Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Esther Q
#3295882
Clear by parentage, maken jullie daar gebruik van, of test je alsnog de hond? En als je er gebruik van maakt, hoeveel generaties vind je dat verantwoordelijkheid zonder opnieuw te testen?
Door Lizzy
#3295884
Deze policy van OFA kende je al wel denk ik?

As a greater number of DNA based disease tests become available, a policy regarding the clearing of offspring out of DNA tested parents has become necessary.
For direct mutant gene tests only, the OFA will issue clearances to untested offspring, if the sire and dam have both been DNA tested “clear,” if the sire and dam’s DNA disease test results have been OFA registered, and if all three (sire/dam/offspring) have been DNA identity profiled and parentage verified. The DNA profile paperwork must be submitted along with a completed OFA DNA-based disease test application. The resulting OFA certification will have a suffix of “CBP” (clear by parentage), indicating that the dog itself was not tested and that the clearance was based on the sire and dam’s test results, and known science at the time. Because of the possibility of new mutations or as of yet undiscovered gene mutations, only first generation offspring will be cleared.

For linkage or marker based tests where a margin of error including both false positives and negatives exists, the OFA will not issue any clearances to untested dogs.
DNA based disease screening is an evolving area. This policy is subject to change by action of the OFA Board of Directors as technology and science advance.
Gebruikersavatar
Door mizzsylver
#3295888
Op welke manier bedoel je gebruik van maken?

Bij mijn vorige nest en bij komende nest heb ik beide ouders zelf geswapt en getest, de kopers vertel ik dan dat de pups vrij zijn door vererving. Die test ik niet alsnog.

De pup die ik vorig jaar heb gehouden heb ik wel weer getest, niet speciaal voor de aandoeningen waarvan ze vrij is door vererving maar die zaten er wel bij in het pakket.
Door Parelridder
#3295893
Ik las een poos gelden op een website van een Flatcoated fokker dat bij de fokteef DNA onderzoek was verricht. Dit leverde een certificaat op met een hele waslijst aan afwijkingen waarvan de teef DNA vrij bevonden was. Kwalen waar de Flatcoated zelden tot nooit aan lijdt en waarvan ik dus niet begreep hoe daarvan het DNA bekend kon zijn. De fokker claimde middels dit DNA onderzoek dat het eerdere onderzoek van de oogspecialist naar een afwijking onbetrouwbaar was: de DNA test wees immers uit dat de hond toch vrij was. Het verbaasde me nogal dat we hiernaar DNA onderzoek konden laten doen, want het is én veel prettiger voor de hond én veel makkelijker én veel goedkoper. Die optie zou toch breed bekend moeten zijn bij de Flat-fokkers, als dat mogelijk was? Dus ik bezocht de website van het lab en nam aansluitend contact op voor meer info. Dit is wat ze zeiden:

De Combibreed rasgroeppakketten worden samengesteld op basis van een aantal criteria van testen. De samenstelling van de rasgroeppakketten kan niet individueel worden gewijzigd. Het kan wel zijn dat in de loop der tijd de samenstelling van een pakket wordt aangepast.

Als een test wel los is aan te vragen kunt u de test natuurlijk gewoon los aanvragen. U kunt zien bij de informatie over de test voor welke rassen deze gevalideerd is.

Het is niet eenvoudig om te bepalen hoe betrouwbaar een bepaalde test voor een bepaald ras is. Deze betrouwbaarheid wordt bepaald door validatie door de wetenschap en aangetoonde mutaties in andere rassen.
(...)
Conclusies
Wanneer de uitslag van een DNA-test aangeeft dat een dier geen drager is van een mutatie is dit geen garantie dat dit dier de ziekte of het kenmerk nooit zal ontwikkelen op basis van nog onbekende variatie in het DNA.
Wanneer de uitslag van een DNA-test aangeeft dat een dier drager of lijder is van een mutatie is dit normaal gesproken de basis om aan te nemen dat een dier de ziekte of het kenmerk zal ontwikkelen.

De eigenaar beslist of hij/zij een test uit wil laten voeren o.b.v. bovenstaande criteria.


Oftewel, je kunt een test aanvragen en die wordt vervolgens ook uitgevoerd, maar dat betekent (merkwaardig genoeg) niet dat het resultaat ergens op slaat.

Om op je vraag te reageren: Het lab zegt in de conclusies dat nog onbekende variaties in het DNA er toe kunnen leiden dat het dier 'vrij' wordt gegeven en tóch de ziekte ontwikkelt. Dat lijkt me aanleiding om nakomelingen wel te volgen en dan dus niet middels DNA test (want áls die te kort schiet, komt daar ook niks uit).
Gebruikersavatar
Door Angelique
#3295923
Katja is PCD-clear by parentage. Haar partner is vrij getest. Ik heb de jongelui niet laten testen.
Door tt-tjes
#3296045
Ik heb net de dna testen van Bono terug. Gedaan bij AHT in Engeland. Bono is vrij van alle 4 de testen beschikbaar. Maar ik heb gewoon de certificaten gekregen waar op staat dat hij vrij. Zijn ouders zijn daar ook getest en ook vrij.
Ze geven dit dus niet uit zichzelf aan dat hij CBP is.
Door miik
#3296117
Bij mn borders waren de ouders getest en de pups waren dus vrij. Maar bij Foxy zat er meerdere generaties tussen. Het was prettig toen ik haar kocht, dat ik wist dat ze vrij zou zijn. Maar voordat ik haar liet dekken heb ik haar zelf nog een keer laten testen- voor de zekerheid.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door