeft gehad is ze super relaxed en staat ze ook niet super stevig op haar poten. Die uren gaat ze slapen.
Op zich niet dusdanig dat ik me er zorgen over maak ook omdat het past bij waar de DA voor gewaarschuwd heeft.

Als het nou iets voor haar pijn doet hoor je me er verder niet over klagen.
Terug naar DA voor Carporal maar denk ik.
Ik wil haar voor nu vooral zoveel mogelijk pijnvrij hebben zodat ze de tijd tot we een CT hebben gemaakt een beetje doorkomen...
#3428538
Heb je al eens aan een osteopaat gedacht ?
Die hebben weer een geheel andere invalshoek

Ik ben zelf ook eens behandeld , ik dacht last van zenuwpijn in mn hoofd te hebben
Dat werd mij regulier ook verteld
Maar het kwam dus vanuit mijn darm , een enorme blokkade

Thara is,momenteel ook onder behandeling van een osteopaat . Ook vage klachten
Ze leek soms ook wel 14 , sloom . Leek geen plezier meer te hebben in wandelen
Ik zag zelf geen bijzonderheden zoals manken . Maar bij haar zit het dus in overgangsgebied hals schouder . Ze heeft lange tijd gecompenseerd en daardoor zaten Ribbengebied en rug ook vast . Dat is nu weer in orde . Maar het hals schoudergebied nog niet

Zo ging ik met een vorige hond eerst naar de fysio op advies d.a . Het schoot niet op . Ik zag net na behandeling kortstondig resultaat . Uiteindelijk naar de osteopaat en daar boekten we resultaat in combinatie met acupunctuur . Ook volledige zenuwbeknelling in rug en nek . Betreffende hond moest wel 4 x per jaar terugkomen controle . Maar zo bleef het wel goed gaan
Dit ging wel om een herplaatser die zeer hardhandig was aangepakt
#3428542
Osteopaat heb ik zeker ook in gedachten, zat ik wel aan te denken i.p.v. Fysio.
Maar Karin ken ik en die heeft best veel opties qua behandeling. Dus nu eerst toch voor haar gekozen.

Doutze heeft al haar hele leven spontaan optrekkende achterpoten, dat noemde Karin ook al neurologisch dus op zich vindt ik problemen in de baan waar ook de zenuwen e.d. doorheen lopen wel logisch... (lijkt een beetje op patella huppeltje, maar dan zonder schoppen. Is uiteraard al naar gekeken, ook nu weer bij de foto's is het meegenomen en zelfs onder verdoving is er geen beweging in haar knieschijven te krijgen)

Mochten we nou niets wijzer worden ga ik zeker door voor een Osteopaat.
Wellicht nog aanbevelingen wie ik dan (liefst in Friesland) daarvoor moet hebben?

Karen
#3428543
Kromfohrlanders schreef: za 26 jun 2021, 15:21 Bijzonder.. over opbouwen is mij ook niets verteld. Doutze heeft gewoon 1 capsule per dag voorgeschreven gekregen... (100 mg).
Bijwerkingen ben ik wel voor gewaarschuwd en die heb ik in milde mate ook wel gezien. Vooral de 1e uren nadat ze het heeft gehad is ze super relaxed en staat ze ook niet super stevig op haar poten. Die uren gaat ze slapen.
Op zich niet dusdanig dat ik me er zorgen over maak ook omdat het past bij waar de DA voor gewaarschuwd heeft.

Als het nou iets voor haar pijn doet hoor je me er verder niet over klagen.
Terug naar DA voor Carporal maar denk ik.
Ik wil haar voor nu vooral zoveel mogelijk pijnvrij hebben zodat ze de tijd tot we een CT hebben gemaakt een beetje doorkomen...
Mijn hond van 6,5 kg kreeg ook 1 maal daags 1 capsule 100 mg. Omdat het onvoldoende hielp mocht ze 3 maal daags 1/2 capsule. Misschien krijgt je hond een te lage dosering?
#3428552
Kromfohrlanders schreef: za 26 jun 2021, 15:21 Bijzonder.. over opbouwen is mij ook niets verteld. Doutze heeft gewoon 1 capsule per dag voorgeschreven gekregen... (100 mg).
Bijwerkingen ben ik wel voor gewaarschuwd en die heb ik in milde mate ook wel gezien. Vooral de 1e uren nadat ze het heeft gehad is ze super relaxed en staat ze ook niet super stevig op haar poten. Die uren gaat ze slapen.
Op zich niet dusdanig dat ik me er zorgen over maak ook omdat het past bij waar de DA voor gewaarschuwd heeft.

Als het nou iets voor haar pijn doet hoor je me er verder niet over klagen.
Terug naar DA voor Carporal maar denk ik.
Ik wil haar voor nu vooral zoveel mogelijk pijnvrij hebben zodat ze de tijd tot we een CT hebben gemaakt een beetje doorkomen...
Ik denk dat je vooral even goed met je DA moet bespreken waarom ze dit middel heeft voorgeschreven en vragen of bij dieren dezelfde indicaties gelden als bij mensen. Zelfde geldt voor evt. opbouwen/afbouwen. Ik ben alleen maar bekend met het middel bij mensen. Dat zijn ook zoogdieren, maar het gebruik bij honden kan dus anders zijn.
#3428723
Gisteravond naar Karin Baas, fysiotherapeut, geweest.
Wat ben ik blij dat ik naar Karin ben gegaan.

Ze zag meteen dat Doutze links veel meer bespiering heeft dan rechts. En hoewel Doutze haar "bejaardeloopje" daar natuurlijk niet heeft laten zien was het haar wel duidelijk dat er iets niet goed zat.

Onderzoek op de behandeltafel maakte duidelijk dat het SI gewricht volledig op slot zat, met name rechts.
Linker achterpoot mocht ze wel naar achter strekken, maar de rechter eigenlijk niet. Vond Doutze echt niet grappig.
Karin heeft e.e.a. zoveel mogelijk los gemaakt, daarna mocht Doutze weer wat gaan lopen. Deed ze gelukkig al beter.
Daarna in de aquatrainer.. arme Doutze.. dit is zo niet haar ding, daar wordt je namelijk nat van....

De aqua trainer liet goed zien hoe onstabiel ze loopt en ze ontziet haar rechter achterpoot zo veel mogelijk. Zelfs ondersteund door water zakte ze steeds lichtjes door de linkerpoot omdat de rechter poot niet lekker mee wil komen.

De conclusie van Karin is dat de bespiering rondom de SI gewrichten niet lekker zaten en er is zeer waarschijnlijk een probleem, kneuzing, scheurtje iets in de Iliopsoas, een belangrijke spier wat bij haar bekken en lies loopt.

Die spier lijkt momenteel wat te kort en dat is zeer waarschijnlijk de oorzaak van alle ellende.
Daar past haar beeld en het langzaam steeds erger wordende beeld heel goed bij. Logischerwijs is dit het gevolg van een glijpartij of ergens verkeerd gestuiterd, uitgegleden, ongelukkig terecht gekomen tijdens een stoeipartij..
Dat zal dan al 2 jaar geleden moeten zijn gebeurd en hoewel ik me dat echt niet meer kan herinneren kan dat natuurlijk prima zijn met mijn stuiterballetje.

En omdat het toen niet is herkend heeft de kwaal zich langzaam maar zeker tot dit niveau ontwikkeld.
Voorlopig dus nog ff geen CT scan, want dit soort weke delen/spieren e.d. ga je daar niet op zien. En voor het "gewoon zeker weten" is zo'n scan me toch wel wat te duur...

Nu de grootste uitdaging, Doutze mag voorlopig niet meer springen, 4 poten op de grond houden... Dat is vooral binnenshuis een uitdaging.
Regelmatig korte wandelingen waarbij ik binnen haar grenzen blijf, dus echt korte rustige wandelingen en voorkomen dat ze e.e.a. weer overbelast.

Dagelijks rek en strek oefeningen waarbij ik ga proberen die spier stukje bij beetje weer langer te maken.
En dan volgende week weer terug komen en dan gaan we verder kijken.

Logisch dus dat een medicijn wat zenuwpijn moet verhelpen niets doet, en normale pijnstillers wel.
Die hoeft ze dus voorlopig ook niet meer want ik moet kunnen zien wanneer ik te veel van haar vraag en dat is met pijnbestrijding natuurlijk lastig.

Zo opgelucht dat ik nu antwoorden heb, en een plan om haar weer klachtenvrij te krijgen.
Nu ff doorbijten en waarschijnlijk nog de nodige keren in de aquatrainer maar dan kan ze daarna weer pijnvrij stuiteren. :-)

Karen
#3428736
Wat enorm fijn dat de waarschijnlijke oorzaak is gevonden en je kan gaan werken aan herstel! Sterkte met haar zo rustig mogelijk houden.

Qua springen in huis weet ik niet of ze een bench gewend is maar in een bench kan ze natuurlijk niet ongecontroleerd op dingen springen. Geen idee in hoeverre daar een (gedeeltelijke) oplossing in kan zitten? Of een stuk in huis zonder obstakels afzetten met puppy panelen?
#3428739
Lizzy schreef: di 29 jun 2021, 09:56 Zo wow, dit geeft met recht een hoop antwoorden op je vragen! Dit is fijn zeg! Dit gaat gewoon helemaal goed komen :-*. Wat een goeie fysio trouwens!
Ja, de verklaring zoals Karin die geeft vond ik heel logisch en passend bij wat ik merk en zie.
Karin Baas is echt een goede fysio, met veel ervaring en kennis van het hondenlichaam. Doutze laat zich door haar ook goed behandelen, geloof niet dat ze vriendjes zijn maar ze laat wel alles gewoon toe. Dat is wel fijn want niet iedereen kan zomaar in de buurt van mijn Draakje komen. Ze vind veel mensen super eng.

Zo blij dat ik Doutze door haar na heb laten kijken.

Vandaag begonnen de honden om en om uit te laten want mijn senior van 10 vindt die hele korte blokjes om toch echt te kort.. Met haar ga ik me weer voorbereiden op de wedstrijden agility en dus veel quality time voor haar.
En Doutze krijgt haar eigen quality time met lichte training, oefeningen en regelmatig hele korte rondjes om zodat zij goed kan herstellen. Lekker veel knuffelen en samen bankhangen maar denk ik. En dan mag zij hopelijk volgend seizoen weer door de agility velden stuiteren.

De CT scan is verplaatst naar 10 augustus.
Zo hebben we nog wat tijd om te kijken wat de fysio voor haar doet en met een beetje mazzel kan ik hem eind juli gewoon helemaal annuleren.

Karen
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door