Pagina 1 van 1

Wie weet raad?

Geplaatst: za 30 mei 2020, 21:47
door Digger de rottie
Hallo, vraag... mijn rottie Digger van 2 jaar heeft sinds enige tijd last van harde kalkbulten aan en op zijn voetkussentjesen tussen zijn tenen, er is al eerder een kalkbult op zn elleboog operatief verwijderd en onlangs op zijn tong, hij mist nu dus een stuk tong, maar onder zijn tenen is geen optie volgens 2 verschillende dierenartsen. Ik heb al speciaal voer met een laag calciumgehalte gekocht maar weet niet wat ik nog meer kan doen. Bij een bloedonderzoek was zijn fosfaat ook wat aan de hoge kant maar dat kan een momentooname zijn. Heeft iemand hier ervaring me, Digger heeft echt pijn aan een pootje met lopen, hiervoor krijgt hij carprofen maar dit wil ik niet langdurig gebruiken ivm kans op nierfalen wat ik bij een vorige rottweiler heb meegemaakt☹ook smeer ik n paar keer per dag de bulten in met honingzalf om ze iets zachter te maken met lopen, wie heeft hier ervaring mee?? Ik weet het echt niet meer....
Soms loopt hij weken goed en springt en rent hij en soms strompelt hij en houd hij bij stilstand een pijn pootje omhoog ☹
DA dact calcinosis cutis of calcinosis circumscripta, er is heelllllll weinig online te vinden hierover.

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: zo 31 mei 2020, 08:12
door Lizzy
Ach, arme hond! Wat een narigheid voor jullie.... :-\

Ik weet niet hoe je Engels is maar op Engelse websites is er behoorlijk veel informatie te vinden. Ik gooi het voor de zekerheid wel even door google translate:

Wat zijn calcinosis circumscripta en calcinosis cutis?
Deze twee voorwaarden zijn het gevolg van de afzetting van calcium in de huid. Ze zijn meestal van geringe betekenis bij jonge honden en katten, maar kunnen bij oudere huisdieren duiden op een ernstige onderliggende ziekte. Deze aandoeningen zijn ongebruikelijk bij honden en zeldzaam bij katten.

Calcinosis circumscripta is de afzetting van calcium, meestal op botuitsteeksels (d.w.z. waar bot en huid dun zijn gescheiden) of in de voetzolen en mond.

Calcinosis cutis komt voor bij gevoelige huisdieren in gebieden waar lokale huidbeschadiging is opgetreden. Calcinosis cutis heeft twee vormen:

Dystrofisch - treedt op wanneer het calciumgehalte in het bloed normaal is, maar calciumzouten worden afgezet in beschadigd weefsel, of
Gemetastaseerd - treedt op wanneer de calciumspiegels in het bloed verhoogd zijn en calcium wordt afgezet in lokaal beschadigd weefsel. Calciumafzettingen kunnen in meerdere gebieden voorkomen.

Wat veroorzaakt deze aandoeningen?
De oorzaak van calcinosis circumscripta is onbekend, maar er lijkt een genetische of erfelijke component te zijn. Het treft meestal honden van grote rassen, vooral Duitse herders, en komt vaak voor bij jonge honden (jonger dan twee jaar).

Dystrofische calcinose cutis treedt meestal op als gevolg van lichamelijk letsel aan weefsels of reacties op injecties en andere vreemde materialen waaraan weefsels kunnen worden blootgesteld.

Bij honden is de overmatige productie van corticosteroïden, een soort hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren, de meest voorkomende oorzaak van metastatische calcinose cutis. Hyperadrenocorticisme (een aandoening van overmatige corticosteroïden) kan optreden als gevolg van overgroei van de bijnieren, kanker van de bijnieren en kanker van de hypofyse - de klier die de bijnieren controleert. Een minder vaak voorkomende oorzaak van metastatische calcinose cutis bij honden is behandeling met corticosteroïden ('steroïden') gedurende langere tijd (bijvoorbeeld voor allergieën). Sommige honden zijn gevoeliger voor de effecten van steroïden dan andere.

Andere, meer zeldzame oorzaken van metastatische calcinose cutis zijn nierziekte (de meest voorkomende oorzaak bij katten), diabetes mellitus, longziekte en kwaadaardige tumoren die abnormale hormonen produceren die de calciumconcentraties in het bloed verhogen (waaronder kanker van de anale klieren en kanker van het lymfoïde systeem).

Puppy's kunnen af ​​en toe calciumafzettingen ontwikkelen tijdens een ernstige ziekte, maar deze afzettingen zijn tijdelijk en verdwijnen spontaan als de pups beter worden.

Wat zijn de klinische symptomen dat mijn huisdier een van deze aandoeningen heeft?
Huisdieren met calcinosis circumscripta hebben meestal een enkele laesie boven een botuitsteeksel of in de mond, met name de tong.

Huisdieren met calcinosis cutis hebben meestal laesies (papels of plaques) met een korrelig ruw oppervlak dat behoorlijk kan jeuken. De laesies kunnen zich overal op het lichaam bevinden, maar bevinden zich meestal in het liesgebied, onder de armen (oksels) en langs de rug.

Huisdieren met calcinose cutis worden veroorzaakt door de overproductie van bijnierhormonen (corticosteroïden) kunnen ook verlies van lichaamsspieren en zwelling van de buik hebben (als gevolg van laksheid van de spieren). Haaruitval en comedonen (zwarte koppen) kunnen ook duidelijk zijn. Als de primaire ziekte kanker of nierziekte is, kunnen er andere tekenen zijn die verband houden met deze aandoeningen.

Beide soorten laesies zweren vaak en ontladen krijtachtig materiaal of etter.

Hoe worden deze aandoeningen gediagnosticeerd?
Hoewel deze aandoeningen meestal worden gediagnosticeerd door bloedonderzoek en huidbiopsie, is het vaak het uiterlijk van de laesies waardoor uw dierenarts calciumafzettingen vermoedt, vooral wanneer rekening wordt gehouden met de leeftijd, het ras en de klinische geschiedenis.

"Het is vaak het uiterlijk van de laesies die uw dierenarts ertoe brengen calciumafzettingen te vermoeden." Bloedonderzoek kan helpen bij het identificeren van onderliggende ziekten (bijv. Hyperadrenocorticisme, nierziekte) die deze aandoeningen veroorzaken, en de tests kunnen een verhoging van het serumcalcium laten zien. Hoe nuttig bloedonderzoek ook is om te begrijpen wat de aandoening kan zijn, deze aandoeningen worden definitief gediagnosticeerd door huidbiopsie. Een biopsie is de chirurgische verwijdering van een of meer delen van de laesie (s). De stukjes aangetast weefsel worden vervolgens onder de microscoop onderzocht door een dierenarts. Dit heet histopathologie.

Hoe verloopt de calcinosis cutis en calcinosis circumscripta doorgaans?
In het geval van calcinosis circumscripta kunnen enkele laesies door oorzaken zoals trauma operatief worden genezen. Herhaling van calcinosis circumscripta na een operatie komt niet vaak voor.

Calcinosis cutis kan erger worden voordat het beter wordt, omdat de calciumafzettingen door de huid naar buiten duwen. De prognose hangt meestal af van de oplossing van de onderliggende oorzaak.

Welke soorten behandelingen zijn er beschikbaar?
Chirurgie is de voorkeursbehandeling voor solitaire laesies van calcinosis circumscripta. Hoewel kleine afzettingen zonder behandeling langzaam kunnen resorberen, kunnen grotere afzettingen door de huid worden geduwd. Dit is onaangenaam vanwege de resulterende ontlading. Bovendien geneest het gebied mogelijk niet goed. In deze gevallen heeft chirurgische verwijdering meestal de voorkeur.

"Chirurgie is de voorkeursbehandeling voor solitaire laesies van calcinosis circumscripta."

Behandeling voor huisdieren met calcinosis cutis richt zich op de onderliggende oorzaak. Bij de meeste huisdieren verdwijnen de laesies langzaam zodra de onderliggende ziekte onder controle is. Topische therapie met een dunne laag dimethylsulfoxide (DMSO) kan worden toegepast om de calciumafzettingen af te breken en verdere kristallisatie te voorkomen.

Is er speciale zorg die ik aan mijn huisdier moet geven?
Voorkomen dat uw huisdier de probleemgebieden wrijft, krabt, likt of bijt, vermindert jeuk, ontsteking, ulceratie, infectie en bloeding. Elk zweergebied moet schoon worden gehouden.

Na de operatie moet het gebied schoon worden gehouden en mag uw huisdier de site niet hinderen. Meld verlies van hechtingen of aanzienlijke zwelling of bloeding aan uw dierenarts. Als u aanvullend advies nodig heeft over postoperatieve zorg, vraag dan uw dierenarts.

Bron: https://vcahospitals.com/know-your-pet/ ... -and-cutis

======

En dan vind ik nog dit, ook interessant denk ik:

De behandeling omvat het elimineren van blootstelling aan calcium uit de omgeving en het stoppen van steroïden toediening. Als geen van beide een factor is, worden cortisoltesten aanbevolen, zoals hyperadrenocorticisme is zeer waarschijnlijk. Als de patiënt hyperadrenocorticisme heeft, dan is die aandoening moet worden beheerd om de calcinosis cutis te elimineren. Patiënten zonder hyperadrenocorticisme of blootstelling aan externe calcium- of steroïde-bevattende producten kan een andere ernstige systemische ziekte hebben zoals nierziekte. Als alternatief kunnen sommige gevallen secundair zijn aan repetitief microtrauma (laesies meestal op de drukpunten van de ledematen).

Geen enkele behandeling verwijdert het calcium direct (behalve chirurgische excisie). DMSO-gel kan worden gebruikt om de calciumafzettingen op te lossen. DMSO moet echter tweemaal daags worden aangebracht en het kan weken duren tot maanden behandeling. De meeste eigenaren kunnen de geur van DMSO in hun huis niet zo lang verdragen van tijd. Zonder DMSO lossen de kalkaanslag binnen twee tot twaalf maanden op. Patiënten met een geschiedenis van calcinose cutis mag in de toekomst geen steroïde therapie krijgen.

Het hepatocutaan syndroom wordt ook wel oppervlakkige necrolytische dermatitis (SND) genoemd, metabole epidermale necrose (MEN), N \ necrolytisch migrerend erytheem (NME) en diabetisch dermatopathie. Ik raad af om de term diabetische dermatopathie te gebruiken omdat het verwarrend is en niet beschrijvend. Bovendien heeft niet elke hond met hepatocutaan syndroom diabetes. De pathogenese van het hepatocutaan syndroom houdt de dood van keratinocyten in het bovenste deel in laag van de opperhuid als gevolg van vermoedelijke aminozuurhonger De meeste getroffen honden hebben een onderscheidend vermogen chronische hepatopathie; maar de evaluatie van de serumchemie onthult mogelijk geen afwijkingen. Potentieel oorzaken van de hepatopathie zijn onder meer fenobarbital, primidon, mycotoxine en gastro-enteritis. In mensen, dit syndroom wordt bijna altijd geassocieerd met glucagonoom. Glucagonoma is echter zeldzaam bij honden en waren goed voor slechts 8% van de gevallen in één onderzoek.

Hepatocutaan syndroom is over het algemeen een ziekte van oudere honden. Slechts vier gevallen zijn geweest gemeld bij katten. Huidletsels zijn meestal het eerste teken, in tegenstelling tot meer algemene systemische symptomen van leverziekte. Korstjes en erosies komen voor in gebieden met trauma / slijtage. Zo zijn de voetzolen meestal ernstig aangetast. De ellebogen, hakken en snuit zijn ook vaak betrokken. Velen waren van invloed patiënten zijn vaak terughoudend om te lopen vanwege pijnlijke erosies en kloven op de voetzolen.

Bron: https://www.isvma.org/wp-content/upload ... o_Miss.pdf

Als je zoekt op dog calcinosis cutis treatment dan vind je echt vele website.

Maar als ik bovenstaande zo lees (houd er rekening mee dat het maar door google vertaald is he!) zou ik zeggen: werk voor een specialist en liet ik me doorsturen naar bijvoorbeeld het Medisch Centrum voor dieren in Amsterdam: https://www.mcvoordieren.nl/. Ze hebben daar uitstekende dermatologen maar ook Internisten.

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: zo 31 mei 2020, 18:34
door Digger de rottie
Hoi Lizzy, dankjewel voor jouw antwoord, jouw tekst was ook een vd weinige dingen die ik op internet vond.Digger heeft helaas de circumscripta vorm en daar is zelfs bij specialistische artsen weinig over bekend. Zijn kalkbult op de tong is verwijderd maar aan zijn voetkussentjes is niks te doen, ja, een teen amputeren maar dat vind ik geen optie, hij heeft het aan verschillende tenen :-\
Ik ben nu gestart met 3 druppels.cbd olie en 3x daags de harde bulten invetten met honingzalf en ze schijnen iets zachter te worden. Afschrapen van de kussentjes kan niet want daar groeit geen nieuw kussenweefsel op en hechten kan ook niet,helaas. Vooralsnog blijft hij een lieve vrolijke lobbes en heeft dagen dat hij als een dartel hert rondspringt, maar ook dagen dat hij strompelt,helaas.

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 08:47
door Lizzy
OK. Jeetje. Wat nu he? Een onderliggende oorzaak is niet gevonden? Is het een idee om iemand als Tannetje Koning te vragen om mee te kijken/denken? Zij is holistisch dierenarts.

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 10:22
door eelke
En een orthopedische schoen? Ik weet niet zo goed wat ik me voor moet stellen van de bulten, maar misschien is er iets wat de druk op de bulten weg kan halen tijdens het lopen. Op maat gemaakt?

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 10:26
door Digger de rottie
Gaat niet werken, helaas, bulten op en tussen kussentjes.....

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 10:28
door Digger de rottie
Afbeelding
Probeer n foto van 1 vd bulten te.pkaatsen hier

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 10:33
door eelke
Ah, nu heb ik beter beeld ja. Waarom kan een schoen dan toch niet wat verlichting geven? Ik kan me voorstellen dat contact met harde grond niet bevorderend is? Of merk je daarin geen verschil, bv alleen lopen op gras en niet over stoepen?

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 10:40
door Digger de rottie
Maakt niet uit waar hij op loopt, je kunt het vergelijken met steentjes in je schoen, in die bulten zitten kalkbrokjes, dus al zou ik luchtkussentjes onder zn pootjes doen dan voelt hij die nog.

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 10:47
door Siberienne
Is er goed onderzoek gedaan naar calcium-fosfaat balans in het lichaam? Ook goed gekeken naar zaken als nierfunctie, bijschildklier en vitamine D spiegels en bijnier functie?

Want ik vind het toch gek dat hij het op deze jonge leeftijd op meerdere plekken heeft. Even voor alle zekerheid; hij krijgt toch geen supplementen met vitamine D erin hè? Teveel vitamine D kan hier ook aan bijdragen lees ik hier;

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4817000/

En hier nog een artikel

http://www.medycynawet.edu.pl/images/st ... 971400.pdf

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 10:48
door Siberienne
Digger de rottie schreef: ma 01 jun 2020, 10:40 Maakt niet uit waar hij op loopt, je kunt het vergelijken met steentjes in je schoen, in die bulten zitten kalkbrokjes, dus al zou ik luchtkussentjes onder zn pootjes doen dan voelt hij die nog.
Ja maar de schade aan het weefsel zou weleens minder kunnen zijn met demping ertussen en dan zou dat er wel voor kunnen zorgen dat de bulten niet verder groeien of misschien zelfs wat slinken. Het lijkte wel het proberen waard.

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 10:53
door Digger de rottie
Siberienne, dankje voor je bericht,fosfaat in bloed was iets te hoog, hij krijgt voer met laag calcium en fosfaat, geen vit D supplementen.
Ziekte van Cushing is ook niet aan de orde.

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 10:55
door Digger de rottie
En schoentjes heb ik al geprobeerd met zacht foam erin maar dan loopt hij echt geen meter meer, en sleur eens 50 kilo rottie van de grond.....2 weken lang geprobeerd zonder resultaat :(

Re: Wie weet raad?

Geplaatst: ma 01 jun 2020, 11:49
door Siberienne
Hmmm lastig hoor.. ja schoentjes moesten ze hier ook aan wennen (bij ons voor gebruik in de sneeuw)

Ik lees dat fosfaat wat verhoogd kan zijn bij jonge dieren, ik neem aan dat nierfunctie normaal is? Maar als fosfaat hoog is, waarom dan calcium beperkt dieet en geen fosfaat beperking? Want als het fosfaat hoog is, zal als gevolg calcium in bloed gaan stijgen en wordt calcium uit de botten gehaald. is de werking van de bijschildklier ook nagekeken? (Parathormoon)? En is dat fosfaat 1x geprikt of meerdere keren?